Treaba li unallocated space biti allocated?

poruka: 8
|
čitano: 2.492
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Razmisljam o instalaciji Linuxa, ali nikad prije nisam intalirao citav OS, pa neznam bas kako to ide.

Gledao sam video na kome nije od unallocated space-a napravio particiju nego ga je ostavio i intalirao Linux, a ja sam napravio particiju hoce li to praviti ikakav problem ( mislim da ne, ali draze mi je kad to kaze neko tko zna bolje). I je li 19,5 GB dovoljno za linux?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Treaba li unallocated space biti allocated?

Unallocated space je prostor na kojem nema particije i ne možeš ga upotrijebiti ako ne napraviš particiju na tom prostoru, tako da ne možeš ni instalirati OS na njega. Uzmimo za primjer da imaš disk od 200 GB, treba ti 50 za instalaciju OS-a, tih 50 formatiraš i na njega instaliraš OS, a ostatak možeš ostaviti unallocated ako ti ne treba, ali ako želiš iskoristiti i tih 150, recimo za storage, onda alociraš taj prostor za novu particiju i više nije unallocated. Objasnio sam kao da sam retardiran, ali valjda si shvatio :D

14 godina
neaktivan
Mirko935 kaže...

Unallocated space je prostor na kojem nema particije i ne možeš ga upotrijebiti ako ne napraviš particiju na tom prostoru, tako da ne možeš ni instalirati OS na njega. Uzmimo za primjer da imaš disk od 200 GB, treba ti 50 za instalaciju OS-a, tih 50 formatiraš i na njega instaliraš OS, a ostatak možeš ostaviti unallocated ako ti ne treba, ali ako želiš iskoristiti i tih 150, recimo za storage, onda alociraš taj prostor za novu particiju i više nije unallocated. Objasnio sam kao da sam retardiran, ali valjda si shvatio :D

Znaci da mogu instalirat' Linux na allocated ( tj particiju)?

15 godina
neaktivan
dragan225 kaže...
Znaci da mogu instalirat' Linux na allocated ( tj particiju)?

Pa da, na unallocated dio ne možeš instalirati ni staviti ništa, na particiju možeš. Samo ne znam koji format particije treba biti, onaj ext4 valjda, i trebaš onu swap particiju, trebalo bi biti sve objašnjeno u instalaciji, davno je bilo kad sam se s Linuxom igrao, a nikako da nađem vremena za pozabaviti se time pošteno.

14 godina
neaktivan

@dragan225

Možeš dodjelit particiju na nealocirani prostor , prije ili tokom instalacije ;a možeš instalirat na bilo koju već napravljenu particiju

domagoj je to ovdje fino objasnil:

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.5.2011 3:51 (sumski).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

A kad ga budem htjeo obrisat, samo da formatiram particiju i to je to ili mora nesto drugo( hoce li tako nestati dual boot menu?)?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
dragan225 kaže...

A kad ga budem htjeo obrisat, samo da formatiram particiju i to je to ili mora nesto drugo( hoce li tako nestati dual boot menu?)?

Brisanjem particije budeš obrisal linux sustav, ali ne i linuxov bootloader, koji možeš maknut sa windowsovim CD-om. Nadam se da do toga ni nebude došlo! {#}

14 godina
neaktivan
sumski kaže...
dragan225 kaže...

Brisanjem particije budeš obrisal linux sustav, ali ne i linuxov bootloader, koji možeš maknut sa windowsovim CD-om. Nadam se da do toga ni nebude došlo! {#}

ako formatiram particiju, i onih 20 GB dodam u D: opet ce ostati dual boot menu? jel ima neki drugi nacin osim Windowsovog CD-a?

EDIT: nasao sam neki mali program koji ukloni dual boot menu, i boota direktno u Windows, pa samo da formatiram particiju i to je to

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.5.2011 14:27 (dragan225).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice