Ubuntu 11.04 create new partition ?

poruka: 5
|
čitano: 2.260
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Ubuntu 11.04 create new partition ?

Dual mi je boot (win 7 hdd1 i ubuntu 11.04 hdd2) , na drugom disku gdje je Ubuntu 11.04 particija ext4 100GB druga 150GB NTFS , e sad kako tu particiju ext4 prepoloviti i imati 50GB NTFS da ne pokvarim šta ? probao sam sa GParted ,KDE,KVPM iz Ubuntu ali neide ? Znači iz WIN7 vidim 3 particije NTFS , kako imati i još jednu od 50GB ? nemam swamp particiju !

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Ubuntu 11.04 create new partition ?

Ne možeš iz Ubuntu-a jer ta particija mora biti unmountana da bi išta radio s njom. Pa to možeš napraviti s nekim Live CD-om koji ima u sebi Gparted, ili GParted Live cd.. No, oprosti se s Ubuntu-om, jer ćeš morati ponovno instalirati Ubuntu nakon svega toga..

Uglavnom, ne možeš direktno iz Ubuntu-a, nego na Live CD-u..

15 godina

Pokušao sam unmount particiju ali nemože fakat iz Ubuntu , znači samo ponovno instalacija Ubuntu 11.04  ( recimo 40-50GB) da bi to uradio ? :(

14 godina
neaktivan

Pa evo, da sam ja na tvom mjestu, skinuo bih GParted Live CD, spržio ga na CD, i digao na kompu.

Tu particiju bih obrisao, te od nje napravio jednu ext4 particiju od 20 GB za /root od Ubuntu-a, jednu particiju od 28 GB za /home, jednu od 2 GB za swap, i ovo ostalo bih ostavio neparticionirano (to bih particionirao u NTFS u Windowsu).

I tada bi imao pripremljene particije za ponovnu instalaciju Ubuntu-a, a onih 50 GB što ti je ostalo - to formatiraj u NTFS u Windows-ovom alatu za diskove, ili pomoću nekog programa koji ti se sviđa (Easus Partition Master...).

Nadam se da sam pomogao.. :)

EDIT:

Jesam glup - pa sve to možeš napraviti kada budeš ponovno instalirao Ubuntu, tako da ne moraš skidati Gparted Live CD..  :glup:

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.5.2011 21:59 (Raymond).
15 godina

haha , morao sam po prvi puta probati GParted Live CD , skinuo iso 0.8 , przio cd , boot Gparted CD ( da isprobam). Napravio particije bas kao sto si rekao , instal Ubuntu 11.04 ( malo me zezao grub , morao staviti u BIOS 1st boot 2nd HDD).... sve OK

Idem malo u Win 7

Hvala u svakom slučaju :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice