Hlađenje - protok zraka?

poruka: 40
|
čitano: 13.047
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Hlađenje - protok zraka?

Zanima me vase misljenje o protoku zraka i hladjenju moga kucista, imam 3 ventilatora za kuciste. 2 Thermaltake-a (odostraga) i jedan noname (naprijed).

Takodjer na procesoru imam Arctic Cooling Freezer 7 Pro. U procesu sam overclockanja tako da mi je hladjenje vazno. Kablove sam povezao selotejpom (xD) zato sto su bili previse razbacani. Evo vam slike:

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Hlađenje - protok zraka?

Ja bih ti umjesto selotejpa preporučio one plastične vezice za vezanje kablova - u Linksu dobiješ 100 komada za 5 kn...

Što se tiče protoka zraka, stvar je jasna... Ako ti je kućište otvoreno, nećeš imati neke koristi od svih tih ventova... Moraš imati (bar) jedan vent koji upuhuje zrak sprijeda, i jedan koji izbacuje vrući, straga... Ostalo ti i nije potrebno, eventualno da (ako hoćeš, imaš muda, novaca, vještine i volje) onda možeš prepilat gornji dio kućišta pa i gore metnut jedan vent koji ispuhuje. Ventilator puše na onu stranu na kojoj je onaj križ...

Prodajem: Matičnu ploču Matsonic + Intel Pentium IV 1.7 Ghz, Floppy Disk Drive + odgovarajući kabel, Modeme (PCI), AsRock MBO + Athlon XP 2600+, ATI Radeon 9200 SE
Moj PC  
5 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
RE: Hlađenje - protok zraka?
RoyalBlood kaže...

Ja bih ti umjesto selotejpa preporučio one plastične vezice za vezanje kablova - u Linksu dobiješ 100 komada za 5 kn...

Što se tiče protoka zraka, stvar je jasna... Ako ti je kućište otvoreno, nećeš imati neke koristi od svih tih ventova... Moraš imati (bar) jedan vent koji upuhuje zrak sprijeda, i jedan koji izbacuje vrući, straga... Ostalo ti i nije potrebno, eventualno da (ako hoćeš, imaš muda, novaca, vještine i volje) onda možeš prepilat gornji dio kućišta pa i gore metnut jedan vent koji ispuhuje. Ventilator puše na onu stranu na kojoj je onaj križ...

Selotejp je ovak i onak samo 'za prvu pomoć', dok ne kupim te vezice.

A kučište je inače zatvoreno, otvorio sam ga samo da ga slikam. A ovo pitam jer nisam siguran da li je to hlađenje dovoljno za overclock?

17 godina
neaktivan

dovoljno je da provjeris koje su ti temperature u idlu sada i koje su ti u loadu bez overclocka.

ako nisu nesto pretjerano visoke onda kreni clockati malo po malo i provjeravaj temperature u loadu nakon svakog clocka.

evo kod mene kada preopteretim procesor preko 4.2 ghz temperatura u loadu se popne na 90C tako da moram ga drzati na 4.0 +- kada radim neke testove inace windowsi crashaju

evo ti primjer

http://img708.imageshack.us/img708/7277/load.jpg

http://img22.imageshack.us/img22/1594/idlej.jpg

pazi i na napone koje dajes procesoru jer je lako moguce ako si newb da ga spalis.

radje googlaj malo prije nego sto se opustas u OC

Moj CPUz http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=936982
15 godina
neaktivan
eXpl0it kaže...

dovoljno je da provjeris koje su ti temperature u idlu sada i koje su ti u loadu bez overclocka.

ako nisu nesto pretjerano visoke onda kreni clockati malo po malo i provjeravaj temperature u loadu nakon svakog clocka.

evo kod mene kada preopteretim procesor preko 4.2 ghz temperatura u loadu se popne na 90C tako da moram ga drzati na 4.0 +- kada radim neke testove inace windowsi crashaju

evo ti primjer

http://img708.imageshack.us/img708/7277/load.jpg

http://img22.imageshack.us/img22/1594/idlej.jpg

pazi i na napone koje dajes procesoru jer je lako moguce ako si newb da ga spalis.

radje googlaj malo prije nego sto se opustas u OC

Evo upravo idem pustit prime95, a poslje i memtest86, sto se tice napona, nisam bas siguran je li nuzno uopce ih dizati?

15 godina
neaktivan
Hlađenje - protok zraka?

Evo slika s temperaturam @ 3.6 GHz ( original 3.2 GHz ):

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

temperature su ti ok.

cak i na 4.0 ghz i pri full loadu nebi trebalo biti problema.

15 godina
neaktivan
Hlađenje - protok zraka?

Puno ti hvala, no zaboravio sam pitati, sto je sa omjerom DRAM:FSB-a, moj je 8:6, a nisam siguran kakav bi trebao biti?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Hlađenje - protok zraka?

ajooooooooj ... vidi prasine ...

xD

My software doesn't have bugs, it only develops random features

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
rebelsy kaže...

ajooooooooj ... vidi prasine ...

xD

Lol, ^^, a viđe fakat, nisam ni skuzio. Moram se pri'vatit' usisavaca malo ; )

17 godina
neaktivan

kompresorom malo :)

usisivac ne pomaze,jedino ako imas onaj sa vodenim malzom za dubinsko ciscenje ;)

15 godina
neaktivan
eXpl0it kaže...

kompresorom malo :)

usisivac ne pomaze,jedino ako imas onaj sa vodenim malzom za dubinsko ciscenje ;)

Trenutno neam kompresor, al cu kupit vjerovatno.

No što je sa DRAM:FSB omjerom, moj je 4:3?

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.2.2010 20:59 (bart94).
16 godina
protjeran
Hlađenje - protok zraka?

evo kod mene situacije nakon malo prime 95 mucenja..

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.2.2010 21:18 (dokly).
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

koji cooler je u pitanju?

16 godina
neaktivan
Hlađenje - protok zraka?

Najprije od svega ti preporučam da malo poradiš na cable menangmentu (rasporedu kablova) u kučištu. Svi ti kablovi  smetaju u idealnom protoku zraka, ako ih malo posložiš i sakriješ ne samo da če bolje izgledat nego češ imati i bolji protok zrakaCool. Dok to rješiš ispuši prašinu sa kompresorom ili sušilom za kosu,  pogotovo na lopaticama tvog hladnjaka za procesor, pokušaj i sa krpicom malo pobrisati prašinu.

1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
eXpl0it kaže...

koji cooler je u pitanju?

Na CPU je Arctic Cooling Freezer 7 Pro, po meni radi dosta dobar posao.

15 godina
neaktivan
interceptor kaže...

Najprije od svega ti preporučam da malo poradiš na cable menangmentu (rasporedu kablova) u kučištu. Svi ti kablovi  smetaju u idealnom protoku zraka, ako ih malo posložiš i sakriješ ne samo da če bolje izgledat nego češ imati i bolji protok zrakaCool. Dok to rješiš ispuši prašinu sa kompresorom ili sušilom za kosu,  pogotovo na lopaticama tvog hladnjaka za procesor, pokušaj i sa krpicom malo pobrisati prašinu.

Kablove cu sredit uskoro kad nadjem vremena, za koji dan. A pošto kompresor nemam, fenom ću ispuhat sve, a prasinu brisem ovak i onak svakih mjesec dana otprilike.

Pitanja: - Što je sa voltažom, kada ju dižem, kada komp više nije stabilan ili?

- Koji bi bio idealan omjer DRAM:FSB-a?

- Do koje temperature bih najviše mogao gurati CPU bez da pregori?

- Nakon koliko MHz ću moći primjetiti efektivno poboljšanje performansi uzrokovane overclockom, tipa, da dobijem par FPS-a u igrama i slično?

17 godina
neaktivan
bart94 kaže...
interceptor kaže...

Kablove cu sredit uskoro kad nadjem vremena, za koji dan. A pošto kompresor nemam, fenom ću ispuhat sve, a prasinu brisem ovak i onak svakih mjesec dana otprilike.

- Nakon koliko MHz ću moći primjetiti efektivno poboljšanje performansi uzrokovane overclockom, tipa, da dobijem par FPS-a u igrama i slično?

-voltažu podižeš postepeno dok klokaš...ne previše doduše.Cim vidiš da neče u windowse sa 3.8 GHZ naprimjer a voltaža je 1,35 onda probaj podignuti na 1,40 i tako dalje....pogledaj u svakom slucaju koji review tog procesora na netu da znas kakva iskustva su imali drugi ljudi (ja sam naucio klockati preko youtuba)

-omjer ti ovisi o ramima i koliko se oni mogu rastegnuti.ako imas neke kvalitetne rame onda mogu raditi i do 200 mhz vise od deklariranog radnog takta (naravno uz odgovarajucu voltažu),pripazi samo jer i prenapajanjem rama možes zeznuti procesor!

-Ovisno od CPU-a do CPU-a.Uglavnom gledaš da u loadu ne prelazi 80 C.meni moj 920 pri 4.2 prelazi 90 C pod torture testom i to ne valja....znaci treba ga spustiti na 4.0 GHZ i onda sa 90 padne na 81 u loadu...i to je neka krajnja granica.

-Pokusaj klockati proc za 30% i onda benchaj.kasnije ga vrati na normalu benchaj ponovno i usporedi :)

15 godina
neaktivan
eXpl0it kaže...
bart94 kaže...
interceptor kaže...

-voltažu podižeš postepeno dok klokaš...ne previše doduše.Cim vidiš da neče u windowse sa 3.8 GHZ naprimjer a voltaža je 1,35 onda probaj podignuti na 1,40 i tako dalje....pogledaj u svakom slucaju koji review tog procesora na netu da znas kakva iskustva su imali drugi ljudi (ja sam naucio klockati preko youtuba)

-omjer ti ovisi o ramima i koliko se oni mogu rastegnuti.ako imas neke kvalitetne rame onda mogu raditi i do 200 mhz vise od deklariranog radnog takta (naravno uz odgovarajucu voltažu),pripazi samo jer i prenapajanjem rama možes zeznuti procesor!

-Ovisno od CPU-a do CPU-a.Uglavnom gledaš da u loadu ne prelazi 80 C.meni moj 920 pri 4.2 prelazi 90 C pod torture testom i to ne valja....znaci treba ga spustiti na 4.0 GHZ i onda sa 90 padne na 81 u loadu...i to je neka krajnja granica.

-Pokusaj klockati proc za 30% i onda benchaj.kasnije ga vrati na normalu benchaj ponovno i usporedi :)

E, puno ti hvala. Znači voltažu dižem za oko 0.05 kad se vise nece dic.

Marka RAMa je Corsair, po mom saznanju jedna od kvalitetnijih.

Evo vec sam na koji 17% - 18%, pa ako sve dobro prodje do 30% cu usporedit, ako se nebude isplatilo, vjerovatno cu vratit na default clock, ali čisto sumnjam u to.

Još jedno pitanjce, koji stress test preporučaš, osim Prime95-ice i EVEREST-ovog bench-a?

17 godina
neaktivan

prime 95 i torture test....bolje nemas :)

17 godina
neaktivan
eXpl0it kaže...

prime 95 i torture test....bolje nemas :)

Ima LinX (BUG 207). Testirao sam s OCCT-om i s Primeo95 po 5 sati te zatim pokrenuo LinX i pokazalo se je da mi sistem nije stabila.

Razer_Copperhead
17 godina
neaktivan

meni je pokazao da nije stabilan niti na 2.66 ghz sa ramima na defout taktu lol

17 godina
neaktivan
eXpl0it kaže...

meni je pokazao da nije stabilan niti na 2.66 ghz sa ramima na defout taktu lol

Dobro je i za taj slučaj znati iako meni nije pokazao da mi sistem nije stabilan na defaultnim postavkama. Što odabereš u Prime95 kad testiraš? Ja odaberem Small FFTs.

Razer_Copperhead
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.2.2010 8:38 (Razer_Copperhead).
17 godina
neaktivan

izbrisao sam prog ali sve sam pustio na defoult jedino sam mjenjao ram usage i sa all stavio na 4 gb.

freezao bi nakon par minuta pa sam pomislio da je  zbog overclocka na 4.2 i slabijeg napona,pa sam smanjio na 3.8 sa istim naponom od 1.4 i nista opet crash.mislio sam da je overclockana memorija na 1750 mhz pa sam sve stavio na defoult.

memoriju na 1.6 ghz i proc na 2.66 ghz....radio par minuta pa freezao win i tako 2-3 puta pa sam odustao

15 godina
neaktivan
Hlađenje - protok zraka?

Evo, dogurao sam ga do 3.840GHz ( sa 3.2GHz ) i upalio komp, sve radi O.K. Kasnije sam ga rebootao i pa se srušio. Upalio sam ga ponovno pa se opet sam rebootao.

Onda sam otisu dic voltažu, e sad, nisam siguran šta sam zapravo napravio. Dakle, CPU Voltage Regulator sam digao sa vrijednosti 'Default' na 0.8375 i nisam siguran koja je bila početna vrijednost? A u CPU-Zu jedino vidim pod Core Voltage na LOADu je 1.328 V, no kakve to ima veze sa ovim 0.8375? Tako da mi nije baš jasno što sam točno promijenio, no nakon toga sam uspiješno podigao Windowse tako da je pretpostavljam uspjelo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

1.328 je manje vise ok voltaza za taj clock.

15 godina
neaktivan
eXpl0it kaže...

1.328 je manje vise ok voltaza za taj clock.

Ok, a šta kad budem dizao voltažu za idučih 5 MHz clocka. Onda u BIOSu sa ovih 0.8375 dizem na 0.87?

17 godina
neaktivan

onda voltaza ce vec biti na 1.55-60

15 godina
neaktivan
eXpl0it kaže...

onda voltaza ce vec biti na 1.55-60

Lol, to ne zelim, vise mi fkt nije jasno s cim se to mnozi/štogod.

17 godina
neaktivan

ja sam uvjek voltazu dizao proporcionalno sa mhzima.

kod mene kada se sve jezgre upotrebe na 100% pri 4 ghz dovoljno je 1.35 V da sve to opskrbi, na 4.5 mi je radio na 1.55 nestabilno jer se zagrijavao ko konj :)

inace sa boljim hladenjem dalo bi se dogurati do nekih 4.4  ili 4.5 ghz stabilno u loadu.

sve je ovisno od procesora do procesora....tako da valja experminemtirati,u svakom slucaju pomalo sa voltazama jer postoji mogucnost da ostetis cpu

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice