Pozdrav svima,
Zelio bih na jednu masinu instalirati SSH i Proxy server koju bih spojio na ADSL internet i koristio je za browsanje interneta sa udaljene lokacije (putem SSH-a) koristeci program kao sto je Putty. Na internetu postoji dosta clanaka o tome ali su veoma sturi i meni, koji sam relativno laik kada je linux setup u pitanju, predstavlja problem da to sve podesim sam. Na internetu se spominje OpenSSH i Squid kao najbolje rjesenje.
Naisao sam i na neka "spakovana" rjesenja kao sto je pfSense ali sam sumnjicav kada su u pitanju njegove performanse.
Nije mi mnogo bitno koja linux (UNIX) distribucija bi se trebala koristiti, buduci da kao laik ne znam sve te razlike izmedju njih - bitno mi je samo da radi i da radi tako da jedino usko grlo po pitanju brzine bude sama brzina interneta na koji ce masina biti spojena, tj. da instalirano linux/unix rjesenje ne bude kamen spoticanja po pitanju brzine.
Zato Vas, cijenjeni forumasi, pitam - koju linux/unix distribuciju da instaliram?
Jos jednom da napomenem - jedina funkcija pomenute masine bila bi da se preko nje koristi internet sa udaljene lokacije - druge funkcije mi za sada ne trebaju - sve u sluzbu brzine izvodjenja zadanog zadatka.
Sve vas molim za pomoc, jako mi je bitno da slozim tu masinu.
Unaprijed zahvaljujem svim dobronamjernim ljudima na pomoci.