4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 3.686
|
čitano: 1.521.712
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
4G 5G routeri,m.hotspot,antene,operateri,FW

Ma najveći problem što mi treba samo 2 mj godisnje za goste interent. 

A ovo što se tiče kartice, na poslovnom mi je isključen 5G i na njoj vuče 5x bolje nego ovo šta su dali za pokucni interent. 

Imao sam onaj mali ruter alkatel, sad je prebačen u huawei 535, bolje je ali opet nije to to , svako malo ima zastajkivanja, tj nije stabilan. 

Nije mi jasno kako isti operater ista kartica, a tolika razlika.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: 4G 5G routeri,m.hotspot,antene,operateri,FW
marxone kaže...

A ovo što se tiče kartice, na poslovnom mi je isključen 5G i na njoj vuče 5x bolje nego ovo šta su dali za pokucni interent. 

Imao sam onaj mali ruter alkatel, sad je prebačen u huawei 535, bolje je ali opet nije to to , svako malo ima zastajkivanja, tj nije stabilan. 

Da si se koji dan ranije javio mogao sam ti ja sve istestirati pošto sam danas otišao iz Selina ;)

Fora ti je što ti se spaja mob/router najčešće na toranj koji ti je preko puta na Ražancu, a ponekad na drugi koji ti je na hotelu Alan. Barem se meni spajao i skakako tako router koji podržava "sve" (ZTE MC801a) dok ga nisam zaključao na jedan toranj.

5G-a HT u Starigradu nema tj. nećeš još neko vrijeme postignuti gigabitne brzine ukoliko ti tarifa dozvoljava, a preko puta na tornju u Ražancu možda ga i ima ali ga ja nisam uspio uhvatiti u blizini kampa di sam bio u apartmanu. Veće brzine sam redovno dobivao na ovom tornju koji je na hotelu, s time da sam spajao B1+B3+B3+B7 bandove, bez B20

A1 sam testirao jednu večer na pumpi odmah do hotela i potegnuo je na 4G preko 350Mbit (moguće zato što je bila večer oko 23h pa manje okačenih gore korisnika).

Telemach - cca 150Mbit na mob kod Tommy supermarketa.

Računaj da sam ja imao sve prepaid kartice tj turist SIM onaj od 10 dana flat. A1 mi je busines tarifa od firme. tako da možda i nije do homebox tarife.

Moj savjet ti je ako imaš mogućnosti kupiti kvaliteniji vanjski router (npr. MC7010 5G ) kako bi imao što bolji i kvalitetniji prijam signala, mogućnost spajanja više bandova i za ubuduće 5G, okrenuti ga prema Alanu ili tornju na Ražancu - istestirati sve bandove i zaključati ga na bolji toranj (pretpostavljam Hotel Alan)

Edit: Vinjerac, ne Ražanac, i ovo za 5G da ga nema u Starigradu više ni sam ne znam jel točno ili ne pošto sam tri operatera testirao i pomiješao sve (jbga, godišnji je bio pa nisam previše razmišljao koja kartica mi u kojem mob-u :D)

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.8.2023 18:59 (the chosen one07).
14 godina
marxone kaže...

kolko ja znam kad sam uzimal taj a1 homebox, bil je 4G jer je ruter takav

znaci 5G "cuvaju" za korisnike novih i skupih telefona i tarifa ili posebnih rutera

inace bi svi oni kaj su sa tele2 presli na homebox automatski dobili 5G brzine i odma to zagusili

zato je na svakoj mrezi "neograniceni" internet i "beskonacno surfanje" malim slovima prikaceno na neko sidro i ima bremzu

ili 300-400-500 giga mjesecno, ili je neki dnevni limit nakon kojeg saljes sms da ga odbremzas

znas kaj bi ljudi napravili da im das nekaj bez ogranicenja, probili bi sve razumne granice

ja trenutno imam bas tele mach turist unlimited 10 dana, i to je zaista neograniceno za net, za 10€, i posto je dosta tih starih paketa vani, iducih 10 dana kosta 60kn / 8€, i to se moze samo jednom produzit (kaj ima turista radit u rvacku duze od 10 dana?)

tako da mi mjesec ispadne 10 (paket) + 8 (jedno produzivanje) +10 (novi paket) = 28 ojra  (iduci mjesec je 8+10+8=26€)

nema ugovora, nicega, plug and plej

jedino kaj sam u podrumu di nema telemah tornja pa mi je u roamingu na HT na 3G mrezi

i mob mi je neki prastari isto telac i on je isto u roamingu

Kupujem DVD FC2,3,4, Crysis2,3...PM me
12 godina

Da flat je samo što ti je brzina limitirana.

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina

možda je to i dobra ponuda za nekog ko nije iz turističkih mjesta,okolica pule fažana valbandon peroj telemach radi kao statistička pogreška 0.05mb/s ;)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Jel moguće da TPlinkov Archer MR200 ne podržava kod nas 4g ?

Ili ja nešto krivo radim jer ne mogu t comov gigabox osposobit.....

Ponosni vlasnik PS3 i nekoliko desetaka original igara / http://www.accredo.hr/ http://www.mcsi-design.net/
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine

Sumnjam, prije će biti da nisi upisao ispravan APN - internet.ht.hr

16 godina
Tirkiz kaže...

Sumnjam, prije će biti da nisi upisao ispravan APN - internet.ht.hr

Moglo bi biti, jer za mob nije problem, no  na routeru mi neda da mjenjam kod postavki APN......

https://prnt.sc/R-DRHuLN27Sh

Skužio , moram kreirat novi profil....

Jesam tudum ali uspio sam riješit.....

Ponosni vlasnik PS3 i nekoliko desetaka original igara / http://www.accredo.hr/ http://www.mcsi-design.net/
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.8.2023 11:42 (kostolomac).
14 godina
the chosen one07 kaže...
marxone kaže...

Da si se koji dan ranije javio mogao sam ti ja sve istestirati pošto sam danas otišao iz Selina ;)

Fora ti je što ti se spaja mob/router najčešće na toranj koji ti je preko puta na Ražancu, a ponekad na drugi koji ti je na hotelu Alan. Barem se meni spajao i skakako tako router koji podržava "sve" (ZTE MC801a) dok ga nisam zaključao na jedan toranj.

5G-a HT u Starigradu nema tj. nećeš još neko vrijeme postignuti gigabitne brzine ukoliko ti tarifa dozvoljava, a preko puta na tornju u Ražancu možda ga i ima ali ga ja nisam uspio uhvatiti u blizini kampa di sam bio u apartmanu. Veće brzine sam redovno dobivao na ovom tornju koji je na hotelu, s time da sam spajao B1+B3+B3+B7 bandove, bez B20

A1 sam testirao jednu večer na pumpi odmah do hotela i potegnuo je na 4G preko 350Mbit (moguće zato što je bila večer oko 23h pa manje okačenih gore korisnika).

Telemach - cca 150Mbit na mob kod Tommy supermarketa.

Računaj da sam ja imao sve prepaid kartice tj turist SIM onaj od 10 dana flat. A1 mi je busines tarifa od firme. tako da možda i nije do homebox tarife.

Moj savjet ti je ako imaš mogućnosti kupiti kvaliteniji vanjski router (npr. MC7010 5G ) kako bi imao što bolji i kvalitetniji prijam signala, mogućnost spajanja više bandova i za ubuduće 5G, okrenuti ga prema Alanu ili tornju na Ražancu - istestirati sve bandove i zaključati ga na bolji toranj (pretpostavljam Hotel Alan)

Edit: Vinjerac, ne Ražanac, i ovo za 5G da ga nema u Starigradu više ni sam ne znam jel točno ili ne pošto sam tri operatera testirao i pomiješao sve (jbga, godišnji je bio pa nisam previše razmišljao koja kartica mi u kojem mob-u :D)

Spaja ga na Hotel Alan najcesce, a vjerojatno su ogranicili brzinu na kartici od pokucnog jer sam i poslovnu i od pokucnog testirao u huawei 535 i poslovna daje optilike do 100/10, pokucna 17/7. 

Oko kuce je dosta raslinja pa mozda ga i to dosta zagusi. U pravilu kad bi stavio antenu na krov imo bi direkt na Vinjerac bez "fizickih" smetnji samo opet pitanje radi daljine kako bi to radilo. Iduce godine ako si tamo javi se pa naleti na pivu i pogledas. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.8.2023 13:32 (marxone).
12 godina

Društvo, molim pomoć,

spreman sam platiti pravom znalcu, kao i ugostiti ga u svom domu, koji ima iskustva, znanja i sposobnosti doći i postaviti stup sa dvije antene za 5G na moru. Kompletan opis, položaj, slike, video zapis i sve ostale relevantne inpute šalje stručnjaku koji se voljan prihvatiti tog zadatka na njegov email. 

Hvala svima koji raspolažu informacijom tko to zna i može obaviti.

Jasmin Bojić

p.s. Naravno i sugestije o eventualnom 5G routreru dobrodošle. Trenutno razmišljam o Teltonika 5G  RUTX50 modelu. Ima li što bolje, kvalitetnije ????

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.8.2023 8:38 (Nemucimenadimkom).

2 0 hvala 0
3 godine

Imaš na 91. stranici moj stup :D

Ako si na lokaciji koja ti na 5G daje više od gigabita, radije ne uzimaj RUTX50 jer ti je onda limit njegovi gigabitni portovi (osim ako više uređaja uštekaš u svaki) i WiFi 5, tj. trebaš onda gledati neki 5G router koji ima bar 2,5 Gbps LAN port i WiFi 6 ili 6E

Ako radiš heavy data promet na dan (100+ GB), trebaš dokumentirani API radi slanja SMS-a za brzinu i drugih radnji nad routerom, onda možeš birati RUTX50

3 godine

Pitao i dobio odgovor od HAKOM-a da je četvrti telekom - talijanski EOLO u nas startao na 4 lokacije:
Donji Bitelić, Vodnjan, Kukuljanovo i Zadar preko A1 tornjeva

Registrirali su domenu eolo.hr prije 10 dana ali trenutno još nema sadržaja pa još ne znamo još kakve će usluge nuditi kod nas

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Da ali zakupili frekvencije namjenjene industriji 27.3-27.5 Ghz ,i nešto sitno na 3,5 ghz u pojedinim županijama. Ali zasad nemaju ponude usluga na 5G.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.8.2023 17:35 (DDavorin).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina

Je li moguće koristiti onu skriptu za mijenjanje bandova na huawei ruterima a da i dalje radi telefon? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
pqweasdyxc kaže...

Je li moguće koristiti onu skriptu za mijenjanje bandova na huawei ruterima a da i dalje radi telefon? 

Ne router mora biti na auto uključeno 4G 3G GSM

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.8.2023 14:39 (DDavorin).
13 godina
Jel netko prodaje B818 možda? 😊

1 0 hvala 0
3 godine

Ima li možda neka skripta ili programčić kojim se može promijeniti cell tower i bandovi na ZTE ruteru, jer posljednjih nekoliko dana primjećujem da su brzine interneta i ping iznimno loši.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
WTFck kaže...

Ima li možda neka skripta ili programčić kojim se može promijeniti cell tower i bandovi na ZTE ruteru, jer posljednjih nekoliko dana primjećujem da su brzine interneta i ping iznimno loši.

Ima sad ovisi za koji ZTE trebaš

6 godina
neaktivan
Tirkiz kaže...
neci43 kaže...

Na B535 sam...da...antene nemam na žalost.

Ovaj toranj u pretprošlom mom postu je taj, gledam na njega ionako i ne bi trebao biti loš signal i bez antena, drugog tornja u okolici nema, do tog A1 kojeg jedva lovim.

Probat ću s karticom HT u ruteru pa vidjeti šta kaze.

Hvala puno.

Kako bi trebao onda uslugu od HT uzeti, unlimited mobilnu...za kućnu upotrebu traži SMSove jel da?

Testiraj, stavi router na prozor di vidiš taj toranj.

Ako već znaš koristiti onu skriptu za bandove, vidi ID tornja na koji se spaja, moguće je i da se spaja na neki udaljeni toranj a ne baš taj do tebe što bi moglo objasniti loše brzine (ako ih izmjeriš).

Stavi na B7 i trebao bi se spajati na taj toranj.

Za tarifu, ovisi koliko trošiš.

Ako si do 300/400 GB na mjesec, može ti biti ok HT Gigabox di nemaš petljanja sa SMS-ovima za brzinu.

Ako trošiš više, onda HT Unlimited GB di možeš cuclati i TB, samo moraš riješiti i tu automatiku sa SMS-ovima ili u početku ručno provjeravati i slati SMS-ove iz routera.

Ovo sve testirano...skriptom ga navedem na B7, brzine do 20DL, na auto postavkama sam oko 40...ne kužim di je taj band uopće(locira mi ga na kuću skoro).

Šetao se ruterom po svim uticnicama unutar kuće...i najbolje mi je mjerio 45, sadašnja pozicija gdje sam sa svim kablovima mi je oko 40...znači neisplativo mi je premještati instalaciju samo za tako malo povećanje.

Uzeo Unlimited tarifu HTa pa ću koristiti jedno vrijeme...muči me također što sam mobitelom na 50m niže od kuće lovio i 5g sa brzinama 600mbs, iz kuće uopće ne lovim.

Također, mobitelom (pretpostavljam isti repetitor) lovim brzine oko 160mbs...što znači da bi boljim ruterom lovio slično?

Da li je taj bolji ruter možda ZTE 7010 (prednost mi je što ne treba antene, a montiram ga kraj prozora bez nekih ljestvi)? Kod odabira ovog rutera onda trebam i neki modem za WiFi na donjem katu?

Ili pak neki drugi ruter sa 2 iskre?

Srry, puno pitanja.

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.8.2023 12:36 (neci43).
3 godine
neci43 kaže...
Tirkiz kaže...
neci43 kaže...

Na B535 sam...da...antene nemam na žalost.

Ovaj toranj u pretprošlom mom postu je taj, gledam na njega ionako i ne bi trebao biti loš signal i bez antena, drugog tornja u okolici nema, do tog A1 kojeg jedva lovim.

Probat ću s karticom HT u ruteru pa vidjeti šta kaze.

Hvala puno.

Kako bi trebao onda uslugu od HT uzeti, unlimited mobilnu...za kućnu upotrebu traži SMSove jel da?

Testiraj, stavi router na prozor di vidiš taj toranj.

Ako već znaš koristiti onu skriptu za bandove, vidi ID tornja na koji se spaja, moguće je i da se spaja na neki udaljeni toranj a ne baš taj do tebe što bi moglo objasniti loše brzine (ako ih izmjeriš).

Stavi na B7 i trebao bi se spajati na taj toranj.

Za tarifu, ovisi koliko trošiš.

Ako si do 300/400 GB na mjesec, može ti biti ok HT Gigabox di nemaš petljanja sa SMS-ovima za brzinu.

Ako trošiš više, onda HT Unlimited GB di možeš cuclati i TB, samo moraš riješiti i tu automatiku sa SMS-ovima ili u početku ručno provjeravati i slati SMS-ove iz routera.

Ovo sve testirano...skriptom ga navedem na B7, brzine do 20DL, na auto postavkama sam oko 40...ne kužim di je taj band uopće(locira mi ga na kuću skoro).

Šetao se ruterom po svim uticnicama unutar kuće...i najbolje mi je mjerio 45, sadašnja pozicija gdje sam sa svim kablovima mi je oko 40...znači neisplativo mi je premještati instalaciju samo za tako malo povećanje.

Uzeo Unlimited tarifu HTa pa ću koristiti jedno vrijeme...muči me također što sam mobitelom na 50m niže od kuće lovio i 5g sa brzinama 600mbs, iz kuće uopće ne lovim.

Također, mobitelom (pretpostavljam isti repetitor) lovim brzine oko 160mbs...što znači da bi boljim ruterom lovio slično?

Da li je taj bolji ruter možda ZTE 7010 (prednost mi je što ne treba antene, a montiram ga kraj prozora bez nekih ljestvi)? Kod odabira ovog rutera onda trebam i neki modem za WiFi na donjem katu?

Ili pak neki drugi ruter sa 2 iskre?

Srry, puno pitanja.

U browser skripti za router ti piše eNB ID tornja na koji je spojen pa nađi na cellmapperu di je taj toranj na koji se spojio.

Ti B7 tornjevi su još uvijek crveni i ne vidi se svaki, moraš na cellmapper karti ručno uključiti pod Filters > staviti kvačicu na "Show Low Accuracy/Decommissioned Towers" da vidiš sve crvene tornjeve.

Na kući ti je skoro jer se ne šetaš, moraš mapirati mobom šire okolo-naokolo, ovako cellmapper misli da je taj B7 toranj u tvojoj kući jer samo u kući i po dvorištu mapiraš :D

Najbolje do Umaga i Karigadora pa natrag doma :D

Jesi li stavio samo B7 ili si stavio i još neku agregaciju? Npr 7+1? 1+3?

Jesi testirao pojedinačno bandove da vidiš koji imaju najveće brzine pa onda samo ta dva agregirao?

5G na 600 Mbps vidim da je to A1, imaš oko sebe dva A1 tornja koji puštaju 5 bandova, kod Karigadora i do Umaga pa vjerojatno zato i velike brzine. Možda se spojio na N78 band kojeg ne loviš u kući zbog udaljenosti a viša frekvencija, na otvorenom se najbolje lovi i daje najveće brzine.

Vidi na mobu na koji toranj je spojen i koje agregacije koristi.

Današnji mobovi su često 4CA-5CA a tvoj B535 router je samo 2CA, znači za veće brzine treba i bolji router

Da, ZTE MC7010 je vanjska jedinica, možeš i postojeći B535 iskoristiti kao obični WiFi router u kući na koji će biti spojen MC7010 koji će mu davati internet konekciju.

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.8.2023 12:47 (Tirkiz).
9 godina

Pozdrav.Prvi puta se srecem sa 5g mrezom telefon je samsung galaxy a52s 5g.Program network cell pokazuje 5g nsa B1,B3,B20 inace to su 4g frekvencije pa mi nije jasno.

Sto si tice brzina hakometar je pokazo preko 700mbps.

-
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

pozdrav,

evo ovako:

Imam huawei B818 i p56 antene , A1 4g internet , hvatam toranj sa 4 frekvencije.

Problem mi je što mi je antena postavljena taman u pravcu 2 tornja (1 ima brzinu do 35 megabita(3km udaljenost 2 frekvencije) a drugi 100+ megabita(4.5km udaljenost 4 frekvencije).

Meni se ruter konstantno prespaja na ovaj bliži toranj  , i moram svako malo ručno prebacivati na ovaj udaljeniji toranj.

Zanima me dali postoji neki router da može zaključati čeliju i da podržava p56 antene za 4g i 4 frekvencije odjednom , i rj11 port sa telefonom koji radi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
August kaže...

pozdrav,

evo ovako:

Imam huawei B818 i p56 antene , A1 4g internet , hvatam toranj sa 4 frekvencije.

Problem mi je što mi je antena postavljena taman u pravcu 2 tornja (1 ima brzinu do 35 megabita(3km udaljenost 2 frekvencije) a drugi 100+ megabita(4.5km udaljenost 4 frekvencije).

Meni se ruter konstantno prespaja na ovaj bliži toranj  , i moram svako malo ručno prebacivati na ovaj udaljeniji toranj.

Zanima me dali postoji neki router da može zaključati čeliju i da podržava p56 antene za 4g i 4 frekvencije odjednom , i rj11 port sa telefonom koji radi.

Postoji i to Teltonika RUTX50 router

11 godina

Bome lijepa cifra , ali valjda bude  nesto na njuskalu, vidio sam da su cijene polovnih prihvatljive ali su prodani zasad

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
horihoro kaže...

Pozdrav.Prvi puta se srecem sa 5g mrezom telefon je samsung galaxy a52s 5g.Program network cell pokazuje 5g nsa B1,B3,B20 inace to su 4g frekvencije pa mi nije jasno.

Sto si tice brzina hakometar je pokazo preko 700mbps.

Vidiš ovo gore što piše NSA? To ti znači non-standalone, odnosno, radi se o 5G mreži koja se šlepa uz pomoć postojeće 4G mreže. Kad ti bude pisalo 5G SA, to označava standalone iliti pravu, samostalnu 5G mrežu. Pravu 5G mrežu još uvijek ne nudi nitko u Hrvatskoj. Postoje indikacije da HT planira pokrenuti 5G SA, a i iz Telemacha su još prošle godine obećali do kraja ovog ljeta pravi 5G, pa živi bili pa vidjeli.

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.9.2023 22:26 (Marko :D).
13 godina

Neki nick Iwahn na CellMapperu je poj.ebo dosta A1 tornjeva na istoku Zagreba. Prijavljen je.

1 1 hvala 0
12 godina

Sto se tice antena.

P56 vs P40

Sta bi preporucili, ako itko moze objasniti bio bi zahvalan.

Inace mislim da bi se na ovaj cell spajao (Ako je to slucajno bitno za odabir):

Cell Identifier 38418952
System Subtype LTE-A
Maximum Signal (RSRP) -87 dBm
Uplink Frequency 854.5 MHz
Downlink Frequency 813.5 MHz

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.9.2023 12:43 (Marcuskac).

0 0 hvala 0
3 godine
Marcuskac kaže...

Sto se tice antena.

P56 vs P40

Sta bi preporucili, ako itko moze objasniti bio bi zahvalan.

Inace mislim da bi se na ovaj cell spajao (Ako je to slucajno bitno za odabir):

Cell Identifier 38418952
System Subtype LTE-A
Maximum Signal (RSRP) -87 dBm
Uplink Frequency 854.5 MHz
Downlink Frequency 813.5 MHz

P40 ti pokriva frekvencije samo od 700-900 Mhz a P56 od 700-2700 MHz

P40 nemoj ni razmatrati

Gledaj P56 antene jer naši telekomi puštaju od 700 do 2700 MHz (i 5G band N78 na 3600 MHz - samo u centrima većih gradova a to ti je onda antena P60)

Po onoj ćeliji ne znamo koji je toranj i telekom, napiši eNB pa da vidimo pravo stanje na tvom području, veći dio Hrvatske pokriven je i sa 1800 MHz na selima kojeg bi mogao loviti sa P56 čak i ako ti je toranj koji emitira 1800 MHz daleko

I napiši na koji router bi spajao vanjske antene

12 godina

Hvala na odgovoru.

Router: Huawei B818-263 CAT19

eNB: eNB ID 150074 (Macro)

Samo jedna celija pokriva moje podrucje na mapi (Neznam koliko je to koretkno tbh) pa sam mislio da cu hvatat samo te frekvencije

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.9.2023 18:04 (Marcuskac).
3 godine

Oh, toranj sa tri banda (frekvencije), kupuj ti P-56 pa ćeš loviti sve tri frekvencije i agregirati 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice