Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.517.728
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
Darky kaže...

Baci pogled malo na server backup

Baciti ću ja pogled, a ti meni reci radiš li sa time programom i kakve su mu konkretne mogućnosti i kvaliteta ?

Edit : evo bacio pogled i ustanovio da tamo najčešće navode razne opcije i apk za backup podataka, a to nije ono kaj meni treba.

Za backup podataka brinem osobno , a treba mi softver koji može učinkovito vratiti cjeli sistem ( možda i cjeli hdd ) na situaciju prije fatal errora.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.12.2015 17:12 (bunkermax).
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
Baciti ću ja pogled, a ti meni reci radiš li sa time programom i kakve su mu konkretne mogućnosti i kvaliteta ?

Edit : evo bacio pogled i ustanovio da tamo najčešće navode razne opcije i apk za backup podataka, a to nije ono kaj meni treba.

Za backup podataka brinem osobno , a treba mi softver koji može učinkovito vratiti cjeli sistem ( možda i cjeli hdd ) na situaciju prije fatal errora.

Odaberes u GRUB-u stariji kernel gdje je sve radilo?

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Napisao ogroman post s mobitela i sve otišlo  :(

Ukratko, nije GUI, al dd koristim i ima gui alata dd baziranih. Lin nema registry pa da ga vrati u vrijeme. Često virusi prvo  napadaju Windows system restore, a kad je smrdan sistem često i ne možeš do restorea. Korisno, ali ne uvijek. 

Imaš clonzillu, i razne 

http://www.cyberciti.biz/datacenter/5-awesome-open-source-cloning-software/

Imaš dd utility, imaš gdiskdump, rsnapshot

http://rsnapshot.org/

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.12.2015 20:11 (hrvooje).

0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

zna tko zasto mi se nepokazuje sherani windows folder..

TD people now you are on my Death Note
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.12.2015 18:40 (Killua).

0 0 hvala 0
16 godina

-trebaš biti prepoznat kao user (da koristiš npr isto ime-pass na oba, jednostavno lin usera dodaj na win usera i obrnuto), tad ti se pokaže (ili samo refreshati).

@ bunker nastavak na hrvooje.. da, nema reg. nije centralizirano, pa se nema što restorati (kao kod win). Može običan copy (ili bilo koji image-backup-archiver-sync), /root/boot/etc.. ali zapravo osim user-podataka je besmisleno.

- Sys se ne raspada (sam tak), kad se raspadne, (re)instaliraš. U slučaju da je uzrok neki HW kvar (kao HDD) tad je to jedino moguće. Soft je u slučaju dllhella/updatea, tad domagojev odgovor, stariji boot-kernel..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.12.2015 20:19 (ihush).
11 godina
protjeran
Ekipa , hvala na savjetima.

Kloneri diskova i particija jesu neki vid rjesenja no to su sve vanjske aplikacije koje se pokrecu izvan osa pa nije bas prakticno.

A budem malo rovao oko toga ovih dana...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Zna li tko što je ovo na slici, da li Dell ima tablet sa Ubuntu?

http://www.bloomberg.com/features/2015-george-hotz-self-driving-car/

Eh, to je samo monitor, PC je desno :)

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.12.2015 22:19 (hrvooje).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
ihush kaže...

-trebaš biti prepoznat kao user (da koristiš npr isto ime-pass na oba, jednostavno lin usera dodaj na win usera i obrnuto), tad ti se pokaže (ili samo refreshati).

goglam po netu sve ispada da treba stavit samba configprobam to kasnije

bunkermax kaže...

Kloneri diskova i particija jesu neki vid rjesenja no to su sve vanjske aplikacije koje se pokrecu izvan osa pa nije bas prakticno.

ma sto ti trebaju ako koji app neradi reinataliras ga ili upgrade ba novu verziju, svi podatci su ti na na home patriciji

16 godina
Killua kaže...
..

..

...

-ne kužim ništa.. mint? nema sambu, treba je instalirati?? wtf i linux bez mreže, sve je 'naopako'.. :)

evo za test, mint-live.. i najnormalnije tu je share..

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.12.2015 1:43 (ihush).
11 godina
bunkermax kaže...

Rekao si da ne želiš snapper a on radi upravo to što ti tražiš. Naravno ako je filesystem btrfs. Dakle zezneš stvar i s njim rollback-aš snapšot napravljen prije. I stvar rješena. Slično radi i win restore.

Samomrzeći hrvat
11 godina
protjeran
@entry

Pa nije problem da npr instaliram opensuse leap na btrfs i tako omogucim koristenje snapera.

No imao sam na opensuse iskustva sa snaperom i nije radio bas kao sistem restore na win.

Meni se tada snaper ovako ponasao :
U 12 h sve u redu. U 13 h instaliram softver A. U 14 h instaliram softver B. U 15 h instaliram softver C . U 16 h pocnu problemi i ja snaperom odaberem restore na 13 h. Snaper odradi ali ponisti samo instalaciju softvera A , a B i C su ostali u sistemu. Znaci snaper je ponistio samo onu radnju radi koje je i kreiran snapshot a sve promjene nakon te tocke nije ponistio, a ja npr neznam da li je probleme uzrokovao a b ili c softver. Win restore bi povratkom na 13 h ponistio instalaciju i a i b i c softvera.

Mozda ja negdje fulam pa ako znas daj me ispravi.

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
ihush kaže...
Killua kaže...

...

-ne kužim ništa.. mint? nema sambu, treba je instalirati?? wtf i linux bez mreže, sve je 'naopako'.. :)

evo za test, mint-live.. i najnormalnije tu je share..

mint debian edition valjda je greska do njeg malo ga testiram

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.12.2015 11:07 (Killua).
13 godina
neaktivan

Obrisao sam slucajno ikonicu na panelu od volumena pa sad ne znam nikako vratiti a tu ikonicu najvise koristim a u izborniku add panel ne postoji za volumen sistem je linux mint 17.3 mate pa ako moze pomoc

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
bunkermax kaže...
@entry

Pa nije problem da npr instaliram opensuse leap na btrfs i tako omogucim koristenje snapera.

No imao sam na opensuse iskustva sa snaperom i nije radio bas kao sistem restore na win.

Meni se tada snaper ovako ponasao :
U 12 h sve u redu. U 13 h instaliram softver A. U 14 h instaliram softver B. U 15 h instaliram softver C . U 16 h pocnu problemi i ja snaperom odaberem restore na 13 h. Snaper odradi ali ponisti samo instalaciju softvera A , a B i C su ostali u sistemu. Znaci snaper je ponistio samo onu radnju radi koje je i kreiran snapshot a sve promjene nakon te tocke nije ponistio, a ja npr neznam da li je probleme uzrokovao a b ili c softver. Win restore bi povratkom na 13 h ponistio instalaciju i a i b i c softvera.

Mozda ja negdje fulam pa ako znas daj me ispravi.

Da, snapper izostavlja brdo direktorija:

https://www.suse.com/documentation/sled-12/book_sle_admin/data/sec_snapper_setup.html#snapper_dir-excludes

Hmm, a da napraviš jednostavnu bash skriptu pa radiš snapshotovoe sa btrfs-tools i radiš full rollbackove ;)

Ak bude imao vremena napišem ti skripticu za terminal sa dialogom.

Samomrzeći hrvat
12 godina
neaktivan
15 godina
neaktivan

Pomagajte-linux mi uopće ne detektira kada stavim ovaj wifi adapter u usb d-link 127 wireless n 150 -išao sam na d-link stranicu i uopće nema drivera za ovaj adapter-i windows ne detektira niš dok ne instaliram driver-ne mogu instalirati linux mint zbog ovog problema :(

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Pa prvo sto trebas je probati drugu verziju i vidjeti dali je samo do ote verzije. A pametniji ce dati bolji odgovor. A vidis evo meni hoce mint debian a nece mint 17.3 pa sam skinuo 17 i 17.1 i 17.2 pa ako oni nemogu skinut cu raniju
15 godina
neaktivan
Killua kaže...
Pa prvo sto trebas je probati drugu verziju i vidjeti dali je samo do ote verzije. A pametniji ce dati bolji odgovor. A vidis evo meni hoce mint debian a nece mint 17.3 pa sam skinuo 17 i 17.1 i 17.2 pa ako oni nemogu skinut cu raniju

probao sam sa xubuntu i isto nije ništa detektiralo-užas

16 godina

bootaj ubuntu 9.10 ili 10.04.. 50% šanse.. ili traži konkretan chip, BCM ne dozvoljava licencu...

15 godina
neaktivan

očito ću morati kupiti novi usb adapter-pa možete li preporučiti neki dobar usb wifi adapter da podržava i stare i nove verzije windowsa i linux-cijena nije bitna-samo da je kompatibilan

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Koju reviziju DWA-127 imaš? Koju distribuciju koristiš? Treba li na njoj instalirati dodatne pakete s firmwareom?

DWA-127 i DWA-127 rev. A1 koriste Ralinkov čip i podržan je u svim kernelima od 3.4 nadalje. DWA-127 rev. B1 koristi Mediatekov čip, a za njega ti treba kernel 4.2 ili noviji.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
15 godina
neaktivan
hrx kaže...

Koju reviziju DWA-127 imaš? Koju distribuciju koristiš? Treba li na njoj instalirati dodatne pakete s firmwareom?

DWA-127 i DWA-127 rev. A1 koriste Ralinkov čip i podržan je u svim kernelima od 3.4 nadalje. DWA-127 rev. B1 koristi Mediatekov čip, a za njega ti treba kernel 4.2 ili noviji.

B1 verziju koristim

16 godina
neaktivan

Dakle, kao prvo, trebat će ti noviji kernel - mislim da Fedora 23 dolazi s 4.2.3 (sa zadnjim updateom je 4.2.7), pa isprobaj live verziju.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
12 godina
neaktivan
Znaci samo mu treba novi kernel (mint17.3 rabi kernel v3.19)
15 godina
neaktivan

a možete li mi reći kako instalirati najnoviji kernel u linux mint 17.3

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
15 godina
neaktivan

hvala,ali evo počeo skidat fedoru pa javim ako wifi adapter proradi :)

16 godina
neaktivan

U kernelu 4.2 uveden je driver za mt7601u, postoje backport kerneli (stariji kerneli koji u sebi sadrže drivere iz novijih), a pronašao sam da Mediatek ima driver za taj čip na svojim stranicama - ime downloada za mt7601u pokazuje da se radi o driverima za mt7610u, a README unutar drivera navodi da se radi o driverima za Ralinkov RT2870 (Mediatek je 2011. kupio Ralink) i da driveri podržavaju kernele 2.4.x i 2.6.x. Moguće je da se radi o rebrandu ili shrinku starijeg čipa - u downloadu se nalaze konfiguracijske datoteke za rt28xx.

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.12.2015 22:14 (hrx).
12 godina
neaktivan
Kad smo vec do linkova i opcenitih stvari jeli malo ide na nerve ono na stranicama nekih programa i stoji ikona za download linux pa kao distre nemaju svoj software centar na kojem ces ih potraziti
16 godina
neaktivan

Ne - u repozitorijima se ne nalazi sav softver - bilo zbog licenci, bilo zbog toga što se nitko nije uhvatio održavanja određenog softvera u repou. Primjerice, Fedora nema Simutrans u repozitorijima zato što igra koristi Artistic License v1.0 koju Free Software Foundation ne smatra free licencom. Također, sjećam se da je pred koju verziju Fedore nekoliko paketa izbačeno iz službenih repozitorija zbog nedostatka maintainera (ljudi koji održavaju softver, tj. konfiguriraju, testiraju i pakiraju softver tako da radi na toj distribuciji).

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice