Kupio sam radnu memoriju:
Kingmax Mars DIMM 2 GB DDR-2 800Mhz 240-pin (KLDE8)
U računalu imam:
Patriot 2Gb DDR2 667 Mhz (PC2 5300)
Da li te dvije memorije mogu zajedno raditi da daju 4 GB i kako ih podesiti
Matična ploča:
Gigabyte
S-series
GA-EP45-DS3L
Hitna pomoć
- poruka: 7
- |
- čitano: 2.733
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Kaj nitko nema nikakvih saznanja o tome?
koji OS koristiš? ako je odgovor windows xp - 32 ili 64bitni?
Softverski,
Koje windowse imas? Ako 32bit onda je 4Gb UKUPNI adresni prostor ( al pazi u tih 4Gb adresnog prostora treba stati ram i jos neke stvari, tako da se ne moze obuhvatiti svih 4Gb rama, nego nedje oko 3Gb. Normalno ako instaliras 64Bit OS, onda ces valda moci ( a trebas imati i 64bit proc ).
Sto se tice BIOSa, sto on kaze koliko memorije imas?
Hardverski,
Plocice bi na maticnoj trebale funkcionirati ok. Brzina ove druge plocice se spusti na brzinu ove prve, no razlicite plocice mogu dati stanovitu nestabilnost.
Koristim Visti ultimate x32
To ja znam da neću imati puna 4 Gb. Nisam oš stavio unutra drugu jer se tek raspitujem.
Bojao sam se da neću imati neke probleme.
Znači ja je mogu normalno staviti i ona će se spustiti na 677?
Matična ima Dual Channel - što s time
Pa da, ovaj se spusti na 677, ali uvijek su moguce neke komplikacije da maticnom plocom, nikad ne znas.
Ja bi ti savjetovao, ako ces imati dvije plocice imaj dvije ISTE PLOCICE.
Dual Channel znaci da se paralelno moze pristupat (Posaljes istovremeno jedan zahtjev na prvi kanal na prvu plocicu i drugi zahtjev
na drugi kanal na drugu plocicu. Dobijes istovremeno podatke pa stvar bolje funkcionira od onih kaj nemaju dual channel.
Ideja je da nemas cekanja kao npr bez dual channela: Posaljes prvi zahtjev prvoj plocici i cekas odgovor, pa kad ga dobijes onda saljes drugi zahtjev drugoj plocici i cekas odgovor...duze cekas podatke, a duze cekanje znaci sporiji odziv i tromiji rad racunala.
E sad ako imas razlicite plocice, i dual channel uvijek su moguca smrzavanja windowsa... NABAVI ISTE PLOCICE