Prijeći na Linux (ne igram se na računalu)?

poruka: 123
|
čitano: 26.303
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Prijeći na Linux (ne igram se na računalu)?
hrvatskafarkasevec kaže...

kaj mislite o mandrivi,suse-u i debianu kakvi su vam i koje pakete koriste 

htjel bi nesto novo isprobat a neznam koje

Onda probaj po mom mišljenju, openSUSE, Mandriva mi nije legla da ti iskreno kažem, inače baš mi KDE ne leži, al ovdje baš OS, ono, nije mi to to. Mislim, možeš probat, dapače, ovo je čisto moje subjektivno mišljenje. Za Debian ne bih znao, nisam ga nikad koristio, frend ga planira staviti, pa kad ga stavi, malo ću pogledat kakav je, ovak ti nemogu ništa reći, osim da je Ubuntu temeljen na Debianu, a to svi valjda znaju.

"Tako je" - povikase seljaci i slozno glavama razbise zid
17 godina
neaktivan

Moja preporuka je Arch Linux, na njemu ću biti zauvjek :) Nemam vremena da ti detaljno objašnjavam

o kakvoj se distri radi, evo ti link na njihov wiki.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Mandriva je prva distribucija s kojom sam počeo ozbiljan rad na Linuxu. Jako zgodna i prilagodljiva distra koja, po meni, omogućava možda i najlakši prijelaz s Windowsa na Linux. Za početnike je velika prednost KDE (zbog sličnosti s Windowsom).

Kad je SUSE u pitanju, zadnja verzija koju sam koristio izišla je prilično davno tako da nisam upoznat s napretkom te distribucije. Ista stvar je i s Debianom.

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
16 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Onda probaj po mom mišljenju, openSUSE, Mandriva mi nije legla da ti iskreno kažem, inače baš mi KDE ne leži, al ovdje baš OS, ono, nije mi to to. Mislim, možeš probat, dapače, ovo je čisto moje subjektivno mišljenje. Za Debian ne bih znao, nisam ga nikad koristio, frend ga planira staviti, pa kad ga stavi, malo ću pogledat kakav je, ovak ti nemogu ništa reći, osim da je Ubuntu temeljen na Debianu, a to svi valjda znaju.

probat cu onda suse samo koje pakete koristi 

BUCKETHEAD
15 godina

skini sa neta ovo - program se zove Wubi

preko njega možeš isntalirati linux unutar windowsa

nakon što instaliraš linux preko wubi-a imaš dual boot

ta instalaciju ti netreba nikakvo snimanje linuc boot cd-a, jednostavno je da nemože biti jednostavnije

ako želiš maknuti inux onda ga deinstaliraš preko windowsa (add/remove program)

probaj wubi pa nam javi kako je uspjelo

Onaj tko nikad nije pogriješio, nikad nije pokušao napraviti nešto novo
Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina
protjeran

Probaj, Ubuntu ili Linux Mint. Imat ćeš najmanje posla sa namještanjem codeca i ostalih sitnica. Također isprobaj zadnji Kubuntu 9.10 koji se dosta poboljšao u odnosu na prijašnja izdanja.

Arch linux je rolling release distra, a autor topika treba čim jednostavniju distru. Ne mislim da je Arch nestabilan ili težak, ali rolling release traži flat rate vezu i redovita updejtiranja (tone novih paketa, ukoliko ima GNOME ili KDE instaliran).

Bolje da isproba Chakru, koja je Arch + KDEmod 4 live-cd, pa može donekle vidjeti, odgovara li mu takva distra.

Mandriva nije loša distribucija, ako ti ne treba 64bit (koji izlazi samo u free verziji Mandrive), skini One verziju koja u sebi već ima uključene proprietary drivere i codece.

openSUSE ima jednostavno instaliranje softvera (1-click install), ali traži više znanja za korištenje nego Ubuntu ili Mandriva.

Fedora zna biti nezgodna za podešavanje, možda je bolje skinuti Omega Fedora Remix, koja dolazi sa svim potrebnim codecima.

ivan-zd kaže...
znači , kao i prije cu moci gledati filmove s gom-om ili nekom zamjenom za gom ili mozda gom verzija za linux ? da li postoje zamjenski programi koji su mi godili tijekom korištenja windowsa , koje bih koristio u linuxu tipa ; nero , gom , winmap,skidanja lektira s neta , mogucnost worda i tako to...ako se instalira na istu shemu kao i xp nece biti problema , to znam.

Instalacija softvera na GNU/Linuxu je jednostavnija nego na Windowsima, to pogotovo vrijedi za Ubuntu i Synaptic GUI aplikaciju za instaliranje softvera. A po defaultu sa Linux Mintom već dobiješ brdo softvera, i možeš odmah početi sa radom.

Jedino si instaliraj VLC za gledanje filmova, i za snimanje K3B, koji je najbolja burn aplikacija na Linuxu. Nero postoji za Linux, Nero 4, samo je trial.

Ako želiš nešto slično Winampu, imašaudacious. Od office-a, imaš OOo, Abiword, Gnumeric itd.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.1.2010 18:12 (the_tux).

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Svakako preporucam prelazak..uzivaj u linux-u!
17 godina
neaktivan
the_tux kaže...

Arch linux je rolling release distra, a autor topika treba čim jednostavniju distru. Ne mislim da je Arch nestabilan ili težak, ali rolling release traži flat rate vezu i redovita updejtiranja (tone novih paketa, ukoliko ima GNOME ili KDE instaliran).

Bolje da isproba Chakru, koja je Arch + KDEmod 4 live-cd, pa može donekle vidjeti, odgovara li mu takva distra.

Mandriva nije loša distribucija, ako ti ne treba 64bit (koji izlazi samo u free verziji Mandrive), skini One verziju koja u sebi već ima uključene proprietary drivere i codece.

openSUSE ima jednostavno instaliranje softvera (1-click install), ali traži više znanja za korištenje nego Ubuntu ili Mandriva.

Ma nisam ni mislio na autora teme nego na hrvatskafarkaseveca. A autoru bi IMO Ubuntu bio najbolji izbor

jer je među masama postao sinonim za linux, većina tutorijala na netu je napisana upravo za njega i ima veliki

comunity.

16 godina
neaktivan
RE: Jeli pametno ?
ivan-zd kaže...

Živciraju me semća čišćenja i tako dalje.Pa da vas pitam.Pošto igram igre samo na ps3 i PC mi sluzi za internet , školu i ako što treba nekome presnimiti da li je pametno preći na linux , s obzirom da cu moci rastereceno surfati jer me nece gnjaviti razna štekanja , spori PC i virusi ? I neka me netko uputi u linux...gdje skinuti , koju verziju , kako snimiti na cd , kako instalirati da ne bude dvojni s windowsom nego samo linux.

Ja ti preporucam Fedoru 12...ja je imam u dual bootu sa winXP i prezadovoljan sam...Ja sam kao i ti htio preci na linux i nisam znao koju distribuciju da uzmem pa sam probao dosta njih, Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, OpenGEU, Mint, Mandrivu i sa svim tim distribucijama sam imao dva sledeca problema: 1. je da nisam mogao kreirati konekciju za net u network menageru a i kad uspijem vec prilikom sledeceg restarta morao sam praviti novu preko konzole...iz nekog razloga nikako nije htio prihvatiti konekciju i 2. problem je da desktop effects funkcionisu dva dana i onda jednostavno se iskljuce i nema sanse da ih aktiviras. Sa ova dva stvari dosta ljudi je imalo probleme.

Onda sam skinuo Fedoru 12 i sve radi kao podmazano... Moja preporuka dakle ide Fedori.

He who dares, wins
17 godina
neaktivan

Kakvu to ti vrstu konekcije imaš?

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.1.2010 19:27 (nedIm).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

flat 1024/256

He who dares, wins
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Nasreću linux distribucija je puno, dok s druge strane na nesreću je to da svatko od nas ima dobra iskustva s jednom, a loša sa nekom drugom distribucijom pa će nas doći na topic 20 i svatko će "navijati" za svoju (što je sasvim OK i tako treba biti jer volimo raznolikost). Mislim da je sad ipak vrijeme da pokretač sam isproba koja mu je najbolja ili najbolje paše na njegovo računalo. I to mu dođe kao jedno dobro iskustvo u upoznavanju linux sistema. Mislim da se svi oko toga slažemo Osmijeh

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Buffer Overflow kaže...

Nasreću linux distribucija je puno, dok s druge strane na nesreću je to da svatko od nas ima dobra iskustva s jednom, a loša sa nekom drugom distribucijom pa će nas doći na topic 20 i svatko će "navijati" za svoju (što je sasvim OK i tako treba biti jer volimo raznolikost). Mislim da je sad ipak vrijeme da pokretač sam isproba koja mu je najbolja ili najbolje paše na njegovo računalo. I to mu dođe kao jedno dobro iskustvo u upoznavanju linux sistema. Mislim da se svi oko toga slažemo Osmijeh

zasto uopce ima toliko distribucija zar nemogu svi na .deb ili neki drugi 

BUCKETHEAD
15 godina
protjeran

zasto uopce ima toliko distribucija zar nemogu svi na .deb ili neki drugi 

U tu priču ulazi povijest linuxa i kako se linux zajednica razvijala. Mogu pisati o tome ali predlažem ti da pogledaš odlične dokumentarce o povijesti i razvoju linuxa koji su dostupni na youtube-u. Upišeš samo history of linux ili slično i dobit ćeš brdo rezultata, a ima i odličnih 3-4 satnih dokumentarca. Mislim da će ti tako biti jasnije, a i dobri su za pogledati :)

17 godina
neaktivan

preporučam mint 8. temeljen na ubuntu 9.10. žena igra tetris, ja americas army, obrađujem video u avidemuxu, surfam brzo chromeom, slušam glazbu rhythmboxom, pržim k3b-om, na win komp na poslu se spajam s teamviewerom instaliranim preko winea, filmove na lcd televizoru projiciram u vlc-u . život za računalom je puno ljepši otkad je na disku samo i jedino linux. 

toplo preporučam mint 8, njegova razlika od ubuntu je ta što već ima instaliran flash i multimedija kodeke i još dosta toga naravno. tebi ostaje samo s dva klika instalirati vlasničke grafiče drivere, ako ih želiš naravno

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.1.2010 21:54 (hrvooje).

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
gledam vase postove i svi govore kako je njima ok.cijenim to , ali cu ja probati sa dualom i mint-om...pa cu javiti...

2 0 hvala 0
16 godina

Ako koristis PPPOE kao izlaz ka internetu ne preporucujem ti Mint 8 jer njegov network manager ima bug, koji se da ispraviti ali za to ti treba malo vise iskustva. Preporucujem Sabayon 5.1. Uostalom, ako uspijes upogoniti bilo koji od gore preporucenih distroa sigurno neces pogrijesiti. Sretno!

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
chem kaže...

Ako koristis PPPOE kao izlaz ka internetu ne preporucujem ti Mint 8 jer njegov network manager ima bug, koji se da ispraviti ali za to ti treba malo vise iskustva. Preporucujem Sabayon 5.1. Uostalom, ako uspijes upogoniti bilo koji od gore preporucenih distroa sigurno neces pogrijesiti. Sretno!

jel ga ti koristis vidim da je ljep i sve to lici malo na windowse,a i ima i media centar sam sam vido na youtube da je u mediacentru jako spor pa jel to samo kod toga lika na yt ili kod svih

BUCKETHEAD
15 godina
protjeran

jel ga ti koristis vidim da je ljep i sve to lici malo na windowse,a i ima i media centar sam sam vido na youtube da je u mediacentru jako spor pa jel to samo kod toga lika na yt ili kod svih

Ima tipični gnome i kde. Slični je Ubuntu-u samo su boje drugačije :)

17 godina
neaktivan
chem kaže...

Ako želiš reklamirati "svoju" distru, ne moraš lagati o navodnim bugovima u drugim distribucijama...

15 godina
protjeran
RE: Jeli pametno ?
linuxuser kaže...

Ja preporučujem rađe linux mint nego ubuntu, ustvari mint ti je jest ubuntu ali pobolšan i sadrzi sve kodeke i javu.

Mint ti se drži izgleda windowsa, jer početnicima je tesko se priviknuti na traku gore i dolje a mint ima sve dolje kao i na windowsima a kasnije naviknes na orginalan gnome. 

Evo linux mint možes skinuti ovdje http://www.linuxmint.com/release.php?id=12 Zajdna verzija je 8 i bazirana je na zajdnem ubuntu 9.10 koji je meni najbolji ubuntu dosada. :) 

Ja ti ne preporučujem brisanje windowsa, napravi prije dualbot windows skupa sa linuxom a kasnije kada budes stekao dojam da ti netrebaju windowsi onda ih samo obrises. 

Ako trebas neke savjete slobodno mi se javi, pomoči ču sto najbolje mogu :) 

tako je..mint je još prilagodljiviji za početnike..ubuntu nema po defaultu sve codece za multimediu i plug-inove za web instalirane...MINT je tu najkompletniji...isto imam dual boot,win za igre,linux za sve ostalo...Namigiva

16 godina
protjeran

haha http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=18109

coh radi na linux jeee vise me windows nece vidjet SmijehCool

idem na ubuntu jer mi tam najlakse vino slozit

BUCKETHEAD
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Evo ja imam par pitanja u vezi linuxa(nije striktno vezano uz samu temu ali slično) Uglavnom, imam vmware player za pokretanje virtualnih mašina, i preko njega sam stavio ubuntu. Sad moje je pitanje, dali kad surfam preko firefoxa u ubuntu sam siguran od virusa i slično? Inače imam sedmicu instaliranu, dok je ubuntu na drugoj particiji sam samcat. Jer znam da je na linuxu sigurnije al neznam dali ako virus uđe, da li on ostaje zarobljen unutar linuxa u wmvareplayeru ili se on može prešaltat na winse?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Stoja kaže...

Evo ja imam par pitanja u vezi linuxa(nije striktno vezano uz samu temu ali slično) Uglavnom, imam vmware player za pokretanje virtualnih mašina, i preko njega sam stavio ubuntu. Sad moje je pitanje, dali kad surfam preko firefoxa u ubuntu sam siguran od virusa i slično? Inače imam sedmicu instaliranu, dok je ubuntu na drugoj particiji sam samcat. Jer znam da je na linuxu sigurnije al neznam dali ako virus uđe, da li on ostaje zarobljen unutar linuxa u wmvareplayeru ili se on može prešaltat na winse?

Pošto imaš linux apsoluto si siguran. Da imaš win u vm-u isto tako si 100% siguran. Postoje virusi koji prepoznaju vm i sandboxove ali onda se ne instaliraju. Isto tako napravljena je  tek studija o mogućnosti prelaska virusa sa vm-a u "realno" okružje.

Samo za usporedbu: napravljano je oko 100 virusa za linux (svi su neaktivni jer su stari i nešto kao test virusi), dok za win imaš preko 100 000 malware koji su itekako akivni.

Ali ne moraš brinuti dok si u VM-u.

16 godina

Znači sigurno je,  superSmijeh E sad imam još par pitanja, dali se na linuxu(ubuntu 9,10) firefox može krcat addonovima i slično? Gdje u firefoxu uopće i opcije mogu mjenjat(ono koji mi je homepage, razina zaštite ,uvjeti za tabove i sl)ja sam kopao al nisam našao a onda nemogu surfat normalno i onda me smeta...da li također znači da je i puno pametnije kupovat preko neta isto tako u virtualnom linuxu? Što ako recimo imam keyloger na winsima da li bi mi on mogao otrkit podatke preko virtualnog linuxa?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Stoja kaže...

Znači sigurno je,  superSmijeh E sad imam još par pitanja, dali se na linuxu(ubuntu 9,10) firefox može krcat addonovima i slično? Gdje u firefoxu uopće i opcije mogu mjenjat(ono koji mi je homepage, razina zaštite ,uvjeti za tabove i sl)ja sam kopao al nisam našao a onda nemogu surfat normalno i onda me smeta...da li također znači da je i puno pametnije kupovat preko neta isto tako u virtualnom linuxu? Što ako recimo imam keyloger na winsima da li bi mi on mogao otrkit podatke preko virtualnog linuxa?

Addonovi rade normalno na ubuntu (naravno oni koji rade na linuxu - ne brini 90% ih radi)

Opcije se mjenjaju u Edit->preferences.

Pa sigurno da je sigurnije preko vm-a i onda još preko linuxa. Nemaš brige :)

16 godina

Puno hvala na brzim odgovorima, sad sam ga počeo krcat addonovima i bome po izgledu i po brzini nemože se skužit da je linux iza toga, a još kad pokrenem onaj unity iz wmware-a kao i da mi je zbilja u winsima! Ali sad sam naletio na jedan drugi problem: kako ću ja sadržaj koji skinem sa neta moć koristit u winsima? Kad sam otvorio my computer u linuxu on mi ne prikazuje sve particije(njih 4) nego samo svoki di je instaliran te file system unutar njega. Da li ima neko rješenje da ja fileove koje želim mogu stavit na drugu particiju/disk pa da im onda iz winsa mogu pristupit?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

pokretanje linuxa u vmwareplayeru je virtualizacija. da bi mogao koristiti stvari koje skineš s linuxom na win, morat ćeš na linuxu instalirati samba server, odrediš username i pass, shareaš filove i oni kao takvi bi trebali biti dostupni u win mreži. kako sam ja to napravio

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama

0 0 hvala 0
17 godina

Swap se može riješiti i u obliku filea, ne treba kao vlastita particija. To daje korisniku određenu dozu fleksibilnosti i može se koristiti bilo koji podržan filesystem za swap :). Korisno kod livecd/liveusb linuxa sa malo rama.

Navodno radi dobro kao i da je u obliku particije. SWAP se originalno koristio kao zasebna particija jer je to odvajalo kontinuirani komadić diska pa nije bilo problema sa fragmentacijom. Međutim i to je postalo nebitno jer danas diskovi ne moraju kontinuirano formirat particije (a da ne spominjem SSD, za kojeg je swap smrt).

Za više od 2 GB rama swapa treba jako malo (tipa pola ili četvrtina rama) osim ako ne koristite hibernate (tada treba otprilike 105-110% veličine rama i mora bit particija). Ionako većinu memorije tolike količine u svakodnenvnom radu popuni cache.

Naravno, ovo je samo moj dojam svega, ali pokazalo se u praksi kao dovoljno dobro. Niti je ikako bitno za odluku oće li čovjek ić na linux :))

Vorsprung durch Technik
16 godina
nedIm kaže...
chem kaže...

Ako želiš reklamirati "svoju" distru, ne moraš lagati o navodnim bugovima u drugim distribucijama...

Ne zamaraj me sa svojim glupim "distro ratom". Kad bih reklamirao "svoju" distru reklamirao bih i Mint 8 i Sabayon, jer koristim obje distribucije. PPPoE je vec dobro poznat problem na Mint 8. Cestitam, upravo si dosao na moju ignore listu...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice