...-a pitanje kad će se nešto novije-jače kao macov-m1 cpu pojaviti u takvim kutijicama, koja bi tad osim nas bila nuc-homecentar, gaming konzola, računalo.. tad bi i ta cijena bila ok, ovako mi to za kućne potrebe izgleda 2-3x preskupo + radije složim 'kutiju' s osom-softom koji radi isto tj što želim (praktički svaka linux distra ili već takve namjene npr nasos ili myth..).
Meni zbilja nije jasno sto NAS igraci cekaju s plasiranjem modela na `arm64` arhitekturi. Gledam potrosnju na M1 Pro i to su razlike od reda velicine u odnosu na x86 arhitekturu. Na M1 Pro ocitavam idle potrosnju oko 8-9 W, a usporedivi Dell Precision 5550 (sa i7 desete generacije, 6 jezgri, HT-om i Quadro videom) ne ide ispod 70 W bas nikako (na zidu ocitavam 100+ W, sto me zabezeknulo).
Taj M1 Pro je mrcina od 14 jezgri i cak i uz Rosetta 2 ahead-of-time kompilaciju ne vidim apsolutno nikakve razlike u radu, cak stovise, mislim da radi brze od tog Della. Sa, recimo 6 jezgri i HT-om i uz nesto poput Rosetta 2 softwarea, mislim da bi se mogla sloziti platforma za jedan 8-bay ili 12-bay NAS/SAN gdje bi CPU trosio mozda 5 W u idleu. Malo ozbiljnija kutijica :)
npr QNAP NAS TS-451+-2G cijena 4-5.000kn.. ima hdmi, dlna-itunes server, itd.. manje-više sve što se inače u toj klasi nudi, celeron-4-core itd.
Da, bilo sto iznad bakra na 1 G (ili eventualno 2.5 G) je totalno bacanje novaca za veliku vecinu kucnih korisnika - 10 G bakar je potpuni promasaj, a 10 G optika (poput tog SPF+) je nesto bolja, ali opet ce biti potpuno neiskoristena. Cijena cak i nije neki problem - nego jednostavno ispraznost i nepotrebnost kompletnog pristupa.
Sa 1 G mrezom bez ikakvih problema se moze streamati barem 10-15 4k streamova, a kome to treba? Ja apsolutno obozavam optiku (kvragu, doma su mi samo PoE uredjaji na bakru, sve ostalo je SMF OS/2 optika), ali ne vidim da ce u iducih 10, mozda cak i 20 godina bakar biti marginaliziran.