FI sklopka

poruka: 8
|
čitano: 10.904
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
FI sklopka

U starijoj kući izgrađujem potkrovlje (da klinci mogu preko vikenda/školskih praznika prespavati kod bake i djeda).

Donji dio kuće i 1. kat imaju nulovane instalacije.

Nula i uzemljenje su zajedno spojene u razvodnom ormaru (brojilo i rastalni osigurači)

U potkrovlje sam iz prizemlja dovukao 3 faze, nulu i uzemljenje (uzemljenje je spojeno na postojeće u prizemlju).

Sad moje pitanje, da li će dolaziti do okidanja FI sklopke u slučaju da dođe do kratkog spoja (nula-uzemljenje)

tj. da li će doći do razlike potencijala usljed kojeg bi se  FI sklopka trebala iskopčati?

17 godina
FI sklopka

BUMP

17 godina
FI sklopka

Nema ni jednog električara ovdje? {#}

16 godina
Re: FI sklopka
Matozan kaže...

Ima , al sam krečio {#}.

Ako želiš da ti FI sklopka radi moraš razdvojiti uzemljenje i nulu u cijeloj kući (nemoguća misija) ili  ukopati poseban uzemljivač  u dvorištu i dovući ga do potkrovlja.

17 godina
maks-rs kaže...
Matozan kaže...

Ima , al sam krečio {#}.

Ako želiš da ti FI sklopka radi moraš razdvojiti uzemljenje i nulu u cijeloj kući (nemoguća misija) ili  ukopati poseban uzemljivač  u dvorištu i dovući ga do potkrovlja.

Ovo je istina (nemoguća misija), a i novi uzemljivač hmm  će biti teško odraditi.

Ako je ipak stavim (kad je već imam) hoće li FI sklopka imati ikakvu funkciju osim da ću moći isključiti cijelo potkrovlje?

16 godina
FI sklopka

Samo mi reci zašto će ti 3 faze?

Ja u kući uopće neman utičnicu sa tri faze, sve su monofazne.

FID sklopka će ti reagirat ako spojiš nulu i uzemljenje skupa. Samo kroz fid provuci tri faze i nulu, uzemljenje nemoj kroz FID provlačit, uostalom ni ne možeš jer su na FID sklopci samo 4 vijka i mista za 4 vodiča (faze i nula)

http://about.me/antesirkovic
17 godina
sirka666 kaže...

Samo mi reci zašto će ti 3 faze?

Ja u kući uopće neman utičnicu sa tri faze, sve su monofazne.

FID sklopka će ti reagirat ako spojiš nulu i uzemljenje skupa. Samo kroz fid provuci tri faze i nulu, uzemljenje nemoj kroz FID provlačit, uostalom ni ne možeš jer su na FID sklopci samo 4 vijka i mista za 4 vodiča (faze i nula)

Kuća ima tri faze, pa sam i dovukao u potkrovlje, jer će potkrovlje biti grijano na struju, imati će puno jakih trošila (mnogo el. radijatora preko, klima uređaj, bojler za vodu, stroj za pranje rublja, kuhinjski aparati-pećnica sa staklo-keramičkom pločom,...)

Kao što sam gore napisao, donji dio kuće je nulovan (nula i uzemljenje je spojeno), tako da se bojim da neće biti razlike potencijala kada negdje u potkrovlju spojim recimo nulu i uzemljenje na utičnici tj. da mi FI sklopka neće reagirati.

16 godina
FI sklopka

Najlakše ti je provjerit oće li reagirat tako da napraviš kratki spoj između nule i uzemljenja. To dvoje se nakon FID sklopke ne smi spojit.

Do sride ću dobit svoj dnevnik rada šta san posudia pa ću bit malo pametniji u vezi toga, radili smo to na svim mogućim slučajevima i mrežama pa ću ti vjerojatno moć točnije reć.

Pogledaj ovo, možda ima nešto šta ti može pomoć.

http://about.me/antesirkovic
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice