Evo ovako počeo sam sleeving napajanja i više-manje sve riješio, ostali su mi još 6/8 pinski konektori za grafičku i na njima zapeo. Ustvari imam problem s ovim plastičnim bombicama za zaštitu kondenzatora, pa me zanima ima li načina da ih se skine i opet vrati nazad jer ovako mi je sleeving nemoguć. Jedino što mi preostaje je kidati žice, navući sleeve pa opet spajati žice. Ima tko kakvi prijedlog kako bi ovo bilo najlakše riješiti?
Ja bih posjekao žice prije i poslije tog plastičnog i polemio.

Ja bih posjekao žice prije i poslije tog plastičnog i polemio.
To mi nije baš najpametnije jer one funkcioniraju kao nekakva zaštita na 12v railu koliko sam skužio a potpunim uklanjanjem njih mogu skratiti život grafičkoj.
nije zastita nego sluze koliko ja znam a mozda sam i ja u krivu. sluze da maknu indukacije i smetnje izvana npr kad drugi kabolvi prolaze pokraj njih da smanje ucinak indukacije.
na kablu od monitora isto to imas na pocetku i na kraju. da 220v ne stvara smetnje ;)
Ja na ovim svojim ne vidim nikakve kukice. Zašto ovo nema na novijim napajanjima, barem koliko vidim...
Ja na ovim svojim ne vidim nikakve kukice. Zašto ovo nema na novijim napajanjima, barem koliko vidim...
Ma nemaš frke. To su najobičniji magneti...pitanje služe li uopće ičemu. Ja svoje još nisam skidao, ali budem. Ako nikak drugačije, čekić i udri, žicama ne može ništa bit.
U svakom slučaju, javi kako je prošlo...:P
Po meni je to apsolutno nepotrebno. Skidaj slobodno.
Naravno da služe nečemu,to je ferit koji služi za otklanjanje elektromagnetskih smetnji, s razlogom je stavljen na te žice..
lagano se skida i lagano se vrati natrag..
Naravno da služe nečemu,to je ferit koji služi za otklanjanje elektromagnetskih smetnji, s razlogom je stavljen na te žice..
Neznam kako da ih skinem, nigdje ne vidim spoj
Koji je eng naziv za ovo pa da potražim po netu
Inače se lako skidaju, ali pogledaj bolje sliku, ovi se ne mogu, zapećaćeni su. Nisu toliko bitni, da jesu, bili bi standard i svaki proizvođač napajanja bi ih ugrađivao i ne samo na grafičke. Ima dosta filtriranja u samom napajanju.
Tražio sam ti ja već, odgovor je isti. Imamo isto napajanje. Ekipa ih je skidala bez ikakvih problema.
ferrite split toroide
Ja ne bih unaprijed zaključivao da su feritne zavojnice-dosta napjanja ima ispod tih zaštita kondenzator koji je tu tek toliko i lako se odlemi.
nema veze sta napajanje ima filtriranje u sebi jer ovo filtrira smetnje od napajanja do grafe. znaci indukcije koje se stvaraju od izlaza od napajanja do ulaza od grafe.
ako nisi primjetio i vga kablovi imaju to prije ulaza u monitor. a neki imaju na obje strane.
ja na mom vga imam kod monitora. znaci da sprijeci indukciju od kompa do vga.
dok brat an dvi kablu ima s obje strane.
da vecina napajanja to nema. ali ovo napajanje ima i nije bez razloga stavljeno gore.
Evo koliko sam ja vidio po netu ispod ovih plastičnih kapica se nalaze kondenzatori koji osiguravaju stabilnost na tom railu. Skidanje tih kondenzatora može dovesti do smanjenja napona na to railu ili do velikog rippla koji će s vremenom najvjerojatnije oštetiti grafičku. Inače po pravilu ti kondenzatori bi se trebali stvaljati na pcb unutar samog napajanja. Ali stvar je u tome što je puno jeftinije takvu stabilnost osigurati stavljenjem tih kondenzatora na sam kabel pa se neki proizvođači odlučuju na tu soluciju. U svakom slučaju plastične kapice se mogu skinuti ali kondenzatore ispod njih se ne smije dirati.
Koliko sam vidio ekipa bi skinula te kapice, riješili sleeving i onda heatshrinkom obložili kondenzator da barem koliko-toliko izgleda na nešto
Ma te fore o stabilnosti se objese mačku o rep.
To je marketinški trik-jedina stvar koja može utjecati na stabilnost je prijelazni otpor na kontaktima kabela kod modularnih napajanja.
To je marketinški trik-jedina stvar koja može utjecati na stabilnost je prijelazni otpor na kontaktima kabela kod modularnih napajanja.
Zašto misliš da je to marketinški trik? Valjda su tu s nekim razlogom? Ja još nisam skidao kapice jer nisam siguran jesu ispod njih feritne zavojnice ili kondenzator.
Ja još nisam skidao kapice jer nisam siguran jesu ispod njih feritne zavojnice ili kondenzator.
Kada je ispod njih kondenzator, na samoj plastici iz vana piše kapacitet kondenzatora.
Meni ne piše ništa. Znači zavojnice su ispod? Mogu li za njih napraviti istu stvar kao i s kondenzatorima, skinuti kapice, sleevati i onda ih obložiti heatshrinkom?
Kondenzator može samo malo popeglati napon, i odvojiti nekakvu visokofrekventnu komponentu koje ne bi smjelo biti... no to bi trebalo riješiti u napajanju. Napajanju koje to ima na kablu ne bih vjerovao.
Feritna jezgra na tim kablovima ne bi imala nikakvog smisla, jer ne postoji nikakav izvor struje koji bi inducirao išta u tim žicama takve frekvencije da bi to trebalo peglati.
Vrhunac gluposti sam vidio u banana-banana kablu kojeg sam dobio uz neki monitor sa zvučnicima za spajanje zvučne i monitora - imao je tu feritnu jezgru na jednoj strani :)
Kondenzator može samo malo popeglati napon, i odvojiti nekakvu visokofrekventnu komponentu koje ne bi smjelo biti... no to bi trebalo riješiti u napajanju. Napajanju koje to ima na kablu ne bih vjerovao.
Feritna jezgra na tim kablovima ne bi imala nikakvog smisla, jer ne postoji nikakav izvor struje koji bi inducirao išta u tim žicama takve frekvencije da bi to trebalo peglati.
Vrhunac gluposti sam vidio u banana-banana kablu kojeg sam dobio uz neki monitor sa zvučnicima za spajanje zvučne i monitora - imao je tu feritnu jezgru na jednoj strani :)
S ovim prvim da se takvom napajanju ne treba vjerovati se baš i ne slažem. Još odavno sam imao corsair hx seriju za kojeg se sjećam da su ti prstenovi bili na pci-e konektorima, a hx serija nije baš neki šrot.
Što se tiče ovog drugog tako nekako i ja razmišljam, jednostavno ne vidim zašto bi ih se stavljalo na žice. Evo za primjer većina proizvođača grafičkih s karticom u paketu šalju i 2x molex na 6pin konektore, a na njima nikad nema tih kondenzatora/zavojnica. Znači da bi sve trebalo normalno funkcionirati i bez toga?
Zašto misliš da je to marketinški trik? Valjda su tu s nekim razlogom? Ja još nisam skidao kapice jer nisam siguran jesu ispod njih feritne zavojnice ili kondenzator.
Zato što čak i feritne zavojnice ne služe ničemu osim da se vidi da se radi o kvalitetnom komadu hardvera. Jer da je stvarno potrebno takvo izoliranje od vanjskih smtnji,rabili bi koaksijani kabel.
Ali prilično sam siguran da su kondići ispod.
Ma onda skidam sutra pa šta bude
S ovim prvim da se takvom napajanju ne treba vjerovati se baš i ne slažem. Još odavno sam imao corsair hx seriju za kojeg se sjećam da su ti prstenovi bili na pci-e konektorima, a hx serija nije baš neki šrot.
Je, OK, ali ima jedna druga stvar tu - kaj je bil takav problem popeglati napon unutar napajanja da se moralo partizanski lemiti kondenzatore na žice?
Ja sam elektrotehničar po struci, pa sam malo sumnjičav... :)
Ma onda skidam sutra pa šta bude
Svakako napiši kako si uspio. Ja sam maloprije pokušao primitivnom metodom klještima, ali nije uspjelo.
Evo koliko sam ja vidio po netu ispod ovih plastičnih kapica se nalaze kondenzatori koji osiguravaju stabilnost na tom railu. Skidanje tih kondenzatora može dovesti do smanjenja napona na to railu ili do velikog rippla koji će s vremenom najvjerojatnije oštetiti grafičku. Inače po pravilu ti kondenzatori bi se trebali stvaljati na pcb unutar samog napajanja. Ali stvar je u tome što je puno jeftinije takvu stabilnost osigurati stavljenjem tih kondenzatora na sam kabel pa se neki proizvođači odlučuju na tu soluciju. U svakom slučaju plastične kapice se mogu skinuti ali kondenzatore ispod njih se ne smije dirati.
Koliko sam vidio ekipa bi skinula te kapice, riješili sleeving i onda heatshrinkom obložili kondenzator da barem koliko-toliko izgleda na nešto
Koliko se vidi s tih slika, na svim su kondezatorima, osim na trećoj. Na trećoj je ferit kroz koji prolaze samo +12 V vodovi, što također nema smisla.
Kondezator na vodu nema smisla. Grafička ionako provlači taj napon kroz seriju filtara i switchera, pa opet filtara....
Ferit isto tako nema smisla, ali eto, ako ti je gušt, možeš ga ostaviti. Postoje tri opcije:
Može se otvoriti - otvori ga
Ne može se otvoriti, ali je kabel slobodan - skini konektor i izvlači žicu po žicu
Kabel je unutra zaliven u gumu/plastiku - jedini način je da okineš kabel i staviš nove kontakte ne mjesto gdje si okinio (u pravilu možeš kupiti konektor koji koristi isti tip pinova i na isti način se učvrste u kućište, pa samo iskoristi pinove, a kućište ostavi staro). Ako želiš iskoristiti i ferit, lagano buši maksimalnim borelom koji prolazi kroz ferit (možda je bolja opcija ručno - borel u stegu i lagano rukom vrtiš i izvlačiš gumu, kod plastike je lakše bušilicom).
Sutra ću ovo otvoriti i slikati šta je ispod kapice pa ćemo odlučiti šta i kako dalje
father objasni mi koja je posanta da ga stavljaju u napajanje kad se smetnje induciraju od napajanja do grafe
ako se dva kabla krizaju npr
12v za hard i za grafu ako ovaj ide za hard preko ovih za grafu stvaraju se smetnje. 2 razred elektronicke skole cak i u osnovnoj se to ucilo
induciranje napona.
s razlogom je tamo da se otklone smetnje i varijacije napona.
ti mozes stavit kondenzatore u napajanje ali opet ti se inducira po kablu od napajanja do grafe.
zato se stavlja na kraj kabla da se maknu te smetnje koje su usle IZMEDU.
najednostavniji nacin da skuzis da stvarno ima tih smetnji je da npr zvucnike il jos bolje mikestu spojis normalno audio kablovima. i preko njih stavi napon od 220v i imat ces zujanje.
tocnije 50hz ces cuti na zvucniku.
the end
tu su s razlogom.
father objasni mi koja je posanta da ga stavljaju u napajanje kad se smetnje induciraju od napajanja do grafe
ako se dva kabla krizaju npr
12v za hard i za grafu ako ovaj ide za hard preko ovih za grafu stvaraju se smetnje. 2 razred elektronicke skole cak i u osnovnoj se to ucilo
induciranje napona.
s razlogom je tamo da se otklone smetnje i varijacije napona.
ti mozes stavit kondenzatore u napajanje ali opet ti se inducira po kablu od napajanja do grafe.
zato se stavlja na kraj kabla da se maknu te smetnje koje su usle IZMEDU.
najednostavniji nacin da skuzis da stvarno ima tih smetnji je da npr zvucnike il jos bolje mikestu spojis normalno audio kablovima. i preko njih stavi napon od 220v i imat ces zujanje.
tocnije 50hz ces cuti na zvucniku.
the end
tu su s razlogom.
I zaboravio si na nešto. Grafička ima svoje kondenzatore za 12V, a poslije toga još i svoje napajanje za otprilike 1V sa feritima, tranzistorima, i kondenzatorima... Tako da ne brini.