Ima TP Link NX510V i NX220V, podržavaju antene za 4g i 5g. Ima ih na vintedu rabljenih ili novih na allegro.pl
I NX200 / NX500 / NX600 isto, ti su bez tel. priključka.
Ima TP Link NX510V i NX220V, podržavaju antene za 4g i 5g. Ima ih na vintedu rabljenih ili novih na allegro.pl
I NX200 / NX500 / NX600 isto, ti su bez tel. priključka.
Ma znam da ima odvojeno nego zamjenio sam s gigaboxom jer sam nedavno gledao... Zaboravio sam naglasiti da na mobitelu imam Savršenu... Znam da 5G ikona kod mene nije pravi 5g nego n28, ali nisam znao da nece bit razlike u brzine, tako da hvala na tom pojasnjenju. Mislio sam uzeti mc801a ili b818 al onda ipak cu ostat na zteu... Sto se tice eNBID, nasao sam ga u postavkama rutera, a i pomocu skripte... Neke sam bandove i uveo na cellmapperu jer je falilo dva banda na toj celijo. A Ht sam mislio istestirati dok mi dodu adapteri pa najbolje na ZTEu to napravit...
Imaš na tornju B28 ili n28? Sigurno imaš B28 ali nikad se ne zna što A1 može prirediti osim poskupljenja
Pa ne znam jel moguce da ima oba pošto ja kad ruterom hvatam b28, a kad mobom se spojim pise mi 5G NSA band 28.
Imaš samo B28 nemaš n28
Ma znam da ima odvojeno nego zamjenio sam s gigaboxom jer sam nedavno gledao... Zaboravio sam naglasiti da na mobitelu imam Savršenu... Znam da 5G ikona kod mene nije pravi 5g nego n28, ali nisam znao da nece bit razlike u brzine, tako da hvala na tom pojasnjenju. Mislio sam uzeti mc801a ili b818 al onda ipak cu ostat na zteu... Sto se tice eNBID, nasao sam ga u postavkama rutera, a i pomocu skripte... Neke sam bandove i uveo na cellmapperu jer je falilo dva banda na toj celijo. A Ht sam mislio istestirati dok mi dodu adapteri pa najbolje na ZTEu to napravit...
Imaš na tornju B28 ili n28? Sigurno imaš B28 ali nikad se ne zna što A1 može prirediti osim poskupljenja
Pa ne znam jel moguce da ima oba pošto ja kad ruterom hvatam b28, a kad mobom se spojim pise mi 5G NSA band 28.
Imaš samo B28 nemaš n28
A zašto mu onda na mob piše 5G NSA na 700MHz i na HAKOM interaktivnom portalu isto prikazano da A1 tamo ima aktiviran 5G na 700MHz?
Imaš samo B28 nemaš n28
A zašto mu onda na mob piše 5G NSA na 700MHz i na HAKOM interaktivnom portalu isto prikazano da A1 tamo ima aktiviran 5G na 700MHz?
A1 nema pušten n28 koliko se javno zna. Ako pogledaš na cellmaper karti taj toranj 3088 i i frekvenciju B28 piše da je zadnje viđena 01.02.2026 znači jučer, a na istom tornju ne može biti B28 i n28. Eto njegov mobitel je tako očitao očito krivo. Telemach je imao prvo B28 i kad su sve prebacili u n28 nestao je B28 na tornjevima cellmapper karte. Na A1 još uvijek je aktivna B28 frekvencija. Hakom isto ima puno grešaka na svojoj karti.
Imaš samo B28 nemaš n28
A1 nema pušten n28 koliko se javno zna. Ako pogledaš na cellmaper karti taj toranj 3088 i i frekvenciju B28 piše da je zadnje viđena 01.02.2026 znači jučer, a na istom tornju ne može biti B28 i n28. Eto njegov mobitel je tako očitao očito krivo. Telemach je imao prvo B28 i kad su sve prebacili u n28 nestao je B28 na tornjevima cellmapper karte. Na A1 još uvijek je aktivna B28 frekvencija. Hakom isto ima puno grešaka na svojoj karti.
A ne znam, možda i CM griješi, i on ima podosta mušica. Kod HAKOM karte znam da kasni sa unosom podataka, tj. u većini slučajeva mapiramo prije na CM nego što se pojave podaci na HAKOM interaktivnoj karti.
A nešto mi i zvoni da na vikendici kada sam testirao A1 da mi je bio kao "pun" 5G signal i nije mi bilo jasno kak (prvotno sam mislio da su mi neki toranj novi postavili bliže lokaciji), a kada sam provjeravao čini mi se da je bio n28. Provjerim baš kada ću ići tamo slijedeći puta, jer kak non-stop testiram više mi se sve pomješalo :D
A1 pušta B28 DSS, znači 4G B28 ćelija se istovremeno (lažno) predstavlja kao n28 band sa istim bandwidthom.
Često 5G mobovi/routeri imaju problema s tim DSS jer ga malo vide kao LTE B28 a malo kao 5G n28, tj. izmjenjuju se ova dva banda svakih nekoliko sekundi a u stvarnosti je to samo LTE B28 band/ćelija.
Kada A1 stvarno prebaci LTE B28 na NR5G n28, tada više nećemo uopće vidjeti LTE B28 band jer neće postojati na LTE tehnologiji i neće se mapirati.
Telemach na LTE-u više nema B28 banda, oni su prije godinu dana prebacili na NR5G n28 band i kod Telemacha više ne mapiramo 4G B28 band.
HT već pol godine postupno prebacuje 4G B28 na NR5G n28 tako da i kod HT-a više nećemo vidjeti na LTE-u B28 band (isto vrijedi i za 4G B1 u 5G n1 kojeg isto zadnjih pol godine postupno prebacuju).
Danas mi tehničar montira ovu vanjsku jedinicu. Ne znam koja je unutarnja nisam vidio. Pitanje:
Ako uklanjaš njihov unutarnji router kojeg si dobio, tj. stavljaš neki svoj router - onda ti na svom routeru moraš znati konfigurirati VLAN-ove, inače ti internet neće raditi s te vanjske jedinice.
Ako uklanjaš njihov unutarnji router i stavljaš samo switch na koji je uštekana vanjska jedinica - ti moraš na vanjskoj jedinici ukloniti sve VLAN-ove i konfigurirati je da radi kao obični router.
Ako nećeš micati unutarnji router od HT-a, tj. radi ti sve ok i nemaš naprednije zahtjeve - ne trebaš ovo uopće gledati niti se zamarati time.
Ovo moje opisano je više za napredne koji znaju što rade i koriste vlastiti router da mogu naprednije upravljati svojom LAN mrežom, itd.
Vidim da nitko ne spominje poskupljenje HT turističke pa evo i ovdje nek stoji taj info:
Obavijest: od 02.ozujka vasa opcija Flat Surf postaje bogatija.
Uz neogranicen podatkovni promet, opcija ce ukljucivati i 100 dodatnih minuta za pozive prema svim pokretnim i nepokretnim mrezama u RH.
Cijena opcije iznosi 15 EUR, kako za aktivaciju tako i za reaktivaciju opcije, umjesto dosadasnjih 10 EUR za aktivaciju i 7.96 EUR za reaktivaciju.
Nova cijena i sadrzaj primijenit ce se se pri sljedecoj reaktivaciji opcije.
Vise informacija: http://www.t.ht.hr/fw/flat-surf.
Vas Hrvatski Telekom
Zna li neko mozda moze li se raskinuti ugovor Homeboxa jer vidim da povećavaju tarife, a nigdje ne vidim jel prati inflaciju il je vece povecanje?
Još uvijek je povoljna Simpa opcija Internet tjedan za 4,99€/7 dana što na mjesec ispadne oko 20-tak € :P
To je tarifa na bonove naravno.
Zna li neko mozda moze li se raskinuti ugovor Homeboxa jer vidim da povećavaju tarife, a nigdje ne vidim jel prati inflaciju il je vece povecanje?
Ne možeš raskinuti bez penala. Tako si potpisao.
Kolko znam moze se, ali ukoliko povecaju tarife vise negoli je godisnja inflacija, desilo se prije god dvije, ja mislim. Ali našao sam povećavaju za 3,7% tako da nema prava na raskid...
Postavljeni kablovi i uskoro 5/5 Gbps. Zovem ih u petak pa da čujem kakav plan imaju kad kreću priklučivati kućanstva.
tko nudi 5/5, najvise sto sam vidio je 2/1 Telemach, ja se nadam da ce kroz mjesec dana biti sve spojeno
Magic telekom koji pokriva VŽ i okolicu.
I to 5/5 Gbps za nekih 25-30 € mislim, napisat će Davorin :D
I to za obične korisnike.
Pa si vi mislite :D
Na HAKOM interaktivnom portalu piše da A1 kod tebe ima n28, ali i HT da ima n78 - testiraj si HT 5G kako se ponaša trebao bi biti ok ukoliko si blizu tornja.
Kao što rekoh, a i drugi su to ranije spominjali, više se 4G routeri ne isplate uzimati, a ti odluči kak želiš...
Evo uspio sam istestirati HT i stvarno bio sam blizu bazne i ima n78 te sam hvatao 1Gbps, ali mobitelom. I uspio sam ga uhvatit skroz do 3.7km zracne udaljenosti i tu sam imao 407/75. E sad taj mi je toranj od mene 4.7km, ne znam jesu li p60 dovoljno jake da se uspiju spojiti...
Odlucio sam testirati i 4G i izgleda mi je i 4G bolji kod HT jer iako po rezultatima su slicni kod A1 mi b1 radi 15ak min i onda mi skroz radi b3 te imam 50/50 dok HT iako ne radi na b1, b3+b8 konstantnih 80/55+ daje. Uz to na ruteru MF297d bez antena daje 40/45 dok A1 daje 2/5... Jos cu vidjet kako radi na ZTE kad dodu adapteri da vidim kako radi na 3CA, al mislim da mi bolji onda HT.
b535 s antenama p60
ht
-87/-13/-53/18
b3 main auto
70/57 28ms
57/56 29ms
90/55 31ms
b3+b8
85/55 31ms
nperf 107/55 27ms
a1
b1main+ b3
80/43 17ms
90/42 17ms
b3main + b1
50/50 15ms
45/50 18ms
3.2. 15.22
Antene su ti na kojem razmaku sada?
N78 se može loviti do 5 km udaljenosti što sam priložio kod testa Zyxel NR7302. Bitna je optička vidljivost, čim imaš prepreke, piši propalo iako ni to ne mora biti nužno točno.
Iskra P-60 podržavaju N78, osim 5G routera treba se igrati razmakom antena, što manji razmak - pojačanje viših frekvencija a N78 je na 3600 MHz što ispada da bi trebao jako mali razmak (10-tak cm i to bubam na pamet da ne idem sad gledati tablice) ali nije se nitko time igrao i priložio mjerenja ovdje na forumu.
Antene su ti na kojem razmaku sada?
N78 se može loviti do 5 km udaljenosti što sam priložio kod testa Zyxel NR7302. Bitna je optička vidljivost, čim imaš prepreke, piši propalo iako ni to ne mora biti nužno točno.
Iskra P-60 podržavaju N78, osim 5G routera treba se igrati razmakom antena, što manji razmak - pojačanje viših frekvencija a N78 je na 3600 MHz što ispada da bi trebao jako mali razmak (10-tak cm i to bubam na pamet da ne idem sad gledati tablice) ali nije se nitko time igrao i priložio mjerenja ovdje na forumu.
Isprike nisam vidio taj test. Antene su mi trenutno na 33cm razmaka te su mi na visini od 6,5m ... Nisam siguran baš za opticku vidljivost jer ovaj od A1 koji je 200m lijevo od njega, vidim mu svijetlo i lako ga je uociti, a kod ovog je mal teze jel nema nikakvo svijetlo. Morao bih vidjeti sutra, ali nalazi se u centru opcine te ima u mom smjeru i skola te par kuca i sumica na nekih 2km po Earthu... Sve izmedu su ravna polja.
Na HAKOM interaktivnom portalu piše da A1 kod tebe ima n28, ali i HT da ima n78 - testiraj si HT 5G kako se ponaša trebao bi biti ok ukoliko si blizu tornja.
Kao što rekoh, a i drugi su to ranije spominjali, više se 4G routeri ne isplate uzimati, a ti odluči kak želiš...
Evo uspio sam istestirati HT i stvarno bio sam blizu bazne i ima n78 te sam hvatao 1Gbps, ali mobitelom. I uspio sam ga uhvatit skroz do 3.7km zracne udaljenosti i tu sam imao 407/75. E sad taj mi je toranj od mene 4.7km, ne znam jesu li p60 dovoljno jake da se uspiju spojiti...
Odlucio sam testirati i 4G i izgleda mi je i 4G bolji kod HT jer iako po rezultatima su slicni kod A1 mi b1 radi 15ak min i onda mi skroz radi b3 te imam 50/50 dok HT iako ne radi na b1, b3+b8 konstantnih 80/55+ daje. Uz to na ruteru MF297d bez antena daje 40/45 dok A1 daje 2/5... Jos cu vidjet kako radi na ZTE kad dodu adapteri da vidim kako radi na 3CA, al mislim da mi bolji onda HT.
I još jedna napomena, da se ne iznenadiš navečer kada (ako) ti padne brzina na neku mizeriju; operateri ti po noći znaju gasiti određene frekvencije/bandove radi uštede enerije, pa tak npr. kod mene na jednom tornju gase 5G sigurno, a ne znam jel i određene 4G frekvencije (nije mi se dalo provjeravati).
Postavljeni kablovi i uskoro 5/5 Gbps. Zovem ih u petak pa da čujem kakav plan imaju kad kreću priklučivati kućanstva.
tko nudi 5/5, najvise sto sam vidio je 2/1 Telemach, ja se nadam da ce kroz mjesec dana biti sve spojeno
Magic net nudi 5/5. Ja još prošle godine uhvatio neku promociju za Uskrs tako da me izađe 27€ 5/5
I još jedna napomena, da se ne iznenadiš navečer kada (ako) ti padne brzina na neku mizeriju; operateri ti po noći znaju gasiti određene frekvencije/bandove radi uštede enerije, pa tak npr. kod mene na jednom tornju gase 5G sigurno, a ne znam jel i određene 4G frekvencije (nije mi se dalo provjeravati).
Sve gase, nebitno jel 4G ili 5G :D
na 5G gase samo N78 band, n28 band uvijek radi pošto je taj za široko pokrivanje i mora raditi stalno kao i 4G B20 (kod HT-a i B8)
na 4G gase B7, B1 a kod HT-a i drugi B3 od 10 MHz
mogu bandovi ostati čak i upaljeni ali gase MIMO pa opet padaju brzine
i nije ovo isto po cijeloj HR nego svaki toranj sam za sebe odlučuje šta će i kada gasiti
ovo uglavnom pogađa ruralu i manje gradove gdje je manja koncentracija aktivnih korisnika po noći, veći gradovi imaju više budnih aktivnih korisnika po noći pa često bude sve ili veći dio toga upaljeno
Avelit Apsolutno ti je HT bolji, još da testiraš Telemach koji ima ćelije na istom stupu gdje je i A1 samo ga nema na cellmaper karti slabo je mapiran kod tebe TM, Vjerujem da bi TM bio bolji od HT naravno sve ovisi o frekvencijama koje ima na tornju.
Sve gase, nebitno jel 4G ili 5G :D
na 5G gase samo N78 band, n28 band uvijek radi pošto je taj za široko pokrivanje i mora raditi stalno kao i 4G B20 (kod HT-a i B8)
na 4G gase B7, B1 a kod HT-a i drugi B3 od 10 MHz
mogu bandovi ostati čak i upaljeni ali gase MIMO pa opet padaju brzine
i nije ovo isto po cijeloj HR nego svaki toranj sam za sebe odlučuje šta će i kada gasiti
ovo uglavnom pogađa ruralu i manje gradove gdje je manja koncentracija aktivnih korisnika po noći, veći gradovi imaju više budnih aktivnih korisnika po noći pa često bude sve ili veći dio toga upaljeno
Ma 5G vidim kada padne na routeru lampice promjene boju, a koje 4G bandove mi pogase bio sam ljen ići provjeravati :D
Znao sam od prije kada si prvi puta napisao da to rade da je to u pitanju, a pošto ne mogu utjecati na to ko ga hebe...
To sam skuzio, mada kod mene b1 main na A1 radi na b535 jedno 5 min i onda ga spusti na b3 main... i tako 90% vremena mi b3 main. Dok na HT ni nema b1 samo b3 main, al dobivam vece brzine u CA sa b8.
MF297d
Danas su mi dosli adapteri za ts9 i spojio sam antene na ZTE MF297D i razočarao sam se. Nadao se boljim brzinama, međutim dobio losije nego na b535. Prvo me skripta zezala jer nakon svake promjene bandova, morao bi rucno iskljuciti ruter i ponovo ga ukljuciti jer bi page rutera frezzala. Zatim, signal je bio dosta losiji na MF297d tokom CA na B3+B8, ali su brzine bile priblizne b1+b3 koji je imao bolji signal. Također, kao i na B535 b1 main bi se ugasio kroz 2 min i A1 kartica bi radila na b3 main te u tom slucaju HT bi bio puno bolji. 3CA mi uopce nije radio. ZTE je jedino bio bolji od B535 kada radi samo s unutarnjim antenama i to samo s HT kada bi dobivao brzine 58/38 dok bi B535 imao 1 do 5mbita. Također, sam uz to potvrdio da mi HT sigurno bolji jer je uspio 130/50 na b3+b8 dok je na A1 90/60 bilo max sto se moglo izvuci, uz napomenu da antene su bile okrenute prema A1 tornju koji je 700m ulijevo od HTovog tokom svih testova. Sva mjerenja sam prilozio na slikama.
Nisam znao da ima TM na istom tornju, mada mi je bilo sumnjivo da u okolici nema ni jednog tornja na cellmapperu hehe. Budem probao i to kroz par dana pa cu vidjet koji mi je operater bolji...
Nisam znao da ima TM na istom tornju, mada mi je bilo sumnjivo da u okolici nema ni jednog tornja na cellmapperu hehe. Budem probao i to kroz par dana pa cu vidjet koji mi je operater bolji...
Da ima. Ako ćeš imati sim od TM usput malo mapiraj da se pojavi taj toranj i stavim ga na pravo mjesto. I sim od TM ima još jednu prednost može se spojiti na HT
Zeznutu je ZTE moraš svaki puta restartati router kad mijenjaš frekvencije. Ostavi na auto pa testiraj trebao bi i 3CA spojiti bilo A1 ili HT