4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 3.698
|
čitano: 1.524.534
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 tjedna
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene
Al pretpostavljam da nema rjesenja?
12 godina

Ima rješenja već se nekoliko puta pisalo o tome. Evo rješenje

2 tjedna
Pozdrav,

u prilogu dostavljam print screen podataka što očitava skripta i speed test. Nekim čudom se malo poboljšalo danas nakon 20h.
Čekam da mi još stignu adapteri sa SMA na TS9 kako bih mogao spojiti antenu pa ćemo vidjeti bude li ikakvih pomaka onda.
2 tjedna
Pozdrav,

u prilogu dostavljam print screen podataka što očitava skripta i speed test. Nekim čudom se malo poboljšalo danas nakon 20h.
Čekam da mi još stignu adapteri sa SMA na TS9 kako bih mogao spojiti antenu pa ćemo vidjeti bude li ikakvih pomaka onda.
3 godine
levi85 kaže...
Pozdrav,

Sad smo Davorin i ja sredili A1 tornjeve oko tebe kako valja pa su na točnim mjestima, toranj Lanišće je mapiran ali je bio na krivom mjestu, spojen si na njega.

Signal i brzine su koma ali vjerojatno zato što je primarno spojen na B1. Također je čudno zašto ne koristi tri agregacije nego samo dvije (npr. trebao bi ti biti main B1 a pod CA B3+B20)

Možeš isključiti mobilne podatke (u onom dolje krugu gdje piše "Moj router" klikni na ON gumb da se pretvori u OFF) i gore u skripti kliknuti na gumb SET BANDS i utipkati 3+20 pa onda uključiti mobilne podatke i vidi signal i brzine.

4 godine

Jucer spojio 2 vanjske antene na Zyxel 5103E  P56 (jos 2 tek trebaju doci)

Spojim ih na donja 2 lose brzine

Spojim na gornja 2 lose brzine

Signal odlican

Malo vrtio antene sve lose

Sponi samo konektore bez antena(u prazne ulaze) upload skoci na 100Mb Down 30

Spojim 1 i 3 ulaz i u prazne samo adaptere 100 up 40 down

Na kraju zamjenim gornju i donju antenu i dobijem 100 down 40up

I tp zakuca na 100 kao analogni voltmetar

Nekuzim bas pa eto ako ima pojasnjenja

Planiram dodati 2 P60

I da jos jedno pitanje ovi TS9 jako tesko idu i nemogu do kraja bojim se potrgati ulaze

Kupio  transmedia jer te nude kod nas

Eto iskusni savjet koji ako moze

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.12.2024 8:12 (mikivid).

1 0 hvala 0
3 godine

Kod routera koji imaju 4 izalaza za vanjske antene nije uvijek svejedno na koje se ušteka kada su samo dvije antene u igri.

Tako je i kod mene bilo na Teltonika RUTX50, mjesec dana sam isprobavao sve moguće SMA kombinacije sa dvije antene da bih shvatio da dvije antene mogu raditi samo isključivo na prva dva SMA porta. Bile su i upute na netu ali sve nešta kontra, pa sam sam isprobavao. S time da kod mene uopće nije igralo ulogu jel gornja ili donja antena na prvom i drugom SMA, jer je modem valjda dovoljno pametan pa skuži sam to i dobivam jednake brzine i agregacije.

Ali ima razlika, jer kada sam stavio 4 Iskre, modem agregira upload do 150 Mbps na 4G mreži dok na dvije antene ne može, vjerojatno koristi prvu i treću ili četvrtu antenu za upload agregaciju, tako da je sve testiranje i živci da se shvati kako modem radi s koliko antena.

Sada samo trebaš pratiti po noći signal, kod Teltonike je bio bug da po noći kada power saver na tornju B1 i B3 prebaci u SISO mod (koristi se samo jedna antena na routeru za data prijenos) prikaže pad signala i za 40 dBm (npr. sa -75 dBm po noći sam na B3 i B1 imao čak -110 dBm) i to sam prijavljivao Teltonika supportu pa su sa proizvođačem modema (Quectel) ispravili kroz novi modem FW i više nema pada signala kada se koristi SISO.

Jer izgleda da proizvođači modema ne testiraju modeme za rad sa samo jednom antenom (1x1 SISO) i onda vi ljudi pišete kako telekomi smanjuju signal po noći što je krivo.

TS9 je takakav kakav jest, ja sam na ZTE-u znao ga zalijepiti izolir trakom da budem siguran da je uštekan i da neće ispasti :D

10 godina

Ja sam na Zyxel spojio po šemi (slika1) kazu na forumima da nisu bas jasno naveli  gdje koji TS9 4G/5G ide. Da, TS9 ide dosta tesko na Zyxelu ali nema brige nece puknuti ako se ga jace gura naprijed, treba pripaziti da ga se ne cima lijvo/desno. Sa brzinama sa zadovoljan 500/80, ping 20/30. brzinazna malo varirati ali ne kao nekad, za sada Ok, vidjet cemo u ljeti. :) Antena je Poynting XPOL V2 Omni Directional 5G 4x4 mimo.

slika+1 slika+1
Odmori se u Istini.
Poruka je uređivana zadnji put uto 31.12.2024 14:19 (veseli007).
Moj PC  
2 0 hvala 1
3 godine
veseli007 kaže...

Ja sam na Zyxel spojio po šemi (slika1) kazu na forumima da nisu bas jasno naveli  gdje koji TS9 4G/5G ide. Da, TS9 ide dosta tesko na Zyxelu ali nema brige nece puknuti ako se ga jace gura naprijed, treba pripaziti da ga se ne cima lijvo/desno. Sa brzinama sa zadovoljan 500/80, ping 20/30. brzinazna malo varirati ali ne kao nekad, za sada Ok, vidjet cemo u ljeti. :) Antena je Poynting XPOL V2 Omni Directional 5G 4x4 mimo.

Jesi li radio ijedno mjerenje mrežnim kabelom?

Možda su ti brzine i veće pošto si na HT-u, bar dok ti power saver ne zgasi pol toga :D

I na kojim agregacijama dobivaš te brzine?

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.12.2024 15:19 (Tirkiz).
10 godina

Sad sam ukljucio LAN kabal inace sve preko wifi.. Za sada je dobro, valjda ce i ljeto biti bolje, sada kad je 5G dostupan. I prije je 5G bio aktivan, ali ga zyxel nije hvatao. Kad su ugasili 3G onda se.automatski spojio. LAN koristim za PS5.

Odmori se u Istini.
Poruka je uređivana zadnji put uto 31.12.2024 16:18 (veseli007).
4 godine

Ja svakako trebam jos 2  antene 

Al zasada je ovo ok brzina cis da nemoram na krov po ovakvom vremenu

Bolje je nego huawei B525 obzirom pokupi sve agregacije moguce na mojim tornjevima

Vjv bude i brzi sa 4x4

A ts9 je cirkus koji jednostavno ne kuzim

0 0 hvala 0
2 tjedna
Pozdrav,

napravio sam sve po Vašoj uputi, dakle isključio internet promet u ruteru naravno uz podignutu skriptu te nakon toga stisnuo SET BANDS i upisao 3+20. Međutim nakon toga sve se smrzava te baca Error stranice s I.P. adresom modema ili daje upozorenje da se pričeka na stranici i nakon nekoliko pokušaja opet baci grešku.
Probao sam isto tako nakon učinjenog SET BANDS-a ručno resetirati modem i opet ništa.

Stalno ostaje pod CA B20, pod MAIN: B3

Nakon nekoliko uzastopnih resetiranja malo se popravila i brzina i signal ali nakon pola sata opet pada.
12 godina
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.1.2025 1:04 (DDavorin).
Moj PC  
9 0 hvala 2
3 godine
Nek nam je puno N78 i N257 tornjeva, 4x4 MIMO i 256QAM modulacije u 2025. :D
Moj PC  
6 0 hvala 5
12 godina

Napokon sam doživio optiku u svom naselju. Drago mi je što više neću morati petljati po frekvencijama jer mi je već muka. Više vremena sam potrošio na to nego na samo korištenje :)

Ako će netko trebati, kroz mjesec dana ću prodavati ZTE MC801a (star godinu dana) ruter dok mi ovi to dođu pospajati.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
siljo90 kaže...

Napokon sam doživio optiku u svom naselju. Drago mi je što više neću morati petljati po frekvencijama jer mi je već muka. Više vremena sam potrošio na to nego na samo korištenje :)

Ako će netko trebati, kroz mjesec dana ću prodavati ZTE MC801a (star godinu dana) ruter dok mi ovi to dođu pospajati.

Blažena optika. 

9 godina
Ima nas vise takvih koji cekaju optiku, ali nazalost nije ni u planu. Postoji li mozda neki okvirni plan kada ce se i na koji toranj postepeno paliti 5G signal? Radi se o tcomu. Sretno u novoj!
Hardware: the parts of a computer that can be kicked.
Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
siljo90 kaže...

Ako dobivate optiku na selu di vam svaki jači vjetar ili snijeg podere struju, radije si sačuvajte 4G/5G router da imate mobilni net kao alternativu jer optiku znaju popravljati danima dok struju brzo osposobe

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.1.2025 17:38 (Tirkiz).
3 godine
deepshitcro kaže...
Postoji li mozda neki okvirni plan kada ce se i na koji toranj postepeno paliti 5G signal? Radi se o tcomu. Sretno u novoj!

Ne postoje...

Kada ugledaš na mobu/routeru 5G N bandove u agregaciji, tada ćeš znati da su nadogradili tvoj toranj.

Kod HT-a ako ne dobiješ N78 band, dobit ćeš N1 band (kojeg već prebacuju sa 4G B1) sa malo većim bandwidthom što znači i malčice veću brzinu u agregacijama i to je to.

12 godina

Meni je ovo već treći letak za optiku u 20 mjeseci. Stigli na 37 metara od moje kuće i stalo sve, valjda se čeka proljeće

optika optika
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
DDavorin kaže...

Meni je ovo već treći letak za optiku u 20 mjeseci. Stigli na 37 metara od moje kuće i stalo sve, valjda se čeka proljeće

DDavorin

Kakvi su to mtnet prvi put čujem za njih.

P.S. sad sam provjerio nisu im loši paketi

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.1.2025 23:53 (hummer0).
13 godina

MagicNet. Lokalni provider primarno Vž područja i nekih manjih gradova SZHR.

13 dana

Pozdrav, bi li vam bio problem u Makarskoj staviti tornjeve na pravo mjesto?

Ja bi se igra s tim ali nemam dovoljno mapiranja još.

Oko ovoga gdje sam trenutno spojen mi je bitno.

Hvala 

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.1.2025 16:30 (LmFaO).
12 godina

Ubacio bih se ovdje, znam da je bila viša cijena, spustio sam da nemate gdje jeftinije dobiti.

ZTE MC801a za 140€ i Zyxel NR5103E za 250€. Pošto se ti ruteri jako rijetko prodavaju na forumu i budu u kategoriji ostalo koja se manje gleda i prati, mislim da je okej od mene da ovdje napišem da prodajem ono što se puno preporučuje od definitivno 2 stručnjaka Ddavorina i Tirkiza. 

Kovačić
Moj PC  
3 0 hvala 0
12 godina

Za sve koji koriste ili će koristiti cell lock evo popis svih zasad dostupnih EARFCN HR operatera.

EARFCN EARFCN
Moj PC  
4 0 hvala 2
3 mjeseca

Uspio sam konačno pokupiti moj Zyxel u Njemačkoj. Router kao u opisu oglasa nov, tj.ako nije, ja to nemogu primjetiti! Dosta veči/širi od trenutnog ZTE MC888 Pro. Još ču koristiti ZTE dan/dva, tj.dok obavim sve što mi se nakupilo nakon dvotjednog izbivanja od kuče, a i dok završe ovi godišnji, i vjerovatno veča opterečenost tornjeva. Nevolim ništa obavljati na brzinu, a do tada slike za usporedbu! P.S - želim svima nama sve najbolje u 2025!

1 0 hvala 0
12 godina
LmFaO kaže...

Pozdrav, bi li vam bio problem u Makarskoj staviti tornjeve na pravo mjesto?

Ja bi se igra s tim ali nemam dovoljno mapiranja još.

Oko ovoga gdje sam trenutno spojen mi je bitno.

Hvala 

Ništa ne javljaš jesu li tornjevi na pravom mjestu?

13 dana

Jesu, odlično.

Hvala puno 👋👋

4 godine

Ruter 1 - ZBT Z800AX-T Router 5G RM520N-GL

Ruter 2 -  Wiflyer Z8102AX-M2-T
Oba rutera su na Aliexpressu i izgleda da podržavaju n78 + B frekvenciju. Brzina je relativno visoka, ali najbitnije je to što se može dosta toga podesiti. Prvi ruter je skuplji cca 100€ zbog winter sale koji traje do 8.1 GMT+1 8:59. Kad to istekne onda će biti originalna cijena od čak 575€što mi je stvarno previše. Vjerojatno bolje kupiti jednu dobru antenu za tu razliku u cijeni.

Što vi kažete, koja opcija dolazi u obzir? Ima li još neka OpenWRT ponuda, ili recimo da vi prodajete na Njuškalu rabljeno i slično? Komercijalni softver mi ne dolazi u obzir jer ne mogu podesiti Wifi i ostale postavke. Jedino da ima unlocked ruter pa se može staviti OpenWRT, ali to je rijetkost.

P. S.

Pokušao sam odgovoriti na komentar DDavorin sa 116. stranice threada, ali mi izbacuje grešku kad formatiram komentar: "U tekstu je pronađen nedozvoljeni komad HTML kôda (span id).
Ukoliko ste koristili kopiranje formatiranog teksta, molimo da izbrišete slike, te ga oznacite i uklonite mu formatiranje (zadnja naredba na desnoj strani).
Alternativno ga možete izbrisati i kopirati kao cisti tekst."

Tako da bi morao kopirati tekst bez ikakvog formata što mi je ružno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.1.2025 21:44 (RuTy).
12 godina

Ako ti treba router i nije ti  primarno 4G i 5G podešavanje nego su ti bitna ostala podešavanja koje nudi OpenWrt onda uzmi od ova dva jeftinijeg pošto su oba slična po svemu. Dobra je ova tvoja  "izgleda da podržavaju n78 + B frekvenciju" Kad kupuješ 4G 5G router moraš točno znati što očekuješ od routera i što određeni router podržava od tvojih zahtjeva. Još jednom ako je na prvom mjestu OpenWrt onda ti je to pravi izbor.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice