Analiza mreže

poruka: 19
|
čitano: 2.371
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Analiza mreže

Pozdrav,

nisam nasao temu koja bi ponudila odgovor koji bi mi trebao pa otvaram novu temu.

Zanima me, kako analizirati mrezu?

Znaci, radi se o mrezi sa 100tinjak racunala, cisco oprema, stari admin dao otkaz, na ruzan nacin, nema sanse da pomogne, mene zapalo ajmo sine ti ces sad drzat mrezu...

Kako poceti?

Imam logove sa switcheva, znam sto je na kojem portu, topologija je mash, nogu se spojit na svaki switch...ali kako dalje?

Kako vi iskusni admini radite kad preuzmete novu mrezu?

Svaka pomoc je i vise nego dobrodosla.

Hvala.

Bolje je znati malo i temeljito nego mnogo i površno.- I. Kant
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Analiza mreže

Imaš 7 slojeva mreža i svaki se analizira zasebno. Šta bi ti analizirao?

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!

0 0 hvala 1
16 godina
Analiza mreže

Moram na sastanku reci kakva je mreza...kako je kaj spojeno...cijela dijagnostika 

ja znam pojedinacno...pronaci gdje je kaj spojeno...ali opcenito neam pojma...

ne znam kak da se izrazim uopce...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Analiza mreže
Srednji kaže...

Moram na sastanku reci kakva je mreza...kako je kaj spojeno...cijela dijagnostika 

ja znam pojedinacno...pronaci gdje je kaj spojeno...ali opcenito neam pojma...

ne znam kak da se izrazim uopce...

Ne možeš to samo tako. Nema tu "čarobnog štapića" koji će proći kompletnu analizu bez detaljnijeg znanja iza.

Kako uopće stojiš sa znanjem iz mreža?

16 godina
Analiza mreže

imam ajmo reci osnovno znanje...cekam da mi se odobri skolovanje za ccna pa sam sam uzeo materijal u ruke i ucim 

znam se snac...nisam nazalost profic...al ne sjedim pred problemom nego se trudim rijesit ga...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Srednji kaže...

imam ajmo reci osnovno znanje...cekam da mi se odobri skolovanje za ccna pa sam sam uzeo materijal u ruke i ucim 

znam se snac...nisam nazalost profic...al ne sjedim pred problemom nego se trudim rijesit ga...

Pitanje je što šefovi stvarno žele.

"Cijela dijagnostika" bez dobrog znanja je nemoguća.

16 godina
Analiza mreže

mislim da zele vidjet jel stanje koje je bivsi admin ostavio funkcionalno...da nije nekaj zmuljal prije nego je zbrisal

mislim da bih dijagnostika layera 2 i 3 zadovoljila...imam switcheve 2950,4900 i 6500...

velim, sifre su promijenjene, sve radi ali moram nekakav izvjestaj, prezentaciju slozit...imam ispise sa svakog switcha...ne znam ni sam kaj bi jos moglo bit...kaj bi mogli pitat...

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.5.2014 11:24 (Srednji).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da slozis citavu mrezu u Cisco Packet Traceru, s originalnim konfiguracijama i vezama, pa offline provjeri jel sve ok. Osim toga, odma ces imat i graficki prikaz mreze, eventualno nekakav screencast ako zelis nesto pokazat u prezentaciji. I kasnije ti moze posluzit, pogotovo ako ne zelis testirat nesto "svoje" na zivo, vec prvo u nekom sigurnom okruzenju.

16 godina
wifi kaže...

Da slozis citavu mrezu u Cisco Packet Traceru, s originalnim konfiguracijama i vezama, pa offline provjeri jel sve ok. Osim toga, odma ces imat i graficki prikaz mreze, eventualno nekakav screencast ako zelis nesto pokazat u prezentaciji. I kasnije ti moze posluzit, pogotovo ako ne zelis testirat nesto "svoje" na zivo, vec prvo u nekom sigurnom okruzenju.

da, to sam i poceo raditi ali opet...to je klasicni copy paste...kopiram runn-connfig i samo upisujem u packet tracer..

kako mogu prezentirat mrezu?

ono...dobar dan dobar dan...sto je to...to je nasa mreza, sastoji se od toga i toga....spojena je tako i tako...tu imamo to i to...

znaci prvo upoznavanje...

17 godina
neaktivan

Idi nekim redom....

Fizicka topologija - layeri (ukoliko koristite takav pristup), gdje je sto spojeno, po koliko racunala na koji switch, i sl.

Logicka topologija - kako su organizirane "jedinice" u firmi, separacija radnih grupa, VLANovi, ACL, tko ima pristup kojim resursima, itd. 

Govorit napamet je tesko jer tribas ipak znat s cim raspolazes da bi takvu mrezu "prezentira"... 

16 godina
wifi kaže...

Idi nekim redom....

Fizicka topologija - layeri (ukoliko koristite takav pristup), gdje je sto spojeno, po koliko racunala na koji switch, i sl.

Logicka topologija - kako su organizirane "jedinice" u firmi, separacija radnih grupa, VLANovi, ACL, tko ima pristup kojim resursima, itd. 

Govorit napamet je tesko jer tribas ipak znat s cim raspolazes da bi takvu mrezu "prezentira"... 

s ovim si mi pomogao jako...to mi treba...udarac nogom u guz1cu...hvala

ako ti jos sto padne na pamet slobodno dodaj...

da mi zivot ovisi o ovome nebi se sjetio ovakvog pristupa...

hvala puno..imam fore do cetvrtka :)

bacam se na posao...

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.5.2014 12:49 (Srednji).
16 godina
Analiza mreže

jos jedno pitanje...

kako je najlakse odrediti topologiju?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Srednji kaže...

s ovim si mi pomogao jako...to mi treba...udarac nogom u guz1cu...hvala

ako ti jos sto padne na pamet slobodno dodaj...

da mi zivot ovisi o ovome nebi se sjetio ovakvog pristupa...

hvala puno..imam fore do cetvrtka :)

bacam se na posao...

osnova neka ti bude mreza u Packet Traceru. To ti predstavlja fizicku topologiju mreze. U pravilu ce to bit nekakva hijerarhijska izvedba, sto u konacnici nije previse bitno, vec navodis ukoliko imas visestruke linkove, redundanciju, i sl. 

Srednji kaže...

jos jedno pitanje...

kako je najlakse odrediti topologiju?

s logicke strane ti svaki VLAN (ako ih imas) logicki predstavlja mrezu za sebe, pa za pojedini naziv switcha mozes stavit racunala koja pripadaju pojedinom VLAN-u i to iscrtat u Packet Traceru, odnosno, imat ces onliko grafova koliko imas VLANa, te jedan glavni graf koji ce predstavljat fizicku topologiju. 

sto se tice konacne izvedbe, posto si posao preuzea od drugog, najbolje bi bilo dobro analizirat svaki od switcheva, a zatim od nule slozit svoju mrezu za koju ces znat kako radi. 100 racunala nije neka prevelika kolicina, pa pretpostavljam da ni switcheva nema previse. Ako si vec nesto iscrta u PT-u baci screenshot. 

16 godina
Analiza mreže

WIFI,

znas ono kad sam ti rekao 100tinjak racunala...e sad ih je oko 300tinjak...bas dosao sa sastanka..switchevi nisu iskonfigurirani u PT-u...samo sam nabacio topologiju da vidis kako to izgleda...

Otkrio sam ovaj software...ne znam jel valja...ali kad idem prek njega konfigurirat switch...trazi me username i password...password znam...spajam se preko SecureCRT-a na switch...ali koji bi tu bio username...to vidim prvi put da me pita za username...

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.5.2014 18:15 (Srednji).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Srednji kaže...

WIFI,

znas ono kad sam ti rekao 100tinjak racunala...e sad ih je oko 300tinjak...bas dosao sa sastanka..switchevi nisu iskonfigurirani u PT-u...samo sam nabacio topologiju da vidis kako to izgleda...

Otkrio sam ovaj software...ne znam jel valja...ali kad idem prek njega konfigurirat switch...trazi me username i password...password znam...spajam se preko SecureCRT-a na switch...ali koji bi tu bio username...to vidim prvi put da me pita za username...

bilo bi bolje da si da link sa screenshotom jer je ovako presitno... 

sto se tice tog cisco network assistanta, probaj mu pristupit bez koristenja username-a, samo pass... 

16 godina
Analiza mreže

probao bez passworda...neide...

Veca slika

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.5.2014 20:53 (Srednji).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

no idea then... 

koliko vidim, osnova su ti dva redundantna 3560 L3 switcha (master u plavom bloku, redundant u zutom), a na koji se spajaju ostali (3 u zelenom bloku, 7 u zutom, 5 u plavom). Crveni blok je slaba karika u slucaju "pada" 3560 u plavom bloku, nema redundancije, dok su 2+2 (plavi i zuti) nekakva mreza za sebe, dopusta "pad" jednog od dva switcha u plavom bloku, osim 3560. 

jesu na switchevima iskonfigurairani kakvi VLAN-ovi? 

16 godina
Analiza mreže

jesu...ne znam jos tocan broj...to cu slijedeci tjedan pobrat sa switcheva...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

uglavnom, lip te posa ceka... {#}

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice