U korištenju mob interneta u linux os pojavljuje se problem - problemi sa kontrolom prometa, obnovom i provjerom stanja na računu.
Sa uređajem dolazi i program koji obavlja te i još neke funkcije ali je on namjenjen za win i mac os.
Naravno na linux os ne ide - tu nastaje problem za koji ja ovdje tražim riješenje.
Naravno na netu ima nešto i o tome: programa, savjeta, riješenja - niti jedno (od onoga što sam ja pronašao) nije cjelovito i ne riješava ovaj problem u potpunosti.
Kod mene se radi o tele2 na bonove, ali mislim da bi isti problem bio i sa drugim operaterima.
Na ovom forumu pronašao sam neke vrhunske tutorijale i objašnjena - pa se nadam da če i od ovoga biti nešto !
Postoje neki programi - skinuto s neta
- to se može samo djelomično iskoristit, nema sve funkcije ?
Dobio sam i vrlo zanimljiv savjet - na linux forumu
"Testirao bih malo funkcioniranje AT naredbi (ali ne kroz wvdial)
Kad bi skužio kako to radi i da radi, napisao bih jednostavne bash ili python skripte koje mi to automatiziraju
Na kraju bi bilo još zgodno dodat neki GUI za lakše korištenje (ili kroz neki pyQt4 ili kroz zenity)
Sve bih dokumentirao na Wiki i ponudio skriptu za preuzimanje"
- samo što ja ne kontam o čemu se tu radi ?
Pronašao sam i riješenje - na linux forumu
"Za spajanje na internet koristite program wvdial. Radi se o CLI programu koji je instaliran na gotovo svakoj linux distri tako da če ovo riješenje najvjerovatnije raditi na više distribucija. Isprobano na Fedori.
Potrebno je uredit /etc/wvdial.conf - uredite ga pomoču bilo kojeg tekst editora.
Npr. na Ubuntu unesite_sudo gedit /etc/wvdial.conf_
Dodajte sljedeči tekst
[dialer tele2]
modem = /dev/ttyusb0
modem type = analog modem
isdn = 0
baud = 115200
username 038595
password =38595
phone 0 *99#
stupid mode = 1
auto DNS = 1
new PPPD = yes
init2 = ATZ
init3 = at&f e1 v1 x1 & d2 & c1 so = 0
init4 = at+cgdcon = 1, "ip","data.tele2.hr"
[dialer pin]
modem = /dev/ttyusb0
baud = 115200
init1 = at+cpin=xxxx(vaš pin)
Da bi se spojili podrebno je prvo izdati naredbu
za unošenje pina - wvdial pin,
a tek zatim pokrenuti konekciju - wvdial tele2,
nakon toga treba urediti /etc/resolv.conf i tamo dodati liniju - nameserver 212.247.156.66
Odspajate se tako da u terminalu u kojem je aktivan wvdial stisnete ctrl+c
- To služi za spajanje, a to nije ono što mi treba ?