Imam jednu jako dobru ideju na kojoj bi se dalo dobro zaraditi a i stvoriti jedan vrlo koristan proizvod za koji je tržište neupitno volio bih reći o čemu se radi ali bih sa time ujedno i otkrio taj ajmo ga nazvati izum pa bi netko drugi mogao iskoristiti ideju tj napraviti i patentirati jer nije teško povezati dva i dva ako kažem o čemu se radi, a radi se o jednoj relativno jednostavnoj napravi sastavljenoj od elektroničkih i mehaničkih komponenata e sad je problem doći do prototipa jer mi treba pomoć inženjera strojarstva oko dizajna određenih elemenata a ne bi škodilo ni savjet od inženjera elektrotehnike a što je najteže su financije ma da bi se u krajnjoj nuždi došlo do financija treba prvo riješiti teoretski dio i nacrte a onda prototip gdje bi glodači i tokari imali posla. Moje pitanje je vrijedi li se zezati sa time i što bih trebao prvo učiniti i kako pretvoriti ideju u proizvod?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pa kapitalizam je postavio "superhik" sistem koji bogatima omogućuje jos vece bogaćenje te kontinuirano povećava jaz izmedju bogatih i ostalih.
Cinjenica je da ti realno treba brdo para da bi financirao razvoj, testiranja, patentiranje, marketing, distribuciju, proizvodnju i nakraju prodaju. Ako nemas svoje pare za sve to, dobićes ti te pare ( ako je ideja perspektivna ) no na tom proizvodu bu se onda investitori bogatili a ti bus dobio znatno manji dio.
Patentna zastita na nekom hr zavodu nije bas neki garant. A nemoram ti pricati da za tu igru na zapadu ti trebaju bukvalno milioni...
"Superhik" sistem imaš postavljen jedino u socijalizmu, ali i u postsocijalističkim društvima kao što je naše, gdje se bogati sve više bogate upravo uz pomoć države, a država ih spašava (Agrokor), dok su pravi privatnici pod udarom gomile nameta.
@antonio
Da, mogu se i siromasni obogatiti, a i bogati mogu osiromasiti. No cinjenica je da kolegi mozda treba desetak miliona eura ( bubam ) da dodje do prve zarade ( cak i kad krene prodaja, jos dugo vracas ulozeno ), i ako on to posudi i spuši, gotov je, kao i njegovi nasljednici. Ako tu istu lovu ulozi netko kome je to samo djelić njegovog bogatstva, gubitak neće niti osjetiti, a zaraditi će na nekim drugim investicijama koje su bile manje rizicne.
Zato kazem superhik, jer ako imas bogatstvo, ono će se gomilati ( osim ak bas nisi krele ) a ako si siromasan, teska rijetkost se mora desiti da se obogatis ( loto, supertalent za neki sport, rizicni angazman sa drogom i sl, .... )
Sluzbeno i hr ima 22000 milionera, ali, ti bi bio uvod u novu temu koja s ovom nema veze.
Autoru teme : Sa par desetaka tisuća kn nebudes niti u hr zastitio patent a kamoli na globalnom nivou. Na patentima se vrte milijarde ( vidi patentne sudske ratove applea, samsunga i sl... ).
Prvo što napravi, prije svega, je provjeri da već netko nije patentirao tu ideju ili se možda već ne proizvodi u nekome dijelu svijeta. Jer patentirano je puno stvari koje se još ne proizvode
Mislim da postoji uzrecica "ideas are dime a dozen"...odnosno ideja ti ne vrijedi nish...imam i ja gomilu fantasticnih izuma u tikvi koje nikad nece ugledati svjetlo dana...
Jedino ako sprovedes ideju u djelo, odnosno das patentirati izum, pa zatim prodas patent za masu novaca od toga bude neka korist...mozes se pozdraviti sto ces ti kao end user progurat proizvod medju velike, jedino da si milijarder...
ili ovo sto ti kolega kaze, da stavis na kickstarter pa ako prodje, prodje...a ako i prodje, cekaj da te krenu prcat sa biblijom eu normi i drugim pizdarijama, pozalit ces sto ti je to uopce palo na pamet...