Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.517.822
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Pozdrav.

Ovako da li sa Mintom dolazi i nekakva weather aplikacija ili widget? Mogao bih se zakleti da je ranije bila i da je pokazivala temperaturu vremena u trayu.

Edit.

Nema veze našao sam. Desni klik na desktop, pa otići na desklets i tamo pod naći ono što traže (za one koji možda ne znaju). Drugi način je da se doda applet preko sistemskih postavki (System Settings -> Applets).

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.12.2015 10:37 (GargamelHR).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori

Imaju i Xfce i LXDE opciju vremena u panelu, kliknem i pojavi se prozor sa prognozom. Fora. Ima neki desktop koji to nema?

12 godina
neaktivan
Kde??
TD people now you are on my Death Note
17 godina
neaktivan

"If your computer system is vulnerable to this bug:
Just hit the backspace key 28 times at the Grub username prompt during power-up. This will open a "Grub rescue shell" under Grub2 versions 1.98 to version 2.02."

Sto bi ovo boldano trebalo biti? Pa korisnik se ne bira kod GRUB-a nego u OS-u. Usput, za uci u rescue shell dovoljno je izabrati ga s izbornika.
Dio clanka "Here's How to Protect Linux System" je totalno promasen. Instaliraj patch, no shit sherlock. Dobar nacin za zastititi sustav je da se iskljuci root korisnik u rescue shellu.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
11 godina
protjeran
Osim toga, bitan preduvjet je fizicki pristup pc-u. A kada i ako se to ostvari onda sve druge zastite padaju u vodu. Kad se baja dočepa hdd, tad je pušiona već u finalu... Zato postoje brave, lokoti, protuprovalna vrata, kamere, čuvari i još brdo toga kaj baja mora odraditi da dobije fizicki pristup...

5 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

I tako ispada da mi je lose prije bio mint 17.3 sad kad sam ga skinuo s torrenta lose ga skinuo pa nije htio na usb.
Strcom opet ga skidam.
Provjerio prije 32bitnu verziju i radi ok.
Jos mi se nevidi share mozda jer je drugi comp win 10 ili mozda ipak mene nesto zahebava wireless iako imam net hm. 😐
Sutra na spisku gledanje Solus os-a(koji god vec bio samo  za 64 bitni sustav)

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.12.2015 13:57 (Killua).
11 godina
protjeran
Ako tebe zeza mint , zamisli tek problema na opskurnijim distrama....... Radje razmisli o rasirenim i pouzdanim distrama poput ubunta, fedore,opensusea... Mozda kubuntu da probas ako ti je plasma de prihvatljiva... I opensuse je vrlo kompletna distra kao i fedora... Ako hoces roling release onda manjaro ili kaosx.

1 0 hvala 0
11 godina
protjeran

KAOS - zanimljiva distra

http://kaosx.us/

Nismo se nikad dotakli ove distre, pa evo da iznesem neka svoja iskustva sa njome.

Iza kaos-a stoji omanja grupica developera, na čelu sa jednom damom , a manje više svi dolaze kao odmetnici iz nekih drugih linux priča

koje su napustili zbog nezadovoljstva tamošnjim stanjem.

Njihova filozofija je jednostavna : drže se isključivo kde (plasma) i qt okružja , ne razvijaju nijedan paket ,

već samo malo dorade pakete za kojese odluče staviti ih u svoje repoe.

Imaju zasada 4 repoa , u kojima je oko 2000 paketa ( programa ) , i sve su ih doradili za korištenje u kde-qt-kaosx okružju.

Zbog toga ćete u ta njihova 4 repoa pronaći i google-chrome-stable , i dropbox , i kodeke ,

i još hrpu toga kaj se u drugm distrama ostvaruje dodavanjem vanjskih repoa.

Relativno su kratko na tržištu, pa je možda prerano govoriti o tome da bi kaos mogao na produkcijske mašine ,

no za kućnog korisnika je to ( zasada) jedan vrlo kvalitetan odabir ukoliko vam paše plasma de.

Kaos ima filozofiju valjanja pa nakon što jednom ga instalirate, nema više potrebe za novom instalacijom svakih 6 mjeseci

već je samo dovoljno brinuti da vam je sistem up to date i uvjek ćete imati najnovije softvere i dijelove operativnog sistema. 

Onako iz entuzijazma sam kaos postavio na jednu viška particiju prije dva tjedna , i svakodnevno ga drljaju moje kćeri nepazeći naravno pritom na bilo kaj ,

od updatea do pravilnog gašenja i sl, no kaos ne pokazuje niti najmanje probleme , radi pokorno i pouzdano ...  

No kako rekoh, friški su to igrači, pa tek nakon par godina stabilnog i kvalitetnog rada bih se usudio ga postaviti za glavnu distru sebi i drugima.

Imaju aktivnu facebook stranicu i g+ zajednicu i relativno brzo odgovaraju na upite, iako im se tim sastoji od svega par osoba.

A i navedena dama se često osobno uključi u rješavanje problema koje iznesu ( zasad rijetki ) korisnici.

Manje više probleme koje iznose su radi nedostataka nekih programa na koje su navikli pa onda čarobiraju kako iz deb ili rpm paketa napraviti upotrebljivu aplikaciju  za kaos....   

Ako opstanu i ustraju, mislim da bi koncept koji inzistra na isključivosti kde+qt mogao biti proizvod visoke čistoće i stabilnosti sistema na duži period s obzirom na rolling release korištenje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.12.2015 11:22 (bunkermax).

2 0 hvala 1
12 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
Ako tebe zeza mint , zamisli tek problema na opskurnijim distrama....... Radje razmisli o rasirenim i pouzdanim distrama poput ubunta, fedore,opensusea... Mozda kubuntu da probas ako ti je plasma de prihvatljiva... I opensuse je vrlo kompletna distra kao i fedora... Ako hoces roling release onda manjaro ili kaosx.

nisam se mogao odluciti pa skidam kubuntu  ubuntu-gnome i ubuntu mate (isto bih ja rade mint)

P.S. ..smrc..

SolusOS was a beginner-friendly desktop Linux distribution based on the latest stable release of Debian GNU/Linux, distributed as hybrid image files that can be run from DVD or USB and installed onto a hard disk drive.

The project was abandoned in October 2013 due to not enough manpower

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.12.2015 15:36 (Killua).
11 godina
protjeran
Daj šansu kubuntu 15.10 bar na par dana da ga dobro upoznas i mislim da te nece razocarati ukoliko ti je hardver dovoljan za plasmu. Uostalom i gnome je vrlo zahtjevan.

Ako trebas pomoc, samo zovi... 😉

Za pocetak preporucam da prebacis izvore na glavni posluzitelj i da omogucis sve jos par stavki na drugoj kartici podesenja izvora. Takoder deinstaliraj ufw i instaliraj firewalld koji je od fedore i vrlo je praktican sa predefiniranim zonama, stavis na drop i miran si...

0 0 hvala 0
16 godina
Killua kaže...
..

P.S. ..smrc..

SolusOS was a ..

- povratak u RL, uz podsjetnik, linux je jedan, distre su nakupine softa po nečijem ukusu.. support. Tak da nećeš biti veći frajer ako koristiš neku opsukrnu distru u odnosu na npr ubuntu. Razlika je samo što ti se u startu dovoljno sviđa (kao nakupina) i od tog kreneš. Probati-vidjeti durge distre (zbog ideje, različitosti..) ali na kraju koristiš stadndardne stvari, ono što stvarno radi-postoji..

edit: + kriterij HW-kompatibilnost, ne samo želje..

edit2.. VM, za test je zapravo loša ideja, bolje live ili kalsičan install (kojeg i u VM obaviš), jednako kao što nađeš mjesta može i particija (samo pripaziti na loader-manager..), jer VM nije HW.. a feeling dobiješ i liveom, kojeg ostaviš na stikiću ili dvdu.. zatrebat će.. ili ga zbrišeš. VM je ništa, korisniji za stvarni task-posao ukoliko nema neki drawback..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.12.2015 16:29 (ihush).
12 godina
neaktivan

fedora mi je na virtualci pogledam pa vidim

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Nisi me skonto, ja ti rekoh da na kubuntu deinstaliras ufw i stavis fedorin firewalld. Sve to odradis iz synaptica u kubuntu...

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

o to ima smisla. nije za me ovaj yum lakse se snalazim u synaptic-u

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Netreba ti vise yum u fedori, sad se to zove dnf.. ... I kod njih zavrzlama ko sa nasim mostom. 😊

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

par slikica s ubuntu gnome live

0 0 hvala 0
17 godina
Killua kaže...

Oni su još uvijek aktivni.... samo više nisu čisti derivat nego pokušavaju biti unikantniji... Solus Project

25og prvi release.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.12.2015 20:39 (josipva).
17 godina
neaktivan

Pa nekoliko puta smo o tome pričali. Autor je Ikey Doherty,  koji je radio na debian mintu i ostalima. Šteta koliko bačenih ljudi/sati rada. 

*U Ubuntu 16.04 LTS priče da će launcher moći biti dolje. Kad narastem bit ću OSX :)

http://linux.softpedia.com/blog/ubuntu-16-04-lts-to-let-users-move-the-unity-launcher-at-the-bottom-of-the-screen-498000.shtml

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.12.2015 14:33 (hrvooje).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

da a meni se magicno pojavili sherani folderi eh

edit:

i opet magicno nestali mene to ovaj comp zahebava

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.12.2015 19:49 (Killua).

0 0 hvala 0
17 godina
Tails 2.0 beta 1
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

jel ko koristi TAILS ? za mene predobar

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
ucoxxx kaže...

jel ko koristi TAILS ? za mene predobar

A zasto?  Hmm?

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
16 godina
neaktivan
Killua kaže...

P.S. ..smrc..

SolusOS was a beginner-friendly desktop Linux distribution based on the latest stable release of Debian GNU/Linux, distributed as hybrid image files that can be run from DVD or USB and installed onto a hard disk drive.

Nemojte brkati stari SolusOS koji je bio baziran na Debianu i Solus Project koji je napisan od nule i izlazi na Božić!

Solus je prva nova potpuno neovisna distribucija nakon jako dugo vremena, napisan je od nule i napisan je kako treba.

Dosta je bilo sporih Debian klonova s izmijenjenom pozadinom, ostacima starih verzija kernela, konflikata među paketima i drugih problema koje sa sobom nose stare tehnologije.

Solusu je cilj da bude brz i efikasan a ne velik i univerzalan kao druge distre. Solus je jedina distra koja inspiraciju i znanje crpi iz Intelovog fascinantnog Clear Linux Project-a samo što je Solus optimiziran za moderna desktop računala a ne za servere.

Solus nikada nećete moći instalirati na server, 32-bitno računalo, tablet ili Raspberry Pi ali zato će biti lagan, brz i efikasan na 64-bitnom desktop računalu.

Ovako trenutno izgleda Budgie Next (desktop) koji bi na Božić trebao biti spreman za prvo izdanje Solusa:

"Now your setup can be as impossibly weird as you want" -Ikey

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.12.2015 23:24 (DragonShit).
17 godina
neaktivan
DragonShit kaže...
Nemojte brkati stari SolusOS koji je bio baziran na Debianu i Solus Project koji je napisan od nule i izlazi na Božić!

Solus je prva nova potpuno neovisna distribucija nakon jako dugo vremena, napisan je od nule i napisan je kako treba.

Kako misliš od nule, pa ne vjerujem da su pisali kernel ili WM od nule. Budgie je novi DE pisan od nule baziran na GNOME3, nešto kao novi Cinnamon. 

16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Kako misliš od nule, pa ne vjerujem da su pisali kernel ili WM od nule. Budgie je novi DE pisan od nule baziran na GNOME3, nešto kao novi Cinnamon. 

Solus je napravljen od nule, nije nastao forkanjem drugih distri i nije kompatibilan s deb i rpm paketima.

Solus ima vlastiti eopkg package manager (popis dostupnih aplikacija, popis svih paketa).

Većina distribucija je nastalo forkanjem drugih distribucija, pogledaj ove slike ovdje.

Naravno da kernel i driveri nisu napisani od nule, trebalo bi 100 godina da se to napravi i ne bi imalo smisla.

Kernel u Solusu je podešen za moderan desktop, nešto je očišćeno a nešto optimizirano...

Solus je uklonio podršku za floppy diskete i sve nepotrebno što bi moglo usporiti boot time.

Želja je bila da pokretanje na SSD disku bude manje od jedne sekunde, jako je blizu tome.

Budgie je napisan od nule ali doprinosi i koristi najnovije GNOME tehnologije (upstream, ne fork) koliko god je to moguće.

Važno je istaknuti da Budgie ne koristi GNOME Shell. Budgie je mal, brz, lagan a GNOME Shell je suprotnost toga.

Cinnamon je samo frokani GNOME Shell a Mint je proizašao iz Ubuntua... Koji je proizašao iz Debiana... Forkovi forkova...

To zna biti problem, npr. elementary OS koristi zastarjele GNOME tehnologije i ovisi o Ubuntu. Forkovi nemaju previše mjesta za optimizaciju i inovaciju i sporo se razvijaju.

Ako iz nekog razloga želiš instalirati GNOME Shell na Waylandu u Solusu, možeš:

sudo eopkg up
sudo eopkg it gdm gnome-shell gnome-shell-extensions
sudo reboot

Jedino mi je žao što Budgie još neće podržavati Wayland, to je planirano za Solus 2. Možda je tako i najbolje jer neke aplikacije još nisu zrele za Wayland.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.12.2015 3:00 (DragonShit).
17 godina
neaktivan

Ma sve je to super, al kako da pokrenem Draftsight na njemu, javu, teamviewer, steam, skype? Da, to sam i mislio, zovem Kauboja upomoć ;) Osim, ako ti OS nije sam sebi svrha i za 'vidi mama šta mogu' show

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.12.2015 7:49 (hrvooje).

2 0 hvala 0
11 godina
DragonShit kaže...
hrvooje kaže...

Solus je napravljen od nule, nije nastao forkanjem drugih distri i nije kompatibilan s deb i rpm paketima.

Solus ima vlastiti eopkg package manager (popis dostupnih aplikacija, popis svih paketa).

Većina distribucija je nastalo forkanjem drugih distribucija, pogledaj ove slike ovdje.

Naravno da kernel i driveri nisu napisani od nule, trebalo bi 100 godina da se to napravi i ne bi imalo smisla.

Kernel u Solusu je podešen za moderan desktop, nešto je očišćeno a nešto optimizirano...

Solus je uklonio podršku za floppy diskete i sve nepotrebno što bi moglo usporiti boot time.

Želja je bila da pokretanje na SSD disku bude manje od jedne sekunde, jako je blizu tome.

Budgie je napisan od nule ali doprinosi i koristi najnovije GNOME tehnologije (upstream, ne fork) koliko god je to moguće.

Važno je istaknuti da Budgie ne koristi GNOME Shell. Budgie je mal, brz, lagan a GNOME Shell je suprotnost toga.

Cinnamon je samo frokani GNOME Shell a Mint je proizašao iz Ubuntua... Koji je proizašao iz Debiana... Forkovi forkova...

To zna biti problem, npr. elementary OS koristi zastarjele GNOME tehnologije i ovisi o Ubuntu. Forkovi nemaju previše mjesta za optimizaciju i inovaciju i sporo se razvijaju.

Ako iz nekog razloga želiš instalirati GNOME Shell na Waylandu u Solusu, možeš:

sudo eopkg up
sudo eopkg it gdm gnome-shell gnome-shell-extensions
sudo reboot

Jedino mi je žao što Budgie još neće podržavati Wayland, to je planirano za Solus 2. Možda je tako i najbolje jer neke aplikacije još nisu zrele za Wayland.

Ne da koristi nego ovisi o GNOME paketima na veliko. Pratim DE od samog početka dok je bio još samo panel bez OS-a i uvijek je ovisio o GNOME-ovim tehnologijama. Kao gotovo svi DE-i osim KDE-a.

Gnome Shell spor?! Ne znam gdje ti živiš, ali shell je brz i relativno lagan. Uostalom lagan danas apsolutno više ništa ne znači, osim ako ne koristiš računalo iz 90-tih. Dok god imaš relativno novo računalo i SSD, ne primjetiš razlike u DE-ima. Par milisekundi lijevo ili desno nikom ništa ne znače. Osim ako nisi picajzla.

Ubuntu se već dugo ne može zvati fork Debiana-a. Mint još uvijek jest fork.

SolusOS mi izgleda zanimljivo, ali isto tako i vidim puno ideja posuđenih od drugih, primjerice onaj side panel za konfiguraciju izgleda slično onom iz one (ne mogu se sjetiti imena) kineske distribucije.

Jedino što mi je bedasto jest još jedan packet manager. Toga ima i dovoljno, još jedan nam nije potreban. 

Idem ga skinuti i isprobati u Boxes.

Edit (ispravak netočnih navoda), najnoviji solusOS:

Ne ovisi o gnome-u? 

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.12.2015 7:40 (Entry Point).
17 godina
neaktivan

Mint 17.3 recenzija

http://arstechnica.com/information-technology/2015/12/review-mint-17-3-may-be-the-best-linux-desktop-distro/

... i kako ide kraj godine malo o brojkama. Na Phoronixu su brže bolje išli zaključiti kako se Shuttleroworthova želja iz 2010 o 200 milijuna Ubuntu instalacije do 2015. nije obistinila. Na to je replicirao Canonicalov Dustin Kirkland s postom tipa 'a tko točno zna' i predpostavlja da je brojka veća od milijardu. Ono što je zanimljivo vidjeti koji sve servisi su pogonjeni Ubuntu serverom pa tako nalazimo Netflix, Instagram, Drobox i mnoge druge na listi.

http://blog.dustinkirkland.com/2015/12/more-people-use-ubuntu-than-anyone.html

*jedna božićna od crotima na popustu http://www.croteam.com/talosprinciple/

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.12.2015 11:54 (hrvooje).

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
...

*jedna božićna od crotima na popustu http://www.croteam.com/talosprinciple/

Super, morao si mi izbiti jos 5 eura iz dzepa, jel da? XD

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice