Neznam dali bi se moglo nazvati overclockiranje ali ima veze s timImam procesor Intel E6300 Dual Core 2,8GHz /1066/2Mb,maticna je Biostar P43-A7 i RAM Kingstone 2X1 GB 800.Racunar sam sastavio prije par sedmica sto znaci nov je.Problem se javio sto mi je procesor napocetku radio na 2,1GHz (slika 1).pisao sam o tome i ovde,pa su mi rekli iskljuci EIST i C1E,iskljucio opet nista,onda odem u BIOS i uradim load optimal service(ili nesto slicno),sad mi procesor radi u idle (slika 2) i load (slika 3),a i RAM mi se p*****(vidit na slikama).Na defoult bi trebalo raditi (naso na netu) idle (slika 4) i load (slika 5).u BIOS-u mi pokazuje CPU Frequency setting 266,CPU Voltage 1.248do1.264V,NB/SB Voltage 1.088 a u SiSoftware Sandra mi pokazuje da imam prevelik Vcore (slike 6,7).Nemogu nista stimat u BIOS-u,kako sve vratit u normalu i mozda malo clockat
.Mozda treba fleshat BIOS?Pomocu kojih programa uradit clock iz windowsa i sredit ovu voltazu?Laik sam sto se tice ovih stvari pa bi mi jako godila pomoc i malo detaljnije objasnjenje.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
100% trebaš flash BIOS-a....imam isti proc i imam ASUS P5Q-E ploču...
ploča je kupljena prije mjesec dana i na njoj je bila skoro pa najstarija verzija BIOS-a...srećom
da sam se na vrijeme sjetio pa flashao BIOS na najnoviju verziju prije nego sto sam uzeo
E6300....
evo da ti olakšam malo....
detaljnije....skini utility za upgrade BIOS-a...pa najnoviju verziju BIOS-a....
instaliraj taj utility...pokreni ga i dalje neznam napamet jer nikad nisam imao BIOSTAR-ovu matičnu....
Uglavnom sve ti se svodi na to da pokreneš taj utility i iz njega pronađeš taj najnoviji bios što si skinuo i odabereš ga...
Sto "...srećom
da sam se na vrijeme sjetio pa flashao BIOS na najnoviju verziju prije nego sto sam uzeo
E6300.."?jel sad to predstavlja kakav problem?
Sto "...srećom
E6300.."?jel sad to predstavlja kakav problem?
Ne, nece procesoru bit ništa...samo napravi update(flash) BIOS na najnoviju verziju i to je to
Ja sam imao taj procesor....stock mu je 1800Mhz koliko se sječam, a ja sam ga vozio skoro 2g na 3.5Ghz.....mogu reći da mi je sada žao što sam ga prodao za pišljivih 350kn
Ja sam imao taj procesor....stock mu je 1800Mhz koliko se sječam, a ja sam ga vozio skoro 2g na 3.5Ghz.....mogu reći da mi je sada žao što sam ga prodao za pišljivih 350kn
Govorimo o Pentium Dual Core E6300 procesoru....ne o Core 2 Duo E6300....
Razlika:
Pentium E6300 - 2x2.8 GHz, 2MB cache-a, 1066FSB, 45nm
Core 2 Duo E6300 - 2x1.86 GHz, 2MB cache-a, 1066FSB, 65nm
ok....malo sam izbivao iz IT voda....tnx
Odradio sam Update al meni se cini da nije bas najbolje to odradjeno,skino sam sve i kreno i al ga neodradi kao sto pise u ovom korisnickoj knjizi i sam se ugasi,monitor i nista...ja ceko,ceko onda nisam mogao ni restart,ni power on/off...ubacim cd od maticne i krenu ono,pri podizanju sistema mi se promjenilo "sucelje" i kad udjem u BIOS pise Warrning:clear CMOS if..ako se sistem ne dize kako treba itd...Nista mi se nije promjenilo,opet procesor isto.Sta sad,da pokusam opet ili..
Resetiraj bios putem jumpera, ili ako ga nemaš izvadi bateriju na kratko van i stavi je natrag unutra, pa probaj podić win.
Ako nakon toga ne uđe u OS kako treba probaj stavit nove win....preporučujem Win 7 jer ti u tom slučaju ne trebaju nikakvi driveri od ploče, vga i sl. jer sve sa samom instalacijom povuče i radi kako treba.
Ako ni to ne možeš onda si upropastio ploču neispravnim flashanjem biosa!
Potraži novu matičnu ploču i pomoć nekoga sa više iskustva ili ovlaštenog servisera! (najbolje nek ti slože u dućanu di kupiš MBO)!
edit: možeš još jednom prije svega nakon reseta biosa probat stavit novi bios sa usb-a ili preko diskete i sl. možda upali, samo dobro obrati pozornost koji bios stavljaš odnosno da je identičan tvom modelu ploče!! (ima dosta sličnih modela istog chipseta sa različitim biosima pr. Gb 965 s3, ds3, ds3p, ds3g)
POLAKO I TEMELJITO!
Ma radi sve super samo sto u BIOS-u pise "Warning:Please clear CMOS if system no display after overclocking",al sve radi i u biosu mi pokazujedatum novog BIOs-a sto sam skinuo,a skidao sam sa oficijelne stranice i za svoj model maticne!Samo sto opet nije podesen procesor kako treba,zbog cega sam ovo i radio
Racunar i dalje radi ovako bez problema,ali i dalje stoji ono upozorenje u BIOS-u i stanje sa procesorom se nije promjenilo,znali neko sta da radim?
Racunar i dalje radi ovako bez problema,ali i dalje stoji ono upozorenje u BIOS-u i stanje sa procesorom se nije promjenilo,znali neko sta da radim?
Resetiraj bios.
Resetirao sam BIOS,preko jumpera nisam vadio bateriju,tako pise u uputstvu za maticnu i opet sve isto,i dalje stoji poruka upozorenja a i procesor se nista nije promjenio
,izgleda da cu ga odnijet u servis posto neznam sta vise da radim.Valja platiti
Pa imas neka mala odstupanja sto je malo cudno. No, to se dogadja zbog odstupanja u FSB-u. Izgleda kao da ne sljaka po defaultu, vec da se netko malo poigravao sa postavkama za clockanje.
Sto se tice Sandre, zar nju vise itko koristi ?!?!
Sto se tice resetiranja BIOS-a, meni se znalo dogadjati na nekim plocama da je bilo nuzno i izvaditi bateriju na dulje vrijeme van. Jumperi sami nisu pomagali previse.
Ma koristim i everest i sandru i gpu-z...u svim je ovako,a u biosu mi pokazuje 2,8.Neznam sta je sa procesorom,kupio sam ga novog zapakovanog i bio tu kad mi je tip sve sastavljao!u novi racunar sam stavio jedino svoj stari HDD,na kojem je bio xp,pa se normalno nije mogao dignut pa sam stavio win7,da nije mozda sto do toga?!neznam ni sta da vise probam,probat cu jedino izvaditi jos bateriju i ako nista odneso ga sutra u servis
Ma radi sve super samo sto u BIOS-u pise "Warning:Please clear CMOS if system no display after overclocking",al sve radi i u biosu mi pokazujedatum novog BIOs-a sto sam skinuo,a skidao sam sa oficijelne stranice i za svoj model maticne!Samo sto opet nije podesen procesor kako treba,zbog cega sam ovo i radio
Ja zaboravio da sam bio otvorio ovu temu,vec odavno sam nasao rjesenje,izasao je najnoviji BIOS za ovu maticnu,koji ispravlja ovaj bug sa upozorenjem.,procesor podesen jos i clockan malkice,sam da se kaze da je
moje mišljenje je da s kolko je bilo 1.5 (bar mislim) nije bash dobro lockat do 2.8, mogu mislit kakve su temperature samo,što govori i zadnja slika
Nisi procitao sve postove,ovo je procesor E6300 dual core sa defoult 2,8 a malkice je klockan na 3,0,ono su bile greske a neznam gdje si vidio temp. temp u loadu 51-52 sa stock coolerom a mugu ic do 72(tak je na oficijelnim stranicama)
prebaci jumper i dobićeš nove opcije u biosu...isključi watchdog opciju vrati jumper na početni položaj..i to je to..imaš odrešene ruke