Poz ekipa, htio sam si staviti ubuntu 10.4 na jednu od praznih particija tako da bootam cd jer sam pročitao da je bolje tako nego instalirat kao program. Problem je u tome što kad resetiram komp i ubuntu se loada pojavi mi se lila ekran i pređe na crni koji stoji 10min bez ikakvih naznaka na rad. Imam Xp sp3 na jednoj od particija pa sam ga mislio u dual boot. Neznam u ćemu je problem
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ma instaliraj ga wubi-jem kao aplikaciju pod XP-om. Tako radi sa najmanje problema a razlika u performansama je u par procenata.
Da ne spominjem petljanje po particijama , boot loader-ima i sl. Kad ti dosadi - klasičan uninstall iz control panela.
Instalirao sam onako kako si rekao, i normalno se startao. Problem je da toliko šteka da nemogu ništa normalno raditi. Cpu je na 5% a memorija na 30%. Micanje prozora traje 10s ,scrolanje je slično, strava.
Možda nisu driveri staviti , neznam kako to provjeriti jer sam skroz nov na ubunti/linuxu.
Help?!
Vjerojatno nemaš instalirane grafičke drivere.
Idi u sustev (system) > Administracija (administration) > hardware drivers
Tu bi ti trebali biti predloženi driveri za grafu.
Uglavnom tu odaberi najnoviju verziju drivera, stisni activate, pričekaj da se skinu i instaliraju i restartiraj.
Ako ne pomogne javi.
Vjerojatno nemaš instalirane grafičke drivere.
Idi u sustev (system) > Administracija (administration) > hardware drivers
Tu bi ti trebali biti predloženi driveri za grafu.
Uglavnom tu odaberi najnoviju verziju drivera, stisni activate, pričekaj da se skinu i instaliraju i restartiraj.
Ako ne pomogne javi.
Nema liste, i piše "na ovom računalu ne koriste se neslobodni upravljački programi"
Koju grafu imaš?
Koju grafu imaš?
ati x1650 pro
Heh neznam baš kako to ide za ati ali nađi u software centeru ati drivere i instaliraj (naravno restart poslje instalacije)
Evo našao sam display drivere u centru software-a i sad kad idem na sustav-adminitracija ne postoji stavka hardware driver. Ali i dalje šteka masno. Nemogu normalno prozor micati nego stane i nakon par sekundi se stvori na tom mjestu gdje sam ga htio. Također kad idem na programi , mjesta, sustav moram čekati dosta da se otvore. ne vjerujem da je to normalno, još uvjek nemogu normalno scrollat stranice na netu, vec preskace dosta...
gdje su linuxaši kad ih se treba???
Ma to je malo zeznuto kad nemas drivere, prokleti ATI sto je prestao podrzavati starije grafe. Ja koristim opensource (otvorene) drivere za multimediju je ok, al za malo bolje igre zamrzava. To je zato jer nisu otvorili poptuno dokumentaciju za stare grafe.
Kako ti je radio Ubuntu na 9.10 (karmic koali) ako je radio OK jesi li razmisljao o tome da Karmic Koalu nadogradis na Lucid Lynx, neznam koliko ce to utjecati možda će zadržati stare drivere, Nisam probao to pa neznam reći.
Prije nego što napravis nesto sto sam predlozio saslusaj prijedloge od Croblue.
instalacija preko windowsa ne nudi iste performanse i po meni nema smisla, osim za probat u 5 min. a za to mi služi virtualbox. ako želiš instalirat vlasničke zatvorene ati drivere, onda pokreni synaptic, omogući vlasničke repozitorije (mislim da su universe i multiuniverse) i traži driver fglrx.
Ja vjerujem da imam sve drivere instalirane jer onda ne bih mogao gledati filmove i slušati glazbu , zar ne. Tako da mislim da nije problem u driverima. nešto drugo kenja , a neznam šta. pff
Ma to je malo zeznuto kad nemas drivere, prokleti ATI sto je prestao podrzavati starije grafe. Ja koristim opensource (otvorene) drivere za multimediju je ok, al za malo bolje igre zamrzava. To je zato jer nisu otvorili poptuno dokumentaciju za stare grafe.
Kako ti je radio Ubuntu na 9.10 (karmic koali) ako je radio OK jesi li razmisljao o tome da Karmic Koalu nadogradis na Lucid Lynx, neznam koliko ce to utjecati možda će zadržati stare drivere, Nisam probao to pa neznam reći.
Prije nego što napravis nesto sto sam predlozio saslusaj prijedloge od Croblue.
Ovo mi je prvi linux kojeg koritim uopće. Jedini razlog zašto sam ga instalirao je što mi treba program "Nagios" jer imam iz toga diplomski, a taj "nagios" radi samo pod linuxom. Vrlo je teško raditi pod ovim uvjetima štekanja, možda bih i ostao na linuxu da radi kako spada :(
instalacija preko windowsa ne nudi iste performanse i po meni nema smisla, osim za probat u 5 min. a za to mi služi virtualbox. ako želiš instalirat vlasničke zatvorene ati drivere, onda pokreni synaptic, omogući vlasničke repozitorije (mislim da su universe i multiuniverse) i traži driver fglrx.
Evo skinuo sam neke ati fglrx i radi savršeno, svaka čast. mislio sam da ne rade filmovi bez display drivera pa sam bio malo skeptičan. Hvala puno!
Evo skinuo sam neke ati fglrx i radi savršeno, svaka čast. mislio sam da ne rade filmovi bez display drivera pa sam bio malo skeptičan. Hvala puno!
problem je u tome što većina windows korisnika i kad su na linuxu razmišljaju kao da su na win. na linuxu velika većina drivera je u samom kernelu (linux podržava više uređaja out-of-box nego win). naravno, ati i nvidia ne daju dokumentaciju svojih čipova, pa su neki otvoreni driveri (oni koji su jedini legalni da se distribuiraju s linuxom) za grafičke kartice lošiji od zatvorenih.