Savjeti za izvedbu vanjske Wi Fi antene?

poruka: 4
|
čitano: 18.750
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Pozdrav,

Kolega i ja smo odlučili djeliti internet, imamo optičku vidljivost no dijele nas 2 kučna zida od njegova  ThomsonTG782i routera,

pošto mu je spojen telefon i tv problem mu je preseliti ga u sobu koja gleda prema meni. Srečom kabel za internet mu prolazi do sobe s kojom me dijeli samo prozor

pa me zanima ako postoji kakav uređaj koji ima utor za taj lan kabel od interneta te još jedan lan izlaz za spajanje s njegovim kompom i usb priključak  za wireless adapter Tp-link TL-WN722N

koji bi se postavio vani na točku s kojom imam apsolutnu optičku vidljivost.

Znači trebam:

Preporuku za neki router koji ispunjava uvjete opisane podebljanim slovima  (imam još jedan ThomsonTG782i od Tmobila ako bi on odgovarao)?

Preporuku za vanjsku Wi fi antenu  koja može hvatati signal na 400-600 metara,

mislio sam uzeti nešto ovakvo.

http://www.protis.hr/products/details/maxlink-01prm19-dish-antenna-19dbi-24ghz--h-v--12-12--konektor-n-female/58657

Ili ovakvo nešto.

http://www.protis.hr/products/details/pacific-wireless-gd5721-grid-antenna-21dbi-5ghz-frekvencija-54705725-mhz-vertikalna-ili-horizontalna-polarizacija-21-dbi-dobitak/52344

Ova druga ima 5ghz dali ovo utječe na nešto?

Dali je zračenje ovakvih antena štetno, jer bi se vjerovatno mogao uhvatiti signal i iz kolegine sobe bez vanjskog izvođenja tp-linkova adaptera :)

I misljenje hoću li gubiti na kvaliteti signala zbog kablova naime kod kolege bi trebalo iči oko 8-10m usb kabla za tp-linkov adapter koji če biti postavljen vani

i kod mene ce biti oko 5-7m kabla od PC do vanjske WiFi antene.

Ako postoji neka slična tema moje isprike, ali žuri mi se i trebao bih ovo obaviti što prije. Unaprijed hvala na savjetima.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Savjeti za izvedbu vanjske Wi Fi antene?

S obzirom da ne znaš razliku između 2.4 GHz i 5 GHz opreme, ne bih ti preporučio da sam sve to slažeš. O ovoj temi je već bilo rasprave, kao i o  max. dužini usb kabla. Da ponovimo.

- Više od 5m usb kabla se ne preporučuje, jer nema garancije da će uređaj dobiti dosta struje. 

- Tebi treba uređaj koji će umjesto usb kabla za konekciju koristiti mrežni(lan kabel). Tada možeš razvući i 50-100m kabla ako treba. Ili ako si već odlučio da ćeš koristiti usb adaptere: 5m usb kabla-> usb hub-> 5m usb kabla.

- Ako sam dobro shvatio, kupuješ 2 vanjske antene za PtP(point-to-point) link od 400-600m. Jednu za sebe, drugu za frenda. Umjesto da kompliciraš, kupi 2 ovakva uređaja. Navedeni uređaji su integrirani ap/ruter/antena u jednom. Struju dobivaju putem poe adaptera, pa ni oko napajanja nema komplikacija. A sve se povezuje mrežnim kablom. Jednostavno!

- Ako smatraš da u tvojem okruženju ima dosta interferencija koje će negativno utjecati na kvalitetu signala, tada ti trebaju ova 2 uređaja. Razlika u odnosu na prethodne je što emitiraju u 5 GHz spektru. U tome spektru trenutno emitira mali broj uređaja, stoga nema interferencija. Prednost je i što baš nema uređaja koji love taj spektar, pa ćeš biti sigurniji i od pokušaja provale u tvoju bežičnu mrežu.

- Tvojem frendu treba nešto što se zove switch. Vrlo jednostavan uređaj. Zamisli si to kao produžni kabel. S tim da takva vrsta switcha ima samo mrežne(lan) priključke). Switch koji bi imao i mrežne i usb priključke nisam do sada vidio.

- Ne moraš se brinut oko zračenja ako će te antene biti vani. A i da su unutra također nije problem jer su to usmjerene antene. Budući da će te antene gledati prema van prema točno jednoj točki, zračenje bude minimalno. Inače, oko štetnosti wifi zračenja se vode rasprave stare kao i rasprave vezane za štetnost zračenja od mobitela. Zaključak je da nema zaključka. {#} Jedni kažu da bi dugoročno gledano moglo biti posljedica, drugi da nebi. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.4.2013 21:28 (D1001).
12 godina
neaktivan

http://hr.airlive.com/product/WL-1700USB

Ja sam ovo koristio na 3km udaljenosti sa tim da mi je kolega imao usmjerenu antenu prema meni.

Airlive je odlican sto se toga tice, hvatao sam oko 50 vise mreza nego na tplink koju sam imao prije njega, naravno ostale su bile sa jacim signalom.

Trebas router AP i manju usmjerenu antenu kod kolege i sebi uzmes airlive i miran si.

Što hladnije to bolje :)
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.4.2013 21:22 (Praedator).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Hvala vam na odgovorima i trudu, u međuvremenu sam malo pogledao po internetu o wi-fi antenama i izradio si biquad dish antenu,  pošto sam imao stari satelitski tanjur, usb Wi fi adapter i usb kabla cijeli trošak mi je bio na N-konektoru i pigtail kablu što je izašlo  samo 70kn. Iako je tek testni primjerak hvata signal s  udaljenosti od 1km ,douše na tu daljinu je kvaliteta signala 26-30% pa ču morati još malo dorađivati,s frendom imam solidnu vezu s routerom  od 80-88% iako čemo kod njega vjerovatno staviti malo jaču antenu čisto radi mirnih snova.:)

Ako ikoga zanima evo par linkova koji su meni pomogli kod izrade :

http://www.engadget.com/2005/11/15/how-to-build-a-wifi-biquad-dish-antenna/

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice