Zadnjih dana se zabavljam sa overclokom mog R5 3600 procesora i overclockom radne memorije. Pošto je RAM overclokiranje dobro za povečanje performansi ZEN procesora. Pogotovo u gamingu.
Prvo sam skinuo clocktuner od 1usmusa da provjerim kakav mi je proc i što program preporučuje. Nisam dobio nažalost na silikonskoj lutriji i proc mi je Bronze sample. Program je preporučio 4075Mhz sa 1.25V vcore. Stavio sam na 4100MHz sa 1.28Vcore. Ovo se čini malo, no Ryzeni su vrlo loši overclokeri i večina ih oc-a do 4.2-4.3GHz. No za to treba puno voltaže. Po defaultu, voltaža je bila na 1.47V u BIOS-u. Što je jako puno za ovaj proc. Zagrijavao se jako i sa aftermarket coolerom sa 2X 120mm venta. Frekvencija je zbog toga u igrama padala i na 3950MHz. Sa manualnim postavkama multipliera na 41 i vcore na 1.28V, drži konstantnih 4100MHZ u igrama i tijekom prime95 testiranja.
RAM koji imam nije ništa posebno. 2 X 8GB crucial ballistix Sport. Puno sam petljao tražeči optimalne frekvencije, latencije i voltaže. No na kraju što se tiče frekvencije, samo je jedna optimalna za ZEN 2. To je 3800Mhz. A to je zato jer u procesoru postoji nešto što se zove infinity fabric. To je fancy ime za bus preko kojeg clusteri jezgri (CCX) komuniciraju međusobno u procesoru. Naravno, što je ta frekvencija viša, komunikacija je brža, performanse bolje. TA frekvencija (fabric clock, fclk u BIOS-u) je stabilna do 1900MHz, i biti će u omjeru 1:1 sa frekvencijom RAM-a (uclk u BIOS-u) do RAM frekvencije od 3800MHz. Zapravo, prema AMD-u, ta frekvencije je u 1:1 omjeru do frekvencije RAM-a od 3733MHz. I to je istina. Barem za moj proc. ZA RAM OC na 3800MHz bilo je potrebno u BIOS-u ručno postaviti Fclk i memory clock sa auto na 1:1. Fclk također možete ručno postaviti u BIOS-u. Sve do 3000MHz sa najnovijim BIOS updateom. No sve iznad fclk od 1900Mhz je nestabilno za mene i ne mogu ni POST screen dobiti. Latencije sam postavio na 16,19,19,19,39. Ispod toga nisam dobivao 100% RAM bez grešaka. Dakle 3800MHz CL16,19,19,19,39 ručno postavljeno u BIOS-u.
Anyways, radio sam bench sa Deus Ex: Mankind divided ugrađenim benchom. Sve iste postavke za svaki run, samo frekvencija i latencije RAM-a mijenjane sa default 2400Mhz, na XMP od 3000MHz i OC na 3800MHz. Default= avg 125fps, 3000MHz = avg 135fps i 3800MHz = avg 140fps. Sve iznad 3800MHz degradira performanse jer fclk i uclk više nisu u 1:1 omjeru. Pada brzina čitanja,pisanja i kopiranja, i latencija RAM-a raste. Za ZEN 3 ovo će biti povišeno na 4000MHz RAM. Tako da znate za OC.
Passmark CPU mark je 18460 bodova.
Za brzine čitanja,pisanja, kopiranja i latencije RAM-a koristio sam Aida64 memory benchmark. na screenshotovima se također vidi frekvencija i latencije RAM-a.