Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.504.908
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Meni onako stoji cijelo vrijeme.... to mi je jedina zamjerka na Linux Mint.....
Moram priznat da ovaj mint jaako vuče na starije verzije winza.
Moram priznat da ovaj mint jaako vuče na starije verzije winza.
A na koju to verziju, 3.1? Ona je bila poznata po alpha blendu....
šalu na stranu, cinnamon je super za customize (nemam pojma o hrvatskoj riječi koja bi bila prikladna a kustomizacija zvuči kao da je netko silovao jezik)
Izgleda da Cannonical mozda dobije nove gazde , a nije iskljuceno da se i microsoft uplete.
U takvom scenariju su dva moguca raspleta : ili bu ubuntu time dobio dobar zamasnjak ili bu ga to pokopalo.
S obzirom na nesklonost linuxasa microsoftu ......neznam.... sve je moguce ...
Ma ajde kog sada briga za Ubuntu,Linux je postao vodeća distra. Ubuntu nije više što je bio,Unity je i dalje ružan i gotovo neupotrebljiv (istina,dosta toga su ispravili,ali ne smatram ga kvalitetnim riješenjem),a Linux Mint ima sve veću i veću bazu korisnika,sa Cinnamonom je predivan,sa MATE-om je odličnih performansi,neznam,meni je Ubuntu 3 mjesta ispod Minta.
btw. prati li ko Manjaro? Čuo sam da je izašla nova verzija Manjara. Zanima me,pošto je Xfce official DE od Manjara,a u comunnity editions ima i cinnamon i mate i ostalo,zanima me jel tko isprobao cinnamon? kako radi? ima li bugova?
Ja sam već neko vrijeme na Manjaru, doduse na XFCE i odlicno mi sve radi, bez ikakvih problema.. Isprobao sam i Cinnamon, ali kratko, i za to vrijeme nisam imao nikakvih problema :)
Kako natjerati da Ubuntu (igra) koristi dediciranu grafičku?
U pitanju je laptop iz Moj PC. Ubuntu je 15.04. Pod additional drivers sam odabrao nvidia zadnju verziju. Pokrenem Euro Truck Simulator 2 igra se izvrašava u prozoru, ako povećam na full screen i full hd rezoluciju užasno šteka, vjerojatno jer ne koristi nVidia grafičku. Na Windowsima igra super radi na tim grafičkim postavkama, bez štekanja.
Vidim da na nvidia stranici ima download Linux driver, moram to ručno?
Može li netko nabaciti screenshot desktopa ?
Već neko vrijeme razmišljam dati pokušaj Linuxu ali nemogu naći distribuciju koja će mi zapesti za oko. Dosta mi je bitno da je GUI ugodan oku, odnosno da ne izgleda staromodno kao Windows XP.
moj jadan oku ali super ugodan za koristenje desktopop :)
Ovo što sam do sada vidio me dosta odbija i ne sviđa mi se GUI, ne zadovoljava moj ukus.
Za sada mi je u uži izbor upao Papyros i Elementary OS, jedino mi oni zadovoljavaju dizajn dok su svi ostali još u mid 2000's.
Što čovjeku ne pokažete KDE Plasmu... Jedini DE koji liči na nešta (windowse, ili oni na njega).
Kako natjerati da Ubuntu (igra) koristi dediciranu grafičku?
U pitanju je laptop iz Moj PC. Ubuntu je 15.04. Pod additional drivers sam odabrao nvidia zadnju verziju. Pokrenem Euro Truck Simulator 2 igra se izvrašava u prozoru, ako povećam na full screen i full hd rezoluciju užasno šteka, vjerojatno jer ne koristi nVidia grafičku. Na Windowsima igra super radi na tim grafičkim postavkama, bez štekanja.
Vidim da na nvidia stranici ima download Linux driver, moram to ručno?
Uključi universe i multiverse repository-e.
I instaliraj bumblebee : "sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia primus linux-headers-generic".
A igre onda pokrećeš ovako " optirun ime_igre".
@sum rekao je nek mu poslikamo ono kaj i koristimo, al da, dobar prijedlog ako želiš neš ljepog. (ili pogledaj elementary os, on isto dost ljepo zgleda).
Što čovjeku ne pokažete KDE Plasmu... Jedini DE koji liči na nešta (windowse, ili oni na njega).
Nije mi bitno da OS izgleda kao Windows, upravo nešto drugačije mi se i sviđa.
Evo par primjera, ovako nekako bi se dalo pimpati preko almighty Terminala:
pogledaj Elementary OS, KaOS i OpenSuse. Po meni jedni od najljepsih OS-a
Pogledaj malo i Conky
