Namjeravam pokreniti wireless mrežu na području manjeg grada. Sve je još u stadiju ideje, i najprije bih volio istražiti sve opcije i detalje prije nego krenem s radom.
Stoga molim nekog s iskustvom da mi pomogne.
Dakle, krenimo od početka... tj od glavnog huba i servera.
Za takvu vezu, je li bolje u centru svega imati nekakav router ili koristiti linux mašinu kao router?
Od tu bi kretao sav signal, dakle treba jača antena i pristojan AP. Za sad recimo da imam ovaj Dlink
te jedan simensov gigaset se555 AP i jednu 2.4 GHz Pacific Wireless 19dBi Antenu.
Od toga "huba" signal bi usmjerio na 2 ili 3 smjera takvim jačim antenama. I svakako ostavio jedan AP da šalje signal oko samog huba, al to sad nije važno.
Repeateri bi bili na udaljenosti od 500 do 1000m, uglavnom bi postojala optička vidljivost između. Te koristili bi neke bad ass antene poput one u centru, za recive. Te bi slali signal okolo sebe slabijim kružnim (u nedostatku boljeg izraza) antenama da se ljudi mogu spajat i pomoću usb adaptera.
E sad, ima tu još jedna ideja... ali sumnjam u isplativost. Čitao sam negdje da po zagrebu postoje veze preko laserskih ili infrared optičkih uređaja.
No nisam ništa više čuo o tome. Ima li netko više informacija? Npr cijenu te opreme i performanse.