Radim instalaciju novog KDE da probam. Skrinšotovi i dojmovi kasnije.
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.493.209
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Eto isprobano. Nema potrebe za skrinšotovima. Uglavnom, boot je definitivno brži, desktop baš i ne. Ne sviđa mi se monokromatske ikone koje forsiraju pa čudno izgleda ako stavite recimo chrome, pa onda kde aplikacije u panel, sve nešto crno bijelo i onda šarena ikona chrome-a. Font je i dalje ružnjikav, ali bitno je da nema više one grozote nepomuk-a. Najbitnije da se ruši stalno, barem meni na 14.04 instalirano preko preporučenog PPA-a. Ne preporučam instalaciju bete, nadam se da će stabilno izdanje biti zanimljivije od ovog.
http://www.themukt.com/2014/07/22/now-easier-install-sailfishos-android-devices/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+themukt%2Ffeeds+%28The+Mukt+Feed%29
Mogućnost instalacije sailfishOS na Android je postala lakša. Upute za sve telefone na koje ide cm10.1 sry na dugačkom linku, pejstan je preko mobitela
*sailfishOS je praktički linux pa ima veze s temom

@Entry Point
KDE je inače ružnjikav i ima loše fontove po defaultu ali je bog customizacije. Uz dovoljno truda izgleda kako god želiš i ima fontove vrhunske.
@Entry Point
KDE je inače ružnjikav i ima loše fontove po defaultu ali je bog customizacije. Uz dovoljno truda izgleda kako god želiš i ima fontove vrhunske.
Meni je ok većina sans-serifa, liberation sans itd..
Inače, Google je ovih dana malo obnovio svoj roboto sans-serif
http://www.themukt.com/2014/07/16/google-release-new-roboto-typeface/

Ma mogu se ubaciti i MS-fontovi i Apple fontovi za one kojima takve stvari nedostaju. Istina treba mrvu više truda ali glavno da se može.
Da, svakako. S obzirom da mi je to struka, poprilicno sam siguran. Moze se napisati kod koji radi maliciozno, a da izgleda kao slucajna greska, ali ne moze se napisati kod koji radi maliciozno, a da nikad ne bude otkriven.
http://www.themukt.com/2014/07/22/now-easier-install-sailfishos-android-devices/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+themukt%2Ffeeds+%28The+Mukt+Feed%29
Mogućnost instalacije sailfishOS na Android je postala lakša. Upute za sve telefone na koje ide cm10.1 sry na dugačkom linku, pejstan je preko mobitela
*sailfishOS je praktički linux pa ima veze s temom
Samo mi nije bas jasno, jel je to prava standalone instalacija ili prica slicna kao i onaj Ubuntu for Android?
*Sailfish i jest pravi Linux, tj. Linux distra jer je baziran i oko Linux kernela i RPM paketnog upravitelja.
Eto isprobano. Nema potrebe za skrinšotovima. Uglavnom, boot je definitivno brži, desktop baš i ne. Ne sviđa mi se monokromatske ikone koje forsiraju pa čudno izgleda ako stavite recimo chrome, pa onda kde aplikacije u panel, sve nešto crno bijelo i onda šarena ikona chrome-a. Font je i dalje ružnjikav, ali bitno je da nema više one grozote nepomuk-a. Najbitnije da se ruši stalno, barem meni na 14.04 instalirano preko preporučenog PPA-a. Ne preporučam instalaciju bete, nadam se da će stabilno izdanje biti zanimljivije od ovog.
The Plasma 5 announcement explains, “Qt 5′s QtQuick 2 uses a hardware-accelerated OpenGL(ES) scenegraph to compose and render graphics on the screen. This allows offloading computationally expensive graphics rendering tasks onto the GPU which frees up resources on the system’s main processing unit, is faster and more power-efficient.”
Since we are talking about graphics, it’s important to note that Plasma 5 has improved support for Hi-DPI display and the UI elements of Plamas 5 now take the physical size of the display into account. Which means better usability on super high resolution displays like Retina.
However there is a caveat. The new stack of libraries and toolkits may cause some performance related issues on some hardware. As the announcement page pointed it out, “Especially graphics performance is heavily dependent on specific hardware and software configurations and usage patterns.”
But it will improve with future release, so if do have such a hardware, it’s better for you to keep Plasma 5 on a test machine and use 4.x branch for now.
lik koji je testirao na themukt kaže da mu sve ide glatko. međutim, kažu da imaju problema na nekom hardwareu, pa je možda baš tvoj takav.
edit: i ja isprobao, jos je u ranoj fazi razvoja, sporo je i ruzno/nekonzistentno (ako se tako kaze :) ).
tko je rekao da je kde plasma ruznjikav, jezik mu otpao :)
Od danas GOG podržava Linux (Ubuntu i Mint LTS distribuciju). Zasad ima nešto više od 50 naslova ali će broj polako rasti.
Od danas GOG podržava Linux (Ubuntu i Mint LTS distribuciju). Zasad ima nešto više od 50 naslova ali će broj polako rasti.
Oh, konacno. Valjda ce mi priznati Machinarium i Botaniculu.
EDIT: Fck, jos ih nisu stavili na listu. xD
odavno sam htio odigrati uplink. pa mislim da sad stvarno nema isprike. za 1,49$ na linuxu :)
odavno sam htio odigrati uplink. pa mislim da sad stvarno nema isprike. za 1,49$ na linuxu :)
Meni je bezveze igra. xD
Bila mi je fora prvih sat vremena, kasnije mi je dosadna postala. Isto ju uzeo na nekoj akciji na Steamu, Linux verzija. Ali dolar i pol nije puno.
Meni je bezveze igra. xD
Bila mi je fora prvih sat vremena, kasnije mi je dosadna postala. Isto ju uzeo na nekoj akciji na Steamu, Linux verzija. Ali dolar i pol nije puno.
Red je da se nešto uzme, na neki način da im kažem hvala. Evo već je downloadirana

Red je da se nešto uzme, na neki način da im kažem hvala. Evo već je downloadirana
Svakako. Ako su ti fora takve igre, pogledaj si i Hacker Evolution Duality.
Evo danas se poigrao jedno pola sata da napravim ovaj handy app ako koristite microsoft online office/apps. Napisao u pythonu kombinacijom appindicator-a i webkit-a. Dakle riječ je o indikatoru s kojim možete pokrenuti MS online office u browseru ili u standalone webkit windowu. Meni idealno za pravljenje jednostavnih dokumenata/tablica/prezentacija, a ne trebam instalirat (ni kupit) njihov software, samo moram biti registriran na outlook.com. Par screenshotov dolje. Session u standalone-u traje koliko god dugo je aplikacija pokrenuta, odnosno koliko traje njihov session. Dodat ću kasnije kalendar, onedrive i slično :) Može se i dodati kao startup aplikacija pa se pokreće sa računalom.
Izgleda dobro, koliko ti je trebalo vremena otprilike za to?
Pozz svima moze preporuka koji desktop enviroment za wine i igranje igrica?
Hvala.
za igranje igrica - windows ;)
Izgleda dobro, koliko ti je trebalo vremena otprilike za to?
30-45 min da složim kod.
@entry
Nekaj sam možda krivo skonto, ali meni za rad online offica netreba nikakva dodatna aplikacija ili bilo kakve instalacije. Radi out of the box u pregledniku...
Naravno, ali ako želiš imati kao aplikaciju, ili nešto najbliže ubuntu-ovim web aplikacijama onda je ovo super. S time da imaš fini appindicator, klikneš i pišeš. Uglavnom gledak to kao prigodne shortcutove ;)
Da, svakako. S obzirom da mi je to struka, poprilicno sam siguran.
Mda ,tebi to je struka. Nuf said.
Nekaj sam možda krivo skonto, ali meni za rad online offica netreba nikakva dodatna aplikacija ili bilo kakve instalacije. Radi out of the box u pregledniku...
Da ,ali ovo se ne vrti u browseru.
Mda ,tebi to je struka. Nuf said.
Da, po struci sam inzinjer racunarstva, modul racunalno inzinjerstvo. Doduse, sluzbena je titula ista za sve module (univ. bacc. ing. comp.), ali zato bude bude drugacija za 2 god. nakon diplomskog. ;)
Uostalom, zasto bih ti ja trebao dokazivati tu nesto? Imas sticky temu o programiranju u C++-u, slicnu temu i o C-u ili ovu temu (gdje smo Deus i ja otisli malo puno off) pa prosvrljaj ako te bas jako zanima istinitost moje tvrdnje.
Da, po struci sam inzinjer racunarstva, modul racunalno inzinjerstvo. Doduse, sluzbena je titula ista za sve module (univ. bacc. ing. comp.), ali zato bude bude drugacija za 2 god. nakon diplomskog. ;)
Uostalom, zasto bih ti ja trebao dokazivati tu nesto? Imas sticky temu o programiranju u C++-u, slicnu temu i o C-u ili ovu temu (gdje smo Deus i ja otisli malo puno off) pa prosvrljaj ako te bas jako zanima istinitost moje tvrdnje.
Halo ,nemoj pucat odma! Pa znam da si školovani IT-ovac.
Izvini ako te bilo kaj uvrijedilo ,nije uopće bila namjera: poanta mog posta je bila da si ti ipak obrazovaniji od prosječnog usera ,koji sigurno neće znati ni gdje u sistemu tražiti!
Halo ,nemoj pucat odma!
Pa znaš da linuksaši pucaju teškom odmah!
Izvini ako te bilo kaj uvrijedilo ,nije uopće bila namjera: poanta mog posta je bila da si ti ipak obrazovaniji od prosječnog usera ,koji sigurno neće znati ni gdje u sistemu tražiti!
To nije ni posao prosječnog korisnika. Za njega to rade ljudi koji to, pa, inače i rade. Developeri, testeri itd.
Pozz svima moze preporuka koji desktop enviroment za wine i igranje igrica?
Hvala.
Unity, cinnnamon, gnome imaju po defaultu ukljucenu opciju da "Unredirectaju fullscreen windowe" što znači da isključe compositing kad pokreneš fullscreen aplikaciju stoga su više manje jednaki za gaming i razlika je jedino u ram usage-u. KDE također ima tu opciju no po defaultu nije automatizirana, možeš je uključiti pod desktop effects/advanced ili ručno uključivati/isključivati compositor sa shift+alt+f12. Dakle poanta je da se više manje jedino svodi na razliku u ram usage-u i trebao bi imati slično iskustvo sa svima. Najveća briga će ti biti ako nemaš nvidiju. Nvidia proprietary driveri su jedini na windows razini, ostalo je ili bugovito ili lošije što se tiče performansi.
Ma sve pet, nisam ti ja nista zamjerio.
Nego, krivo sam protumacio post, mislio sam da je rijec o sarkazmu, kao ono, "je, je, tebi je to struka... mos' mislit", pa sam stao u casnu obranu svoj zvanja .
Isprike, nemoj zamjerit kaj.
Nego, krivo sam protumacio post, mislio sam da je rijec o sarkazmu, kao ono, "je, je, tebi je to struka... mos' mislit", pa sam stao u casnu obranu svoj zvanja .
Ja sam isto imao takav dojam
P.S.
Što je ihush po struci ako nije tajna ?
Što je ihush po struci ako nije tajna ?
Filozof?
NHF, ihush.