Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.506.249
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

probao sa Uneto, ista stvar, formatirao sam usb na fat32 sa drugim programom, istva stvar, matična gigabyte 970a ud3 rev 3.0, phenom x4 965.. neznam više , na laptop normalno sve se instalira na komp uopće nemogu linux stavit

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Ako druga distra dela, a fedora ne : probaj "rootdelay=10" kernel opciju (man grub)
Ili ako imas vise diskova, pa moras rucno kucat "root=/dev/sdc1" i sl.
U slucaju da nije samo fedora, vjerojatno bios/efi problem, ako je secure boot on.
Iskljuci pa probaj tako, flash-aj novi bios ako ne dela.
dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=512 count=62 seek=1
14 godina
dell_optimist kaže...

probao sa Uneto, ista stvar, formatirao sam usb na fat32 sa drugim programom, istva stvar, matična gigabyte 970a ud3 rev 3.0, phenom x4 965.. neznam više , na laptop normalno sve se instalira na komp uopće nemogu linux stavit

Da li je u pitanju novije računalo (kupljeno kao komplet u zadnjih godinu dana)? Što je bilo instalirano prije na tom računalu? Jesi li pogledao u BIOS-u da li je uključen UEFI secure boot? Ako je prebaci na Legacy.

Stručnjak za odmaganje...
11 godina
protjeran

Sve više linux distri podržava upis sigurnog ključa u secure boot na uefi biosu, tako da u biti više tu se nebi trebalo ništa čačkati.  Već mjesecima mi ubuntu, opensuse, mint, se glatko instaliraju pod defaultnim uefi postavkama, uredno čip secure boota prihvati upis ključa, ...  Čak i za hdd stavim gpt tablice, da bih imao dva boot filea, i sve to uredno radi na distrama koje sam spomenuo...     Solydxk ne podržava uefi, a za fedoru nisam osobno probao....

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Linux Mint

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.9.2014 10:36 (alexspalato).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
josipva kaže...
hrvooje kaže...

Svjetski poznati Linux bloger dedoimedo, smucao se ovo ljeto  izgleda po hrvatskoj 

http://www.dedoimedo.com/life/grobnik-renault-clio-cup.html

Moguce da je hrvat, zove se Igor Ljubuncic...

neznam da li je hrvat ili ne ali s 'nasih' prostora je sigurno. Dosao je prije par mjeseci na LZS forum registrirao se i malo bio tamo. Isceznuo je i odonda nis ne pise, ali mozda naleti koji put i cita forum :)

Sve u svemu nas je covjek {#}

12 godina
neaktivan

Prije je bilo na njemu win 8.1, tj jos uvijek je jer zelim dual boot. Samo je jedan disk Samsung evo 120 gb ssd, pokusao sam flashat bios ali kad skinem za win 8.1 javi gresku da nije kompatiblno sa mojim sustavom. Nezz sta bi jos moglo bit, dosada sam vec na par laptopa normalno stavio linux ali prvi put da mi se ovo dogada

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
UEFI 100% - prebaci boot na legacy, to kaj ti Mario veli.
Ne moras flash radit ako imas tu opciju u biosu, jedino ako imas stari bios.
I flash aplikacija mora bit 64 bitna za 64 bitni sustav, vjerojatno zato nije kompatibilna.
Moguce da ima neki workaround za 32bit na win8, ali nije moj problem jer ne koristim ms.
Da je moja kanta, novi disk unutra, a ssd bi ostal za garanciju.
dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=512 count=62 seek=1

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ako slučajno imaš na ploči USB3.0 i USB2.0 portove posebno,uštekaj stik u USB2.0 port. To je mene hebalo na jednom laptopu.

Inače u BIOS-u ako ti je USB-FDD onda nebuš uspjel bootat.

Također, provjeri MD5 hash iso-a da ne bi bilo nekih oštečenja :/

Usput,nemoj flashat ako baš ne moraš!

--------------------------------------------------------------------------------------------
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.9.2014 18:56 (zerocool12).

0 0 hvala 0
15 godina

Hajd, da i ja pomognem. Dakle, neki krasni ljudi napravili krasan komadić softwarea. Odaziva se na ime Rufus! Dakle, ja još ne naiđoh na PC koji nije bootao nešto s USB sticka, a što sam napravio s dotičnim programčićem! Vjerujem da bi i palačinku bootnuo nakon što je dotični pukne na USB flash ili SD disk. Samo je bitno prilikom formiranja USB-a odabrati da FS bude FAT32, da sa koristi ISO image i voila! Osim toga, lijepo je i otvoriti LOG prozorčić od dotičnoga da se vidi što mala beštija radi. Ergo, čovjek zbilja napravio krasan programčić, pa makar to bilo i pod Windowsima {#}

1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
dell_optimist kaže...

Prokopao sam po netu, izgleda da ta matična ploča ima problema s bootanjem s USB-a. Jedan je korisnik s rev 1.4 pločom primijetio da je moguće rješenje bootanje s USB stickova na kojima se nalazi FAT32 particija manja od 4 GB - s particija koje su veće od 4 GB nije uspio bootati računalo, a s manjih jest. Možda bi ista stvar radila i s rev 3.0.

Probaj slijedeće - korištenjem fdiska (CLI) ili GParteda (GUI) izbriši sve particije s USB sticka i napravi novu FAT32 particiju manju od 4 GB. Na nju pomoću Unetbootina ili LiLi Creatora stavi LiveCD i probaj pokrenuti računalo.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
17 godina
neaktivan

za starije ploče koje nisu htjele bootati s usb-a postoji plop boot manager koji se boota s cd-a i onda se odabere usb. spasilo me nekoliko puta kod starijih računala

http://www.instructables.com/id/Boot-from-usb-on-an-old-pc-without-modding-the-BIO/

Life is too short to remove USB safely

4 0 hvala 2
17 godina
neaktivan

novosti u kde plasma 5 beti. hvale je, al ne vjerujem dok ne vidim

http://netrunner-mag.com/introducing-plasma-5/

Life is too short to remove USB safely

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

wow ovo ko da je cijeli KDE redizajniran. Stvarno odlicno izgleda. Mozda zamjenim Unity sa ovime :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
hrvooje kaže...

novosti u kde plasma 5 beti. hvale je, al ne vjerujem dok ne vidim

http://netrunner-mag.com/introducing-plasma-5/

Ja sam bio:

Samomrzeći hrvat
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

za starije ploče koje nisu htjele bootati s usb-a postoji plop boot manager koji se boota s cd-a i onda se odabere usb. spasilo me nekoliko puta kod starijih računala (...)

Ukoliko je potrebno bootati samo Linux, plopKexec (istog autora) je manji - stane i na floppy. Autor posta kojeg sam linkao navodi da je probao plop, ali da se smrzava, tako da vrijedi standardni disclaimer - YMMV.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
12 godina
neaktivan
Dali tko rabio TriOs ili kako vec onaj srbski linux
Koji dojam a najvaznije mane i greske koje ima ili jos istaju ako je jos ziv i u razvoju
nisam dugo citao im forum zaboravio net stranu
Mslim steta da jos jedan koji ovdje blizu nestane (mislim na onaj hrvatski ili je bio bosanski ili oba tko se sjeti)
Moglo se skupiti pa da se nade nesto susjedski os s korisnicima u susjedstvu, a ne ono "pet tisuca milja pod morem" s druge strane kontinenta pa se mos slikati za rabiti neke opcije koji niti nepostoje ovdje citaj.nekompatibilne ili nepodrzane.
Pa malo podrzimo razvoj ma koha je ono net strana
TD collector
12 godina
neaktivan

Evo da se javim sta sam na kraju rijesio: preko Rufusa stavio Fedoru, ukljucio legacy i nista,opet ista stvar. Ponovio isto sa Mintom i uspjelo iz prve s time da sam kod Rufusa namjestio na obicno formatiranje a ne brzo. Mint radi kako bi i trebao- odlicno. Hvala svima na idejama, eto ako netko bude imao problema mozda mu ovaj post pomogne. Jos jednom hvala svima,ali se ne zahvaljujem na sarkasticnim komentarima. Pozz svima

0 0 hvala 0
13 godina

Pozdrav

Pošto sam totalna neznalica evo da vas priupitam...

Da li zna netko kako postaviti dva usera na novoj Mint distri ?  Tipa Admin i guest !

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
VidoM kaže...

Pozdrav

Da li zna netko kako postaviti dva usera na novoj Mint distri ?  Tipa Admin i guest !

Hvala

Pa to imaš po default-u postavljeno. Admin user si ti a Guest je generički račun.

13 godina

Znači  ne  moram  ništa  posebno  podešavati ?

Postavim password za Admina a guest se logira bez da ga traži pass ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
tocno neznam kako do kojeg minta ali odes ja korisnicki racun tj. taj napravljen i na opcijama podesis sto sve taj account moze skroz do cak da samo moze otvoriti samo browser i surfati za sve ostalo pokrenuti trazi lozinku ( hehe za mazohiste).
bez brige mozes ostaviti comp upaljen bez straha da ce netko petljati dijelove bez ovlastenog pristupa.
I to sve bez treceg programa kao u slucaju pokvarenih prozora
admin obicno po deafultu bude za root i neke vece izmjene tipa upgrade kernela i programa ovisno o distri
(bas noviji mint nisam rabio pa moze biti drukcije od prijasnjih)
TD collector
17 godina
neaktivan
VidoM kaže...

Pozdrav

Hvala

Na Linuxu sve radis kao obican user vulgaris. Root (admin) ovlasti nemas. Tek kad treba nesto instalirati ili cackati po sistemskim postavkama (kao primjerice dodavanje novog usera), tek onda upisujes password koji si postavio prilikom instalacije. Taj password ti daje privremene root ovlasti da mozes obaviti sto trebas i nakon toga opet nastavljas kao obican user.

Ne znam koje imas radno okruzenje (KDE, Cinnamon, Xfce ili nesto drugo), ali kod mene na Gnome 3 radnom okruzenju imas ovako nesto:

Tu kad kliknes User accounts, moras prvo otkljucati opcije (s tim root passwordom koji ti da privremene ovlasti) i onda dodas korisnika, maknes, stogod i to je to.

Ovdje su koraci za Gnome 3.

Ne znam koje ti imas radno okruzenje, za njega su koraci mozda nesto malo drugaciji. Reci koje imas radno okruzenje, pa cemo potraziti.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
10 godina

tražim najmanji linux distro koji može pokrenuti tor browser i ima predinstalirane postavke za tp link wifi antenu. da se može pokrenuti u virtual box-u. hvala :)

Edit: itko? :D

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.9.2014 22:56 (Baldric).

0 0 hvala 0
13 godina

Imam  Cinnamon!

Al riješio sam,   hvala na odgovorima i trudu!

14 godina
Baldric kaže...

tražim najmanji linux distro koji može pokrenuti tor browser i ima predinstalirane postavke za tp link wifi antenu. da se može pokrenuti u virtual box-u. hvala :)

Edit: itko? :D

Probaj s Puppy Linuxom (preporuka ide za Lucid Puppy).

16 godina
neaktivan

Lol pokretanje tora u virtualboxu xD

--------------------------------------------------------------------------------------------

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pozdrav! Pojavio mi se neki problem sa programom Videos na Ubuntu OSu. Iz nekog razloga više mi se ne prikazuje slika niti jednog filma koji pokrenem (ali zato zvuk teče normalno na filmu).

Kad pokrenem neki video otvori mi se izbornik koji me pita želim li instalirati multimedia plugin i kad stisnem "Instaliraj" prikaže mi se prozor da je došlo do nekakve pogreške.

Priložio sam i slike tako da točno vidite o čemu je riječ.

Molim pomoć!

Miky

0 0 hvala 0
14 godina
Miky kaže...

Pozdrav! Pojavio mi se neki problem sa programom Videos na Ubuntu OSu. Iz nekog razloga više mi se ne prikazuje slika niti jednog filma koji pokrenem (ali zato zvuk teče normalno na filmu).

Kad pokrenem neki video otvori mi se izbornik koji me pita želim li instalirati multimedia plugin i kad stisnem "Instaliraj" prikaže mi se prozor da je došlo do nekakve pogreške.

Priložio sam i slike tako da točno vidite o čemu je riječ.

Molim pomoć!

Da li imaš instaliran Synaptic? Ako imaš pokreni ga i onda: odaberi iz Edit menija > Fix Broken Packages, zatim odaberi Apply Marked Changes iz Edit menija. Potvrdi klikom na Apply.

Možeš pokušati i putem Terminala na slijedeći način (ne zaboravi unijeti password kad te traži):

sudo dpkg --configure -a
           sudo apt-get install -f

16 godina
neaktivan

Probaj upisati u terminal slijedeće:

sudo apt-get install ubuntu-restricted-addons ubuntu-restricted-extras

što će instalirati codece za audio i video datoteke, Flash, osnovne Microsoftove fontove (Arial, Verdana, Tahoma, Times New Roman, ...) i unrar.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice