E tu je ključna razlika : ono kaj sam ti fotkao je defaultno stanje bez ikakve potrebe da si ja sam nekaj slažem ili istražujem kako do čega, i ta karakteristika se zove user-friendly te je itekako očekivana i podrazumijevana za jedan moderni operativni sistem.
Srry ali meni je ovo smiješno. Ono što treba 99+% korisnika imaš defaultno bilo gdje, kao i u Winsima, Macu itd. Sve ovo dalje su ekstra mogućnosti.
Zar ti doista misliš da je nekom prosječnom juzeru 500 dodataka na izbor "user-friendly"?
I da je to fićr, što je netko imao okp sindrom i potrpao sve te moguće skripte kojih 90+% nikad nećeš upotrijebiti?
Ako ti to doista i često treba, uzmeš DC (kao i TC na Windowsima) i prekopiraš si stotine TC (Total Commander) pluginova. DC radi svugdje.
Ako to baš potrebuješ u default file manageru ( > istražuješ, slažeš... !!!!) - jbg u XXI st smo. Googlaš, dl, copy paste i to je to.
Bez mistifikacije, evo i za Kolindu:
1.) u Google upišeš "Mate Caja Scripts". Odabereš prvo što će ti izaći.
2.) klikneš na linku (Gdrive) gore na "Caja-Scripts" mapu i "download". Ili samo onaj koji ti treba, po želji.
3.) otpakiraš zip u .config/caja/scripts
4.) ako je potrebno, promijeniš permissions (file/properties ili chmod +x)
Ja ne znam kako bi to bilo jednostavnije, a da nemaš sve moguće skripte predinstalirane.
I inače, ne bolujem od skriptitisa, ali napisati ili promijeniti neku skriptu za fm je stvarno bezvezarija.
evo npr copy to desktop skripta:
#!/bin/bash
FILE=`echo -n $CAJA_SCRIPT_SELECTED_FILE_PATHS`
DESTINATION=$HOME/Desktop
cp -i "$@" "$DESTINATION"
exit
a evo npr moja musaka od kontekst menija:
Evo nisam bio lijen, pa sam na istom hardveru ( multiboot ) isprobao usage na manjaro kde, manjaro xfce i mint cinnamon, na način da su uvjek bile istovremeno pokrenuti defaultni file manager, firefox ( učitan isti yt sadržaj ), defaultni dvd snimač te apk za očitanje usagea. Evo na osnovu tih brojki ( možeš i ti odraditi iste testove na tvom hardveru ) možemo lamentirati o "laganoći" pojedinih distri, DE , i kvaliteti implementacije istih apk u različite distre i DE...
Doista vjeruješ da ti jedan DE uzima 8% a drugi 100% cpu za potpuno istu stvar? :-D