Posto nemas iskustva u OC onda clockaj preko multija i dizi napon dok PC ne bude stabilan i naravno prati temperaturu CPU
Problem je sto tamo pise i nb voltage a neznam dali to da dizem ili ne
Posto nemas iskustva u OC onda clockaj preko multija i dizi napon dok PC ne bude stabilan i naravno prati temperaturu CPU
Problem je sto tamo pise i nb voltage a neznam dali to da dizem ili ne
Imaju dvija nb napona jedan je za plocu a drugi je cpu/nb za cpu. Ako klokas sa multijem onda ne samo cpu napon dizi
Dakle samo podignem cpu voltazu i frekvenciju,i ima jos neka nb frekvencija neznam sta s tim,ali kad dignem cpu napon na 1.4 onda mi nb napon ostaje na 0.6 isto tako i kod multija kad ga podignem na x17,nb frekvencija mi ostaje na x5,sad neznam sta s tim da radim.
vjerovarno ti je limit ploce za nb 1000mhz mozes ici i preko al sa dizanjem napona i nb , sa dizanjem nb dobijes malko bolje percormanse CPU-a.
Na koliko mogu overclockati amd fx 4100 quad core?
Napajanje je zalman dual foward power supply ZM500-LX quite120mm fan 500w,imam 6 gb rama.
Matična je asus M5A78L LE.
Grafička je hd 7950 vapor x.
AMD
AMD
Stock cooler je smeče bučan i nije dovoljan za OC,savjet kupi LC Power LC CC120 (170kn) i moći češ OC do nekih 4.5GHz ali naravno i matična ploča nije nešto,pod nešto mislim slaba fazna regulacija,nema hladnjak na mosfetima itd ali ipak sa slabijim proc se da solidno oc.
Pozz ekipa. Pročitao sam da OC procesora zna automatski sniziti frekvenciju memorije. Nisam još ništa OC, novi sam u tome, još sve polako proučavam, memoriju uzimam sutra i ne bih htio nešto krivo predvidjeti pa da u budućnosti imam problema. Koliko ima istine u tome?
Imas skrivene opcije u biosu kad pritisnes neku od tipku ctrl ili shift+ f1, f2 f3 f4.
Sad moras pogodit koja ce kombinacija mozda otkljucati neku novu opciju
Ok trebale bi se prikazati nove opcije u biosu ali to su opcenito nekakve bzvze opcije, ali moguce je da se otkljuca neka bitna.
Ja bi jos stavio najnoviji bios i otkljucat dodatne opcije tad bi tek trebalo bacit za core cpu unlock
Pozdrav svima kolko god vas ima! ....dal će ići fx 4100 do 4.5GHz na Gigabyte ga970a-ds3 naravno uz novi cooler (najvjerojatnije lc 120)? Hvala unaprijed!
Trebao bi ići, ali ti to nitko ne može jamčiti. To moraš sam isprobati :)
Pozdrav kolege,
Uzeo sam novi cooler za svoj FX 6300 (LC CC 120) te sam na njega namontirao jos jedan 120mm fan iza, tako da su gore sada 2x120mm, sprijeda i odozada.
Temp su bile super, pa sam se malo pozabavio Overclockom doticnog FX-a.
Dosao sam do 4.4GHz pod naponom od 1.21250v (bios) a u windowsu se ocitava max. 1.248v, te je tu stabilan 2h pod prime95, a i temperature su prihvatljive.
Isao sam i malo vise.. tocnije do 4.6GHz sa 1.2500v (bios), a windows (1.285v) te je tu testiran i stabilan pod 1h prime95, makar sam zadovoljan sa 4.4 htio sam vidjeti gdje je max., ali nazalost nista vise od 4.4 ne zelim za 24/7 jer temperature skacu opako.
Ugl. sve mi se to cini jako cudno kada pogledam ostale rezultate sa interneta. Jer koliko sam vidio po drugim rezultatima sa neta vecini treba oko cca. 1.38 - 1.4v za 4.3 - 4.4GHz.
Jasno mi je da Overclock varira i ne daje jednake rezultate kod svakog, te da svaki primjerak je poseban na svoj nacin, ali ne razumijem zasto je u mom slucaju potrebno tako malo napona? Dali se radi o odlicnom primjerku ili je do nekih postavka?
Evo i par slika u prilog.
Pozdrav kolege,
Uzeo sam novi cooler za svoj FX 6300 (LC CC 120) te sam na njega namontirao jos jedan 120mm fan iza, tako da su gore sada 2x120mm, sprijeda i odozada.
Temp su bile super, pa sam se malo pozabavio Overclockom doticnog FX-a.
Dosao sam do 4.4GHz pod naponom od 1.21250v (bios) a u windowsu se ocitava max. 1.248v, te je tu stabilan 2h pod prime95, a i temperature su prihvatljive.
Isao sam i malo vise.. tocnije do 4.6GHz sa 1.2500v (bios), a windows (1.285v) te je tu testiran i stabilan pod 1h prime95, makar sam zadovoljan sa 4.4 htio sam vidjeti gdje je max., ali nazalost nista vise od 4.4 ne zelim za 24/7 jer temperature skacu opako.
Ugl. sve mi se to cini jako cudno kada pogledam ostale rezultate sa interneta. Jer koliko sam vidio po drugim rezultatima sa neta vecini treba oko cca. 1.38 - 1.4v za 4.3 - 4.4GHz.
Jasno mi je da Overclock varira i ne daje jednake rezultate kod svakog, te da svaki primjerak je poseban na svoj nacin, ali ne razumijem zasto je u mom slucaju potrebno tako malo napona? Dali se radi o odlicnom primjerku ili je do nekih postavka?
Evo i par slika u prilog.
Imaš opak primjerak cpu jer traži dosta nizak napon što je super i svog držim na 4.0GHz sa 1.210V naponom full stabilno pod LC CC120 hladnjakom više zasad nema potrebe OC zbog HD3870 grafe.E sad tvoj rezultat od 4.6GHz sa 1.285V je stvarno nerealan očito imaš golden primjerak ako je istina da pod Prime95 je stabilan.AMD se FX procesori današnje proizvodnje možda bolje OC od onih modela od prije 2012,2013 godine zbog sazrijele proizvodnje.
Toga sam svjestan da nema nikakvog jamstva, samo nek izdrži negdje do božića onda ide novi proc unutra. Znam da ploča nije za OC stvorena al ima na netu raznih OC-a na sličnim! To mi je prvo OC pa sam ga mislio staviti na 4.2 pa testirati pa tek onda vidjeti za dalje. Nego muči me voltaža kolko ju mogu podići, dal uopće treba!
Hm uzeo sam 8320E i poceo sam da ga clockam, kako mi za 7950 ne treba u vecini naslova vise od 4.2Ghz, reko' da probam napraviti profil preko windowsa cisto da vidim kako radi.
To kad sam uradio preko AMD Overdrive programa, postavim i na sekundu bude 4.2ghz i odmah poslije spusti ga na 2.8ghz nebitno sta radio ili pokretao
FX 6300 se dao lako clockati preko windowsa i bas je bio kul za to, ali ovaj bas i ne voli clockanje preko windowsa samo bios.
Sad gledam stabilno vrtim prime
Temperature 60*C max u prime95
1.356V pokazuje HWMonitor
Imam phenom x3 8450 2.1ghz i probao sam dic tako da sam digo clock ratio na x10.5 i cpu freq na 238 i to ispada 2.5ghz i kada to save-am i izadem maticna beepa dva puta i resetira komp i upali mi se da bootam biose se defaulta ili last known good,nekuzim zasto.I sada ja probam drugi put al ovaj put samo dic freq na 228 i ista stvar se dogada,maticna je pod moj pc.
Edit:Nakon malo zajebancije i surfanja po netu probem je bio prvo sam mislio da imam maticnu rev1.0 al nemam nego 2.0 pa sam update biose pomocu usb i overclokao procesor i sad normalno sve radi
Moj FX 6300 sam dignuo na 4Ghz, 1.35v, radi ok. 1.3V također.
No na 4.1Ghz 1.3V mi nakon 10-ak minuta 4. i 5. test izbacuje ERROR: ILLEGAL SUMOUT Possible hardware failure.
Trebam li dignuti voltažu?
Temperature su do 58C.
Postavi na 4.2GHz i 1.350V otprilike,ako bude nestabilan koristi Prime 95 postepeno mu povečaj napon u malim koracima i obavezno prati temperaturu.CPU nebi smio prelaziti temperaturu do prihvatljivih "socket:62c".
Moj FX 6300 sam dignuo na 4Ghz, 1.35v, radi ok. 1.3V također.
No na 4.1Ghz 1.3V mi nakon 10-ak minuta 4. i 5. test izbacuje ERROR: ILLEGAL SUMOUT Possible hardware failure.
Trebam li dignuti voltažu?
Temperature su do 58C.
Ja sam svog clockao na 4.4 uz napon 1.375. I super drži. Probaj
Može meni pomoć da oc-am svoj 8320 proc (pise pod moja konfa)
Htio bi overclocakt iz razloga jer mi wot uzasno lose radi zbog toga kaj wot single core igra ...
Nisam jos nikad radio oc pa svaki savjet je dobrodosao
Točno to , diži postepeno dokle će bit stabilan, ja sam svog na stock voltaži digo na 4.4 a iznad toga je trebalo dizat napon al onda mi temp dosta porastu pošto nemam hladnjak za neke ninja oc-ove. Mada nije mi jasno kak ti loše vrti wot jer na istom procu i na HD6950 (1gb) mi ga je s više manje svim max outanim vrtilo na nekih 45 prosječnih fps-a , osim ako ofc ne loviš magičnu brojku od 60.
dignuo sam na 4.2 ghz ali mi se rušio windows prilikom intel burn testa pa sam postepeno dizao napon, na +0.100 mi se ne ruši, je li to previše podignut napon? Da smanjim mozda mnozitelj na 4.1 sa +0 naponom?
Evo slika hwmonitora
Jesu to ok vrijednosti?
dignuo sam na 4.2 ghz ali mi se rušio windows prilikom intel burn testa pa sam postepeno dizao napon, na +0.100 mi se ne ruši, je li to previše podignut napon? Da smanjim mozda mnozitelj na 4.1 sa +0 naponom?
Instaliraj HWMonitor i prati stanje napona pod Vcore pod max i avarage,za 4.2GHz po meni ne treba više od 1.300V napona više manje i naravno izgasiti Turbo na disable...
ma malo me muci podesavanje tog napona, imam ponudeno auto, normal, +0 i onda idu koraci za 0.25 i sad mi se rusio os dok nisam stavio 0.100
Ugasio sam turbo.