sad tek vidim slike. Mislis da ti za onu orvu sliku treba doslovno par minuta posla. Gnone+GTK+skin za vlc + icon pack. Doslovno par linija koda u terminalu. Nista pretesko ni prezahtjevno a opet izgleda prelijepo
A čuj, kada pogledamo golu statistiku onda ispada da ubuntu baš i nije toliko beznačajan u svijetu linuxa. A statistika kaže ovako : ubuntu vs mint = 40 vs 1 desktop korisnika , a ako znamo da je ubuntu treći najzastupljeniji home desktop os na planeti , onda ispada da u svijetu home linuxa je možda i 50 vs 1 u korist ubunta naspram svih ostalih distri zajedno. A vjerojatno znaš da ubuntu opako ulazi i u svijet poslovnih servera gdje polako istiskuje i debiana. Ipak ubuntu ima čvrstu i prepoznatljivu infrastrukturu i kakvi takvi plan podrške i releasea naspram ostalih kaotičnih-nepredvidljivih-oneman distri a to je nešto što se jako cijeni u poslovnom svijetu. I opensuse ( tj komercijalni suse ) i fedora ( tj komercijalni red hat ) isto imaju dobru infrastrukturu no brojčano i statistički jako zaostaju za ubuntom na mnogim poljima.
A nemojmo ni zaboraviti da je ubuntu u par godina više učinio na popularizaciji nego sve ostale distre zajedno u zadnjih dvadesetak godina. A još kada dodamo da ubuntu ima i kakvu takvu oem suradnju sa hp i dell-om ....Neznam dali znaš , ali kernel 3.16 za Debian 8.0 održava Canonical do iduće godine. A tek kada spomenemo da je ubuntu ušao i na mobilno smartphone-tablet tržište , onda ja ipak nebih tako olako ispalio floskulu " kog sad briga za ubuntu ! "
A povijest nas uči da su se tvrtke ( tj njihovi proizvodi i aplikacije ) masno prodali i sa daleko manje korisnika nego kaj ih ima ubuntu. Tako da ipak vrijedi ona stara da je sve moguće...
Izgleda da Cannonical mozda dobije nove gazde , a nije iskljuceno da se i microsoft uplete.
U takvom scenariju su dva moguca raspleta : ili bu ubuntu time dobio dobar zamasnjak ili bu ga to pokopalo.
S obzirom na nesklonost linuxasa microsoftu ......neznam.... sve je moguce ...
Ako te M$ uplete,prelazim na bsd...
Zašto? Samo zato što će microsoft sudjelovati u razvoju? Pa ako ostaje open-source,koga briga,bitno ti je da tebi os funkcionira kako treba,a prelazak na bsd iz razloga jer je to microsoft je glupost..
Tako je.
Ms bi mozda uveo korporativnog reda u linux a i mozda bi ubrzo uslijedile napokon kvalitetne aplikacije i igre. Ni opensuse nije propal kad je microsoft usul milijardu novellu ...
Ms bi mozda uveo korporativnog reda u linux a i mozda bi ubrzo uslijedile napokon kvalitetne aplikacije i igre. Ni opensuse nije propal kad je microsoft usul milijardu novellu ...
E yebi ga, baš si moral to otkrit. Sad će bježat i sa opensusea ....
Ne bih se čudio da traži investitore. Canonical je privatna firma, vjerojatno sve ove godine posluje s gubitkom pa se hrpa smanjila.
Sad kad su zagrizli za cloud, dockere, partnerstva s telekomima, telefone vjerojatno su Marku porasli apetiti, pa će trebati pomoć. Ne vjerujem da investitore zanima 1% desktop a, prije ono što Canonical radi s Openstackom.
Više novca, znači više developera što je dobro za nas. Najlakše je kad nam se ne sviđa nastaviti sa Mintom na Debianu. Uzimati MS kao neku zlu organizaciju koja živi u mračnom dvorcu na vrhu planine gdje stalno udaraju munje i zavijaju vukovi nema smisla.
Za izgled Kde5 je po mom okusu, ali je bugovit. Instaliraš ubuntu i netko je već gore postao sliku s numix temom, ili imaš razne OSX, elementaryos teme itd..
Npr. ova Arc tema
http://www.omgubuntu.co.uk/2015/06/arc-gtk-theme
Instiraš ovaj ppa i Unity tweak i igraš se cijeli dan
http://www.noobslab.com/p/themes-icons.html
https://launchpad.net/~noobslab/+archive/ubuntu/themes?field.series_filter=utopic
sudo add-apt-repository ppa:noobslab/themes
sudo apt-get update
Pa bar je Linux poznat po podešavanju
** Evo ovdje imaš 700 stranica foruma sa ekranskim pucnjevima pa uživaj
http://www.linuxzasve.com/forum/viewtopic.php?f=28&t=212&start=7460

Već neko vrijeme razmišljam dati pokušaj Linuxu ali nemogu naći distribuciju koja će mi zapesti za oko. Dosta mi je bitno da je GUI ugodan oku, odnosno da ne izgleda staromodno kao Windows XP.
Probaj neku distru sa GNOME3 DE-om. Mišljenja ljudi su podvojena jer su se odmaknuli od standardne desktop paradigme.
Osobno mi paše kako se ponaša i izgleda.
Ako Microsofit kupi Ubuntu odmah ćemo dobiti:
a) IE za linux
b) MS office za linux, zanimljivi će biti okršaj Oracle Mysql vs MS Access na desktopu
c) MS SQL dolazi na potpuno novo tržište na kojem suvereno vlada Oracle
d) MS Visual studio na linuxu? e to bi bilo interesantno za vidjeti
e) DirektX za linux? malo vjerojatno, ali nikad se ne zna....

Pa to je teks editor, nema veze s IDE - om.

Ako Microsofit kupi Ubuntu odmah ćemo dobiti:
a) IE za linux
b) MS office za linux, zanimljivi će biti okršaj Oracle Mysql vs MS Access na desktopu
c) MS SQL dolazi na potpuno novo tržište na kojem suvereno vlada Oracle
d) MS Visual studio na linuxu? e to bi bilo interesantno za vidjeti
e) DirektX za linux? malo vjerojatno, ali nikad se ne zna....
Ako dodu MS Office i DirectX na Linux, onda tek nece biti razloga za ostanak na Win, osim pro dizajnerima radi Photoshop-a

-što fali distrowatchu? zašto postoji, zato da bi mi lupali skrinšotove i 'navijali' uz različite potrebe, želje ili ukuse (prema DE-GUIu..). ?? Staviš (ako si tipical male) neku sisatu starletu oskudne odjeće na wall i to je to (buttoni su nezanimljivi). Izbjegavaj ubuntu/kubuntu koji s trokutasko-kockastim backgroundom (geometrija) baš ničim ne izaziva 'želju'.
pa na 'topic'.. :)
o teoriji kupnje linuxa by malomekšeg..
- bezvezarija.
btw, MS je od Novella otkupio licence (ne upumpavao u firmu), npr hyper, .net itd. .. tj polovica onog što se nabraja u darkyevom popisu želja..
-ms je već izbacio MSO za android.. odavno postoji (gasi se jer MS nema interes) za OSX.. android i OSX su što? (linux je port *nixa, uz bsd zapravo iste stvari).
-MS nema razloga kupiti Ubuntu, tj Canonicala.. tj što bi MS kupio? Linux? Kupuju se patenti.. a tog i pod linuxom MS ima dok Canonical nema.. Kupiti Distru? Svašta.. ali moguće, kao izraz 'carske moći' (jednako kao proglasiti konja senatorom..).
ozbiljno (pitanje), kad bi / ako bi, MS kupio ubuntu.. . što je kupio? Mobitel? LOL... Možda bi kupio DE-GUI? ... užas. 'da sam ja MS' vjerojatnije da bi kupio lanac panpekovih pekara ili konzum.. (ako je s Metro brandom bio problem oko naziva GUIa, ... zašto idući nebi bio npr 'konzum'??) .. blentavo (zvuči) ali ima više istine nego u kupnji ubuntića.
@ihush mislim da od drveta ne vidiš šumu. 60% openstack, koji zamjenjuje vmware, instalacija ja na ubuntu. ne rh, ne centos. gdje je azure? zato Canonical.
http://www.infoworld.com/article/2608163/openstack/user-survey--ubuntu-is-the-top-openstack-os.html
zadnjih par godina se piše o IPO-u Canonicala, pa zašto nije moguće da je i MS u igri za sve telekom partnere koje je Mark skupio.
Ovo nema veze s desktopom, koji je Canonicalu postao zadnje bitna stavka.

..
zadnjih par godina se piše o IPO-u Canonicala, pa zašto nije moguće da je i MS u igri za sve telekom partnere koje je Mark skupio.
Ovo nema veze s desktopom, koji je Canonicalu postao zadnje bitna stavka.
- naravno, Desktop je sporedan MSu par godina (win8), mobilna platforma.. ali mu za to ne treba ubuntu (ne pratim Canonicalove ugovore telekomima, to bi moglo biti.. to je često 'pravno' lakši način kako doći do pozicije.. kao da neki bogataš kupuje umjestnička djela, ne želi da se to zna jer tad mu nabiju cijenu + antitrustovske itd. tako da može biti.. a tad to može spadati pod teorije.. da je od starta to bio Canonicalov zadatak kojeg bi sad unovčio prodajom MSu, koji bi istu stvar platio bar dvostruko direktno..) -nategnuto, tad KISS kaže da vjerojanto nije točna 'teorija' :) + zagrada veća od texta, lol.
- da B.Gates kupuje 'kokoš' na placu, njega bi to koštalo ko sv.Petra kajgana.. kad to radi drugi za njega prođe jeftinije + regulatorne agencije ne blokiraju do finiša. Ali unutar linux-ubuntua ne vidim ništa 'za MS'.. jer sve je već odavno ispod haube tu, utrženo-kupljeno.. naravno s druge strane su Oracle, IBM, itd. koji jednako ne žele malogmekog da im opet neprimjetno utjera kao prije par desetljeća s OSom. Kad se spominju telekomi, tko njih opskrbljuje, upravo spomenute 'velike' kompanije od kojih je veliki plavi sinonim za IBM. Tu bi (ako je to bio plan) MSu bio blokiran put, kojeg je tad Canonical obavio lakše-jeftinije.
biz as južual, najmanje veze s win-lin kao softwareom ili temom za prepucavanje geekova. Dizel, super.. što me briga ako sam ja 'ina'.