VIrtualizacija- primjena virtualizacije

poruka: 8
|
čitano: 5.190
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Najprije, pozdrav svima  (prvi post na ovom forumu)

Neznam da li ova tema baš spada u software, ali ne vidim prikladnije mjesto za ovo područje.

Zanimaju me opće informacije (sheme, arhitekture) o primjenama virtualizacije u nekim složenijim mrežnim sustavima (ne mislim na jednostavno instaliranje više OS-a na lokalno računalo). Linkovi i ostale korisne informacije.

Evo naprimjer, zanima me da li je moguće ostvariti pokretanje Win aplikacija sa virtualnog stroja (servera) na više linux radnih stanica (po mogućnosti čak i  terminalskih stanica) u nekakvoj manjoj mreži, ili bilo kakvoj mreži. Koji su problemi prisutni u svezi licenciranja, da li nastaju problemi kod aplikacija koje koriste resurse kao npr Baze podataka, i slično. Ja sam skroz novi u ovom području i tek isprobavam jednostavne primjene virtualizacije. Sve korisne informacije su dobrodošle.

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Virtualizacija- primjena virtualizacije

Evo, vidim da nitko danima ne odgovara, a ja sam nešto malo prčkao po netu, pa ću sebi napisati par stvari i za one koje nešto više zanimaBelji se

Vmware rješenja virtualizacije sam najviše istraživao i o njima ću i pisati iako postoji i niz drugih rješenja (Virtual PC...)

Dakle za pokretanje virtualnih mašina kod vmware-eta postoji Wmvare Workstation, Server i ESX server (kao i ESXi server - ESX na flash memoriji).

Da ne ulazim sad u "nepotrebne" detalje samo ću spomenuti da se prva pokreću na host OS-u , dok se ESX server može shvatiti kao i samostalni OS.

ESX server se pokreće na "čistom" računalu i on ustvari stvara okolinu za pokretanje virtualnih mašina. ESX server je istodobno i OS, i okolina za pokretanje virtualnih mašina. Instalacijski paket ESX-a je oko ili čak manji od 100MB i prema nekim podacima manje "troši" hardvarskih resursa od većine drugih host OS-ova za multi-purpose servere.

ESX server se jednostavno rečeno sastoji od dva dije CONSOLE OS i WMkernel.  COS je "kustomizirani" Red Hat Kernel i njegova zadaća je da inicijalizira različite procese kod podizanja ESX-a. Nakon što se izvedu "te " različite radnje pokreće se WMkernel, i on preuzima upravljanje sa okolinom. Dakle COS nam sređuje okolinu da bi se mogao pokrenuti WMkernel. Važno je napomenuti da u konačici ESX nije linux, jer Wmkernel koji je ustvari glavni dio ESX-a je posebno napisan i nije "izveden" iz linuxa.

ESX server ima ugrađene različite mehanizme za rad sa virualnim strojevima, različite optimizacije, rukovanja sa memorijom računala, mogućnost prepoznavanj više procesora, multithreding i ostali mali mlijun mogućnosti da bi se pokrenulo što više virtualnih strojeva (ovo je zanimjivo podučje i trenutačno pokušavam pronaći nekakve opipljive podatke, testove i usporedbe o brzini i "osjećaju ugode" Smijeh u radu na virtualnim okolinama) .

Zanimljivi paket od vmware-a je virtual desktop infrastructure  (VDI). u paketu se nalazi ESX server i još neki alati a cijela infrastruktura stvara okolinu za pokretanje "tankih klijenata". Međutim u slučaju da se želu pokretati Desktop Windowsi kao virtualni desktop, za svaku pokrenutu instancu je potrebna licenca. Microsoft je u ožujku ove godine potvrdio da nije moguć rad više usera na jednom XP ili Vista stroju istovremeno bez obzira gdje se on "vrti". Da za multiuser postoji windows 2003 server i windows terminal server. Postoji čitav niz dokumenta na službenim stranicama Microsofta koji se odnosu na licenciranje baš za ovakve okoline, u kojima bi se koristili thin clienti, i to je veliki "čušpajz" koji čak ni neki eksperti u tim područjima ne shvaćaju u cijelosti. Ponuđena je nekakva licenca Viste (sad mi se neda gledat Microsoft stranice za točno ime Iznenađen) za posebne Microsoft preplatnike koja omogućava više usera na jednoj instalaciji Viste, ali nitko živ nezna koliko u konačnici košta jer Microsoft ne nudi cijene s obzirom da je to dostupno samo većoj razini preplatnika.

Kad sam već kod thin clienata postoje rješenja tvrke 2X koja na različitim platformama nudi rješenje za pokretanje do 21 remote konekcije na Win XP ili Vistu. Mislim da je ova gornja priča o licencama prisutna i u ovom slučaju. Trvtka 2x također nudi i rješenje za pokretanje samih aplikacija bez OS-a. Mislim da se to zove 2Xapplicationserver koji omogućava da se definira korisnikov desktop sa potrebnim aplikacijama i pravima i kao takav se šalje na nekakav tanki klijent i korisnik "nema pojma" što mu se vrti u pozadini, vidi samo ono što mu treba.

Naravno ova rješenja nisu besplatna, a i wmvare aktualne verzije dosta "pizaju", međutim postoji na vmware sajtu za download nekakve open source verzije ( nisam još istražio do kraja , i koje mogućnosti nudu) za sve one željne testiranja.

Evo ja sam se raspisao dosta o svemu. Ova tema je jakoooo široka i ovdje fali mnogo toga, ali možda još neki put sjednem i napišem još par stvari koje u međuvremenu saznam.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.4.2008 9:13 (daseparo).
17 godina
neaktivan

imam mali problemcic, naime pokusavam instalirati ubuntu 7.10 pod winxpom na vmware workstation 6.0.3 (cini mi se, nisam doma pa nabadam napamet) i instalacija mi se redovito rusi na 85% na mjestu gdje se ispise "installed tomboy". malo sam surfao po netu i jedino na sta sam naisao je da ubuntu 7.10 zahtjeva odredjenu verziju vmwarea da bi radio (sto god to znacilo jer ja mislim da imam najnoviju) ili da bi trebalo pogasit bluetooth i wireless mreze. e sad ja imam neke piz**rije pod winxpom vezano za bluetooth ali nista od toga ne bi trebalo bit vidljivo pod vmwareom, a nemam ni wireless, mrezna je uredno na bridge itd.

kad probam instalirati kao OEM onda prodje ali ne radi mi network, tj javlja da je sve ok ali ne mogu na internet. teoretski bi trebao bez problema ic na net jer ping do lokalne mrezne kartice pod windozama radi i sto je najcudnije radi i obratno ali vanka nece (?). imam netlimiter koji mi to sve kao nadgleda, koji procesi pristupaju internetu i obrnuto ali za sad mi nije ni jednom javio da vmware ili linux pokusavaju pristupit internetu.

e sad sta ce mi net, ja svejedno samo zelim malo petljat po nekim skriptama i slicno ali bilo koji update ili bilo koji software za ubuntu je elegantnije pokupit sa neta. uostalom kako inace kopirati fileove sa winxpa na linux i obratno u ovakvoj situaciji? malo sam zujao oko dokumentacije na netu i ima toga dosta a nemam vremena sad
a dual boot mi je vec dvaput skrsio instalacije windowsa tako da fakat ne bih opet prolazio sve to......pa raspisite se malo znalci :)))

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: VIrtualizacija- primjena virtualizacije

Kako si podesio mrežu n VMWareu? Jesi namjestio bridge? DHCP? Podesio routing tablice u Ubuntuu? DNS? itd?

If it's sent by ship then it's a cargo, if it's sent by road then it's a shipment.
17 godina
neaktivan

pa nisam nista podesavao .kad instaliram ubuntu na komp kao dual boot onda se mreza sama poslozi prilikom instalacije, modem ima sve podatke (login/pass) u svojim postavkama i ne treba mi kao kod windowsa extra login vec sve radi out-of-the-box (u teoriji). pretpostavljam da je kod virtualizacije prica malo kompliciranija, ali opet koliko sam ja cuo tu i tamo u principu bi, ako radi bridge, sve trebalo bit ko da surfam iz windowsa. ali fakat ne znam jel to tako, bridge je tu i sve al di ja to mogu vidjet pod windowsima, pod linuxom mi pise da jest bridge aktiviran al jel to fakat tako? ok pise i pod vmwareom al ocekivao sam nesto i pod network managerom, neki info.

dakle iz virtual machine ubuntua mogu pingat widowse, recimo 192.168.1.10 pinga 192.168.1.2 i obratno, ali ne moze nikud van, recimo ne moze pingat www.bug.hr ili neku adresu direktno, dok iz windowsa moze. imam neku cudnu mrezu pod windowsima, iako su svi podaci uredno upisani u modem/router svejedno mi se svaki put pali prozor za login iz windowsa, kao da se mora extra jos jednom potvrdit login iz windowsa. to stvara i probleme recimo pod dual boot instalacijom ubuntua. kad se izlogiram iz windowsa, a tamo sam surfao po netu ili radio bilo sto vezano za net tako da je prosla ona "dvostruka" autorizacija, i onda predjem na ubuntu onda sve radi super, ali cim se izlogiram iz ubuntua, recimo dodje neki patch i moram restartat, i vrnem se nazad u ubuntu onda web vise ne radi. ne bi se spojio nikad. a cim se vratim pod windowse i prodjem ponovo autorizaciju i vrnem se nazad u ubuntu onda radi ponovo. ovo me poprilicno zivcira al sta da radim......

plus sve to imam i netlimiter, svaki put kad neki program pokusava pristupit netu ili obratno pali se prozorcic koji trazi dozvolu od korisnika, tj. mene da potvrdim pristup. e sad niti jednom se taj prozorcic nije upalio, mozda zato sto vmware ide preko bridgea pa nekako zaobidje netlimiter a mozda zato sto vmware nije niti jednom pokusao pristupit netu.

konkretno na webu od wmvarea pise da za ubuntu 7.10 treba wmvare 6.03 xxxxx koji ja i imam ali nisam nigdje nasao zasto bas ta verzija i koji to problemi postoje izmedju ova dva "programa".  ne znam dal da se natezem vise stim ili da cekam osmicu....

17 godina

Ja na opensuse 10.3 imam instaliran VMware Server Console  1.0.5 build-80187 i preko njega sam instalirao Ubuntu 7.1, sa ukljucenim bridge za ethernet i sve mi radi bez problema, pristup internetu, cak sam se spajao sa remote desktop iz suseta na virtualni ubuntu. Znam da nije nikakva pomoc jer moze biti milijun drugih razloga (zbog Os-a), ali pokušaj sa VMware serverom. Potrebno ti je logirati se i napraviti nekakvu registraciju da bi dobio licene key i nakon toga ga instaliraj. Sve ti je to besplatno.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.4.2008 13:42 (daseparo).
17 godina
neaktivan

besplatno?! a ja skidam sa project wareza cccccc

0 0 hvala 0
17 godina

Pa imaju oni tamo suport koji kosta debelo i razne verzije softwera i paketa koji se placaju, ali ovo ti je besplatno, imas opensource dio kod download-a na njihovim stranicama, pa pogledaj sto se moze skinuti.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.4.2008 9:45 (daseparo).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice