SSH i Proxy na Linux masini

poruka: 8
|
čitano: 4.534
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Pozdrav svima,

Zelio bih na jednu masinu instalirati SSH i Proxy server koju bih spojio na ADSL internet i koristio je za browsanje interneta sa udaljene lokacije (putem SSH-a) koristeci program kao sto je Putty. Na internetu postoji dosta clanaka o tome ali su veoma sturi i meni, koji sam relativno laik kada je linux setup u pitanju, predstavlja problem da to sve podesim sam. Na internetu se spominje OpenSSH i Squid kao najbolje rjesenje.

Naisao sam i na neka "spakovana" rjesenja kao sto je pfSense ali sam sumnjicav kada su u pitanju njegove performanse.

Nije mi mnogo bitno koja linux (UNIX) distribucija bi se trebala koristiti, buduci da kao laik ne znam sve te razlike izmedju njih - bitno mi je samo da radi i da radi tako da jedino usko grlo po pitanju brzine bude sama brzina interneta na koji ce masina biti spojena, tj. da instalirano linux/unix rjesenje ne bude kamen spoticanja po pitanju brzine.

Zato Vas, cijenjeni forumasi, pitam - koju linux/unix distribuciju da instaliram?

Jos jednom da napomenem - jedina funkcija pomenute masine bila bi da se preko nje koristi internet sa udaljene lokacije - druge funkcije mi za sada ne trebaju - sve u sluzbu brzine izvodjenja zadanog zadatka.

Sve vas molim za pomoc, jako mi je bitno da slozim tu masinu.

Unaprijed zahvaljujem svim dobronamjernim ljudima na pomoci.

TeraFlops
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.2.2010 12:14 (Teraflops).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: SSH i Proxy na Linux masini

Ja osobno za tu namjenu koristim Ubuntu Server (preporučujem 8.04 zbog LTS - podrška na duže vrijeme). Kod same instalacije možeš odabrati da se odmah instalira SSH, kasnije istaliraš sve što poželiš. Manje više sve stvari možeš naći googlanjem, Ubuntu ima vrlo dobru community podršku. Mala preporuka za SSH (ili bilokoji drugi ovoreni port) je da standardni port 22 zamijeniš proizvoljno odabranim portom, recimo iznad 25000 pa na taj način dodatno sakriješ svoj SSH server od potencijalnih uljeza.

Uglavnom, moj prijedlog je Ubuntu server 8.04.

There's no business like showbusiness
15 godina
neaktivan

Instalirao sam CentOS 5.4. Takodjer sam instalirao Squid i SSH. Sad mi treba pomoc da to sve podesim. (portovi i ostalo...)

Kao testnu platformu koristim VMware Player 3. Imam dvije virtuelne masine instalirane za potrebe testa - WinXP i CentOS.

Probao sam sam da podesim SSH i SQUID i sa WinXP masine se putem Putty-a uspjesno konektujem na Linux masinu (mogu pisati i izvrsavati naredbe u terminalu) ali mi, iako sam postavio Putty da tunelira konekciju za druge aplikacije (Internet Explorer)  koristeci port 8080 (D8080), kada probam otvoriti neku stranicu, izbaci mi gresku Page cannot be displayed...

Moze li ko pomoci po ovom pitanju...

Pozdrav,

TeraFlops
16 godina
neaktivan

evo link o tome sa ubuntu foruma,

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=667131

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da pogodim... Ti na poslu imaš restrikcije korištenje interneta, tako ako želiš otvoriti neku stranicu, povezao bi se kući na Linux i surfao. No-good-admin-of-yours vjerojatno ima otvoren port za SSH, tako da bi ti s puttyem lako izašao koristeći standardni set portova.

Trebaš znati da uvijek postoje 2 strane medalje. Jedna je na poslu. Da li koristi admin standardne portove? npr. ja ih ne koristim. SSH mi je na drugom portu. Kako ćeš uspjeti se povezati onda s Linuxom kući?

Druga strana medalje je Linux kući. Ti shvaćaš da želiš da taj Linux tebi šalje podatke. Kako on te iste podatke upload-a na taj port kako reče 8080, naravno da će ti brzina Interneta biti ograničena, odnosno tvoja brzina u DL na poslu će biti identična brzini UL kod kuće.

Ako sam ja potpuno krivo protumačio tvoju situaciju, sorry.

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Otprilike tako nekako.

Sto se tice portova, buduci da Tor (Onion router) radi savrseno (koristim ga trenutno), pretpostavljam da ne bi trebalo biti problema sa tim.

Kompanija koristi blokirajuca rjesenja poput WebSense-a koji blokiraju stranice na osnovu meta-informacija (pretpostavljam). Sve ostalo sto ne bude zaustavljeno filterom, prolazi ko vruc noz kroz puter...

Skinuo sam nekoliko distribucija linuxa, ukljucujuci CentOS 5.4, Linux Mint 8, Ubuntu 9.10 desktop i server izdanje... zatim pfSense, SLAX Router, Untangle Router... i sta sve jos ne...

Moj prvi izbor bio je CentOS jer sam pretpostavio da je, buduci da koristi isti kod kao RHEL koji je ipak ime u linux svijetu, posebno kad su u pitanju serveri. Medjutim, buduci da nemam informacija o razlikama u network performansama linux distribucija, voljan sam koristiti bilo koju distru za koju mi neko ovdje moze pruziti pomoc i dati podrobnije upute za podesavanje, posebice squid config i sshd config fajlova - koji su mi pravi problem.

Do sad sam ekspermentirao, cisto edukacijski, na jednoj masini, koristeci VMware Player 3, vrteci Windows XP i CentOS. Na CentOS-u sam instalirao SSHD i SQUID, testirao SQUID u lokalnom browseru, podesavajuci SOCKS5 na 127.0.0.1 i port 3128. Stranice su se otvarale bez problema, sto bi valjda trebalo znaciti da SQUID radi. Zatim sam se iz virtuelnog WinXP, koristeci Putty, uspjesno logovao na CentOS virtuelnu masinu ali kada sam probao koristiti web browser, nastiman na localhost i dinamicki port koji sam podesio u Putty - nije htjelo raditi. Putty konzola je uspjesno mogla kontrolirati linux masinu (izvrsavati naredbe i sl.) ali provlaciti konekciju - ne.

Zato sam se obratio Vama, ovdje, racunajuci na vase znanje i dobru volju, da mi pomognete da (naucim da) podesim linux da odradjuje trazeni zadatak.

Primijetio sam da u Hrvatskoj postoji prilicno velika Ubuntu zajednica pa sam skinuo Ubuntu Server izdanje za svaki slucaj, racunajuci da ce neko znati kako da se podesi.

Sve vas srdacno pozdravljam,

TeraFlops
17 godina
neaktivan

Try Firefox and manual proxy.

Također probaj foxyproxy za FF. Možda se ti ne treba nikakav Linux za proxy.

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.3.2010 8:09 (Smooth Operator).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

probao sve i ne radi. ostajem pri ideji izgradnje servera sa SH i Squidom.

Srdacan pozdrav,

TeraFlops
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice