Pozdrav, htio bih zamijeniti starcima router od ISP-a (Speedport 724 V) i staviti ga u bridge mode (stalno gubi WIFI, jako je loš domet istoga i jako se zagrijava) i na njega bih spojio Tp-link AC750, Archer C20 (znam da nije premium router). Namjena istoga je surfanje i streaming (Netflix i IPTV). Pretpostavljam kad spojim drugi router da gube fiksni telefon? Da li navedeni Speedport 724 V mogu sam staviti u bridge mode ili moram zvati providera (T-Com)? Ako ima možda kakva preporuka drugog routera u istom cijenovnom rangu?
Speedport 724 V + Tp-link AC-750 Archer C20
- poruka: 27
- |
- čitano: 10.310
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Može se spojiti i ovako (bez bridge moda) kao Aces Point taj TP-Link a na Speedportu uđeš u postavke i ugasiš njegov wifi.
-prvo, ne trebaš ništa 'prčkati' na modemu, spojiš lan na wan routera, upališ.. to je to.. tj ovisi o automatici routera moraš li mu podesiti ip-subnet (kolizija ako je identično kao modem)..
-ako je modem na recimo 192.168.0-ili-1.1 .. postaviš router na (treći broj, različito od modema), recimo 1/0 (obrnuto) ili 2-3-4.. iskon je na 5 itd. tj
-to je sve, za internet-surfanje, ostalo je stvar tvojih želja-potreba.
-npr možeš imati dvije odvojene wlnan mreže ili ako želiš isključiš modemsku.. izbor. (+ dualband pa imaš 2.4 i 5g mrežu + možda guest ovisno što soft routera nudi).
-ovisno o operateru, soft-opciji u modemu, kod nekih možeš sam uključiti-isključiti mod rada (route-bridge..) ili zoveš operatera.. a to radiš samo ako trebaš, nešto kao vanjski pristup-vpn i port fwd.. ne bez razloga. Drugi način je fwd svega ili dmz.. tad modem na podešenu ip (routera) propušta sve.. itd. no to nije preporučljivo za početnike (sigurnost), tj tad modemov firewall ne radi ono što inače radi, tj tad to ovisi o firewalu routera koji je recimo isti-sličan.. pa je stvar jednaka kao da izbaciš modem sasvim iz upotrebe.. tj kad je u bridgeu, tad je modem-linija, isključene ostale router funkcije kao firewall.. i to tad radi tvoj router.
-ne znam napamet kako koji modem ima opcije + verzija soft-firmarea, moguće da ćeš morati zvati operatera.. i pripazi, on tad treba promijeniti profil za tvoju liniju, kod reseta-paljenja se resetira sve.. i ako je profil stari opet si na početku i tad bi opet zvao operatera ili bi se čudio kako ne radi.. itd a agenti-operateri-tehničari nisu iste osobe, tj student szka nema takav pristup itd. pa kad to radiš moraš i to predvidjeti kao moguć problem, tj sve je lakše kad je s druge strane telefona odgovarajuća osoba koja to zna i može.. :)
+ ako se ne varam, c20 je fast-100 pa je brzina ograničena na 100mbps, ako imaš brže-optiku i sl. da znaš što je usko grlo itd.
Hvala na odgovorima. Evo malo se igram s ovim Tp-link emulatorom i ako odaberem novi router da mi radi kao acces point kada mu podesim Wifi pristup da li da mu zatim dodijelim statičku IP adresu (192.168.1.3, modem je192.168.1.1) i ostavim uključen DHCP? Na modemu (Speedport) isto ostavljam uključen DHCP?
Hvala na odgovorima. Evo malo se igram s ovim Tp-link emulatorom i ako odaberem novi router da mi radi kao acces point kada mu podesim Wifi pristup da li da mu zatim dodijelim statičku IP adresu (192.168.1.3, modem je192.168.1.1) i ostavim uključen DHCP? Na modemu (Speedport) isto ostavljam uključen DHCP?
Dodijeli mu statičku IP adresu i ostavi DHCP upaljen na oba; neće biti nikakvih problema.
-ako imaš dva routera, dhcp itd. tad ili su odvojeni-različiti subnetovi (treći broj A.B.C.D ip adrese C) ili isključuješ dhcp na ostalima tj samo jedan u jednom subnetu ili imaš 'divlju' mrežu u kojoj će računala dobivati random ip i kolizije. .. tj upravo je dhcp server ono što gasiš ako ideš u ap mod jer tad to radi drugi-glavni router tj njegov dhcp... ali može i obrnuto, tj svaki router može nuditi paljenje-gašenje dhcpa kao i biti gateway itd .. tj problem je recimo wlan i mogućnosti softwarea koji može ovisiti o tome da wlan client dobije pristup ovisno o dhcpu pa to često mora biti omogućeno-uključeno.. mada teoretski može biti na drugom (no tad na tom drugom routereu uključiš wlan server pa on to radi.. tj teoretski je isto, mada fizički-smetnje-signal ne mora biti).
-ili treće riješenje.. kad iz nekog razloga želiš isti subnet, podesiš rangove, npr router 1 od 1-100, 2 od 101-200 i tad nema preklapanja ip i rade u istom subnetu ali to je divlja mreža, u kojoj ti problem može biti pristup tj pitanje kako konfigurirati (ovisno o mogućnosti softwarea) portove-fwd itd itd. tj može sve raditi a može biti da se računala iz prve-druge grupe ne vide kao odvojena mreža što i je samo isti ip-subnet.
-router upravo po tome ima naziv, ruta-rutanje.. tj skretnica, filter koji propušta po zadanim pravilima ili firewall koji blokira, ili-ili i to su osnovne jednostavne naredbe kao osnovni građevni blokovi, ne radi kako se zamisli nego kako može. :)
Ako sam te dobro skužio Speedport (modem) spojim na WAN port Tp-link Archer C20 (router). Na Speedportu isključim DHCP (isključio bih na njemu i WIFI). Zatim na Tp-linku Archer C20 odaberem da radi kao acess point, podesim SSID za WIFI, nakon toga postavim mu statičku IP (subnet mask ostavim isti) i na njemu ostavim uključen DHCP?
Ako sam te dobro skužio Speedport (modem) spojim na WAN port Tp-link Archer C20 (router). Na Speedportu isključim DHCP (isključio bih na njemu i WIFI). Zatim na Tp-linku Archer C20 odaberem da radi kao acess point, podesim SSID za WIFI, nakon toga postavim mu statičku IP (subnet mask ostavim isti) i na njemu ostavim uključen DHCP?
-na modemu ne moraš ništa.. tj wlan možeš neovisno o tome isključiti, a dhcp ne, tj tad bi morao ručno podesiti ip routera, interne portove-ip.. itd. ili bi on dobio ip od drugog dhcp servera.
-u svakoj mreži mora biti jedan šef, jedan dhcp.. ne dva, a bez ijednog tad moraš sve ručno, nema automatike + neke stvari ovise lančano..
- modem za sad ne diraš (dok wlan možeš neovisno po želji uključiti-isključiti, nema veze s ostatkom pa ni time što ćeš kasnije napraviti).
-ako je modem tcoma najvjerojatnije na 192.168.1.1 .. tad ovisno o drugom routeru, njegovoj automatici (neki detektiraju i promjene) .. piše u manualu-rtfm, može biti potrebno prije spajanja spojiti se na taj router i podesiti ip-subnet na različito, jer su 99% defaultno na tom ip, tj rezervni je 192.168.0.1 i kombinacije.. tj C-broj možeš staviti recimo na 2 .. 192.168.2.1 (bnet je na 192.168.0.1, iskon na 192.168.5.1 itd..) + ovisi kako je koji operater postavio recimo iptv .. pa može sve osim tog itd.
-ako si se spojio na router, vidiš postavke, subnet, podesiš-promjeniš ako je potrebno .. i za svaku promjenu save&reboot, jer tek tad je recimo aktivno (ovisi o soft).
-tad ga spojiš na modem, wan port routera na bilo koji lan port modema, recimo port1.
-tad će kroz recimo minutu router pokupiti podatke.. i internet radi. Ništa dalje nije nužno, tj sve možeš neovisno 'čačkati' kao wlan-ssid itd.. a tek kad želiš nešto s interneta kao otvaranje portova tad prvo vidiš modem, jer je on prvi ''portir'' zaštia-firwall tj ako on ne propušta, router nema što raditi.. a tad .. je već druga tema :)
Pozdrav, htio bih zamijeniti starcima router od ISP-a (Speedport 724 V) i staviti ga u bridge mode (stalno gubi WIFI, jako je loš domet istoga i jako se zagrijava) i na njega bih spojio Tp-link AC750, Archer C20 (znam da nije premium router). Namjena istoga je surfanje i streaming (Netflix i IPTV). Pretpostavljam kad spojim drugi router da gube fiksni telefon? Da li navedeni Speedport 724 V mogu sam staviti u bridge mode ili moram zvati providera (T-Com)? Ako ima možda kakva preporuka drugog routera u istom cijenovnom rangu?
Praktički sam u istoj dvojbi.. stigla mi je optika i s njom (Iskon) T-comov Speedport Plus router/modem..koji mi ima čak slabiji WIFI signal na drugom katu kuće od prethodnog starog Iskonovog (Ubee ili tako nešto).
Prvotno sam mislio kupiti za komp na drugom katu bolji USB wlan adapter s antenom, al sad vidim da se za koju stoticu više može ubost solidan router i spojiti ga kako su kolege opisali ovdje samo kao novi acces point. Pa bi odma vjerojatno riješio bolji signal po ostatku kuće i dvorištu?
Jeli netko zna koliko realno imaju jači wifi signali ruteri do cca 500 kn. u odnosu na ovaj T-comov (koji nema nikakvu vanjsku antenu)?
Ako može neka preporuka routera za tu namjenu do max 500 kn, još ako ima neki osnovni mendžment podešavanja limita ili propusnosti (prioriteta) pojedinim uređajima u mreži, to bi bilo plus (QoS ili kako se već to zove).
Puno hvala.
-nema nešto jačeg signala..(standard, ograničenja) tj u wlan dijelu poneki ima opciju powermanagmenta tj emitiranje 100% snage, 50% i ls. (što bi pernar u potresnom dokumnetarcu prepoznao kao opasno zračenje..) :))
-većina routera može biti AP, tj neki imaju opciju-postavku, klik i to je to.. dok za 'ručno' moraš sve podesiti (isključiti dhcp i sl.) no svaki to može osim ponekog kojem to može biti povezano s recimo wlanom pa nije opcija na njemu, no tad to riješiš recimo gašenjem dhcp-a na glavnom-modemu i sl. .. što god radiš u jednoj mreži je jedan 'šef' (router) i jedan dhcp, ako su dva imaš problem, kolizija i čudno ponašanje mreže .. malo radi, malo ne... tj pogrešno.
-cijene u rangu 350kn naviše trebaju zadovoljiti sve potrebe dok i jeftiniji nude tražene fičere kao qos i sl ali su recimo gbe-lan i manja brzina wlana ili kao xiomi (kako se već zove) ima manje lan portova itd.
-drugi kriterij može biti kako hendla wlan klijente, broj-količina.. stari s prvim wlan-54k su radili s 5-6 do 10, kasnije 10-30.. sad neki recimo 64 x 2 dual band 2.4-5ghz.. itd. pa i to može biti kriterij kao i odgovarajući broj mimo-antena recimo 4-više.. itd.
-a sam signal-pokrivenost, neovisno o teoriji (ili snazi emitiranja) je stvar sreće i konkretne lokacije, smetnji, armature-prepreke i boj korisnika u dometu pa kad si u zgradi možeš imati desetke modema-wlnanova i problem kao gužva na cesti neovisno o autu, stojiš.. (nema slobodnih kanala i sl.). .. dok u idealnim uvijetima pokriješ bez problema radijus oko kuće-dvorište jednim uređajem .. nešto između je realno za većinu dok je mesh jedno od riješenja + važnije kad želiš veću 5g brzinu jer je pad signala osjetniji itd..
Ja imam speedport + archer (drugi model). Spojiš speedport na archerov wan, ugasiš wlan na speedportu i podesiš archerov wlan itd. To je sve. DHCP ostavi na speedportu naravno.
Ja imam speedport + archer (drugi model). Spojiš speedport na archerov wan, ugasiš wlan na speedportu i podesiš archerov wlan itd. To je sve. DHCP ostavi na speedportu naravno.
Jedno njubersko pitanje :-D
Ako bi recimo napravio točno tako kako si napisao, ugasio WLAN na Speedportu i koristio novi router za wifi. gdje bi spajao LAN uređaje (xbox i android box) u Speedport ili u novi router?
Ako bi recimo napravio točno tako kako si napisao, ugasio WLAN na Speedportu i koristio novi router za wifi. gdje bi spajao LAN uređaje (xbox i android box) u Speedport ili u novi router?
Možeš u jedan ili drugi. Zaboravio sam napomenuti da novi router mora imati subnet drugačiji od speedport-a, npr speedport 192.168.1.0/24, i drugi router 192.168.0.0/24.
Dečki fala vam puno, više sam naučio u ovom threadu u deset minuta nego lutajući bespućima googla i čitajući nerazumljive tutoriale...
Edit: duplić

-ovisi što se želi.. tj klasičan router ili AP ... o tome ovisi npr gašenje dhcp-a kao i postavljanje subneta (A.B.C.D .. C-broj adrese) tj ili to radi router-modema ili su dva routera, dvije mreže i tad drugi ip-C-sub.
-korištenje wlana s tim nema direktne veze, sporedno po želji.. ali ovisi o routeru tj izvedenom soft ako se isključi može onemogućiti wlan (jer je ponekad povezano...) pa to ovisi o uređaju-opcijama.
-spojiš gdje želiš, na lan port modema ili routera.. ili na wlan.. razlika, wan port je defaultno zaključan-firewall, pa modem 'ne vidi' mrežu u routeru dok to ne otvoriš, dok router vidi za njega nanjsku mrežu modema (i internet).. tj o tome gdje spojiš ako ne podesiš drugačije ovisi koja će se računala vidjeti, kao i subnet-maska 255/0 (/24 ovisno u kojem formatu je unos)
-gejmerska računala ne moraju vidjeti interni lan (osim ako imaš interni-lan multiplay..) pa je to recimo svejedno, ..
Možeš u jedan ili drugi. Zaboravio sam napomenuti da novi router mora imati subnet drugačiji od speedport-a, npr speedport 192.168.1.0/24, i drugi router 192.168.0.0/24.
-ako se koristi kao router, da.. ne ako je AP (isključen dhcp).. + maskiranje subneta ovisi o tome što se želi, koja mreža vidljiva-dostupna ili zatvorena kao i otvaranje portova na wan-portu routera itd.
- za početak ne treba ništa, osim spojiti modem-lan port na wan-port routera + po potrebi na routeru promijeniti C-broj različito od modema, 0-1-2.. svaka mreža/router je u svojem subnetu/mreži. Ako je AP tad nije router tj tad je isključen dhcp i ip mu dodjeluje drugi router ili ručno.
Naručio upravo isti taj AX20 sa e-digitala... a imam i isti T-com router kolko vidim i ovu kutijicu za optiku kako se već zove
Nećeš požalit. Ja sam početkom godine naručio AX20 s Extreme Digitala i prezadovoljan sam tim routerom. Ako spojiš WAN-LAN, slobodno možeš ostaviti DHCP na oba—nikakvih problema ovdje.
Koliko vidim router mi ima gateway 192.168.1.1.
u Uputama TP-Linka stoji da njihovi dolaze sa defaultnom vrijednosti 192.168.0.1.
Ako tako bude, to znači da nemoram ništa mijenjati samo spojit lan kablom u wan i upaliti?
Evo jučer mi stigao router (Archer C20). Sve što sam na njemu podesio je da sam odabrao da radi kao acess point, podesio SSID WIFI mreže i na zadnjem koraku pod LAN type stavio opciju Smart IP (ovom opcijom disable-a DHCP) i restartao router. Nakon toga sam modem (Speedport) spojio na WAN port routera i zatim ga upalio i automatski je sve proradilo. Na kraju sam jedino isključio na modemu WIFi. Sve u svemu treba maksimalno cca 5 min i radi sve bez problema.
Koliko vidim router mi ima gateway 192.168.1.1.
u Uputama TP-Linka stoji da njihovi dolaze sa defaultnom vrijednosti 192.168.0.1.
Ako tako bude, to znači da nemoram ništa mijenjati samo spojit lan kablom u wan i upaliti?
Možda router sam prilikom spajanja automatski odredi gateway od glavnog routera i onda namjesti drugi vlastiti automatski.
Meni je glavni na 192.168.1.254, a AX20 mi je došao i ostao na 192.168.0.1.
Bitno je da ti se IP adrese ne preklapaju, da ti nisu oba routera na istoj IP adresi. Tako da ne, sada ne moraš ništa podešavati.
Evo jučer mi stigao router (Archer C20). Sve što sam na njemu podesio je da sam odabrao da radi kao acess point, podesio SSID WIFI mreže i na zadnjem koraku pod LAN type stavio opciju Smart IP (ovom opcijom disable-a DHCP) i restartao router. Nakon toga sam modem (Speedport) spojio na WAN port routera i zatim ga upalio i automatski je sve proradilo. Na kraju sam jedino isključio na modemu WIFi. Sve u svemu treba maksimalno cca 5 min i radi sve bez problema.
Ponukan objašnjenjima kolega, ja sam u dvojbi da li bi novi router stavio ipak u funkciju routera, a ne samo kao AP.
Jer mislim da se gase napredne funkcije (QoS i sl.) ako se koristi samo kao AP.
identično-jednostavno (pa i jednostavnije jer je default) bi bilo u router modu .. uz razliku da ne smiju biti u istom subnetu (što obično automatika detektira i promjeni recimo 192.168.0.1-192.168.1.1 .. ovisno o modemu) kao jedina stvar koju treba podesiti ako to ne radi automatika, nakon save&reboota to je to...
-tad bi imao dvije mreže, dva wlana.. iz routerove mreže pristup modemskoj, obrnuto je zaključano tj tek ako trebaš otvaraš port itd.
.. tj razlika je samo u defaultu, kao ovih par koraka koje si podesio za AP mod (obrnuto AP uređaj koji može biti router ima obrnut default-postavke..).
-možeš se poigrati-probati.. što god zbrljaš uvijek napravi reset i ponoviš ono što već znaš od postavki.
Evo stigao konačno jučer Archer AX20.. i točno kako je ekipa ovdje navela.. plug'n'play... spojio LAN routera u WAN njegov i ostalo je odradila automatika..
Stvarno tenološki skok u odnosu na ove routere od providera, pogotovo u organizaciji (izgledu) menija, mogućnostima... app za mobitel da ne spominjem...
Definitivno sam dobio bolji WiFi signal u dijelovima kuće gdje je stara veza pucala.. nije idealno, ali je duplo brže i stabilnije od T-comovog routera.
Danas sutra možda si uzmem TP-linkov WiFi 6 range extender koji onda može stvoriti MESH sa ovim routerom, malo skupa priča ali to je onda rješenje brijem svih problema sa wifi-jem u kući.
Hvala svima na pomoći, a pogotovo ihush-u koji mi je definitivno razjasnio cijelu shemu.
zaboravio sam napomenut, da mi je signal na etaži ispod routera znatno se popravio nakon postavljanja dviju od onih 4 antena u skoro horizontalni položaj..
Evo stigao konačno jučer Archer AX20.. i točno kako je ekipa ovdje navela.. plug'n'play... spojio LAN routera u WAN njegov i ostalo je odradila automatika..
Stvarno tenološki skok u odnosu na ove routere od providera, pogotovo u organizaciji (izgledu) menija, mogućnostima... app za mobitel da ne spominjem...
Definitivno sam dobio bolji WiFi signal u dijelovima kuće gdje je stara veza pucala.. nije idealno, ali je duplo brže i stabilnije od T-comovog routera.
Danas sutra možda si uzmem TP-linkov WiFi 6 range extender koji onda može stvoriti MESH sa ovim routerom, malo skupa priča ali to je onda rješenje brijem svih problema sa wifi-jem u kući.
Hvala svima na pomoći, a pogotovo ihush-u koji mi je definitivno razjasnio cijelu shemu.
Samo jedan savjet, provjeri si veličinu MTU. Ako je postavljena kriva vrijednost, neke stranice/aplikacije mogu odbijati poslušnost. Meni je AX20 došao s unaprijed postavljenom vrijednosti na 1500. To mi je izazvalo probleme; Netflix, Reddit i 9GAG nisu se mogli učitati, stalno bi dolazilo do neke greške. Onda sam postavio MTU na 1480 i od tada sve radi bez ikakvih problema.
Ako imaš nekih pitanja vezanih uz router ili naiđeš na neki problem, TP-Link ima svoj forum na kojem je aktivna njihova podrška, pa i tamo možeš potražiti pomoć.