Kućna mreža - AP vs Range Extender vs MESH
- poruka: 990
- |
- čitano: 441.970
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
Ako ćemo o nekoj realnoj potrebi, 500Mbit link i wifi brzina su dovoljni gotovo svima za lagodno internet iskustvo svih ukućana.
Ovo tvoje mjerenje bi pokrilo zgradu s 5 stanova po 5 ljudi i svim njihovim gadgetima.
ekipa, treba mi pomoc pri postavljanju wi-fi mreze oko cijele kuce. vanjske kamere i doorbell imaju slab signal. mesh uredaj ne valja nista
Uzea san archer ax73 misleci da ce popraviti stvar, ali ne.

daj mi neki najbolji na trzistu preporuci. da kupim, postavim i gotovo, da nemam brigu više. trenutno iman neki zte od a1
daj mi neki najbolji na trzistu preporuci. da kupim, postavim i gotovo, da nemam brigu više. trenutno iman neki zte od a1
Koliko sam shvatio iz tvog posta i crteza ti imas jedan taj "mesh" uredjaj? Ako je tako nemas mesh nego obicni access point ili router. Kupi set od 2 ili 3 uredjaja i rasporedi ih pa ces onda imati to sto zelis. Ako ne pokrijes sve dokupi uredjaja i to je to.
Najbolji na trzistu su vjerovatno unify uredjaji ali ti ne treba to. Bilo koji brand name ce ti odraditi posao....Recimo ja imam TP link M4 i radi odlicno....
Ja imam deco x10, ali bi rado uzeo x50 jer podrzava vece brzine.

Koji bi to uređaji bili? Ima li netko taj ruter u meshu sa nekim uređajem koji radi u EasyMeshu?
Koliko sam shvatio iz tvog posta i crteza ti imas jedan taj "mesh" uredjaj? Ako je tako nemas mesh nego obicni access point ili router. Kupi set od 2 ili 3 uredjaja i rasporedi ih pa ces onda imati to sto zelis. Ako ne pokrijes sve dokupi uredjaja i to je to.
Najbolji na trzistu su vjerovatno unify uredjaji ali ti ne treba to. Bilo koji brand name ce ti odraditi posao....Recimo ja imam TP link M4 i radi odlicno....
Također same pohvale za M4.
Već 2 godine koristim 2 kom M4 (AP mode) na dva kata (ethernet backhaul) i manje više na svim uređajima imam oko 520/500 Mbit.
Nekada mi node koji je u prizemlju padne na 100/100 ali najvjerojatnije je problem mrežni kabel jer je jako gipki pa ga je bilo muka za skrimpat, ali to je neka druga tema.
Ali s M4 nikada nikakvih problema, jedino ne znam hoće ili ikada doći update u kojem mogu forceati da se neki uređaj spaja na određeni node. Iz nekog razloga mi se Samsung telka na katu cijelo vrijeme spaja na node koji je u prizemlju. Probao sam se igrati s Fast Roaming/Beamforming opcijama ali nije pomoglo, restart samo privremeno riješi problem.
Prije toga sam imao Unify AC Lite u kombinaciji s prijašnjim HG8245Q2 ruterom, super stvar s milijun opcija ali jednostavno nije ono što je meni trebalo.
Možda u budućnosti uzmem neki jači model ali pošto svi uređaji love oko 500Mbit, to mi je trenutno sasvim dosta.
Jedino Firestick-ovi na obje telke love oko 300-350 Mbit, no i to je i više nego dovoljno za 4K.
Ja imam deco x10, ali bi rado uzeo x50 jer podrzava vece brzine.
super, hvala ti. uzet cu deco i miran san. puno hvala!
narucio sam ovaj TP-Link Deco XE75
Help!!!!
Nakon pokušaja da nekim manjim extenderima proširim 2.4 GHz, shvatio da je to besmisleno i odlučio se na jače ulaganje. Dakle, ideja mi je na pola puta od HT routera do računala (koji je osposobljen za 5 Ghz wifi) staviti extender i na njega nakačiti po mogućnosti dodatne opcije (media server, print server, bittorent..). Ciljao bih ili na Deco M4, Deco x50 ili čak ovaj ASUS ZenWiFi AX (XT8) koji mi je malo paprene cijene preko budžeta.
E sad, muči me:
1. Ima li smisla ovako nešto i da li će normalno funkcionirati kao extender ili je potrebno da ga stavim odmah iza routera kao glavni router?
2. Da li će ovaj HT router koji podržava WiFi6 funkcionirati jednako kao što bi se desilo da uložim u 2 uređaja i ovaj HT router mi bude samo "prolazni"?
hvalaaaaa
1. kupiti samo jedan Mesh uredjaj nema smisla jer tada to nije mesh nego obicni router. Plus opet ces imati dvije mreze.
2. Kupi 2 mesh uredjaja. Prvi stavi kod routera i lanom ga nakaci na router od telekoma. Na telekomovom routeru iskljuci wifi. Drugi stavi negdje na pola puta kao sto si planirao. Dojas bolju pokrivenost, jednu mrezu koja radi i na 2,4 i 5 GHz. Dvije su mreze ali svaki uredjaj vidi samo jednu i kaci se na onu koja dalje bolji signal. Uredjaji ce ti prelaziti sa jednog na drugi potpuno transparentno. Funkcionisace kao mobilni telefoni. Nemas pojma na kojem si uredjaju niti te interesuje. Ako ne pokrijes sve banalno jednostavno je ubaciti jos jedan uredjaj u mesh.

Nisam ni ja ali trebala bi mi baš takva. Našao sam na interentu da D-link Kasa ima tu opciju ali ne nalazim je na našem tržištu nigdje za kupiti pa ne znam.
Optiku imam od A1 (300Mbps), ali je infrastruktura od HT-a.
HT je proveo instalaciju po kući i postavio svoj GPON terminal (Huawei OptiXstar). Ruter je od A1 (Innbox U92) koji je na GPON terminal povezan mrežnim kablom u WAN port.
Kupio sam Tp-Link Deco X10 (3pack) te ih postavio po kući i sve povezao. Prvi Deco X10 sam povezao na ruter preko LAN 1 porta.
Čitajući po forumu saznao sam da je potrebno ruter staviti u Bridge mode... zvao sam A1 da mi ga prebace, ali su mi rekli da to nije moguće jer nije njihova infrastruktura.
Na ruteru sam isključio WIFI (2.4GHz i 5GHz) i za sad mi sve radi kako treba pa me zanima da li je opće potreban taj Bridge mode i ako je potreban da li postoji neka alternativa kako ga uključiti bez njih? Spajao sam se na konfiguraciju rutera, ali nisam nigdje našao Bridge mode.
Ne mora biti bridge mode, ovako kako si postavio je okej.
Ruter ti odradjuje mrezu i dodjeljuje adrese, ali nema wifi, mesh odradjuje wifi dio i sve radi. Zasluzio si pivu, odmor i BJ od zenice, uzivaj!

Tenda Nova MX21 pro mesh wifi 6e tri-band AXE5700, paket od 2 komada za 161€, sto ispada 80€ po komadu, a sto je odlicna cijena za kvalitetan tri-band mesh sustav.

Tenda Nova MX21 pro mesh wifi 6e tri-band AXE5700, paket od 2 komada za 161€, sto ispada 80€ po komadu, a sto je odlicna cijena za kvalitetan tri-band mesh sustav.
-ovisi s čime-kako se uspoređuje.. meni to nije 'dobra cijena'.. ali da, tako se vrte mesh paketi, 1-2-3 uređaja.. pri čemu 1 nema smisla, što više..
-za mene je cijena routera 30-50€ ovisno o svim fičerima koje juzer treba-traži, npr kriterij za lan iznad 1gbe brzine (2,5-5-10).. uz mimo i ofdma, ac-an-ax.. i dualband..
-dok za 'satelite' može nešto iz AP klase mada su često iste cijene, isti uređaji u manjoj kutiji i ograničeni time na manje lan portova.. pa je često isplativije kupiti par-više rotuera..
-naravno, prednost za pakete je što juzer uplai i radi.. jer su paket, podešeni, no pošto je ovo ipak it-pc forum, tad 'naravno' to sve znamo-možemo (i želimo) sami napraviti a tad je plaćanje ovih cijena po meni puno-previše, toliko da za ovaj primjer jeftinije kupim tri routera sa svim fičerima + kablove itd.
-po meni, hype + neznanje većine juzera održavaju takve visoke cijene paketa, dok bi realno morale biti prepolovljene no pošto tržište podnosi i prosječan eu juzer to lako plati dok im je neki majstor-znanje daleko skuplje tad me ne čudi da su cijene ovakve.. a morale bi biti niže barem količinski.. ovako ni po komad nema smisla, ni 3-pakovi.. (a više se ni ne nude u ponudama...).
-za mene je cijena routera 30-50€ ovisno o svim fičerima koje juzer treba-traži
Iako se načelno slažem s tobom, cijene već neko vrijeme nisu takve i bojim se da nikada više neće niti biti.
Ne sjećam se kada sam uopće zadnji put vidio tri-band AP za 100€ ili manje, a kamoli od renomiranog proizvođača.
Probaj sam složiti AP (od npr. Bananapi BPI-R3 mini, kao što kažeš, ovisno o traženim fičerima), pa vidi gdje ćeš doći.
Ne mora biti bridge mode, ovako kako si postavio je okej.
Ruter ti odradjuje mrezu i dodjeljuje adrese, ali nema wifi, mesh odradjuje wifi dio i sve radi. Zasluzio si pivu, odmor i BJ od zenice, uzivaj!
koja je prednost da se dodjeljivanje adresa prebaci na MESH uređaj?
Nema prednosti ako imas solidan ruter.
Ako imas neki shit ruter od telekoma, pogotovo ako su ga okrljastili i zakljucali, bolje je prebaciti ruter funkcije na mesh, a uredjaj od telekoma prebaciti u bridge mod.

Ako imas neki shit ruter od telekoma, pogotovo ako su ga okrljastili i zakljucali, bolje je prebaciti ruter funkcije na mesh, a uredjaj od telekoma prebaciti u bridge mod.
Zasto mora biti u bridge modu????????
Kod mene nije u bridge modu. Ona je na 192.168.0.1 i ima fiksnu adresu wifi i dhcp iskljuceni a mesh glavni je na 1.1 i ima dhcp ukljucen i sve radi perfektno. Sto k omplikovati sebi zivot prebacujucio u bridge mod i onda podesavati adsl na meshu a sve to vec imas.....
I ima prednosti jer ako je dhcp na telekomov routeru onda ti je mesh u AP modu i tako gubis neke funkcije ako je kao gore opisano imas sve i mesh ti je u router modu i svi uredjaji su u istoj mrezi....
-nema prednosti, mana ili razlika.. tj svejedno koji rotuer je šef u mreži, pc-server s tom rolom, ručno-fixno bez dhcp servera ili uključeni isključen wlan server.. tj to sve su dodatne-osnovne role nekog mrežnog uređaja, dok sve u jednoj kutiji neovisno kako je nazovemo, pc-server, router, modem.. kad je ta kutija-šef, lakše održavati, konfigurirati-kontrolirati.. odnosno ovisi o opcijama koje nudi, dok npr dhcp može biti povezan s radom wlana i mesha na način da ovisi tko je šef, koji dhcp to dodjeljuje itd. no realno su veće razlike u kvaliteti-opcijama ili jasnoći nekih fičera-postavki na nekim modelima-brandovima unutar iste klase npr rotuera, nego teoretski za bilo koji router što tehnički podržava, .. nema razlike no i ima.. teoretski-realno a može biti povezano s dodatnim fičerima-mogućnostima, npr ima li podršku za mesh, dualband, vlanove, guest, ostale moguće opcije ...
-u čemu je razlika.. u defaultu za neki uređaj, npr router je defaultno u router modu s omogućenim dhcp-om, ap je defaultno u ap modu i isključen dhcp.. juzer koji bilo što radi može resetirati i krenuti od nule.. pri tome će se uređaj resetirati na default a to znači da tad mora ovisno što taj uređaj treba raditi, ući u postavke i podesiti ih ili sve radi.. pa je tad default ono što je važno prosječnom juzeru koji ne mora znati nešto posebno o mreži čak ni ući u sučelje za podešavanje... npr postavke biosa za win11-uefi-sec.. nova računala imaju nove defaulte u skladu s tim, stara imaju suprotno-isključeno.. što je bolje? ovisi što je porebno-cilj.. kao i znanje gdje se što podešava..
uređaj koji podržava mesh vs onaj koji ne podržava... tad je logično prepustiti kontrolu wlana onom koji to zna, koji podržava, pametno upravljanje da bi fičer bio koristan, dok ako to radi drugi uređaj tad je fičer beskoristan.
* na post prije, o cijeni..
-ovako, cijene paketa 2-3pakovi, za mesh.. su nabite-visoke, previsoke.. pojedini uređaj npr router ili ap, koji podržava mesh-povezivanje, je jeftiniji no većina juzera nisu 'kompjuteraši' nego juzer, kućno-poslovni, ne zna recimo ništa o mreži.. ne zna čak ni koji uređaj što može-nudi, čak ni da možda postojeći koji već ima nešto može.. i ode u trgoviniu kupiti, trgovac mu proda.. spoji-upali i to radi. .. zbog takvog stanja su takvi kompleti skupi, dok pojedini uređaj ima realniju nižu cijenu, tj gore spomenut par je 160€ kao povoljno, što će reć komad po 80€.. a to je cijena 2-3 prosječna routera ili ap-a.. tj za cijenu jednog uređaja iz paketa se može kupiti-složiti mesh, no juzeri kupe komplet-paket jer to npr ne znaju, nit im to npr trgovac sugerira, čak ako zna .. jer kao npr pitanje s uparivanjem parova rama, moraju li biti isti-identični? -ne, ali će u svakoj preporuci biti da je to poželjno-preporučljivo.. i isti rezultat ako tad juzer-kupac kupi par ram modula.. i takvo stanje, odnosno neznanje juzera održavaju cijene mesh pakova, koji bi količinski morali biti jeftiniji.. no primjetit ćete da i 3pack košta više, 240-280€.. umjesto manje.. to je upravo suprotno klasičnoj tržišnoj logici, kao izuzetak koji potvrđuje pravilo :) ..
-a to je 'smiješno'... tj složio sam već dovoljno meshova, povoljnijih.. uređaj koji podržava se jednostavno doda u mesh grupu i to je to.. radi, npr ap tplink iz ponude linksa.. 20-30€ komad.. pa du-d-math.. tri komada po cijeni jednog-iz-packa.. pri čemu 1-pack ne možemo ni nazvati pack.. pa ih logično ni nema da bi tako direktno usporedili cijene.
-npr u posljednje vrijeme juzer želi recimo iznad 1gbe brzinu.. i otvara se tema o problemu.. pa tad juzer nakon više neuspjeha primjeti da je jedan port na rotueru-modemu označen 2,5gbe i kad tamo spoji kabel tad ima željenu brzinu, kao i to da za odgovarajuću brzinu mora imati i odgovarajući kvalitetan kabel, cat5e, cat6 itd.. pa banalno drugi kabel riješi problem, dok za prosječnog eu juzera nije neobično da mu trgovac proda drugi router jer je stari 'smeće' .. tj to sve su robe koje unutar nekog raspona cijene juzer plaća bez da puno razmišlja jer je dolazak majstora od 50e naviše, sat 100-150.. jer juzer ne zna sam, kao što ne mijenja ulje na autu, čak ni žarulje fara a pranje auta je često zabranjeno kao u dojču.. odnosno, možemo tako govoriti o skupoj ili jeftinoj kavi u kafiću, u zg, selu ili dubrovniku.. kava je kava, 1€, ostalo je stvar tržišta i cijene koju kupac plaća ovisno o lokaciji, ne o vrijednosti kave..
npr tp-link archer 80, easymesh.. cijena 55€ + ap re305 easymesh, 40€, = 95€ par.. ako dodamo još dva ap, dođemo do cijene 2packa pri čemu imamo 4-uređaja, router +3 ap-satelita i to za nešto što nisam tražio povoljnije nego prvo što se nađe u domaćoj ponudi, dok je veći problem što često mesh nije naveden tj treba tražiti na tp-link stranici da bi se uopće vidjelo ima li mesh podršku.. dok proizvođači to osim pod mesh, nazovu onemesh, easy i sl. ... dajem primjer za tplink jer je dostupan u domaćoj ponudi, ima uredan web za pronaći podatke, prosječna cijena-mogućnosti.. žmirečki se može jeftinije od ovog primjera.. ponovo, za cijenu 2paka prosječna 3-uređaja po 20-30€ uz problem da u trgovini nije naveden mesh kao podatak pa kad juzer koji to ne zna traži i kad trgovac ne zna iste te podatke, tad mu se sugerira ono gdje to piše, u pack-paketima.. koji su skuplji, neopravdano + a kao dodatni mogući problem paketi mogu biti ograničeni na svoje parove, ne međusobno uparivi.. i to može biti čak prednost za juzera koji ne zna ništa, upali-radi.. dok odvojen-zaseban uređaj u routeru treba dodati u grupu mesh uređaja kao 'najteži' dio posla, ostalo je pametna logika softa koji to logično nudi, automatika..
Kod mene nije u bridge modu. Ona je na 192.168.0.1 i ima fiksnu adresu wifi i dhcp iskljuceni a mesh glavni je na 1.1 i ima dhcp ukljucen i sve radi perfektno. Sto k omplikovati sebi zivot prebacujucio u bridge mod i onda podesavati adsl na meshu a sve to vec imas.....
I ima prednosti jer ako je dhcp na telekomov routeru onda ti je mesh u AP modu i tako gubis neke funkcije ako je kao gore opisano imas sve i mesh ti je u router modu i svi uredjaji su u istoj mrezi....
A ja sam negdje napisao da bas mora biti u bridge modu?
Dosadno mi je tvoje non stop ispravljanje nebitnih detalja. Sto se nisi odmah javio covjeku s odgovorom nego sad pametujes oko gluposti?
Da, ne mora biti u bridge modu, ali ako ima spojene uredjaje na oba rutera najvjerojatnije ce imati problema s double NAT-om. I kaj sad?

@ihush
Ma kakvih 80€ i kakvih 2-3 komada prosjecnih rutera, kada linkani uredjaji imaju 20 puta vecu propusnost od "prosjecnih uredjaja"?
Daj mi linkaj tri-band ruter (cak i ne mora biti 5+6 GHz, moze i 5+5) s 5200 brzinama, da odmah uzmem tih par komada. Evo, moze i 2 za 80€, to bi mi bio super catch!

A ja sam negdje napisao da bas mora biti u bridge modu?
Dosadno mi je tvoje non stop ispravljanje nebitnih detalja. Sto se nisi odmah javio covjeku s odgovorom nego sad pametujes oko gluposti?
Da, ne mora biti u bridge modu, ali ako ima spojene uredjaje na oba rutera najvjerojatnije ce imati problema s double NAT-om. I kaj sad?
Kako je to nebitan detalj? Upravo situaciju da ima uredjaje na oba uredjaja treba izbjegavati. Zasto je problem glavni uredjaj od mesha staviti pored routera od ISP i odraditi ovo sto sam napisao. Ima sve uredjaje u jednoj mrezi, ne zeza se sa bridge modom. A i ako ima uredjaje i na meshu i na ISP routeru ne treba mu bridge mod. Ni u jednoj situaciji mu ne treba bridge mod. I ajd kad ja pametujem objasni mi kako ce uredjaji koji su nakaceni na IPS router ici na internet ako je taj uredja u bridge modu? Bas me interesuje kako bi ti to izveo....
Moguce su dvije situacije. Ili je ISP samo gateway za mesh i i on daje adrese svim uredjaji tj on je dhcp server onda ne moze biti u bridge modu nego je mesh u AP modu i svi su u istoj mrezi (moguce je da je mesh u router modu ali onda uredjaji nisu svi u istoj mrezi sto je glupo i nepotrebno) ili druga situacija da je ISP router u bridge modu i onda svi uredjaji moraju biti u mesh mrezi jer inace ne bi mogli na net.
Mozda previse "nepotrebnih" detalja ali poslije tvog objasnjenja velika je mogucnost da neki uredjaji ne bi izlazili na net. A tebi je to nebitan detalj.....
A necu ni spominjati uopste izvedivost bridge moda jer mozda mu to nece dozvoliti isp mozda mu nece dati podatke da mu mesh bude uredjaj koji uspostavlja vezu sa ISP mozda mesh to uopste i ne moze itd itd....
A necu ni spominjati uopste izvedivost bridge moda jer mozda mu to nece dozvoliti isp
Strašno!
-strašno je to što 'svi' lupetaju o briđanju, bez ikakve potrebe, tj kad postoji stvarna potreba tad se to radi, dok s ovom temom praktički nema veze, odnosno sve ima neke veze ako radi na struju ili gurnemo prst u more.. no tema je kućna mreža, pokrivenost, odnosno ono što donosi MESH, dok je brzina recimo sporedna-sekundarna i promjenjiva, počevši od tog da juzer ima različite pakete-ponude-mogućnosti pa do tog da se 'svaki dan' pojavi neka nova-viša brzina wlana kao wifi6-7..
-mesh je stvar praktičnosti, pokrivenosti wlanom nekog prostora kao kuća koji samim-starim wlanom teže možemo pokriti odnosno, kad koristimo AP, više uređaja osim 'defaultnog' modema-routera koji defaultno ima wlan ali je ograničena pokrivenost ovisno o prostoru koji treba pokriti signalom, mesh je stvar wlana, ne lana-žice, ne mreže koja je nadskup, ne konkretne brzine mada je i ona dio tog jer se sve i radi zbog brzine, no sekundarno, primarno je signal-pokrivenost, mreža sama, pa tek tad brzina i ostali mogući fičeri..
-mesh ne služi povećanju brzine za 'stacionarni' uređaj, npr tv jer on ne 'šeće' po prostoru, kao mobitel-laptop, nije za desktop mada i on teoretski može biti 'portabilan'-prenosiv.. pri čemu je čak sporedno koristi li žicu-lan ili wlan-bežićno odnosno podrazumijeva se bežično dok mesh dolazi do izražaja kad po tom prostoru šećemo, kao primjer s mobitelom po gradu-državi-svijetu..
-cijena.. i brzina, kao i novo-skupo.. naravno, ako tražiš bilo koji uređaj koji podržava npr +5700mbps (agregatnu) brzinu.. tad ćeš to platiti više, skuplje, jer sve brže-novo je skuplje, kao i neki skuplji brand vs jeftikaner dok po klasama kao kućni, biz-pro, router, nas, mediaplayer, do klase firewall ili loadbalancinga koji su x10 puta skuplji u odnosu na osnovni router.
-što je u mom primjeru navedeno? c80, 1900 .. što misliš da taj broj predstavlja? ili ostali brojevi koje vidimo uz naziv nekog uređaja kao router-ap? npr 1200 .. što bi to moglo biti? pa to je upravo taj broj koji želiš.. i ako želiš triband 5700 tad će to i koštati više nego 1200, normalno-logično-tržišno... zar ne?
-ali to nema veze s meshom, potrebama pa i paketom kojeg neki juzer ima, npr tko ima internet 1gbe, tko sporije, npr 200mbps.. i koju tad korist može imati većim brzinama osim ako ima interne-kućne-poslovne potrezbe za većim brzinama.. ne prema internetu, .. a to nije đabe, plaća se, ima cijenu.. a baš nikakve veze s bridgeom nema.
-što juzeru znači single-dual ili tri-band? ima li uređaje koji podržavaju npr wifi6? traži li neki juzer to? odnosno kakve tad koristi platiti dvostruko skuplji router-ap koji ima taj fičer ako ga se ne koristi, možda sutra u budućnosit no tad će se možda pojaviti noviji-brži protokol, w7-w8-w9... kako god ga nazvali, jednako kao što router-switch-portove može imati stariji uobičajen jeftin switch na 100 ili 1000mbps, pa je to ograničenje žice-brzine lan-a, dok može ako želi ili treba kupiti skuplji switch ili router s 2,5gbe, 5, pa i brže 10gbe, no da bi to imalo smisla treba imati i odgovarajuću ostalu mrežnu opremu kao mrežnu karticu, nas, nešto.. jer ništa nije đabe a ako se plati i ne koristi tad je bačen novac.
-što je mesh donio u dual-triple bandove? pa to da kad postoji dobra-veća pokrivenost (preklapanje, duplanje..) pokrivenosti signala, npr 2,4 i 5ghz, tad može kumulativno dati veći prijenos nego jedna mreža i to je dodatni fičer postojanja mesha ali da bi bio moguć mora postojati 'dupliranje' pokrivenost, dok u pravilu brži 5ghz ima kraći domet, više smetnji i pad s preprekama-udaljenost, pa se takve kumulativne benefite može ostvariti u realtivno malom prostoru koji ima takvu pokrivenost.. suprtono od onog što većina kućnih korisnika želi kad pokriva kuću-dvorište, veći prostor.. odnosno, ako već spominješ npr željenu brzinu 5700, .. pitaj se gdje ćeš je ostvariti, .. u dvorištu kuće? podrumu-tavanu? želiš veću brzinu wlanom ili može i žica-optika? ako je samo cilj brzina, bez eliminacije žice, tad je optika brža, može 10gbe, može 30gbe.. no to ima cijenu, dok za wlan i ono što radi mesh nećeš praktički nikad dobiti ni blizu takve brzine prijenosa, osim u samoj blizini routera, u jednoj sobi u idealnim uvjetima pri čemu je zanemarivo to što sporiji band doda u odnosu na brži, npr ako nam dobro radi 5ghz, tad nam dodatna brzina moguća na 2,4 nije bitna, zanemariva.. odnosno bitno je samo kad šećemo mrežom-prostorom i otporni smo na prekid, gubitak mreže, a ako smo bliže boljem-bržem signalu tad ćemo imati i odgovarajuću veću brzinu.. to je mesh, to je svrha-smisao-prednost.. ne neka imaginarna brzina, dok se razbacivati cijenama-modelima-novcem možeš ti, netko.. no većini nije svejedno mogu li istu stvar dobiti za 100 ili 200€.. dok većina traži pakete-popuste i cjenkaju se oko mjesečne pretplate 20-30€ kao dovoljan razlog za promjenu operatera-usluge-paketa.. i opet, da bi koristili veće brzine i ostatak mrežne opreme treba biti odgovarajući, podržavati veće brzine-standarde a to nije đabe, novi uređaji ili stariji .. npr prosječno kućno računalo, pogotovo desktop koji defaultno nema wlan, odnosno ako ima to je neki jeftiniji usb-stikić i brzine koje su realne idu između 100-200mbps.. nula manje, kao što kažeš 20x brže.. cijena, smisao i kako za koga, dok na forumu primarno govorim za kućne, ne za biz-poslovne jer oni me ne zanimaju odnosno imaju osobu koju za to plaćaju i ne zanima me da oni uštede, odnosno da ne potroše 150€ na nešto što mogu za polovicu cijene.. i manje.
ponovo, briđanje nema veze s temom, briđanje se radi kad za to postoji razlog, kad se ne želi nikakvo ograničenje npr operaterove opreme, modema-soft-firmwarea, kad se želi potpuna kontrola kao admin pristup dok na opremi operatera nisi pravi admin + operater ima pristup i može kad poželi resetirati-promijeniti ili nadograditi .. firma 'mora' imati svoju opremu, a ovisno što treba-želi, može i brigde.. kućni, može, ne mora, izbor-sporedno, ovisi što želi napraviti.. ne mora uopće dirati postavke modema, npr hoće li ostaviti uključenu wlan modema ili je isključiti ako ne koristi, ako ima svoj router+mesh.. može, ne mora, oboje je izbor i ne ovisi o bridganju, tj ovisi na način da modem u brigde modu daje samo liniju, ne radi ništa drugo, isključeno, nema firewall, nema dhcp, nema wlan.. nema ništa osim linije, dok tad sve ostalo daje tvoje oprema.
-bez bridganja, modem će i dalje imati uključen dhcp server koji će dodjeljivati ip adrese uređajima spojenim na njegov switch.. no ako se ne koristi, nepotreban-beskoristan, jednako wlan, sve ostalo što može nuditi, kao usb-share-storage ili nešto deseto.. a jedini razlog za isključiti wlan je osloboditi kanale-eter nepotrebnih paketa-prometa ako ga se ne koristi, dok može služiti kao odvojena mreža npr guest, koja tad nema nikakv pristup internoj-intranet mreži na vlastitom rotueru, pri čemu modem i router nisu u istoj mreži, subnetu i to je normalno spajanje na routerov wan port koji svaki rotuer mora imati jer nije modem, odnosno naziv-klasa ovisi upravo o tome.
-jedino što juzer mora-treba napraviti ako to ne radi automatika-soft routera, je podesiti odgovarajuću mrežu-subnet-broj, treći broj ipv4, tj ako je modem npr na 192.168.1.1, tad rotuer može na npr 192.168.2.1 .. tj bilo koji treći broj različit od modema u rasponu između 0-255 koji su rezervirani. To pametni soft rotuera radi automatski ako primjeti koliziju dok je defaultno rotuer na istoj-ip adresi treći broj 1 (ili 0).. dok operateri imaju svoje defaulte, većinom 1, stari tcom 0, iskon 5, .. juzer obično 2-3-4 dok se 10 često korisit za neke druge juzerske potrebe kao iptv i sl. .. stvar izbora, dovoljno je nula-jedan kao par ili-ili .. ovisno što želimo napraviti dok automatika to može sama, pa i to zna mučiti juzere kad se žele spojiti na rotuer i utipkavaju defaultnu adresu iz manuala prije nego pročitaju da je rezervna adresa ona druga ili 10...
-wan port, zato postoji, tome služi i zato mu je takva oznaka-naziv i na njega se spaja modem tj mrežni uređaj koji daje pristup ostatku mreže-internetu, router bez wan-porta ne postoji, dok modem ima liniju kao telefonska-optika-coax.. npr RJ11.. i to je teoretski jedina razlika tih dvaju kutija dok soft i sve mogućnosti mogu biti identične neovisno o kutijici, kao što su i nas-mediaplayer-firewall itd.. uređaji-klase.
+ kao btw, uređaj klase firewall nema wlan, pravilo, može imati ali.. jer je to primarno stvar sigurnosti i kad se koristi tad je to tako, nema bežičnog pristupa jer bi time bila otvorena mogućnost za provalu izvan fizičke mreže, dok je opet iz sigurnosti to fizički spriječeno u sobi s ključem, žicom.. firewall nema wlan, mada je to router-jači-isti, nije mu namjena, za to se dodaju ostali uređaji-serveri ako su potrebni.. pa tad nećemo pronaći reklamu firewall s meshom i sl. dok istovremeno upravo zato jer se tad može tražiti briganje, ima dailup dio u koji se ukucaju podatci ime-pass za podizanje linije no ni to se ne reklamira kao podrazumijevano, .. kao što ne reklamiramo da prodajemo novi auto s četiri ispravna kotača i volanom.. ne prodaje se auto u dijelovima itd. čisto kao objašnjenje kućnom juzru koji ne mora znati što je koja klasa uređaja, čemu služi, no ponekad misli-zaključi po cijeni da je neki uređaj skuplji=bolji.. i pomisli da bi ga kupio, da će biti sigurniji itd.. no tad će vjerojatno samo baciti novac iz neznanja ili pogrešnih očekivanja, kao što svi u reklamu guraju onaj agregatni veći broj teoretski mogućih brzina wlana pa kad su se dosjetili da mogu napisati bez kazne sumu, npr 900+300=1200 tad su to i počeli raditi, jer veći broj prodaje robu.. no to je samo 'trik'.. ili ovisi o ... svačemu :)
-pa ako te čini sretnim platiti duplo i imati neki broj kao 5700... super, no što ekšli time imaš? što ja-ti-netko treći u temi želi saznati-riješiti? ti možda brzinu, .. a to s bridganjem nema veze, pa bi bilo poželjno da se napokon i prestane ubacivati u postovima, .. jer prosječan juzer koji nešto traži i ne zna recimo ništa, opet naleti na riječ 'brigde'.. i priča se ponavlja, npr posljednji aktualni post u tcom temi mada se jednako da odgovor za brigde, opet idući juzer postavi isto pitanje jer mu je netko nešto rekao ili je pročitao.. onak, sizifovski, pa barem da tebi koji nisi u klasi 'juzer' ne moramo x-puta objašnjavati da brigde s tim nema nikakve veze i da ga tad ne navodiš kao riječ u postu ako takve veze nema... jer se opet sve ponavlja, ciklički :)