Što bi se na Linuxu moglo poboljšati.

poruka: 142
|
čitano: 21.352
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Što bi se na Linuxu moglo poboljšati.
Friday kaže...
Entry Point kaže...
Friday kaže...

Nešto malo sam čitao o portanju (ako je to uopće portanje?) .NET-a na linux i MAC. Iako bih trebao o tome puno više znati kao .NET programer

Uglavnom, koliko će to dati slobode korisnicima koji su "prisiljeni" koristiti .NET aplikacije da sami biraju OS?

Ne baš previše, pogotovo zbog win API-a. Naravno API se može emulirati, ali sumnjam da će netko tko ozbiljno programira u .NET-u preći na linux ili osx kad je .NET doma u windowsima.

Mislim da je bila priča o djelomičnom opensource-anju .NET-a.

Ne mislim da ću ja kao programer prijeći na linux, nego me zanima da li će u nekoj perspektivi biti moguće bez problema instalirati .NET aplikaciju (istu) na stroj sa win 8 i mint-om recimo...

Problem je u tome da se WPF tim još uvijek nećka da otvore svoj dio koda.Kao pratit će kako će se sve ove godine događati oko toga pa onda odlučit.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
17 godina
odjavljen
g12356 kaže...

Problem je u tome da se WPF tim još uvijek nećka da otvore svoj dio koda.Kao pratit će kako će se sve ove godine događati oko toga pa onda odlučit.

Šta se jedan tim ima nećkati? Nejasno mi je to - valjda cijela firma ima neku strategiju...

Freak Show Inc.
15 godina
neaktivan
Friday kaže...
g12356 kaže...

Šta se jedan tim ima nećkati? Nejasno mi je to - valjda cijela firma ima neku strategiju...

Neznam ni sam,nisam toliko u .net-u osim za projekt iz faksa.Probaj googlati za time.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
17 godina
odjavljen
g12356 kaže...

Neznam ni sam,nisam toliko u .net-u osim za projekt iz faksa.Probaj googlati za time.

Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
Android je linux. Linux nema centraliziranost kao win, porednost/mana. Početnici to ne vide/ne znaju pa se čude. Njima objašnjenje, npr neki media player, može biti samostalan, kompletan u svom folderu sa svim potrebnim dijelovima kao codec, font, skeen-GUI, izvršna (exe), .. i takav može raditi na bilo kojem kompatibilnom OSu kao portable apps, neovisan, radi. Problem je (ne)održavanje, licence npr za codec itd. + više takvih koji redundantno imaju iste stvari nepotrebno a održavanje jadno. Ako je to (codec, font..) na nivou OSa, tad se instaliran codec/font tako i korsiti, ažurira, lakše, brže i svim playerima dostupno. Karikirani overkill bi bio da player ima i svoj interni driver za audio-video-..chipset pa da je 100% neovisan, čak i bootabilan. OS to objedinjuje i ažurira. Tad stvarno biraš player po izgledu ili mogućnosti softa, a ne po licenci za codec-font.. i nemaš dllhel. Linux/Android nemaju takvu filozofiju, ne trpaju kao win dijelove u unaprijed predviđene rasporede (driver-codec-font..). Linux distra zbog libova-sys dijela, mora biti usklađena, npr VBox.. ili panic. Win?

Ooo, ne samo da linux ima istih problema, nego je još i gore... GStreamer recimo je posve ekvivalentan DirectShow-u (filteri, graphovi, ...). Razlika je da je za DirectShow rijetko tko čuo, te je više-manje sve podržano i problemi su relativno rijetki. Za Gstreamer puno toga nije podržano, a verzije naravno da su nekompatibilne pa na nekoj distribuciji nisu podržani stari filteri, na nekoj noviji, neka nema apt-get, neka nema drivere... Postoji i dll hell gdje customer traži točno jednu distribuciju, repozitoriji podržavaju neku drugu verziju softvera, potreban feature postoji jedino u novoj trećoj verziji, dodatni library radi jedino na četvrtoj distribuciji...

17 godina
neaktivan

To s Mono je Microsoftova figa u džepu. Oni tu daju 'obećanja' umjesto licenci, doslovno se zove obećanje zajednici . Neki su radili istaživanja i došli do saznanja da velika većina onoga što se koristi u raznim Linux distribucijama ne podliježe tom 'obećanju' ili nazovi-licenci. Čak i da neka 'obećanja' imaju vijek trajanja i ističu s nekim datumom u bliskoj budućnosti. Tako da je to s Microsoftove strane mudar potez.

http://www.osnews.com/story/24129/Mono_

http://www.osnews.com/story/21784/C_CLI_Under_Community_Promise_Mono_Split_in_Half

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.4.2015 13:56 (hrvooje).

2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
g12356 kaže...

A veliki dio ljudi u photoshopu ionako koriste samo 10% mogučnosti njega pa im je GIMP ili Krita sasvim dovoljna kao zamjena.Međutim su inertni na promjene pa im baš mora biti photoshop.Takvim ljudima ni na Windowsima nemožeš naći photoshop alternativu.

Bravo zmaju... to je pogodak u srž.  Osim toga, GIMP može sve kaj i photoshop samo kaj treba uložiti par tjedana ili mjeseci u školovanje

da bi mogao u gimpu sve kaj i u photoshopu.... A i znanje rada u photoshopu im nije nitko kroz šlauf  nasipal u moždane vijuge...

Pa i ne bas. Koristim oba (legalno na poslu GIMP, doma u ilegali PS) i razlike su ogromne. Pocevsi od toga da mi se crackirani PS godinama nije srusio dok se GIMP rusi na dnevnoj bazi. Zatim funkcionalnost alata, recimo maski, magic wand... Pa brzina... To su Yugo i Mercedes. S oboje mozes doci od tocke A do tocke B, samo ako taj put u jednom danu trebas prevaliti 10, 100... puta onda uocavas razliku.

16 godina
DigiMagic kaže...
..Postoji i dll hell gdje customer traži točno jednu distribuciju, repozitoriji podržavaju neku drugu verziju softvera, potreban feature postoji jedino u novoj trećoj verziji, dodatni library radi jedino na četvrtoj distribuciji...

- da. hell. Ali dok funboy-juzer prođe distre, dok dođe do takvih situacija (umjesto kriterija 'meni radi'), npr Caldera, distra za RIPove, postoji upravo zato da eliminira hell, ali naravno, samo ga izaziva, jer je support jadan. Jer, sve je OK kad poslože HW-PC/Ploter, s distrom/chipset i sl. I to radi... 3 dana, novi ploter ili samo soft, koji naravno ubije sve, do te mjere da pola shortcuta ili meni više ne radi. Tad u slučaju (re)installa zbog kvara imaš točno redosljed kojim moraš instalirati da bi uopće install glavne aplikacije prošao (naravno isti problem, ali bitno samo da radi RIP) i pomoći nema. + kao btw sa strane grafičar opet ima win, zbog CS-Corel i sl. jer npr corelov outline je zakon, photoshop, illustrator itd. pa dotog da 'mora' imati i MSO jer mu netko tako donese materijale, knjige.. inače bi samo blesavac bacao hrpu novca za te licence (od čega je OS u rangu kikirikija). Složio bi mu linuxić, ali problem je druga strana, soft-kompatibilnost/materijali..

Kad funboyevi naiđu na takvu upotrebu tek tad shvate što je support, distra i software. Osnova je Debian, ali ne može na njega soft (ni ubuntu..), nova VGA/chipset/novi HW ne podržava distra outofbox (i kompajliraš), ne podržava ni onboard NIC, .. kupiš dodatnu NIC i VGA samo da to zaobiđeš (jer ni aptgetat ne možeš) itd.. a u novoj distri (koja podržava MBO) novi soft, ali naravno proizvođač ne daje novi soft za stari uređaj, osim ako kupiš novi. Hell, ne samo dllov. Pa opet, radi dok ne crkne zbog struje i sl. Radit će dok se kompletan HW ne raspadne i tad će kupnjom novog biti nova distra/OS. Do tad je ta distra neupotrebljiva za bilo što drugo pa i banalno surfanje (radi ali.. bolje izbjegavati, pogotovo bilo što instalirati jer je najvažniji RIP) i prisiljava vlasnika/korisnika na dodatni PC/OS za ostalo, zaba itd.

Komercijala, sve se plaća bez obzira na naziv firme malimlohavi ili geekonix. Sve radi, sve se može, problem je samo posložiti ono što tebi treba, ne ono što pojedina firma/programerko/marketing misli da tebi treba i da na kraju to radi. Win tu ima prednost, banalno od certifikacije drivera nadalje. Koliko god open zvuči free.. sloboda je samo kad birati možeš tj preduvijet je izbor, ne jedna jedina kombinacija koja (možda, ovisno o položaju zvijezda) radi, a za to je potrebna platforma, ne hrpa neovisnih dijelova. MS, Canonical, Apple.. ne geek i njegovi frendići.

Drawback windowsa je malware, koji je posljedica raširenosti, tako da oni koji ga produciraju logično napadaju MS, ne opskurne distre na kojima ništa ne radi.. Caldera! Za tu distru bi čak preporučio PC hitnu službu kao dobar fix.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

http://danas.net.hr/svijet/totalno-pobjesnio-i-ubio-racunalo-bilo-je-velicanstveno

Hinch je rekao za Los Angeles Times da nimalo ne žali zbog toga što je učinio. "Bilo je veličanstveno", kazao je dodajući da mu se na računalu stalno pojavljivao "plavi ekran smrti" te da je to bilo iznimno frustrirajuće.

Priznao je da je ubio računalo s predumišljajem. "Definitivno je bilo s predumišljajem", rekao je Hinch.

Svako nosi svoj dllhell na leđima :)

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.4.2015 14:51 (hrvooje).

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Već sam pitao to na forumu ako se ne varam - jel ima neki softver za fiskalizaciju (znači full blagajna + sitnije pizdarije) na linuxu a da je besplatan?

Freak Show Inc.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ihush kaže...

npr Caldera, distra za RIPove, postoji upravo zato da eliminira hell, ali naravno, samo ga izaziva, jer je support jadan. Jer, sve je OK kad poslože HW-PC/Ploter, s distrom/chipset i sl. I to radi... 3 dana, novi ploter ili samo soft, koji naravno ubije sve, do te mjere da pola shortcuta ili meni više ne radi. Tad u slučaju (re)installa zbog kvara imaš točno redosljed kojim moraš instalirati da bi uopće install glavne aplikacije prošao (naravno isti problem, ali bitno samo da radi RIP) i pomoći nema.Caldera! Za tu distru bi čak preporučio PC hitnu službu kao dobar fix.

Hm, nisam imao nekih problema s Calderom, a nemam pritužbe ni na support. Em što radi bez problema, a kad ih je i bilo, support je bio ok. Gdje ćeš stavljati na rip mašinu (i zašto pobogu) kakav drugi software, a ako imaš licencu, skineš driver za što ti treba. Imao sam recimo problem s chipsetom i nisam mogao instalirati na jedan pc, hajde slažem se. Međutim, svi strojevi dolaze s rip-om za win, zašto uopće koristiti Calderu? Kao prvo unificirani rip za sve strojeve (inače korisnik mora učiti raditi za svaki rip), a kao drugo neusporedivo je brži. Recimo orig hp-ov rip za 5 metarski printer dok sažvače nekakav bigboard, na calderi izripam 4 takva. U produkciji to puno znači. Shvaćam što želiš reći, ali možda nije najbolji primjer. A i prosječni korisnik koji se ni u win okruženju baš ne služi, tu je daba. I onda kad mi dignu živac, odmauntam mrežne drive-ove/mašine i odem na kavu. I onda se 'znalci' skupe i vjećaju bez nekog razultata i pitaju što da rade? Rek'o nemam pojima caldrera nešto zahebava..

17 godina

Čitam o nekakvim DLL hellovima (inače DLL ne postoji na linuxu... valjda se misli na dependancy hell), a jedina približno slična situacija mi se dogodila u prva dva tri dana korištenja prije nekoliko godina kad nisam ni znao izbrisati aplikaciju pa je problem nastao mojom greškom. Od tada niti jedan jedini put mi se to nije dogodilo na 3 računala s linuxom, čudo nekakvo.

P.S. @ihush nije funboy nego fanboy -> fan 

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.4.2015 15:58 (josipva).

3 0 hvala 1
16 godina
bed kaže...
..Imao sam recimo problem s chipsetom i nisam mogao instalirati na jedan pc..

- novi chipset/MBO/cpu.. i tadašnja verzija 8.0, pola godine kasnije 8.1 Tih pola godine cuter mora raditi. Sve je OK kad radi outofbox... nije radila ni mrežna, a promjene, pa vidi samo CPU-chipsetove. v.9 se ne može itd. Lokalna ekipa Calderaša je tek smijeh/plač.. učili su se. Danas vjerojatno to imaju u malom prstu.

Dali imam neke pritužbe? Naravno radi (kad složiš) i to mi je OK, a ne radim ja na tome.. dali im neka stvar pod win radi, dali postoji.. tko zna, možda. Tad (koliko površno to znam) nije, za konkretan uređaj (mutoh il tak nešt). Tad su još ugl koristili XP (klasika, navika pa se bičem tjeraju na w7..) i 32bita itd. a suze koje su ronili za PSdest i sličnim dodcima kod ipak neizbježnog w7.. Tako da, možda to danas može i win, možda je i današnja caldera ok. Nisam grafičar već 20tak godina.. Tako da sigurno bolje znaš trenutno stanje.

17 godina
neaktivan
josipva kaže...

Čitam o nekakvim DLL hellovima (inače DLL ne postoji na linuxu... valjda se misli na dependancy hell), a jedina približno slična situacija mi se dogodila u prva dva tri dana korištenja prije nekoliko godina kad nisam ni znao izbrisati aplikaciju pa je problem nastao mojom greškom. Od tada niti jedan jedini put mi se to nije dogodilo na 3 računala s linuxom, čudo nekakvo.

Da i ne - linux ne može učitati windowski nesto.dll fajl; međutim nesto.so tj. library eksportiranih funkcija koji nije statički slinkan s aplikacijom je zapravo isto to... Prepoznati probleme i njihove uzroke nije lako, sumnjam da bi netko iz dosade išao dešifrirati dmesg, dependencye, virtualne adrese i ostala veselja... statistički doduše je zacijelo moguće da jedan od milijuna korisnika nema nikakvih problema

11 godina
protjeran
BlueMax kaže...

Pocevsi od toga da mi se crackirani PS godinama nije srusio dok se GIMP rusi na dnevnoj bazi. Zatim funkcionalnost alata, recimo maski, magic wand... Pa brzina... To su Yugo i Mercedes. S oboje mozes doci od tocke A do tocke B, samo ako taj put u jednom danu trebas prevaliti 10, 100... puta onda uocavas razliku.

A svako pravilo ima iznimku , i onda normalno da postoji neki alat u photoshopu kojeg nema u gimpu ili neradi tako dobro kao u photoshopu. Nisam grafičar pa nejdem baš u teške dubine gimpa no vjerojatno postoji  neki alat u gimpu kojeg nema na photoshopu il koji neradi tako dobro kao u gimpu. Rušenje gimpa mi je nepoznanica na 38 računala ( i to u periodu u zadnjih desetak godina ) tako da  nebih globalizirao.

I u trenucima kada izađe nova verzija windowsa, na gomile je problema da mnoge standardne aplikacije nerade ispravno slijedećih par mjeseci dok se to sve nepokrpa, tako da je to generalni problem a ne win-linux problem. A i kvaliteta i mogućnost aplikacija je od slučaja do slučaja te od verzije do verzije tako da i gimp i ph i padaju i rastu kroz neke cikluse. 

Ja npr na windowsima nikad nisam našao neku aplikaciju koja bi se mogla po efikasnosti-jednostavnosti-mogućnostima mogla mjeriti sa linuxovim gpartedom  a da je već dio standarne tvorničke instalacije kao što je gparted generički dio gnome distri...

16 godina
josipva kaže...

P.S. @ihush nije funboy nego fanboy -> fan 

- linker/lib. Nevažno kako ih nazoveš (a ja imam neke navike, klasično pogrešne.. al tu su). kao i fan-fun..  a ponekad i namjerno, jer je zabavno/fun a onomatopejski se ne razlikuje, pa da me razumiju i istočni susjedi, ponekad pišem Vukovski. (tj griješim ali izvrdavam objašnjenjima).

Libovi, library .. pošto su meni svi OSevi 'jednako dobri/loši' a ispod haube i jednakiji, pa tako i termin, nije sasvim pogrešan. Navika.

DLL Hell is the Windows ecosystem specific form of the general concept dependency hell.

- dakle samo semantika/koncept. DEP je nešto drugo, pa dep. ne koristim, derp je pederski .. itd.

-ako su ubio samo jednog, ne trudiš se dovoljno. Ja sam ih se naubijao... Radeon. Al' tad je to bilo iz gušta i stvarno alternativa, dans je samo 'koncept' i hell. Guštaj malo, ubij koji OS..

DigiMagic kaže...
..

Da i ne - ..

+možda.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.4.2015 16:29 (ihush).
11 godina
DigiMagic kaže...

Da i ne - linux ne može učitati windowski nesto.dll fajl; međutim nesto.so tj. library eksportiranih funkcija koji nije statički slinkan s aplikacijom je zapravo isto to... Prepoznati probleme i njihove uzroke nije lako, sumnjam da bi netko iz dosade išao dešifrirati dmesg, dependencye, virtualne adrese i ostala veselja... statistički doduše je zacijelo moguće da jedan od milijuna korisnika nema nikakvih problema

Svatko je imao problema u svim sustavima koje je koristio u nekom vremenu. Imao sam hrpu blue screen of death, rušenje win bez razloga (očitog), rušenje aplikacija itd. Imao sam toga i sa linuxom, androidom i windows phone-om itd itd.

S vremenom svi imamo manje problema u raznim OS-ima jer naravno bugovi se ispravljaju u samom OS, a i u driverima i user aplikacijama. Ja osobno nisam imao već dugo problema sa linuxom, osim ako ga sam nisam potencirao, a win 7 tjera već preko 1800 dana bez reinstalacije ili slično. 6 godina star sustav, fragmentacija diska ispod 10%. Osim par BSOD-a i slično uzrokovanih 3rd party aplikacijama, nikakvih problema.

Samomrzeći hrvat
14 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Pa i ne bas. Koristim oba (legalno na poslu GIMP, doma u ilegali PS) i razlike su ogromne. Pocevsi od toga da mi se crackirani PS godinama nije srusio dok se GIMP rusi na dnevnoj bazi. Zatim funkcionalnost alata, recimo maski, magic wand... Pa brzina... To su Yugo i Mercedes. S oboje mozes doci od tocke A do tocke B, samo ako taj put u jednom danu trebas prevaliti 10, 100... puta onda uocavas razliku.

Ti to impliciraš da u RL svi kupuju Mercedese? 

Stručnjak za odmaganje...
15 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

http://danas.net.hr/svijet/totalno-pobjesnio-i-ubio-racunalo-bilo-je-velicanstveno

Hinch je rekao za Los Angeles Times da nimalo ne žali zbog toga što je učinio. "Bilo je veličanstveno", kazao je dodajući da mu se na računalu stalno pojavljivao "plavi ekran smrti" te da je to bilo iznimno frustrirajuće.

Priznao je da je ubio računalo s predumišljajem. "Definitivno je bilo s predumišljajem", rekao je Hinch.

Svako nosi svoj dllhell na leđima :)

Ja uvijek kada tako nešto vidim kažem:
Zašto nisi radije meni taj hardver poklonio?

16 godina
g12356 kaže...
..
Zašto nisi radije meni taj hardver poklonio?

- pa da staviš gore linux? Zbog humanosti.

mario.L_hr kaže...
..

-auto? Kakvo je to pitnaje.. ti nisi Imoćanin?

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.4.2015 18:18 (ihush).
14 godina
neaktivan

Upravo sam potrošio dosta vremena na preispitivanje gdje ja to griješim.

Stručnjak za odmaganje...
14 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
BlueMax kaže...

Ne, svak po svojim potrebama i mogućnostima. GIMP je odlična aplikacija za cijenu. 

17 godina
ihush kaže...

-ako su ubio samo jednog, ne trudiš se dovoljno. Ja sam ih se naubijao... Radeon. Al' tad je to bilo iz gušta i stvarno alternativa, dans je samo 'koncept' i hell. Guštaj malo, ubij koji OS..

daleko da je samo jedan generalno gledajući, ali ako gledam takav uzrok, onda da, 1, 2 puta max...

Što da kažem, moj dojam bi se mogao usporediti s konzola/tablet vs PC pričom. Jedno je puno prihvatljivije/lakše useru, a drugo je daleko bolji alat u pravim rukama. Tako i s linuxom, manja razlika očigledno, ali u sličnom smislu. U prvih par mjeseci sam sigurno više desetaka instalacija ponovno radio u svrhu učenja i sada mi Arch radi perfektno, do te mjere da već duže vrijeme ni nemam Windows particiju. Istina, prvi dojmovi su mi bili relativno loši, u par slučajeva sam skoro potpuno odustao od svega, a danas je OS koji preferiram...

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.4.2015 3:06 (josipva).
16 godina

@ josipva

u usporedbi konzole vs pc pitanje što je koji OS... (SonyPleyka je BSD=lin, Mac-OSX-mob..iOS, bankomati, uredski PC, gamerski, pa tablet/mob itd.. i ono što juzer koristi na konkretnom 'deviceu' kako to sad nazivlje MS).

veći problem tvoj izbor kao arch ali ne navodiš koja je svrha racunala jer to nije sam OS. Usporedi s anegdotom o Calderi. Što taj PC radi a da ne radi neki drugi itd. Kriterij ok za mene ne vrijedi za ostatak juzera... (tj korištenje/potrebe/aplikacije vs hobi i sl.).

edit zbog čitljivosti..

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.4.2015 14:35 (ihush).
17 godina
ihush kaže...

@ josipva

u usporedbi konzole vs pc pitanje sto je koji os...

veci problem tvoj izbor kao arch ali ne navodis koja je svrha racunala jer to nije sam OS. Usporedi s anegdotom o Calderi. Sto taj ps radi a da ne radi neki drugi itd. Kriterij ok za mene ne vrijedi za ostatak juzera...

Pa u biti kad pogledaš, koja je razlika između konzole i PC-a, upravo OS. Kao što je vidljivo taj OS može rangirati od potpuno nebitno do djelomično bitno do vrlo bitno. Svrha računala je da služi korisniku i na taj način OS kao glavna kontrolirajuća podloga može biti u velikoj mjeri limitirajući/oslobađajući faktor. Pretpostavimo da Windows u 12-oj verziji dozvoli samo instalaciju software-a iz svog Software Centra i nikako drugačije, jeli taj Windows isti kao Windows danas, jeli taj Windows jednako služi korisniku ili manje?

16 godina

- i dalje se ne kontamo... bit će blizina petka krivac ili vrijeme koje zove na kave/terase (koje posao ometa).

SonyPlejku spominjem zbog? hint linux i pretvaranje u superračunala ... s druge strane, ako HW izbacimo iz jednadžbe kao 'isiti', jer PC je isti a xbox-sony dovoljno sličan.. tad su konzole-PC ako im je namjena gaming jednake, kao i npr GameOnLinux distra ili 'moja' Caldera, jedan OS/DE podešen za juzera upališ i vozi..(osim Caldere na HWu za koji nije prilagođena, a to nije grijeh OSa..) kao konzola. Mada je ispod haube isti (jedini) linux a razlika je samo nakupina softwerka koji nije OS nego više preferencija geeka koji posloži distru. (koju teoretski može svaki juzer.. npr Studio).

Arch je samo mazohizam prema prstićima. Jel radi? Što radi? pa tek tad koliko byteova zauzima krenel ili dal je PAE omogućen.. korisnik ne ferma OS nit grubovske fičere koji npr omogućuju mountanje ISOa, juzer ubaci GTA i stisne play/trokut štoveć..

Kakve sad konkretne veze ima npr Arch ili Ubuntu ako koristiš npr LO/OO ili FF, gimp.. ? Osim Cowboya kojem na 286AT/1MB radi brže nekoliko VMova zauzimajući 42KB, surfa, leti... uopće ne govorimo o HWu (osim Caldera, kad nije usklađena ver, pa ovisi kad je ažuriraju za noviji HW a kupljeno mora raditi danas, ne za pola godine.. izbor koji tad nije izbor inače bi puknuo bilo što pa i XP..).

Ako je smisao archiranja imati samo ono što si sam odabrao, slažem se (višak je bloat), to je OK razlog. Ali wtf to ima s 99% DE juzera? Oni žele 'word' i GTA... ne pitaju koliko nepotrebnog smeća OS donese, nego ga još pronađu po bespućima interneta (npr winpowerjuzer na kvadrat, ima 2-3 antivirusa, winzip, winrar, powerarchiver, uptraarhiver,superultraiuber-x5.... uz obavezni malware). Androiđani-windozeri... oni nisu 'Cowboy'. Oni zapravo žele da im aplikacija radi (ne OS, on im je čak i višak, ponekad ga i pobrišu..), žele da im radi farmwill..

a tad ti treba browser, flash, java, ...itd.

Ako žele GTA? Svaka kutija (npr igra) ima i oznake, nintendo, PS.. PC. + npr win, dok se pingvin rijetko sretne. Može on imati arch, kupiti neki medij npr za nintendo ili čak PC i dođe, ubaci.. (pa i BR u CDrom) i psujemajku trgovačku jer igra ne valja, iduća psovka je OSu i ko ga napravi... Pa kad i ima win (OS), i kad ko ćorava koka s police uzme PC (ne nintendo i sl) opet ne znači da će mu raditi, npr nema VGA odgovarajuće gen, nema dx.. ali zna da ima OS. Što ima (osim mogućeg poremećaja..)?

..-čak i takav, ima veće šanse da mu igra radi nego 'archer'.

Dali će MS dozvoliti .. to je gatanje iz graha, uz bitnu sitnicu, EU-komisija i neki obvezni odnosi koje MS zato što je dominantan mora... pa i kad neće/ne želi, mora. Istovremeno to ne smeta ostatku ITa, koji to radi.. pa zašto nebi i MS. Izbacimo MS, nek bude nevažan. Steam. Mantle, obećanja.. a pingvin bez igračke.

Opasnije stvari MS kontrolira, tog se treba bojati, boot, codec, tehnologija/formati.. tad se plaća licenca neovisno o OSu, za korištenje. MSu OS postaje višak, pa i kompletan način prodaje, soft.. sad žele usluge, micropayment.. a previše toga imaju u portfelju. Pingvin nema ništa, Arch je očerupani pingvin... i baš je cool. (doslovno, zima mu je). MS razmišlja o free OSu ili barem withbing.. dok uređaji do 9" plaćaju kikiriki -refunidira. Jedan od glavnih argumenata je free soft, free OS, što je tad Perici&Štefici free osim slobode izbora kojom karticom će platiti besplatni OS s naplatom korištenja, clouda.. usluga i zabave. Free kao besplatno pivo.. ali plaća se ulaznica. Free da instaliraš tj ne instaliraš ono što netrebaš? Tu slobodu daje arch, ali dali je to sloboda ili izbor? Ta sloboda je kao besplatno gorivo/auto +bez limita i prometnih znakova ili policije, ali nemaš ni auto, cestu, ni noge za voziti ga. Što imaš ako nemaš kompletan support za korištenje/korisnika.

Korištenje? Koja korist od OSa? (upotreba/namjena/korisnik i to ne jedan, nego ostatak populacije).

Dali bi Ubuntuu postavio isto pitanje kao MSu za soft.centar? Što da on tako ograniči? Ako je ono što korisniku treba tako dostupno, tad problema nema.. zar to nije već na pola puta kad npr dodaješ ppa repo?

u srednjem dijelu texta kažeš, svrha računala, OSa.. ja kažem svrha platforme (jer svaki dio je karika, pogotovo requirements, ne min-max-optimum..). Kad gledaš platformu, pleyka.. radi. Što radi arch a da to juzer želi odnosno da mu to ne nudi neki drugi OS/platforma pa i tamgučasti tablet neovisno o OSu koji može biti i linux među ostalima. Ako je to razbijanje atoma u CERNu, ok i to je razlog ali nije za 99%... tad je specijalizirana namjena 'preuska', server, firmware kutijica od modema-TVa.. sve to je neki OS, često linux. Juzer ga koristi a da ni ne zna, to je OS, nevidljivo.. a juzer vidi kutiju, buttone, logo i sadržaj koji želi.

Tad će netko utrpati možda baš arch u takvu kutijicu, koje će savršeno raditi jednu stvar za koju je napravljena, npr routati ili biti media player. Pri tome je zapravo najmanje važno arch, ubuntu, win.. važno je da radi, pa da radi dobro/stabilno/brže ako se kvalitetom uspoređuju uređaji od čega je i soft jedan dio, ali optimizacije i tweekanja su odavno zaboravljane vještine, nepotrebne, HW ide dalje, requirementsi.. tako da nova VGA može, stara ne. Tad je muka oko optimizacije gubljenje vremena, nek ubaci još RAMa/jači HW je češći odgovor.. tj konzumerizam, mobač, sve... (osim za Cowboya).

-To ne određujem ja/ti.. nego IT-biz i onih 99%. U suprotnom bi asembleri bili glavni alat.

17 godina
odjavljen

ihush - ti bi trebao imati sedam zvjezdica na ovom jebenom forumu

Freak Show Inc.

6 0 hvala 0
16 godina
Friday kaže...

ihush - ti bi trebao imati sedam zvjezdica na ovom jebenom forumu

-nije sve u količini (veličini)... obično se tješe tehničari.

a zvjezdice jedino nexeem može tako natući, ja sam u toj usporedbi patuljak.

- btw nisu zvjezdice neko konvertibilno sredstvo pa čak ni korisne, skupljaju prašinu kao značke crvenog križa..

uz sve to, (a možda GA i dostignem..) zabavno je pametovati, onak ko svaki mediokret, odma sam bolji. Il to ili u Sabor.. a ovdje je ekipa bolja (lucidnija, osim nekih, i Cowboy).

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.4.2015 15:55 (ihush).
11 godina

Ja još uvijek ne mogu čitati ihusha, jednostavno ga preskočim. Sorry 

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
5 0 hvala 0
17 godina
ihush kaže...

- i dalje se ne kontamo... bit će blizina petka krivac ili vrijeme koje zove na kave/terase (koje posao ometa).

SonyPlejku spominjem zbog? hint linux i pretvaranje u superračunala ... s druge strane, ako HW izbacimo iz jednadžbe kao 'isiti', jer PC je isti a xbox-sony dovoljno sličan.. tad su konzole-PC ako im je namjena gaming jednake, kao i npr GameOnLinux distra ili 'moja' Caldera, jedan OS/DE podešen za juzera upališ i vozi.

Huh, koliko texta. Da, kao što kažeš i Ubuntu bi optužio na isti način da postane na taj način zaključan. Istina, ako uzmeš Windows i jedino ga koristiš za gaming ili uzmeš konzolu, svodi se na isto i uistinu tako gledajući svrha je app/igra, ali to nije smisao onoga što želim reći. Smisao je da ta konzola nemože otvoriti primjera radi, Word dokument, ne zato što "nemože" već zato što je lockana iz ovih ili onih razloga. Zbog sličnih razloga je problematično otvoriti HDD s HFS filesystemom ili EXT4 na Windowsu, ne zato što Windows nemože već zato što je u situaciji da može odabrati da nemože. I tu dolazim na kraj, nije smisao optimizirati kernel, smisao je biti u mogućnosti to napraviti ako želiš. Tu u tvojoj zadnjoj rečenici leži ono s čime se ne slažem, IT biz čini ono što je najisplativije, ako tebe kao korisnika boli briga što software na tvom računalu (bilo konzola, tablet ili PC) pruža 70% mogućnosti tada će idući proizvod pružati 65%, za istu cijenu, jer te nije briga, a biz-u je isplativije. Primjera radi, na isti način je Metro interface mogao biti glavni interface na Win10 no ljude je očito bilo briga, to bi i dalje bio Windows, samo malo zatupljeniji...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice