Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.522.465
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
hrvooje kaže...
paradajz kaže...

da, danas ga je pun g+. dugo je očekivan, jer ne izlazi po dogovorenom terminu, nego kad bude gotov. i svi oduševljeni izgledom i glazurom. idem isprobat u virtualki, iako nisam obožavatelj dock-ova.

Iako me neke stvari iritiraju (nedostatak minimise buttona, notifikacije, file manager ne handle-a desktop) eOS je prekrasno, zaokruženo okruženje. Nešto s čime se gotovo ni jedna distra ne može pohvaliti. A i nevjerojatno je brz.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.11.2012 10:52 (paradajz).
17 godina
neaktivan
paradajz kaže...

Iako me neke stvari iritiraju (nedostatak minimise buttona, notifikacije, file manager ne handle-a desktop) eOS je prekrasno, zaokruženo okruženje. Nešto s čime se gotovo ni jedna distra ne može pohvaliti. A i nevjerojatno je brz.

a to ti je ta gnome3 mantra, ne app specific, nego task specific. oni ne žele da ti išta minimiziraš.

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

elementary os luna beta 1:

filemanager pantheon files ne moze otvarati samba dijeljena mrezna mjesta, flash ne radi out-of-box pa u midori cak ni nakon instalacije iz softver centra - treba premjestati okolo naokolo libflashplayer.so, u settingsima ne mogu promijeniti font - ne znam mozda je to neka gnome3 fora da moram pronaci shell.css pa tamo editirati file i promijeniti font.

izgleda strasno lijepo i brzo. midori browser dosta brz. lijepa fora je kad je prozor uz neki rub (lijevi, desni) i misem ga odvuces na sredinu i on se automatski prilagodi (visina, sirina) uz blagu animiranu trazniciju. volio bih ga dati nekom tko nije na linuxu i treba mu samo za surf masinu pa da kaze vauuu, al ne mogu radi ovih nekih djecjih bolesti bez flasha, mogucnosti konfiguracije fontova (osobito povecanje) jer neki stariji ljudi slabije vide) , a za mene je no-go radi sambe, al ja i onako ne mogu bez klasicnog donjeg panela

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.11.2012 14:32 (hrvooje).

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
hrvooje kaže...
paradajz kaže...

da, danas ga je pun g+. dugo je očekivan, jer ne izlazi po dogovorenom terminu, nego kad bude gotov. i svi oduševljeni izgledom i glazurom. idem isprobat u virtualki, iako nisam obožavatelj dock-ova.

Još jedan gnome shell. u biti. Nije loš ali nije ni nešto posebno.

Ad astra peronospora
17 godina
neaktivan
g12356 kaže...
N. Ohm kaže...
mario.L_hr kaže...
N. Ohm kaže...
fn? što? gdi palim što? kompjuter? na gumbu. ne kužim, može objašnjenje?

Funkcijska tipka koja ti omogućuje da kombinacijom Fn tipke i neke o F1 do 12 tipke upališ Wlan.

Nemam ti ja toga. Kakvo drugo rješenje? Iako sam se već pomirio s tim da ak hoću na net prek linuxa da gasim xp.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fn_key

Kamenjak, fala, al znam kaj je fn tipka, samo nisam shvatio na kaj je čovjek mislio. Ne moraš mi odma linkat s wikipedije informacije, znam koristit wikipediju XDDDDD

15 godina
neaktivan

Bok!

Ne znam da li je ovo prava tema za moje pitanje, ali zanima me može li se nekom live distribucijom linuxa (slax) vidjeti (spašavati) podatke sa diskova u raid polju?

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Linux - sendmail konfiguracija
Zura kaže...
...

Ja tek sad vidio da ti treba za sendmail.. Jbg, ja sam radio samo sa postfixom i ekipom.

https://help.ubuntu.com/community/Postfix

http://www.howtoforge.com/postfix_relaying_through_another_mailserver

Sumnjam da će pomoći al ajd...

http://nighthawk-software.blogspot.com/
16 godina
neaktivan
Re: Linux - sendmail konfiguracija
Sum_of_all_fears kaže...

Ja tek sad vidio da ti treba za sendmail.. Jbg, ja sam radio samo sa postfixom i ekipom.

...

Sumnjam da će pomoći al ajd...

Pogledat ću, razlika može biti samo u implementaciji (tj načinu upisivanja informacija). U svakom slučaju hvala na trudu.

Ako uspijem upogoniti u razumnom roku, stavit ću konfiguraciju ovdje "for future reference".

Origin: F4stReload ----- | ----- Nema na čemu! ----- | ----- Google is your friend ----- | -----
17 godina
neaktivan

za one koji nemaju flash u midori na elementary luna beta1:

sudo apt-get install nspluginwrapper

sudo nspluginwrapper -i /usr/lib/flashplugin-installer/libflashplayer.so

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Bypass kaže...
hrvooje kaže...
paradajz kaže...

To nije GNOME Shell. Elementary DE se zove Pantheon. Možda liči na GNOME Shell ali to je potpuno novi DE. {#} Traka na vrhu se zove Wingpanel, lakša je od GNOME Panela i nije bazirana na njemu. Dock sa ikonama na dnu se zove Plank. Plank je nanovo napisan Docky u programskom jeziku Vala. Upravitelj datoteka je Marlin. Elementary ima još programa kao što su kalendar Maya, tekstualni uređivač Scratch, glazbeni svirač Noise, uređivač postavki Switchboard... Elementary tim je praktički sve nanovo napisao za elementary OS jer su smatrali da originali nisu dovoljno dobri! Sve je lijepo ispolirano i sve je napisano u programskom jeziku Vala!{#} Svi programi su lagani, brzi, lijepi, jednostavni i ujednačeni. Elementary OS svojim minimalizmom podsjeća na MacOS ali je ipak drugačiji, djeluje još elegantnije i svježije. Za razliku od većine popularnih Linux distribucija, eOS nema raspored izdavanja a to mu je samo još jedna prednost. Nova verzija izlazi kad bude spremna i stabilna a svi bugovi ispravljeni. Jedva sam dočekao da izađe beta ali koristim razvojno izdanje već 2 mjeseca i radi besprijekorno, stailnije i brže od dovršenog izdanja ubuntua. Možda su preambiciozni jer su si zadali puno posla. Radi se o malom timu koji to radi u slobodno vrijeme. Imaju viziju, dobar ukus i Dan Rabbita koji predano radi na dizajnu i pazi na svaki detalj. U svakom slučaju radi se o odličnom OSu velikog potencijala i svijetle budućnosti.{#}

Is it weird that this gave me an orgasm?
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.11.2012 15:56 (DragonShit).
17 godina
neaktivan
godo kaže...

Bok!

Ne znam da li je ovo prava tema za moje pitanje, ali zanima me može li se nekom live distribucijom linuxa (slax) vidjeti (spašavati) podatke sa diskova u raid polju?

Pogledaj ovaj guide. Preporucujem backup da ne bi bilo nismo znali (ima postupak za backup na tom linku)!!!

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
14 godina
protjeran
DragonShit kaže...

To nije GNOME Shell. Elementary DE se zove Pantheon. Možda liči na GNOME Shell ali to je potpuno novi DE. {#} Traka na vrhu se zove Wingpanel, lakša je od GNOME Panela i nije bazirana na njemu. Dock sa ikonama na dnu se zove Plank. Plank je nanovo napisan Docky u programskom jeziku Vala. Upravitelj datoteka je Marlin. Elementary ima još programa kao što su kalendar Maya, tekstualni uređivač Scratch, glazbeni svirač Noise, uređivač postavki Switchboard... Elementary tim je praktički sve nanovo napisao za elementary OS jer su smatrali da originali nisu dovoljno dobri! Sve je lijepo ispolirano i sve je napisano u programskom jeziku Vala!{#} Svi programi su lagani, brzi, lijepi, jednostavni i ujednačeni. Elementary OS svojim minimalizmom podsjeća na MacOS ali je ipak drugačiji, djeluje još elegantnije i svježije. Za razliku od većine popularnih Linux distribucija, eOS nema raspored izdavanja a to mu je samo još jedna prednost. Nova verzija izlazi kad bude spremna i stabilna a svi bugovi ispravljeni. Jedva sam dočekao da izađe beta ali koristim razvojno izdanje već 2 mjeseca i radi besprijekorno, stailnije i brže od dovršenog izdanja ubuntua. Možda su preambiciozni jer su si zadali puno posla. Radi se o malom timu koji to radi u slobodno vrijeme. Imaju viziju, dobar ukus i Dan Rabbita koji predano radi na dizajnu i pazi na svaki detalj. U svakom slučaju radi se o odličnom OSu velikog potencijala i svijetle budućnosti.{#}

Znam da nije gnome shell ali ideja je poprilično slična.

Vala je gnome-ov programski jezik, u kojem je dobar dio i gnome-shella napisano. Evo ti još jedne poveznice. Ali nema veze.

Od kad je prednost nemati roadmap??? Pa upravo zbog tog razloga su im useri odlazili jer su naživcirali svoje ljude sa tim stavom. Kad će biti gotovo? Kad bude gotovo. Glupost na kvadrat. Ali razumijem ja njih, nemaju oni toliko developera, ni sponzora, pa je teško odrediti kada će biti release, ali takav stav im nije baš popularan.

Nadalje pola aplikacija im je fork drugih popularnih aplikacija, tako da nije sve napravljeno od nule.

Želim im sreću, i da uspiju jer nikad ne manjka novih i kreativnih distribucija. Osobno ne preferiram kopiranje OSX izgleda sa gornjim panelom i donjim dokom. Koliko god bilo elegantno uvijek me podsjeća na tuđu "ideju", mada i ta ideja nije apple-ova, ali oni su napravili takav brand, i ljudi su zaboravili da je to i prije postojalo na linux-u.

Sve u svemu dobro osvježenje i nadam se da će se priključiti developeri tako da stabiliziraju release i unapređuju distribuciju.

p.s. Pantheon, the "shell" used by default in elementary OS Luna beta 1 uses a brand new window manager called Gala, based on libmutter... Koji je gnome-ov :D

Ad astra peronospora
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.11.2012 21:02 (Bypass).
14 godina
neaktivan

Zna li itko može li se u Fedori 17 instalirati Gnome Shell 3.6?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
DragonShit kaže...
Bypass kaže...
hrvooje kaže...
paradajz kaže...

To nije GNOME Shell. Elementary DE se zove Pantheon.

distra izgleda strava i volio bih da tako izgledaju i druge s tom metalnom bojom i dugmićima. da se bar mogu staviti ikone na desktop i promijeniti font i veličinu u settingsima. a za flash i sambu šteta, možda riješe do izlaska. a zar marlin nije nastao od nautilus-elementary? filozofija nešto slično kao MATE. forkaj, promijeni ime. minus je i nedostatak 'search' opcije u file manageru il je ja bar nisam primjetio

17 godina
hrvooje kaže...

distra izgleda strava i volio bih da tako izgledaju i druge s tom metalnom bojom i dugmićima. da se bar mogu staviti ikone na desktop i promijeniti font i veličinu u settingsima. a za flash i sambu šteta, možda riješe do izlaska. a zar marlin nije nastao od nautilus-elementary? filozofija nešto slično kao MATE. forkaj, promijeni ime. minus je i nedostatak 'search' opcije u file manageru il je ja bar nisam primjetio

Probao jučer live verziju i to mi je bilo grozno iskustvo. Jupiter, prvi Elementary mi je bio super, ali ovaj...

Navodno se može customizirati jednako kao i Jupiter, te vrijedi isti vodič dostupan s njihovih stranica, ali ne znam koliko vrijedi, obzirom na Pantheon.

Ugl, IMHO najgore od oba svijeta - sve specifičnosti linux sustava u prilično ograničenom pakiranju. Što se mene tiče, hvala i doviđenja. {#}

Gledam te!
16 godina
neaktivan

Meni je elementary idealan. Nisam ništa morao mijenjati, samo sam  instalirao Chrome umjesto Midoria jer je previše rudimentaran i to je to. Mislim da je Elementary OS napravljen tako da se svidi većini casual korisnika. Geekovima (kojih ima dosta među linuxašima) se sigurno neće svidjeti jer je sve već podešeno "out of the box". Elementary OS vidim kao odličnu zamjenu za Ubunu jer je dobar za početnike i nezahtjevne korisnike ali je ljepši, brži, lakši, ispoliraniji.

- Nema ikona na desktopu?

Super. Barem će me natjerati da budem lijepo organiziran a desktop će mi uvijek biti čist i uredan.

- Nema minimise tipku?

Nisam ni znao da ju neki koriste. Ja programe oduvijek smanjujem klikom na njihovu ikonu u taskbaru/launcheru (i na windowsu i na linuxu). To mi je čak logičnije i jednostavnije nego da mora biti nekakva tipka baš za to. Smatram da bi svaka radnja na računalu trebala imati samo jednu metodu koja je najjednostavnija.

Recenzije su jako pozitivne iako je tek u beti. Većina prigovora je u vezi podešavanja od strane zahtjevnih korisnika, za njih jednostavno nije eOS. Sigurno bi pridobili još više korisnika da su se prilagodili svima ali ima dovoljno drugih geek distribucija koje su pretrpane raznim mogućnostima. Za one koji se više ne žele zamarati sustavom jednom kad ga instaliraju i ne žele ništa podešavati, samo žele koristiti OS koji je lagan, brz, jednostavan i stabilan a uz to još i lijep, elementary je pravi izbor. Elementary OS nije za one koji svrš*vaju na najnoviju verziju kernela i već nestrpljivo broje dane do slijedećeg izdanja distribucije.{#}{#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.11.2012 17:55 (DragonShit).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

pa čuj, nedostatak flasha čak i nakon instalacije u software centru nije baš nešto što će razveselit casual korisnike. al ok, treba pričekat konačno izdanje za sud. što se tiče buga s sambom, developer na g+ mi je rekao da je to bug iz marlina i da je još otvoren.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ne kužim zašto koristite poluproizvod od elementarya? bugovito do zla boga. 

0 2 hvala 0
16 godina
neaktivan
Buhaha kaže...

Ne kužim zašto koristite poluproizvod od elementarya? bugovito do zla boga. 

Mogu napisati zašto ja koristim elementary OS. Na mom računalu radi jako stabilno, premda je još nedovršen nisam imao baš nikakvih problema što ne mogu reći za druge distribucije. Nakon instalacije nisam morao skoro ništa podešavati jer mi se sve svidjelo na prvu za razliku od ubuntua. Baziran je na ubuntu 12.04 LTS (Long Term Support) dakle posljednjem najstabilnijem izdanju. Sve je oku ugodno, od elegantne animacije prilikom bootanja, lijepo dizajniranog login screena pa sve do suptilnih animacija prozora. Brz je kao ružne distribucije a lijepši je od modernih distribucija i ne izgleda kao kopija windowsa. To je moje iskustvo na laptopu. Možda se baš ne slaže s tvojim hardverom kad ti je toliko bugovit jer sam pročitao nekoliko recenzija i svi su ga nahvalili da je već jako stabilan bez obzira što još nije ni dovršen. Hrvooje je napisao da se flash mora podesiti ali ja sam si odmah instalirao Chrome pa nisam primjetio taj problem.

- Fedora mi je bila najbugovitija, stalno su se rušile neke komponente sustava a skoro svaki drugi update mi je pokvario bežićni internet (braodacom drivere). Stalno sam morao rješavati probleme ali GNOME Shell mi se svidio.

- Ubuntu mi je bio OK ali iz verzije u verziju postaje sve sporiji i sporiji. Pomalo se pretvara u bloatware. Na phoronixu testovi pokazuju da unity postaje sve gori i sporiji. Čak su počeli ugrađivati i adware u njega (amazon reklame) koji usporava otvaranje dasha, mogu se onemogućiti ali mislim da sav taj lens bloatware i dalje ostane u memoriji.

- Mint mi je ružan. MATE i Cinnamon mi izgledaju zastarjelo kao kopije windowsa 95 ili Xp-a.

- KDE mi se jednostavno nije svidio. Pretrpan je sa previše opcija i tipaka koje nikad ne koristim pa mi je djelovao napuhano.

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.11.2012 2:23 (DragonShit).
17 godina
neaktivan
Pozdrav!
Evo novi sam kod Linuxa, instalirao sam Xubuntu verziju 12.04 i problem je taj što ne mogu gledati filmove na youtube.u- Stranica se otvara, ali kad kliknem na neki video, sve se otvori osim onog playera. A flash je instaliran. Isto tako, drugi videi rade normalno, ali na youtube-u ne radi. Dal trebam još kakav kodek instalirati?
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

pokušaj u software centru potražit gnu gnash.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Jesi li instalirao Ubuntu Extras. Ako nisi napravi to odmah.
Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put ned 18.11.2012 15:09 (mario.L_hr).
16 godina
neaktivan
N. Ohm kaže...
Pozdrav!
Evo novi sam kod Linuxa, instalirao sam Xubuntu verziju 12.04 i problem je taj što ne mogu gledati filmove na youtube.u- Stranica se otvara, ali kad kliknem na neki video, sve se otvori osim onog playera. A flash je instaliran. Isto tako, drugi videi rade normalno, ali na youtube-u ne radi. Dal trebam još kakav kodek instalirati?

U kojem to pregledniku gledaš? 

i iz terminala pogledaj dali ti je istalirana datoteka  libflashplayer.so

sudo updatedb

i

locate libflashplayer.so

16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Jesi li instalirao Ubuntu Extras. Ako nisi napravi to odmah.

tj. treba za njega paket > xubuntu-restricted-extras 

17 godina
neaktivan
Budem pokušal instalirati onda...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Zna li netko neki dobar video player za linux?

I would love to change the world, but they won't give me the source code

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

VLC

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
15 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

Za .mkv definitivno vlc, za .mp4 su tu definitivno bolji mplayer,smplayer i drugi derivati.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
17 godina
neaktivan
kak provjerim dal imam te dvije instalirane? sudo updatedb
i
locate libflashplayer.so ?
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
N. Ohm kaže...
kak provjerim dal imam te dvije instalirane? sudo updatedb
i
locate libflashplayer.so ?

Ukucaj ih u terminal. Prvo jednu a zatim drugu. Nakon prve će te pitati lozinku, ukucaj ju i nemoj se zabrinuti što ništa ne piše na ekranu dok kucaš, to je normalno.

Stručnjak za odmaganje...
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice