Externe baterije - power bank izdvojena tema

poruka: 850
|
čitano: 367.237
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
Re: Externe baterije - power bank
kbenzema kaže...
mbaksa kaže...

Nisi ga više trebao ostaviti na punjaču, jer powerbank sam prekine punjenje kad je pun i počne punjenje kad napon malo padne. Ako je prestalo žmigati, to je to - punjenje je završeno. Ništa se ne postiže dodatnim ostavljanjem na punjaču. To je ipak malo inteligentniji sustav nego kod NiMH tehnologije. 

To ne mora biti. Imam sad znači G4, a i stara lumia 920, kad bi došlo do 100% baterija se brže prazni. Kad bi ostavil još bar pol sata duže na punjaču, baterija bi puno više držala. Tak da dok on javi da je pun, ustvari nije, nego treba još ostavit.

Vidi kako izgleda graf punjenja.

Ispada da se zapravo ni ne isplati čekati zadnjih 10% punjenja, a možda i više posto, jer kad se baterija približi kraju punjenja, više se ne puni maksimalnom jakosti struje, nego struja punjenja jako padne. Znači bezveze dugo čekaš da dogura do 100%. Pogledaj što se dogodi kad je baterija puna - punjenje prestaje. Tek kad napon padne na određenu razinu punjenje počinje ponovno - i to do razine napunjenosti baterije, a ne preko.

Dakle, ako tvrdiš da to ne funkcionira tako, jer se tebi učinilo da ne funkcionira tako, onda nabaviš USB charger doctor i provjeriš. Ako pokazuje 0A nakon što je mobitel rekao da je pun, onda je to to. Evo recimo moj mobitel je do pred pola sata bio na punjaču. Od onda do sad mu i dalje stoji 100% napunjenosti. Sad sam ga priključio na punjač, mobitel je napisao Charged za bateriju i ne prikazuje oznaku punjenja, a USB charger doctor kaže 0A. Dakle, mobitel ne vuče struju, ne dopunjava bateriju. To što se tebi učinilo da ti baterija puno više drži je čisto psihološki efekt. 

10 godina
odjavljen
Nisam to samo ja primijetio, i to je stvarno tak. To kak veliš zadnjih 10% se užasno sporo puni, ali ako mob ostaviš pol sata duže na punjaču dok on javi da je pun, baterija će duže držat, to ti garantiram. Možda nije na svima, al evo na l920 i G4 je takva situacija. Al to smo sad malo OT.

Evo uspio sam i treći put napunit mob, sa zadnjom crticom i još nije prazan PB. Znači da ipak nije u banani, iako se na prvu činilo jer je praktički kroz jedno i pol punjenje mob došao s 4 na jednu crticu.
17 godina
moderator
kbenzema kaže...
Nisam to samo ja primijetio, i to je stvarno tak. To kak veliš zadnjih 10% se užasno sporo puni, ali ako mob ostaviš pol sata duže na punjaču dok on javi da je pun, baterija će duže držat, to ti garantiram. Možda nije na svima, al evo na l920 i G4 je takva situacija.

Zato nabaviš USB charger doctor i provjeriš da li ti se samo tako čini ili stvarno tako jest.

Stvar je u tome što uređaj nema što dopunjavati kad je baterija puna! Li-ionske/polymerske baterije se pune do napona od 4.2V. Kad se dosegne taj napon, to znači da je baterija puna - pokušaj prepunjavanja baterije može rezultirati njezinim oštećivanjem, a u rijetkim situacijama možda i zapaljenjem.

Prema ovome što pišeš jedino objašnjenje bi bilo da ili ti se to samo tako čini, ili neki mobiteli namjerno prvi put ne pune bateriju do kraja. Zato - USB charger doctor pa provjeriš, kao što sam i ja to napravio.

kbenzema kaže...
Evo uspio sam i treći put napunit mob, sa zadnjom crticom i još nije prazan PB. Znači da ipak nije u banani, iako se na prvu činilo jer je praktički kroz jedno i pol punjenje mob došao s 4 na jednu crticu.

Onda je valjda razlog interna kalibracija powerbanka, odnosno tijekom tog prvog pražnjenja trebao se kalibrirati, dakle utvrditi koliko ukupno ima kapaciteta. Kod daljnjeg korištenja bi sad trebao preciznije prikazivati napunjenost. Ili možda ni neće - možda jednostavno jest tako složen. Vidjet ćeš.

9 godina
odjavljen
kbenzema kaže...
mbaksa kaže...

Nisi ga više trebao ostaviti na punjaču, jer powerbank sam prekine punjenje kad je pun i počne punjenje kad napon malo padne. Ako je prestalo žmigati, to je to - punjenje je završeno. Ništa se ne postiže dodatnim ostavljanjem na punjaču. To je ipak malo inteligentniji sustav nego kod NiMH tehnologije. 

To ne mora biti. Imam sad znači G4, a i stara lumia 920, kad bi došlo do 100% baterija se brže prazni. Kad bi ostavil još bar pol sata duže na punjaču, baterija bi puno više držala. Tak da dok on javi da je pun, ustvari nije, nego treba još ostavit. 

...

To nije normalno ponasanje...

17 godina
Externe baterije - power bank

Evo danas testirao bateriju od 99 do 100 % nekih 8 min, nakon toga jos ostavio na punjacu i dobio za nekih 1h pisljivih 80mAh, testirano je sa powerbankom, tak da cu kasnije staviti i rezultat sa punjacem. Po meni se nikako ne isplati cekat jos dodatnih pola sata za tih par mAh. Baterija je li polymer, sad kako se ponasa lion moram vidjeti, ali cisto sumnjam da je nesto drugacije.

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Patrick_cro kaže...

Evo danas testirao bateriju od 99 do 100 % nekih 8 min, nakon toga jos ostavio na punjacu i dobio za nekih 1h pisljivih 80mAh, testirano je sa powerbankom, tak da cu kasnije staviti i rezultat sa punjacem. Po meni se nikako ne isplati cekat jos dodatnih pola sata za tih par mAh.

Do 100% misliš do toga da je baterija mobitela bila napunjena pa da se prestala puniti? Nisi dobio ni tih pišljivih 80mAh! To je najvjerojatnije mobitel povukao uslijed svog rada, a ne da je to ekstra ugurano u bateriju. Ili je možda pao napon baterije u međuvremenu (što znači da je baterija izgubila nešto napunjenosti) pa je s toliko dopunjena.

17 godina
Od 99 do 100 % 8 min, nakon toga je napunilo jos tih 80mah u skoro sat vremena, sad vjerojatno da je to mobitel trosio, Mjerio sa ugasenim mobom i samo lampica bila potrosac.
9 godina
neaktivan

Trenutno sam u potrazi za eksternom dobrom, mislim da će biti Xiaomi jer je jeftin, a odličan, ali budući da se ne razumijem previše u to, molim nekoga ovdje da mi objasni sve vezano za to, posebno koliko maH mora imati power bank s obzirom na input i output punjača moba (moj konkretno ima input 100-240 V, približno 200 mA 50 - 60 Hz, a output 5V = 1A). koliko traje, tj.koliko punjenja se s njim može napraviti, što se događa poslije kada se istroše ta punjenja (može se za njega kupiti nova baterija ili?), kako se on sam puni, održava, i ostale bitne stvari... Hvala puno! :)

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
DivaJazz kaže...

Trenutno sam u potrazi za eksternom dobrom, mislim da će biti Xiaomi jer je jeftin, a odličan, ali budući da se ne razumijem previše u to, molim nekoga ovdje da mi objasni sve vezano za to, posebno koliko maH mora imati power bank s obzirom na input i output punjača moba (moj konkretno ima input 100-240 V, približno 200 mA 50 - 60 Hz, a output 5V = 1A). koliko traje, tj.koliko punjenja se s njim može napraviti,

Ne opterećuj se previše stvarima koje ti ne igraju nikakvu ulogu ili nad kojima nemaš nikakvu kontrolu. Kupiš, koristiš. To je to. Trajat će koliko će trajati. S vremenom će kapacitet početi padati. To je tako s svim powerbankovima i općenito baterijama.

DivaJazz kaže...

što se događa poslije kada se istroše ta punjenja (može se za njega kupiti nova baterija ili?),

Većina powerbankova u sebi ima 18650 Li-ionske baterije. Ako si spretan s lemilicom, možeš kupiti nove baterije i zamijeniti postojeće, međutim na kraju je pitanje hoćeš li išta s tim profitirati jer su kvalitetne Li-ionske baterije skupe pa te može jeftinije ispasti jednostavno kupiti novi.

DivaJazz kaže...

kako se on sam puni, održava, i ostale bitne stvari... Hvala puno! :)

Napuniš. Koristiš. Idealno bi bilo da ga ne prazniš ispod 30% i da ga ne puniš iznad 80%, ako hoćeš da ti maksimalno dugo traje.

14 godina
neaktivan

moj xiaomi od 16000mah napuni g3 minimalno 4 puta i peti je do nekoh 70-75% Takav je od početka, a nisam ga praznio na početku ništa već samo punio dok se nisu sve 4 lampice upalile. 

0 0 hvala 0
14 godina

Pozdrav društvo. Trebao bih uskoro kupiti neki power bank pa bih vas zamolio za neku dobru preporuku. Za sada mi u oči upada Xiaomijev power bank jer mi nekako daje najviše sigurnosti s obzirom na cijenu. Do sada sam imao jedan kineski power bank, no sada mi se pojavio problem sa kapacitetom baterije, tj.power bank mi ne napuni mob do 100%, a kad pogledam stanje baterije u power banku, piše da se 50% kapaciteta punjača ispraznilo, tj.da je potrošio malo manje od 4000 mAh, a bateriju mi nije napunio skroz do kraja. Ako nekoga zanima, radi se o klasičnoj 7800 mAh bateriji. Slike su priložene. Svaki savjet i preporuka je dobro došla, da nije skuplji recimo od 100-150 kuna. Hvala :)

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Steve Jobs: 1955 - 2011 David Bowie 1947-2016
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
xiaomi 10000mah imas za nekih stotinjak kuna
10 godina
odjavljen
Zna svako malo bit xiaomi od 16000 na gearbestu za 23$
10 godina
odjavljen

Xiaomi power bank 20000 mAh. 29,99$ (200kn), 84 komada ostalo. Za carinu ne brinite jer je kutija manja nego kod modela od 16000 mAh, tak da prolazi.

http://www.gearbest.com/iphone-power-bank/pp_263761.html

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.5.2016 14:04 (kbenzema).

0 0 hvala 3
13 godina
neaktivan
kbenzema kaže...

Xiaomi power bank 20000 mAh. 29,99$ (200kn), 84 komada ostalo. Za carinu ne brinite jer je kutija manja nego kod modela od 16000 mAh, tak da prolazi.

http://www.gearbest.com/iphone-power-bank/pp_263761.html

ja se zeznio i uzeo na geek buyingu jer sam na gear bestu vidio da je par eura vise,a ovo je bilo dolar dva manje(tipa 34 eura,a ovo je bilo 31 usd)

Nema veze sad,bitno je da stize,taman za skolu da imam i za novi mob

Origin ID:Draksides,Steam ID:drakul101,Xfire-Darksides
9 godina
odjavljen
Cemu sluzi toliki power bank? Nemate struje kuci?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Torent kaže...

ja krecem sad u srednju,tak da cu bit dugo u skoli i trebat ce mi jbg

i pogotovo kad idem na ex ko ova sad zadnja,nakon 100 km crkla baterija

9 godina
odjavljen

Koliko ces biti u skoli da ti treba 5 puta da napunis mobitel? Pitao sam sta ce ti power bank od 20000 mah

17 godina
odjavljen

U skoli se treba uciti, a ne igrati na mobu. 

http://isvijet.com.hr, Siemens C60, SE K700i, Samsung D600, Sam. Omnia i900, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, Galaxy SIII, Nexus 5, LG G3

1 0 hvala 0
10 godina
odjavljen
Torent kaže...

Meni dobro dođe dok odem na festival ili putovanje kad me nema po 3-5 dana doma. I ovaj od 16k mi je taman za to.

13 godina
neaktivan

napunim ga jednom i imam za 3 i pol puta napunit s7 edge,jel tak?

Uostalom,ovo je zajednicki powerbank,znaci sestre,mama i ja.4 telefona  pa kad kome zatreba :))

A i kontam da ce mi bit u torbi stalno pa kad mi zatreba ukljucim

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.6.2016 15:54 (drakula789).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Pozdrav društvo. Evo baš sam danas naručio Xiaomijev power bank od 10000 mAh sa Aliexpressa, pa se nadam da će brzo doći. Kad dođe, napišem dojmove, nadam se da sam dobro uložio novac. Uz power bank sam dobio gratis case i onu xiaomi lampu koja se spaja pomoću USB utora..Ako nekoga zanima link, može mi se javiti u PP.. Poz :)

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Steve Jobs: 1955 - 2011 David Bowie 1947-2016
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
odjavljen
Ne znam zakaj si naručil sa aliex jer tamo i na ebayu zna biti fejk modela. A na gearbestu i sl. stranicama ti je čak i jeftinije
17 godina
alen4430 kaže...

Pozdrav društvo. Evo baš sam danas naručio Xiaomijev power bank od 10000 mAh sa Aliexpressa, pa se nadam da će brzo doći. Kad dođe, napišem dojmove, nadam se da sam dobro uložio novac. Uz power bank sam dobio gratis case i onu xiaomi lampu koja se spaja pomoću USB utora..Ako nekoga zanima link, može mi se javiti u PP.. Poz :)

ja ovaj narucia prije 3 dana i jos par stvari

kbenzema kaže...
Ne znam zakaj si naručil sa aliex jer tamo i na ebayu zna biti fejk modela. A na gearbestu i sl. stranicama ti je čak i jeftinije

zato jer uvijek, ali bas uvijek kad sam ima problema, samo otvorim "dispute" i rijesim problem bilo sa sellerom ili aliexpress sluzbom.

i uvijek narucujem od verified/trusted seller tj onih sa odlicnim feedback-om.

sad san narucia sa eu skladista sa banguda gitup git2 kameru. cekam je vec 15 dana. a lik sa aliexpressa mi je posla sjcam box za kameru i dosla mi za 10 dana.

ode san platia shipping 20 usd, ode free shipping i prije mi je doslo iz kine, nego ovaj placeni iz europe. =D

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.6.2016 15:22 (jojo_surf).
14 godina
kbenzema kaže...

Nažalost mi je zbog opcija plaćanja dobro došao Aliexpress. Mogao sam platiti sa Maestro karticom i to mi je odgovaralo. Što se tiče fejk modela, provjerit ću to na internetu, odnosno na stranici od Xiaomija, tako da nemam brige :)

14 godina
jojo_surf kaže...
alen4430 kaže...

ja ovaj narucia prije 3 dana i jos par stvari

Da, naručili smo od istog sellera, samo što sam ja uzeo sa kapacitetom od 10000 mAh i bez USB-tip C kabla..

13 godina
neaktivan

Mofli ste dobit duplo veci kapacitet..

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Da je i jeftinije ne bi uzeo zbog nepraktičnosti, tj dimenzija... U srednjoj ćeš znaš kako vaditi 20k mah elektranu pod satom bez da te skuže, a i čemu...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ja bi vam preporučil ovo: Aukey 16000mAh Quick Charge 2.0 ili 3.0. Razlika u cijeni je 5$, al ipak bolje uzet 3.0 pogotovo ako vam uređaj podržava 3.0 punjenje

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
David87 kaže...

Ja bi vam preporučil ovo: Aukey 16000mAh Quick Charge 2.0 ili 3.0. Razlika u cijeni je 5$, al ipak bolje uzet 3.0 pogotovo ako vam uređaj podržava 3.0 punjenje

Dvoumio sam se između ovoga i Xiaomija, ali kako mi mob ne podržava quick charge, odlučio sam se da nema smisla davati novce za nešto što ne mogu iskoristiti :D

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice