Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.511.751
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
Veliki Brat kaže...

LOL, strojar... Nisam trebao tako precizno pitati, jel'da?  :D

Mislio sam na ovo što je domagoj odgovorio - može se namjestiti, to me interesiralo.

Pa onda pitaj ono što te zanima.

Vrlo je lako podesiti da super tipka pokreće Xfce izbornik. Odeš na postavke zatim odabereš tipkovnicu. Otvoriš karticu za prečace i tamo potražiš xfce4-popup-whiskermenu.  Označiš ga (lijevi klik miša) i onda ideš na Edit (ili uredi). Otvori se novi prozor gdje samo potvrdiš pa se otvori novi prozor koji te pita koju kombinaciju tipki ili tipku želiš koristiti za pokretanje naredbe. Klikneš na Super (Windows tipku) i to je to.

Jel' sada dovoljno precizno?

Stručnjak za odmaganje...
15 godina
Linux - pitanja i odgovori

Ima li neka caka sa Opensuse? Skinuo sam zadnju(13.2) i predzadnju(12.2) verziju,GOME i KDL,64 i 32 bit,pravio USB sa raznim programima,spržio i DVD ,ali nikako da proradi.

Svaki put je ista poruka da ga ne može bootat i nekakva greška karnela.

0 0 hvala 0
17 godina
mario.L_hr kaže...

Jel' sada dovoljno precizno?

:(

Negdje je upravo umro jednorog, jer sam ja povrijedio kolegu linuxaša. Nije mi to bila ideja, sry.

Ali jednostavno nisam mogao odoliti, kad su svi strojari koje znam (ili se samo dopisujem s njima preko foruma) apsolutno nevjerojatno precizni u svemu što rade :)

Gledam te!
17 godina
stipest kaže...

Ima li neka caka sa Opensuse? Skinuo sam zadnju(13.2) i predzadnju(12.2) verziju,GOME i KDL,64 i 32 bit,pravio USB sa raznim programima,spržio i DVD ,ali nikako da proradi.

Ako se dobro sjećam Suse nije radio klasičnim metodama, zahvaljujuči njemu sam prvi put naučio koristiti DD i sad ga za sve koristim :)

Sintaksa: sudo dd if=/put/do/input/filea of=/dev/sdX

X predstavlja usb na koji želiš staviti, vidiš raspoložive uređaje s lsblk

P.S.

Nakona DD-anja obično treba ponovno napraviti partition table i file system na USB-u pa ako neznaš, nemoj koristiti DD zasad.

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.5.2015 0:38 (josipva).
17 godina
neaktivan
josipva kaže...
P.S.

Nakona DD-anja obično treba ponovno napraviti partition table i file system na USB-u pa ako neznaš, nemoj koristiti DD zasad.

Hoćeš reći da, ako opet bude htio koristiti USB normalno kao spremnik podataka, inače nema zapreke da koristi dd za snimanje slike na usb stick. 

A za partition table i file system tu je gparted. 

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.5.2015 8:08 (hrvooje).
14 godina
Veliki Brat kaže...

:(

Negdje je upravo umro jednorog, jer sam ja povrijedio kolegu linuxaša. Nije mi to bila ideja, sry.

Ali jednostavno nisam mogao odoliti, kad su svi strojari koje znam (ili se samo dopisujem s njima preko foruma) apsolutno nevjerojatno precizni u svemu što rade :)

Nisam se naljutio ili osjetio povrijeđenim. Trebao sam ubaciti smajlić na tom postu.

17 godina
mario.L_hr kaže...
Veliki Brat kaže...

Nisam se naljutio ili osjetio povrijeđenim. Trebao sam ubaciti smajlić na tom postu.

Jej! Jednorog iz alajv! Riđojs piplz, riđojs! 

Gledam te!
17 godina

Pozdrav ekipi...

Htio bi stavit Kubuntu 15 pored Windowsa.

Imam ssd od 120gb s windowsima od toga je 90gb free.

Napravio bi particiju za Kubu od cca 40gb (dovoljno?).

Particiju bi napravio u Windowsima pa me interesira jeli bolje napravit disk koji je Unlocated ili nekako drugacije?

Da li se moze napravit da odabir os-a bude od Windowsa ili ce to po difoltu pripasti Grubu?

Toliko zasad, svaka pomoc/prijedolg je dobrodosao.

Hvala

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
djigibao kaže...

Particiju bi napravio u Windowsima pa me interesira jeli bolje napravit disk koji je Unlocated ili nekako drugacije?

Da li se moze napravit da odabir os-a bude od Windowsa ili ce to po difoltu pripasti Grubu?

Sam linux operativni sustav će ti po instalaciji zauzeti 4 - 6 gb , no ako ga misliš koristiti na duže staze onda mu naravo moraš malo više dodijeliti.

Moj ti je prijedlog slijedeći za particioniranje :

1. 500 mb , fat 32 , EFI Boot particija

2. 50 GB , ext4 , /  particija  ( tu ti ide os i programi instalirani )

3. swap , duplo od ram-a ( ako ćeš koristiti hibernaciju, sleep i ostalo )

4. ostatak slobodnog prostora , ext4 , /home  ( tu ti idu postavke, osobni podaci, datoteke , slike, filmovi....)

Predlažem da iz windowsa obradiš hdd na način da odvojiš prostor i ostaviš ga neobrađen , a prilikom instalacije linuxa,

navedi ručno particioniranje i onda taj neobrađeni prostor particioniraj prema gornjoj shemi.

Svakako prije instalacije dobro se zaigraj u live modu sa kubuntom , pogotovo zahtjevnije grafičke i procesorske manipulacije

jer je kubuntu iskoračio u plasmu 5 pa da ti posle nebi bilo iznenađenja. Pokreni i kakvi bench da vidiš jel bu rušenja i artefakata po ekranu

te dal buš dobijal popupove o rušenju plasme......  Ako još nisi čvrst u odabiru, ima puno distri za odabrati prema vlastitim potrebama....

Ako su gore win 8  gpt, uefi, secureboot , onda samo polako i strpljivo ......

11 godina
protjeran
stipest kaže...

Neznam u kojem operativnom sustavu to pokušavaš , a ako to radiš iz linuxa onda ti je dosta samo jedna aplikacija

koje odlično obrađuje suremene hibrid iso slike .  Evo ti link di su i detaljne upute o radu sa disks aplikacijom:

http://www.radar365.info/2015/05/usb-stick-format-pomocu-disks-aplikacije.html

http://www.radar365.info/2015/05/izrada-live-usb-pomocu-disks-aplikacije.html

Nemre jednostavnije od toga....

.

15 godina

Radim iz win7.

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
stipest kaže...

Radim iz win7.

Onda universal usb instaler .... meni je uvjek odradio job...

http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/

17 godina

Zapravo, postoji i dd for Windows, izvrstan alat.

Iako u principu koristim unetbootin iz Windowsa, ako nešto ne prođe dobro, onda je dd for Win.

Gledam te!

0 0 hvala 0
16 godina
djigibao kaže...

.

..

- dovoljno.

- svejedno, FS mora biti nativni za OS, dakle ne NTFS, dakle moraš ga formatirati (npr ext3-4), dali ćeš particiju pripremiti prije installa ili u installu je sporedno (ovisi što šti je zgodnije ili manje rizično jer početnici zabriju sa slovima i sl. Nema slova imaš path, disk, particija i eventualno labela).

- može, ipak odradi 'normalan' install gruba, nakon tog bootneš win i npr easybcdom središ win8 boot meni koji tad kontrolira grub...

- što god pogriješio bootmenijem, možeš popraviti/pregaziti installmedijem šteta što OS/win/lin nema klikajuće opcije kao easybcd..

složio sm si jedan takav pisi.. i tad vidim da mi je ipak xubuntu zgodniji (ali i kubuntu radi, instaliraj MS fontove).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.5.2015 1:01 (ihush).
17 godina

Kernel Virtual Machine for Gaming

dakle, oduvijek sam želio da mi linux bude glavni os na PC-u, al me ka tome sputavalo igranje, a dual boot ne podnosim, jer volim kad izađem iz igre nastavit koristit pc bez restarta, mnogi su mi preporučili da si u win instaliram VM i stavim neki linux no i to mi je neprihvatljivo, jer rađe bi da je obrnuto, pa me zanima dal je iko probao na Kernel Virtual Machine instalirat win i unutar njega igru i igrat, kolko sam uspio shvatit dosta dobro odrađuje posao (naravno u win pogasit sve nepotrebne servise onako ogolit ih pošteno)

http://www.linux-kvm.org/page/Main_Page

od distri bi koristio xubuntu, manjaro ili debian uglavnom xfice mi jako sviđa i lagan je za sistem. evo jedan link sa yt di čovijek igra asasin creed na KVM-u

najviše kaj bi igrao je diablo 3jer sam se navuko skroz na skroz i povremeno path of exile, več sam probao diablo 3 igrat u winiu i grafika ni bila katastrofa, pa sam išo guglat koju bi verziju winia mogo stavit, pa sam naletio na mnogo nezadovoljnih korisnika koji su dobili ban zbog igranja na winiu.

a i sinoč sam baš postavio pitanje tehničkoj podršci u blizzardu i rekli su da kako nije pametno igrat na wini i play on linux jer se dobiva ban, oni to prepoznaju kao hack tool, bezveze, a postoji client za os x i da nemreju napravit za linux to nevjerujem,oba su unixoidi.

zanima me dal je iko probao na taj način virualitirat windovse?

ili u nekoj drugoj virtualnoj mašini pokrenut win i igrat na njima?

konfa je iz moj pc, nije zadnji krik tehnologije, al nije ni stara kanta

hvala!!!

edit: evo još jedan film sa yt, ovo bi se trebalo isprobat, tu je u opisu i konfa koja se koristi.

ajde ljudi Vi koji ste godinama na Linuxu, valjda znate puno više od mene, ja za sad prikupljam info, al jako svrbe prsti :)

mrakky
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.5.2015 21:22 (mrakky).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
ihush kaže...
... instaliraj MS fontove).

Meni je primjerice Infinality + Open Sans najbolji fontovi od svega što sam dosad vidio...

@mrakky

Evo ti literatura, ukratko treba ti jedna grafička za host (može i intel integruša), jedna grafa za guest i proc/mobo kombinacija koji podržavaju Vt-d. Pravilno izveden setup ima skoro pa native performanse cca. 2-5% manje.

Poruka je uređivana zadnji put ned 31.5.2015 1:26 (josipva).
17 godina
neaktivan

Nevolje u Ubuntu zajednici. Ubuntu Community Council UCC kojeg kontrolira Shuttleworth (UCC zapravo nema puno prava u odlučivanju oko razvoja Ubuntua) objavilo je da više J. Riddella, dugogodišnjeg razvijatelja Kubuntua, ne smatraju voditeljem projekta. Radi se o tome da je Riddell tražio da se razjasni to što je Canonical tražio licenciranje njegovih paketa, navodno za Mint. 

http://www.theregister.co.uk/2015/05/27/kubuntu_ubuntu_loses_head_shuttleworth_riddell/

Naravno da se radi o novcima. Ranije sam čitao da se Riddell bunio, jer se na Ubuntu stranici prije nudila donacija za Kubutnu, Xubuntu itd., a danas tamo stoji zbirno i nejasno 'community projects'. On je tražio od Canonicala da razjasne točno kako se dijele te pare i kome. Oni su odgovorili s bankovnim transferima gdje se vidi da je Riddell često konzumirao ta sredstva. KCC (Kubuntu comunnity council) je stao iza njega i ne prihvaćaju ovu odluku. Shuttleworth kaže da to uopće nije za raspravu i da je odluka donešena.

http://www.linuxveda.com/2015/05/26/jonathan-riddell-gets-full-support-kubuntu-community/

Naravno,  ovo je loše za Kubuntu i za korisnike. Čini se da je Mintov način puno bolji, gdje sami skupljaju donacije, a sponzori nemaju prava uplitanja u razvoj. Više novca, više developera kao što su nedavno postigli kad su dobili novog glavnog sponzora. Šteta, al nekako mi se čini da Shuttleworth ima neki antagonizam prema KDE-u, kao da su ga u mladosti njegovi developeri mučili perom po golim tabanima. Zanimljivo da će Unitiy8 koristiti Qt framework, kao i KDE Plasma. Mogao je odmah 2004. krenuti s KDE-om i stvar bi bila puno jednostavnija ;)

4 0 hvala 0
11 godina

Lik je bio bezobrazan i agresivan i na godinu dana su ga izbacili iz KCC-a, a ne iz kubuntu projekta iz kojeg ga i ne mogu izbaciti.

Same dezinformacije se šire. Dakle on i dalje radi na kubuntu-u, odnosno to je po njegovoj volji, samo više ne može govoriti u ime ubuntu-a ništa.

Nigdje se ne spominje njegovo kenjanje po mir-u, unity-u i stvarima s kojima kubuntu nema veze.

Nek se ohladi malo, pa nije to dječiji vrtić.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Krivo čitaš. Napisao sam da ga više ne smatraju voditeljem projekta, a ne da on ne može radit kao developer.

Ne žele s njim razgovarat niti njemu dodjeljivat sredstva. žele da to bude neka druga osoba. Osobno mislim da kritike dobro dođu. Ako svi isto mislimo , onda netko ne misli dovoljno.

0 0 hvala 0
16 godina
hrvooje kaže...

..Ako svi isto mislimo , onda netko ne misli dovoljno.

-ne slažem se...

btwovski.. ima li nešto krucijalno, važno, potrebno, aktualno.. za linux? Nešto što trebaju široke narodne mase saznati ili što treba promijeniti kod geekova oko npr izbora distre, razlika OSa ili korištenja... nešto što bi se dalo svesti na 'linux nije windows', korištenje umjesto svađanje oko distri ili filozofije..?

Što napisati o linuxu u npr narodnim novinama/indexu ili vijestima jutarnjeg radija?.. Što napisati i za koga? Svi su korisnici-korisnici, neki od njih su power. Kako koncipirati tekst koji bi bio razumljiv korisnicima koji samo žele ''upali i radi'' kad već pribavljanje i instalacija distre prekoraćuje takav (ne)kriterij? Odgovor da to nije za korisnike bez određenog predznanja.. ali tad je takav tekst nepotreban uz postojanje svih odgovora ako imamo google i znamo tipkati/čitati.

Filozofirati? Što će to juzeru.. (pa i kontekstu kao odnosi šefa ubuntu-kubuntu, FOSS/Stallman itd.) a bez elementarnih stvari kao što je kodek nema ni pjesmuljka u mp3..

Što bi se moglo obraditi, a da razumije i juzer, ekonomist.. (jedino ne mora Cowboy).

17 godina
neaktivan
ihush kaže...
hrvooje kaže...

..Ako svi isto mislimo , onda netko ne misli dovoljno.

-ne slažem se...

Ti se ne slažeš da bi se trebali ponekad neslagati. Kontradiktoran si. Dakle, ja sam u pravu, ako se ne slažeš :)

*Gdje su 143.000 USD Canonical ne zna :)

http://fossforce.com/2015/05/ubuntu-show-money-kubuntu-lead-ousted/

Poruka je uređivana zadnji put ned 31.5.2015 23:15 (hrvooje).
11 godina
protjeran
ihush kaže...

Što napisati o linuxu u npr narodnim novinama/indexu ili vijestima jutarnjeg radija?.

Odgovor da to nije za korisnike bez određenog predznanja..

Što bi se moglo obraditi, a da razumije i juzer, ekonomist.. (jedino ne mora Cowboy).

Nešto nam dugo nema Cowboya .... 

U novinama i na radiju bi se imalo kaj reći o linuxu, od cijene preko sigurnosti do rada na starijem hardveru i bla bla, no za nepostojanje i neširenje informacija o prednostima ( i manama ) linuxa je ponajviše kriva linux zajednica . Pa nebu konkurencija radila epp za tuđe proizvode.  I , nažalost,  postojala je  ponuda za tv emisiju u vidu sučeljavanja linux vs windows ,  no nisam uspio pridobiti nikoga iz linux hr zajednice da izađe javno pred kamere i drži linux stranu naspram ekipe s druge strane koju bi neki od ms partnera ekipirali.  Čak sam bio u tom slučaju napadan od dijela linux zajednice  ( unutar koje sam tražio osobe za tu tv emisiju ) da to što radim ima komercijalnu pozadinu i da linuxu netreba tv promocija i da linux nije windows i bla bla u tom stilu .... Svašta sam tada čuo al nitko nije htel pred kamere i to javno reći.....

To kaj ihush kaže da nije  za korisnike bez predznanja, mislim da vrijedi za sve na ovoj planeti. Netko tko se dosad nije susreo sa smartphoneom, isti mu je vrag dal je gore android li windowsphone, on mora proći svoj period školice i učenja rada na tom uređaju...

Šta bi se moglo obraditi a da svi razumiju ?...   Hehehhehe,,  a ja bih krenul od toga da je iso za download veličine 1-1,5 gb  , višejezična instalacija traje  desetak minuta, prva nadogradnja je isto gotova u par minuta, znači unutar pol vure imaš friški i nadograđen os spreman za upotrebu. Za početak više nego dosta jer mi  je iso windowsa 8.1  prek 3 gb , instalacija traje i prek vure do upotrebljivog desktopa, a prva nadogradnja bome nekad uzme i pol radnog dana sa par restarteva...    Neradi se instalacija svaki dan, no od toga se kreće pa bi svakako i to trebalo ocjenjivati u nekoj tablici kao zaseban kriterij...

14 godina
bunkermax kaže...
Šta bi se moglo obraditi a da svi razumiju ?...   Hehehhehe,,  a ja bih krenul od toga da je iso za download veličine 1-1,5 gb  , višejezična instalacija traje  desetak minuta, prva nadogradnja je isto gotova u par minuta, znači unutar pol vure imaš friški i nadograđen os spreman za upotrebu. Za početak više nego dosta jer mi  je iso windowsa 8.1  prek 3 gb , instalacija traje i prek vure do upotrebljivog desktopa, a prva nadogradnja bome nekad uzme i pol radnog dana sa par restarteva...    Neradi se instalacija svaki dan, no od toga se kreće pa bi svakako i to trebalo ocjenjivati u nekoj tablici kao zaseban kriterij...

Nakon toga stoji činjenica da nakon instalacije Linuxa imaš većinu alata koja treba korisniku dok s Windowsima dobiješ samo OS i nekolicinu poluaplikacija (možda 10-ka promijeni priču s modern aplikacijama). Tada na windowsima slijedi instalacija svih potrebnih alata.

11 godina
protjeran
mario.L_hr kaže...

Nakon toga stoji činjenica da nakon instalacije Linuxa imaš većinu alata koja treba korisniku dok s Windowsima dobiješ samo OS i nekolicinu poluaplikacija (možda 10-ka promijeni priču s modern aplikacijama). Tada na windowsima slijedi instalacija svih potrebnih alata.

Pa tako nekako...no moramo biti pošteni i priznati da su win 8 daleko napredniji od prijašnjih verzija windowsa, da se drajveri automatizmom guraju kroz windows update, da se kodeci sa dva klika instaliraju u win media player, da sad postoji i win trgovina gdje se sa dva klika instaliraju ponuđene aplikacije......  No sve to kaj su kao velike novosti i napredne stvari uwin 8, pa to je sve već godinma standard u linux svijetu  ( od najčešćih aplikacija koje dođe predinstalirane u os-u, preko drajvera koji su već dio kernela pa do službenih repozitorija sa pripremljenim programima a instalaciju )...

Jedna velika linux prednost : sve na pc-u se nadograđuje sa jednim klikom  i tom prilikom se nadograđuje sam operativni sistem, drajveri kao i sve instalirane aplikacije.  E bome na winsima za hrpu naknadno dodanih aplikacija ili drajvera moraš sam voditi brigu o ažuriranju, a često to ažuriranje iziskuje postupak uklanjanja trenutne verzije nekog softvera pa zatim temeljito čišćenje registrya i sistema pa onda tek instal nove verzije tog programa..... Na linuxu je to skoro pa automatika,,traži se samo klik da to odobriš kad update modul skoči sa porukom da postoje nadogradnje.....

16 godina
mario.L_hr kaže...
bunkermax kaže...

- opet preskačete korake.. tj predznanje, download.. kako će juzer DL ako nema funkcionalan PC? Prazna kanta iz trgovine? Dakle, mora imati neki PC... tad odabrati distru (što je opet tema za sebe), recimo sad xubuntu, live (i ovisno o resursima/starosti 32-64 bit, danas može i 64 na svaki upotrebljivi PC do prije koje godine je i sam install bio zbugiran/problematično..). Pa izrada medija, usb/dvd..

Tako da juzer koji to zna, zapravo zna dovoljno da mu tema ni nije potrebna.

-nakon tog, juzer koji ima miša, upotrebljiv PC, i npr skinut live, može bootati.. to je već dovoljno (bez installa). Naravno ako uz miša ima i google, zna tipkati i najvažnije razumije ono što tipka-čita, tad mu nikakvav članak-uputa nije potrebna, jer za svaku sitnicu već posotji precizan howto.. osim osobnih preferencija npr kako podijeliti particije i sl.. Pošto takav juzer ni ne treba moju uputu, onaj drugi juzer ni s tri upute, navigacijom i držanjem za ruku neće doći do cilja.. pitam se kako koncipirati takav text, za koga.. osim za svoj ego ili gorivo za flamewarse..

-cijena? LOL.

-sigurnost?... pa ovako, juzera zanima dal u tetrisu ima 3 fpsa više, za to je spreman pokupiti neograničenu količinu malwarea.. ne zanima ih 90%..

-veličina nekog ISOa je bitna? Ima stvari gdje je veličina bitna, ali to nije za juzerski howto linux. pogotovo 'why'..

-već započinjete pljuckanje MSa.. nepotrebno/loše. Linux je OS, ima svoj univerzum, radi. Juzer može izabrati jednako kao ukus sladoleda, ne zato jer ga nagovaram ili ja tako kažem.. a svaki razlog za/protiv nekog OSa je korisnički ograničen (nije isto moj ili neki drugi kriterij, npr gaming..). =Korištenje!

Svaki OS je (skoro) savršen, radi. Problemi su kad od nakupina nulajedinica želimo nešto što s tim nema veze.. npr da imamo 'večeg' (ili manjeg). Korisnik koristi aplikacije. Browser, filemanager.. ako koristi word, acad, photoshop ili 90% gaminga.. tad mu je lakše odabrati windows distru s TPBa pri čemu cijena i sigurnost nije relevantni. + MS radi MSO za Android. Android je, OSX je. .. sve to je isti (ok, karikiram, sličan) OS. Dok je windows štogod mislili o njemu dominantan za DE.

-dali bi tema bila početnik-juzer server, mreža? ... ili specijalizirana kutijica kao NAS, router, mediaplayer.. tamo je 99% linux. Dali je to tema? Jasno, nije... a možda bi trebala biti, tj distra koja outofbox kao neki mediaplayer (zapravo svaka distra ubuntu-kubuntu-xubuntu..mint itd. pa do MythTV) može raditi dovoljno jednostavno/intuitivno za početnika? Pa čak ne mora biti početnik.. može biti user koji jednostavno treba prijedlog što odabrati od bezbrojnih distri a da ne mora potrošiti tjedna dana u DL i bootanju da bi to vidio...

-zašto bi takava tema/tekst bila bolja od npr Distrowatcha? Onaj juzer kojem distrowatch nije dovojan nebi trebao instalirati ni jedan OS. Treba doći u trgovinu i pokazati prstom na PC/tablet.. i upaliti.

Možda treba kritizirati tgrovačke FreeOS predinstalirane OSeve koji su beskorisni? ('DOS'..). Što juzer koji prvi put vidi linux može s takvom distrom osim format C: (hitna služba).. ali ni to s UEFIjem nije lako pa do tog da ne zna kako ući u BIOS ili pokrenuti install medij itd...

Što kad juzer ne koprehenda root pass i user pass, što kad ne zna da na ubuntu mora dodati restrictede, a da je linux samo jedan... sve ostalo su skeendeep razlike.

Previše sitnica koje iskusniji korsnik zna, kao mijenjanje brzina u autu, ali početniku se mora i to objasniti. Tema koja bi govorila o ulasku u BIOS? Besmisleno uz RTFM itd. Pa do tog dali text treba biti za idiota (kako ga vide veliki brandovi) ili nekog tko ne zna ali razumije i može naučiti. Matematika 1+1, slično je i ovo. Onaj tko razumije i ima google.. takovm sam nepotreban, ako ne razumije tad nemam volje. Kvaka22. Izlaz? obično je to KISS, koji bi u slučaju kvake rekao ukloni kvaku. To bi ovako preveo, juzer ne zna koji OS, upali i koristi kao mob-tablet. Naravno ako su njegove soft potrebe zadovoljene ponudom linuxa, ako nisu, ima win-osx... i to je njegov izbor. Dakle, prvi filter je ŠTO ON (želi) KORISTI, ne koji je OS jeftiniji, sigurniji ili bloatast..

11 godina
protjeran

A široka je to tema a i može joj se pristupiti sa više strana. 

Ako korisnik ima novi pc bez operativnog sustava onda ima isti problem downloada i instalacije bez obzira za koji os se odlučio .  

E sada jedna prava i vrlo korisna linux prednost  :  live mod  !  To mu omogucuje da bez instalacije isproba i hardver i brdo softvera jer na live usb uredno se instaliraju programi .

Ako dosad nema iskustva sa operativnim sustavima onda nebu znal za ubuntu restricted extras ali nebu znal ni za fragmentaciju na ntfs ni za trim ssd ni za ccleaner ni za antivirus bez kojeg je banana u prvoj vuri na winsima.   No ako se bar malo google konzultira onda bu brzo došao do linux minta di nemora ni znati niti za restricted extras ni za kodeke ni za javu ni za flash....za puno toga nemora znati a neke od tih stvari na winsima mora sam odraditi. ..  Standardni dio linuxa je i torent klijent kao i arhiver. ...

Daleko od toga da i windows nema konje za trku no i moderni linuxi imaju kaj ponuditi i u ovim stvarima koje nabrojah su ipak u prednosti. ....

1 0 hvala 0
16 godina
bunkermax kaže...

..

Ako dosad nema iskustva sa operativnim sustavima onda nebu znal za ubuntu restricted extras ali nebu znal ni za fragmentaciju na ntfs ni za trim ssd ni za ccleaner ni za antivirus bez kojeg je banana u prvoj vuri na winsima.   No ako se bar malo google konzultira onda bu brzo došao do linux minta di nemora ni znati niti za restricted extras ni za kodeke ni za javu ni za flash....za puno toga nemora znati a neke od tih stvari na winsima mora sam odraditi. ..  Standardni dio linuxa je i torent klijent kao i arhiver. ...

..

- da, live je dobar za probu, + svakako imati pri ruci.

- linux distri (ne linuxa), a distra je nakupina softwarea odabrana po nečijem ukusu/preferenciji.. dal je to browser ili torrnet.. enivej, ništa bitnog, tj to je kontradiktorno ideji da sam (sve) konfiguriraš/odabereš kao neki postulat linuxa, DEa itd.. jer se svaki od tih izbora (soft-app) može smatrati bloatom, kićem i sl.

- preskoči kritike win, kao (besmislen) frag-NTFSa.. vjerojatno nemaš dovoljno iskustva s win ili radiš na pogrešan način. Tražim razlog ZA (linux) ne PROTIV (win) jer je negativistički argument ugl zbog nepostojanja boljeg argumenta. Lin nije win, pošto je win dominantan za DE to mu je jedina mana tj nije mana OSa nego (ne)postojanja aplikacija koje korisnici žele bez obzira na razloge ili čak i besmislenost kao npr CC koji je smeće za čištećnje smeća, janitor...

- kad napbrajaš npr torrent, arhiver i sl. kao već instalirano, pa tad opet vidi ubuntu/Canonical, koji upravo zato ne instalira restrictede, tj ne želi licenčne probleme, to juzer mora sam. Dali win treba neki arhiver? Zašto? Ima zip, ima mountanje ISOa itd.. što nedostaje osim što linux distra nudi x-puta više? Možda ovako, trebam li npr calculator i notepad? Koliko juzera ih nikad nije upalilo? Ni jedan OS ne treba suditi po količini dodatnog softa koji može doći predinstaliran (za win OEM.. najčešće bloat).

- ako uspoređujem win-lin, što se može OSom? Ništa, potrebne su aplikacije. Koje app? Kad imaš odgovor, npr neki Office paket, tad OK može Libre/Open.. ali to može i na win, dakle lin-win je jednako, ali MSO može na win, ne na lin, što tad? itd.. Tako da bi ja postavio kriterij, koji soft mogu ili ne mogu koristiti, 7z može, firefox može, notepad++ itd. a što zanima kućne/poslovn juzere? Gaming, Adobe itd. Što tad juzer dobije s linuxom, Gimp i reinkarnaciju Elite? Umjesto sladoleda od čokolade, dobijem vaniliju? Samo zato jer vlasnik softa ne želi (bilo koji razllog) napraviti ver. za linux. MS sad radi MSO za Android... Što tad korisnik može birati od bezbroj distri, kad na svima može isti Office i Gimp, osim one koje ne može, jer nema. Birati terminal konzolu, UI, player.. =LOL. Možeš birati bezbroj 'OSeva' (DE, linux je jedan) ali ne i aplikacije tj ono što zapravo koristiš. Odnosno, tablet s Androidom koji može sve to, zašto bi tad juzer išao na npr Ubuntu ili neku drugu distru?

npr, outofbox kao live ili instalirana, ubuntu ili xubuntu (kubuntu, suse, mint..) svaka distra je OK, radi i donosi dovoljno softa. ArtistX donosi nekoliko puta više, tad je ArtistX bolji? Možda kao Live ali za normalno korištenje mi je dovoljan jedan player, pa i nijedan tj mogu instalirati po želji ako želim. Dal je višak tad bloatasti balast, dal je to OS? ... ili što je 'prosječan korisnik', tj koje su mu potrebe/želje..?

Potrebe nekog usera vs moje, ukus tj izbor između istih stvari, pa do izbora npr teme/backgrounda. To sve nije OS. Kako ga tad 'hvaliti' takvim mogućnostima? Slične 'dileme' su i pod win, npr svi 'moraju' imati winZip/winRar mada su komercijala (crack), mada postoji 7z, svi moraju imati Nero, MSO, Photoshop.. utlimatedišn, mada nikad ne trebaju ništa od mogućnosti pa čak ne upale soft. Što može Nero? (jedna stvar, multirecorder). Dali je Nero dobar-loš? Rekao bi jednako dobar kao bezbroj drugih + može multi (tu opciju nudi smao par komenrcijalnih soft snimača). Nije li isto s Photoshopom i ostalim softom? Ako korisnik bira, ima li pravo birati pa i pogrešno ili nepotrebno ili ćemo reči da mu je linux dovoljan, nešto što win ne može?

Linux je mrežni car, prednosti su za normalne korisnike nevažne, mreža je ista na svim OSevima, dovoljno portanja na win.. kao i server (osim AD i sl.) .. itd. Tako da ono gdje je linux jači ne pomaže, tamo gdje je win jači.. a jedini pravi kriterij može biti cijena za licencu. Opet, cijena OSa može biti zanemariva, npr cijene igara ili Adobe paketa, neke online usluge itd. jednako kao mobitel za 1kn, naplati se usluga. Dali je tad bitan mobitel ili usluga, OS ili app? Možda cijena 1kn? Pa opet svi žele ajfon i čak ih je više nego onih za 1kn... Korisnik želi ferrari, najradije đabe, može i ukraden, .. i da netko plaća gorivo, parking, servis, kazne..

Kako korisnika nagovoriti da poželi linux (šleper umjesto jurilice, mreža/server vs DE/PC) i dali ga uopće treba 'nagovarati'? Nije li to jednak zadatak kao biti advokat kriminalcu tj braniti mada je kriv, tako mi izgleda pozicija linuxa i korisnika.

11 godina
protjeran

Review najnovijeg sluzbenog clana ubuntu obitelji :

http://www.radar365.info/2015/05/ubuntu-mate-1504.html

Review se dopao i njihovom lideru pa je dospio na g + njihov. 

2 0 hvala 0
14 godina

Nikako i zašto bi ja ili netko treći nekoga nagovarao na to. Korisnika ima dovoljno da se Linux i distribucije razvijaju. Sada da li je to 1-2% ili 7-10% (kao što pokazuje statistika posjeta web stranice koju ja administriram) nebitno je. Kad bi HR prodala bilo kojeg proizvoda koliko ima Linux korisnika (desktop) nitko nebi morao raditi.

Jedan hint: koliko traje prosječna instalacija Windowsa u odnosu na Linux (uzmi u obzir i sve update).

16 godina
mario.L_hr kaže...

Nikako i zašto bi ja ili netko treći nekoga nagovarao na to...

..

Jedan hint: koliko traje prosječna instalacija Windowsa u odnosu na Linux (uzmi u obzir i sve update).

- nazovimo to projekt popularizacije, prema vulgaris juzeru.. obrnuto od Dragine kritike ili Cowboyevog compilea koji radi bez RAMa. Probližiti linux juzeru, izbjeći bar pogrešan izbor distre ili kad u temi moraš objašnjavati termin restricted i sl. (mada bi svatko morao znati googlati pa tako otkriti značenje bilo kojeg nepoznatog pojma itd.).

- varaš se... (win je brži, updateovi su nešto drugo.. ali OK i to je vrijeme može se uzeti u obzir). Vrijeme na kraju nije neki 'ozbiljan' kriterij za izbor..

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice