Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.537.639
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Par slika s novog Kubutnua. Vidim jos nisu rijesili bug u Dolphinu kad na desnom monitoru podmeniji se prosire na rub lijevog monitra. Ajd bar automatski se dize s ok rezolucijom na oba monitora. Dodali su wallpaper type picture of the day. Ranije otvarane aplikacije mogu staviti na prvo mjesto u meniju. Fino, glatko, brzo. Vidim da na 16.10 u konzoli nude do-release-upgrade tako da cu vjerovatno to i napraviti. Jedino mozda ima smisla od nule ako se brise swap particija.

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
Poruka je uređivana zadnji put pet 14.4.2017 11:57 (hrvooje).

1 0 hvala 0
8 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
hrvooje kaže...

Kakva se tamo katarza dogodila?

Srećom je to samo forum, i srećom nisam zlopamtilo. Znaš me godinama i znaš da cijelo to vrijeme zastupam isti stav : ovakav kupus, kaotičnost , dezorganizacija... su razlog zakaj tapkamo 20 godina na rangu statističke pogreške u desktop području. Linux je tehnički posve spreman i u mogućnosti je odrađivati 90% uobičajenih home desktop zadataka no iz niza razloga tapkamo bez mjerljivog pomaka.

Logično je da će s vremenom sve više inux korisnika to uviđati pa će pomalo mijenjati stavove i retoriku, a što će posljedično imati događanja kojima si tamo svjedočio... Ja živim sada i trebam rješenja za sada , i nemam vremena čekati zvjezdani nadnevak 70853.5 kada će foss filozofija dočekati svoj trenutak slobode-prosvjećenja-bla bla .....   Tvoj opis ( vrijeme/novac ) će isto polako mnogima iz dupeta doći do sivih vijuga .... 

ubuntu-kubuntu  17.04

Aj ako budeš išao na novi instal ili upgrade , daj samo za probu kreni procesom kao da automatici prepuštaš particioniranje ( prekinućeš naravno taj proces prije zadnje potvrde ) jer me živo zanima da li su u instalacijsku proceduru implementirali novosti vezane uz swap particiju. Logično bi mi bilo da kod nove instalacije automatika uopće ne nudi kreiranje swap particije, a prilikom nadogradnje starijeg linuxa bi mi logično bilo da u nekom trenutku proces nadogradnje ponudi brisanje stare swap particije i pukne obavijest da se od sada koristi swap file.......

...................

16 godina

automatika prvo mora detektirati postojeće stanje (raw-particije.. i mod npr uefi..) tako da o tome ovisi dalje ponuđeno, naravno ručno se mora moći bilo što (prastara stvar još iz winea, mada se ugl ne koristi, jer sve je file (i particija je zapravo samo oznaka na mediju). Tako da postojanje swapfilea nije baš ni po čemu bitan fičer, osim zbog multiboot-mixanja podataka iz hibernacije.. ako nemaš dva linuxa nema potrebe itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina

Hmm, zaboravio obrisati swap particiju prije upgrejda pa mi nije napravio swapfile. Razmišljam da li da ručno sada napravim swapfile.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina

-ako nemaš multiboot/hyber tad je particija bolje rješenje (upravo zato je do sad i tako korišteno..), zbog nepotrebnog overheada FSa tj baze/swap.. ne trebaju FS (dupli posao, zato se neke stvari i koriste na RAW disku), npr inode generira 1,6% oh-da.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina
ihush kaže...

..... tad je particija bolje rješenje .....

Ubuntu je prešao na swap file ( od 17.04 ) , a neznam da li će i u kojem tempu ga pratiti ostali igrači u tome ( fedora, arch , opensuse ... ).

No kada i ako svi pređu na swap file, nebumo baš imali puno lufta za osobnu konfiguraciju....

................

11 godina
ihush kaže...

-ako nemaš multiboot/hyber tad je particija bolje rješenje (upravo zato je do sad i tako korišteno..), zbog nepotrebnog overheada FSa tj baze/swap.. ne trebaju FS (dupli posao, zato se neke stvari i koriste na RAW disku), npr inode generira 1,6% oh-da.

Da, ali swap particija se više ne koristi. 0%.

Samomrzeći hrvat
17 godina
neaktivan

Ja sam prvo s partedom obrisao particije i onda isao od nule instalaciju. Maknio sam swap, jednu extended particiju jer mi sad ne treba. @bunker, nije mi nudilo brisanje jer sam ranije obrisao. Al ja uvijek odem na manual install. Znaci nije ni @entryju nudilo brisanje, tako da nema ponude brisanja ako postoji. 

Mali zajeb sto je na Kubuntu partner repo onemogućen pa kad sam se spojio preko Bluetootha na mobitel i na internet nije mi htio instalirati broadcom WiFi s bcmwl-kernel-source. Potrebno je u Discoveryju na settings označiti partner repozitorij i onda sudo apt-get install bcmwl-kernel-source prolazi .

2 0 hvala 1
8 godina

Nemre taj ubuntu bar jednom sve ispolirati....i sad bu to tak i u mintu,kubuntu....

Ako sam dobro shvatio, entryu nije pobrisalo swap particiju, ali mu nije niti kreiralo swap file, a sada mu se niti swap particija ne koristi... ?
17 godina
neaktivan

Ja mislim da koristi swap ako je ima. Druga je stvar sto je većinom 0 mb zauzeto, jer ima RAM-a

2 0 hvala 1
8 godina
hrvooje kaže...

Ja mislim da koristi swap ako je ima. Druga je stvar sto je većinom 0 mb zauzeto, jer ima RAM-a

Moguće... i kod mene je swap uvjek na nuli a imam 8 gb rama...

I kako ti izgleda taj swap file, gdje je pozicioniran, je li hiden, varira li mu veličina  ?

.......................

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.4.2017 14:34 (bunker).
17 godina
neaktivan

Da ti pravo kažem nisam ni gledao. Sinoc sam to kasno radio, a sad sam na mobu. Istrazim navečer

1 0 hvala 1
17 godina

Osobno mi nema smisla da nudi brisanje swap particije da bi kreirao swap file. Ako postoji particija, zasto bi je se brisalo? Sto ce biti s tim prostorom, nealociran? Ili ce extendat particiju do (koja moze biti bilo sto i sto moze poci po zlu) Zasebna particija od nekoliko gb mi nema smisla.

Opet, ako nema swap particiju zasto bi kreirao swap file, ocito nije potrebna/an 

S druge strane, ja vec dugo ne koristim swap i ne fali mi na racunalu sa 8gb rama.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nije 17.04 najbolje krenio. Danas mi se krenio wifi odspajat. Onda nađem kao ovdje da je neki bug s stalnom promjenom MAC adrese. Na kraju ispadne da to ima veze s ovim bugom tj. dns-om. Navodno samo onima koji su 17.04 friško instalirali, a ne oni koji su nadogradili. Dešava se i na wifi-ju i na ethernetu. Izgleda da je bug u paketu network-manager 1.4.4

sudo apt search network-manager
[sudo] password for hrvooje:  
Sorting... Done
Full Text Search... Done
network-manager/zesty,now 1.4.4-1ubuntu3 amd64 [installed]
 network management framework (daemon and userspace tools)

Kad je pukla veza, svaki put sam morao:

sudo service network-manager restart

ali nakon uređivanja /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf i dodavanja Googleovih dns-ova čini se da wifi radi sad neko vrijeme bez prekida. Koje njesra, u ranijoj verziji sve ok, onda u novoj opet ne radi. Ovo je najveći problem Linuxa na desktopu. I što je najjače, prijavljen je u siječni i još stoji status:

importance:high, asigned to:unassigned

Positivna stvar, touchpad mi radi bolje s novom Plasmom. Kad otpuštam prst nema slučajnih skakanja pokazivača. Kružno skrolanje radi odlično.

0 0 hvala 0
11 godina

Ako će koristiti particiju, ja sam ok sa tim.

Ja sam napravio upgrade, tako da mi wifi radi savršeno, štoviše cijeli apgrejd je savršeno prošao, nisam niti jedno pitanje dobio za zamjenu config file-ova. Sustav mi čak malo brže radi nego prije, ali to je vjerojatno do hrpe bugova koje su imali u gnome-u na 16.10.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Entry Point kaže...

Hmm, zaboravio obrisati swap particiju prije upgrejda pa mi nije napravio swapfile. Razmišljam da li da ručno sada napravim swapfile.

Još nisam napravio upgrade, znači prije upgradea trebam obrisati swap particiju?

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
neaktivan

Ima tko da je probao Antergos i/ili NixOS da podijeli dojmove?

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Entry Point kaže...

Još nisam napravio upgrade, znači prije upgradea trebam obrisati swap particiju?

Ne. Kod upgrejda se zadržava swap particija, a kod clean installa ne radi swap particiju nego koristi swapfile. Ja sam si stavio u dualboot Ubuntu-Mate 17.04 pa evo par slika kak to izgleda dok se koristi swapfile. Za bunkera sam napravio sliku kaj ubuntu napravi dok se ide na automatsku instalaciju (ja sam manualno kreirao particije)

Evo i primjer dok se koristi swap-otvorio sam 99 tabova u ff

Particije+koje+bi+kreirala+automatska+instalacija Particije+koje+bi+kreirala+automatska+instalacija
gparted gparted
task+manager task+manager
swapfile swapfile
Firefox+potrošnja+rama+sa+99tabova Firefox+potrošnja+rama+sa+99tabova
Task+manager-ff+s+99+tabova Task+manager-ff+s+99+tabova
ff+dokaz+da+ih+je+stvarno+tolko+otvoreno ff+dokaz+da+ih+je+stvarno+tolko+otvoreno
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.4.2017 22:21 (Thorin20).
17 godina
neaktivan

I kod mene swapfile u rootu ima 2GB, iako imam 8GB RAM-a. 

2 0 hvala 1
11 godina

Sustav mi se ne želi ugasiti, stane kod gnome display manager shut down i tu visi.

Mislim da to ima veze što nema swap file-a. Moram provjeriti danas.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Oprostite ako je ovo krivi podforum/tema ali jako, jaaaako žurim.

Spremao sam se napraviti dual boot windows 8.1 i Ubuntu-a, nisam imao USB stick nigdje blizu pa sam posudio jedan od prijatelja.

Na tom sticku je bilo mnogo privatnih fotografija i životopis, ja "skinuo" linux na usb, otišo u recovery advance (nešto tako) i nigdje usba da napravim dual boot, mislim ja u sebi nema veze, prvi mi je put, malo sam se umislio da se razumijem u računala... i tako par min kasnije u "dobrom" starom windowsu otvorim taj USB i tamo NEMA FOTOGRAFIJA NI ŽIVOTOPISA NI NIČEGA... prijatelju sutra popodne trebam vratiti stick... Pomagajte!!!!

0 0 hvala 0
17 godina
Pripremi se na VEEEEELIKUUUU ispriku frendu...😱😱😱
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
17 godina

http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec

ovaj program moze eventualno spasit slike ako imas srece, moze i ostalo, ali budi spreman da imena fileova vise ne postoje i da ces to morat sam preimenovat, trazit itd.

0 0 hvala 0
8 godina
Entry Point kaže...

.... Moram provjeriti danas.

Biće tu posla svima nama dok se to sve neispolira.

Meni je prvo creators update od win 10 pregazio linuxov loader. Onda sam sa supergrubom2 ulogirao se

u manjaro , restorao grub , nakon čega je došla poveća nadogradnja za manjaro nakon koje mi je 

nestao win loader , a nijedna poznata metoda ( sudo update grub i sl, systemd kemijanje , ... ) više nije moga vratiti win u grub...

Veselje do ibera .....

17 godina
bunker kaže...
Entry Point kaže...

.... Moram provjeriti danas.

Biće tu posla svima nama dok se to sve neispolira.

Meni je prvo creators update od win 10 pregazio linuxov loader. Onda sam sa supergrubom2 ulogirao se

u manjaro , restorao grub , nakon čega je došla poveća nadogradnja za manjaro nakon koje mi je 

nestao win loader , a nijedna poznata metoda ( sudo update grub i sl, systemd kemijanje , ... ) više nije moga vratiti win u grub...

Veselje do ibera .....

pretpostavljam da si provjerio da je particija od windowsa na mjestu i nije obrisana?

provjeri jel imas instaliran i ako imas pokreni os-prober (prije toga mountaj win particiju)

izvor

znaci: 

1. mountas particiju

2. sudo os-prober

3. sudo update-grub

cekaj, to je racunalo s manjarom, ubuntuom ili oboje (i naravno, ocito su tu i winsi)

ako ti se da slobodno opisi problem malo vise pa mozda skontamo nesto :) (nisam ni ja neki ekspert, ali znao sam se mucit s tim)

8 godina
ShadoW kaže...

ako ti se da slobodno opisi problem malo vise pa mozda skontamo nesto :) (nisam ni ja neki ekspert, ali znao sam se mucit s tim)

Kompa, hvala lijepo na pokazanoj volji za pomoć, no niti sam nisam siguran kaj se uopće desilo.

Na tom laptopu je bila kombinacija win 10 plus manjaro kde. Nakon nadogradnje windowsa ( CU ) su počeli problemi, no mišljenja sam da ta nadogradnja nije legla ispravno.

u pitanju je bila dosta stara instalacija win 10 koja je već i prije bila ofucana i narušena koječime. Ta nadogradnja je obrisala  efi particiju ( imao sam dvije efi particije , jednu linuxovu jednu windowsovu ) , a to se nikako nije trebalo dogoditi.

Windowsi su se bootali normalno ali se manjaro nije mogao normalno pokrenuti iako su sve njegove paticije i dalje bile na hdd-u , no nikako dobiti loader da se botnem u manjaro.

U manjaro sam se ulogirao supergrub2 diskom , odradio sudo update-grub , restartao laptop, i u tom trenutku je sve bilo u redu.

Nakon toga je došla poveća nadogradnja na manjaru , odradio sam tu nadogradnju , restartao laptop , no nakon toga nije više bilo onih sistemskih particija od win ( oporavak , sisytem )

i više do windowsa nisam mogao čak niti uz onaj win10 health usb iz kojega je moguće fixati koječega....

Na manjaro forumu vidim da su od verzije 17.1 unijeli neke veće izmjene vezane uz grub i efi , a ja sam dotada imao verziju 17.0 instaliranu.

Kako mi je win 10 bitni imati ( office 365 i sl ) , a očigledno je bilo da su win žestoko narušeni , išao sam najbržom linijom , iz live linuxa formatirao hdd , puknuo novu gpt tablicu

i odradio clean install win 10 ( najnoviji iso sa sadržanim CU ) .  Win su sada u savršenom stanju, tu su sve one particije koje i trebaju biti , naravno odmah sam odradio i image sistema ...

E sada si moram dobro razmisliti koji linux i na koji način ga instalirati jer mi se neda opet prolaziti cjelokupni postupak....

Srećom dobre sam volje pa sam sve ovo dosad odradio laganini ...........

..................

17 godina
bunker kaže...

Na manjaro forumu vidim da su od verzije 17.1 unijeli neke veće izmjene vezane uz grub i efi , a ja sam dotada imao verziju 17.0 instaliranu.

Kako mi je win 10 bitni imati ( office 365 i sl ) , a očigledno je bilo da su win žestoko narušeni , išao sam najbržom linijom , iz live linuxa formatirao hdd , puknuo novu gpt tablicu

i odradio clean install win 10 ( najnoviji iso sa sadržanim CU ) .  Win su sada u savršenom stanju, tu su sve one particije koje i trebaju biti , naravno odmah sam odradio i image sistema ...

E sada si moram dobro razmisliti koji linux i na koji način ga instalirati jer mi se neda opet prolaziti cjelokupni postupak....

Srećom dobre sam volje pa sam sve ovo dosad odradio laganini ...........

..................

Super, znaci imas sada sve funkcionalno. 

Sad, nisam koristio manjaro (iako planiram probat), ali sam na archu i znam da mi nije dosao sa os-prober-om te dok ga nisam instalirao, windowsima nije bilo ni traga, nakon instalacije je update gruba fino radio i sve pronalazio. Pa eto, ako budes opet imao istih problem provjeri s ovim :)

8 godina
ShadoW kaže...
Super, znaci imas sada sve funkcionalno.  

Da, imam superfunkcionalne windowse , a kako rekoh, sada moram dobro razmisliti koji linux i kako ga instalirati jer

mi se neda ponavljati sve ovo kaj sam danas pol dana radio....

..............na desktopu imam manjaro xfce, mint xfce i windows 7 i nekako sam siguran da me i tu čeka show nakon kaj potegnem nadogradnje 

na manjaru ili mintu.....

..............

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.4.2017 21:35 (bunker).
14 godina

Upravo nadograđujem Ubuntu na 17.04. Swap particiju sam pobrisao (prvo swapoff a zatim brisanje, sve iz gparteda) a zatim prostor pridružio susjednoj (tijekom ovog postupka sus e javljala upozorenja sustava o tome da promjene neće biti prepoznate od kernela do reboota koje sam zanemario jer sam ionako planirao napraviti reboot). Nakon toga napravio reboot sustava koji je potrajao malo dulje (treba pričekati do kraja dok se ne digne sustav, nema mjesta panici) i pokrenuo nadogradnju na novu verziju (upravo u tijeku).

Javim rezultat.

Stručnjak za odmaganje...

3 0 hvala 0
17 godina
bunker kaže....

..............na desktopu imam manjaro xfce, mint xfce i windows 7 i nekako sam siguran da me i tu čeka show nakon kaj potegnem nadogradnje 

na manjaru ili mintu.....

..............

evo, probam ja sad na archu pa javim kako proslo za nekih 10ak min (kad mi prode serija i rebootam) :)

edit: evo, sve radi kao i prije, windowsi pronadeni, arch boota

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.4.2017 22:09 (ShadoW).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice