Prvo Windowse, pa onda Ubuntu i oboje će raditi.
Tako i jesam...Pa ipak nije XD..Prvo cu probat repair s cd-om.mozda ce proradit...
Tako i jesam...Pa ipak nije XD..Prvo cu probat repair s cd-om.mozda ce proradit...
Ako repairaš s windows CD-om, neće ti raditi Ubuntu. Nije problem u windowsima ili Ubuntu-u, problem je u bootloaderu. Windowsi koriste svoj bootloader, Linux svoj (postoji njih više, ali su najčešći GRUB Legacy i GRUB2). NTLDR (windows bootloader, točnije, ovisi koji su windowsi, ali pretpostavimo da je u pitanju NTLDR) prepoznaje samo windowse i niti jedan drugi OS. GRUB Legacy i GRUB2 imaju podršku za brdo OS-ova. Sad, ne znam kak si ti instalirao Ubuntu, ali kod instalacije Ubuntu sam detektira druge OS-ove i konfiguira GRUB prema tome. Možda se nije konfiguirao GRUB, u tom slučaju ga trebaš ručno.
Ako repairaš s windows CD-om, neće ti raditi Ubuntu. Nije problem u windowsima ili Ubuntu-u, problem je u bootloaderu. Windowsi koriste svoj bootloader, Linux svoj (postoji njih više, ali su najčešći GRUB Legacy i GRUB2). NTLDR (windows bootloader, točnije, ovisi koji su windowsi, ali pretpostavimo da je u pitanju NTLDR) prepoznaje samo windowse i niti jedan drugi OS. GRUB Legacy i GRUB2 imaju podršku za brdo OS-ova. Sad, ne znam kak si ti instalirao Ubuntu, ali kod instalacije Ubuntu sam detektira druge OS-ove i konfiguira GRUB prema tome. Možda se nije konfiguirao GRUB, u tom slučaju ga trebaš ručno.
Možeš li mi molim te, ako znaš dati neki link kako ručno konfigurirati grub?
OK, našao sam to (http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1014708) , sad mene zanima koji bootloader trebam restorat (jel od win7 ili grub)?
Ja bi prije zamjene kartica lupio:
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
i namjestio za driver vesa-u
Mislim da može i sudo Xorg -configure
S tim da to lupiš u virtualnom terminalu (dakle ne gnome terminal i sl.) do kojeg dođeš sa ctrl+alt+f1 (vratiš se s alt+f7), ubiješ gdm, konfiguiraš s jednom od ovih naredbi, ugasiš komp, zamjeniš kartice i pokreneš, trebalo bi šljakati.
Eh da, ali ATI je riknio pa sam zato i stavljao novu Nvidiu (na zalost).
Zato jos nisam ni pokrenio Ubuntu jer ne znam sta i kako posto mi se do sada nije to nikada dogodilo.
Mozda najbolje da instaliram ispocetka Ubuntu? To mi je zadnja opcija, ali bolje mozda i to nego da se gnjavim sa svime.
Eh da, ali ATI je riknio pa sam zato i stavljao novu Nvidiu (na zalost).
Zato jos nisam ni pokrenio Ubuntu jer ne znam sta i kako posto mi se do sada nije to nikada dogodilo.
Mozda najbolje da instaliram ispocetka Ubuntu? To mi je zadnja opcija, ali bolje mozda i to nego da se gnjavim sa svime.
Aha, onda uđi u rescue mod, pa tamo ukucaš ovo, izabereš vesu kao driver, reboot i onda uđi u Ubuntu, pa tamo dalje namjestiš sve. Vjerujem da će šljakati.
Imate li kakva iskustva sa Paradusom 2011 jako mi se sviđa kao distra ali nisam siguran može ona na isti hard sa Win kao i Ubuntu.Da i skoro sam zaboravio pitati može li se i kako instalirati preko Ubuntua?
Jel zna neko kako staviti onako umjesto da mjenjam desktope da bude kao ona kocka (eng. CUBE)? I da imam 3D efekte,kao vatra,kad mrdam prozor kao smanjuje se i povečava itd.? Ako je moguće da neko postavi slike kako napraviti to,hvala...
Imate li kakva iskustva sa Paradusom 2011 jako mi se sviđa kao distra ali nisam siguran može ona na isti hard sa Win kao i Ubuntu.Da i skoro sam zaboravio pitati može li se i kako instalirati preko Ubuntua?
Nemam iskustva sa tom distribucijom,ali zašto bi bio neki problem napravit dual boot?
Jel zna neko kako staviti onako umjesto da mjenjam desktope da bude kao ona kocka (eng. CUBE)? I da imam 3D efekte,kao vatra,kad mrdam prozor kao smanjuje se i povečava itd.? Ako je moguće da neko postavi slike kako napraviti to,hvala...
jel misliš na ovako nešto?
ja sam to imao na jednoj distri, mislim na mandrivi i fora je.. ali sa vremenom dojadi, i treba ti neka dostojna grafička (stara do recimo 3godine max)
jel misliš na ovako nešto?
ja sam to imao na jednoj distri, mislim na mandrivi i fora je.. ali sa vremenom dojadi, i treba ti neka dostojna grafička (stara do recimo 3godine max)
Zabolila me glava kad sam vidio šta sve piše. Jel ima neki program preko kojeg se to može? P.S. Da,mislim na to (3D efekti :D)
pokusavam instalirati windows 7 na vec postojeći sled 11, i kad trebam odabrati particiju, pojave mi se 4
na prvu ne mogu instlirati jer je to kao zasticeno od proizvodjaca, oem, a na ostale 3 mi javlja da moraju biti formatirane kao NTFS, moze pomoc?? :)
pa... na linuxu ti i nema baš one-click-install.. ma nije to neki problem, samo malo pročitaj tut bolje :) stvarno, čak možeš i kopipejstat "naredbe"
pokusavam instalirati windows 7 na vec postojeći sled 11, i kad trebam odabrati particiju, pojave mi se 4
na prvu ne mogu instlirati jer je to kao zasticeno od proizvodjaca, oem, a na ostale 3 mi javlja da moraju biti formatirane kao NTFS, moze pomoc?? :)
ne razumijem u cemu je problem? kod instalacije sedmice formatiraj particije i te ili ih spoji u jednu / dvije ili ih ostavi takve i stavi windows na jednu, Windowsi i idu na NTFS particiju. eventualno na FAT16/32
Pa, particija na kojoj su windowsi mora biti NTFS jer je to file system za windowse. I mora biti primarna. Izdvoji si nekim partition managerom (recimo gParted) particiju za windowse, formatiraj ju kao NTFS i gore instaliraj winse.
Problem je to jer imam 4 particije a kraj svih osim prve mi pise Free space 0 GB, a na prvu ne mogu instalirati jer je zasticena od proizvođača. A kod ostalih nemam opcija za izradu novih ili formatiranja, vec samo delete.
Pa, particija na kojoj su windowsi mora biti NTFS jer je to file system za windowse. I mora biti primarna. Izdvoji si nekim partition managerom (recimo gParted) particiju za windowse, formatiraj ju kao NTFS i gore instaliraj winse.
Jel to mogu sa nekim programom koji mi je defaultno instaliran, jerbo imam nekih grdih problema sa repozitorijima i ne mogu nista novo instalirati
pa... na linuxu ti i nema baš one-click-install.. ma nije to neki problem, samo malo pročitaj tut bolje :) stvarno, čak možeš i kopipejstat "naredbe"
ne razumijem u cemu je problem? kod instalacije sedmice formatiraj particije i te ili ih spoji u jednu / dvije ili ih ostavi takve i stavi windows na jednu, Windowsi i idu na NTFS particiju. eventualno na FAT16/32
Kak nema?
sudo apt-get install compiz compizconfig-setttings-manager
i to je to.
Evo link: https://help.ubuntu.com/community/CompositeManager/CompizFusion
Ma kakav FAT? To se ne koristi vec 10 godina ako ne i vise. Iskreno, cak je i NTFS vec zastario, a kak ne bi onda FAT. FAT se jedino koristi na USB stickovima (mojima ne, ofc).
EDIT: @joannain, ako ti je gParted instaliran, mozes s njim.
Nasao sam nekog Partitionera na yast-u, imam uvid u particije i nista,
inace ako zelim s gpartedom moram koristit live cd??
inace nasao sam u partitioneru gdje mogu formatirati particije ali nemam opciju za ntfs, imam fat, xfs, swap, reiser, jfs, ext2, ext3
inace ova prva particija proizvodjaca je formatirana u ntfsu i tu imam opciju dok na ostali nemam???
gparted ne mogu instalirati jer nemam nekih kur'ceva a ne mogu ni napraviti live cd jerbo imam camo cd/dvd creator i on ne moze napraviti live cd.
nemojte ovo radit kod kuće. možda na virtualki da osjetite uzbuđenje, ali nikako na radnom računalo, jer biste mogli ostati bez svih podataka. kao u 'lovac na jelene'
UNIX' Russian Roulette:
sudo [ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf / || echo “You live”
nemojte ovo radit kod kuće. možda na virtualki da osjetite uzbuđenje, ali nikako na radnom računalo, jer biste mogli ostati bez svih podataka. kao u 'lovac na jelene'
UNIX' Russian Roulette:
sudo [ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf / || echo “You live”
šansa 1:6 hoće li mi se obrisati sve datoteke i folderi? da.. definitivno ću u virtualki testirati :)
gparted ne mogu instalirati jer nemam nekih kur'ceva a ne mogu ni napraviti live cd jerbo imam camo cd/dvd creator i on ne moze napraviti live cd.
Možeš skinuti odavde, spržiš na CD i onda bootaš s CD-a. Da, trebalo bi biti Live okruženje jer particije ne smiju biti mountane. Ne možeš raditi ništa s particijom koja je mountana, tj. koja se koristi. Isto ko i na winsima kad ti kaže da ne može izbrisati file jer se koristi.
Pa stavi GParted na USB i s njime sve sredi ako te zezaju particije.
Ne vidim razloga kako ne bi mogao napravit LiveCD od GParteda!?
USB
http://gparted.sourceforge.net/liveusb.php
CD
http://gparted.sourceforge.net/livecd.php
Sta tu ne znas tocno napravit? Ono sto nemas, skini i to je to (trebas samo GParted skinit)...ne vidim u cemu je problem jer ne radi se o nikakvoj kompliciranoj stvari.
Ozda nisam u toku, sorry.....ali daj jos jednom reci sta tocno hoces napravit?
Zabolila me glava kad sam vidio šta sve piše. Jel ima neki program preko kojeg se to može? P.S. Da,mislim na to (3D efekti :D)
To s compiz-om složiš za 2 minute.
Pa stavi GParted na USB i s njime sve sredi ako te zezaju particije.
Ne vidim razloga kako ne bi mogao napravit LiveCD od GParteda!?
USB
http://gparted.sourceforge.net/liveusb.php
CD
http://gparted.sourceforge.net/livecd.php
Sta tu ne znas tocno napravit? Ono sto nemas, skini i to je to (trebas samo GParted skinit)...ne vidim u cemu je problem jer ne radi se o nikakvoj kompliciranoj stvari.
Ozda nisam u toku, sorry.....ali daj jos jednom reci sta tocno hoces napravit?
Ne mogu napraviti na ovom kompu live cd, jer me repozitoriji instalacija jeb*u i vec par dana se nista ne moze instalirati, pa ne mogu instalirati nikakav burner
Hvala, sprzit cu na drugom kompu
Problem je to jer imam 4 particije a kraj svih osim prve mi pise Free space 0 GB, a na prvu ne mogu instalirati jer je zasticena od proizvođača. A kod ostalih nemam opcija za izradu novih ili formatiranja, vec samo delete.
kad bootas win i kad ti ponude te cetiri particije, probaj porusat ove tri, napravit jednu il dvije od njih i formatirat ih...
to bi trebalo radit..
Baš malo gledam i testiram...
Zna li netko nešto više o ovome?
EDIT: ovo nije baš najbolje prošlo, distre moraju biti bazirane na openSUSEu na ovome :/
A ja bi htio za smotru radova napraviti Debian based distru, C znam, asm neznam, python znam osnove, odakle da počnem? :D
Debian ima sve alate u repozitorijima; jedino kaj to trenutno ne radi na testingu i sidu, al na skviscu radi.
Baš malo gledam i testiram...
Zna li netko nešto više o ovome?
EDIT: ovo nije baš najbolje prošlo, distre moraju biti bazirane na openSUSEu na ovome :/
A ja bi htio za smotru radova napraviti Debian based distru, C znam, asm neznam, python znam osnove, odakle da počnem? :D
Probaj LFS?
Nego ljudi, ja pokusavam instalirat ubuntu 11.04 preko wubi ali wubi koji sam dobijo sam tom verzijom linuxa mi samo nudi opciju reboot i nakon reboota se nista ne dogada, wubi od ubuntu 10 radi najnormalnije..
Ps, trebam i neki nacin za trajnu instalaciju ubunta 11 na usb stick, znaci da mi pamti promjene, nesto kao lili usb creator (navedeni nepodrzava ubuntu 11 a ko zna kad ce podrzavat)