Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.509.467
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
ante5656 kaže...

Pozdrav svima!

Evo ja sam novi korisnik linuksa i iskreno ne snalazim se u nekim stvarima pa imam zasada par pitanja:

Kako instaliati neki program- naime pokušam instaliart google chrome ali mi uvijek javlja grešku

http://s14.postimg.org/cijyoxwip/Screenshot_from_2013_10_28_22_41_13.png

I ne mogu upaliti video niti pjesme ..pise da mi fali plug in ..pa kako to popraviti??

Također ne mogu gledati video na joutubeu u full hd rezoluciji ....(joutube pisem sa j jer mi ipsilon ne radi tj kad stisnen ipsilon napiše mi se ž...)

Imaš problem s dependecy-ma. Možda imaš koji skršeni paket. Imaš li instaliran Synaptic? Ako imaš od tamo ih možeš popraviti.Pokreni ga i onda: odaberi iz Edit menija > Fix Broken Packages, zatim odaberi Apply Marked Changes iz Edit menija. Potvrdi klikom na Apply. Možeš pokušati i putem Terminala na slijedeći način (ne zaboravi unijeti password kad te traži):
           sudo dpkg --configure -a
           sudo apt-get install -f

Što se tiče videa, fale ti codeci. To možeš riješiti iz Softver Centra (Vidi sliku) ili putem terminala: sudo apt-get install ubuntu-restricted-addons ubuntu-restricted-extras. Za tipkovnicu trebaš odabrati HR layout.

Stručnjak za odmaganje...
13 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori
Ima li tko preporuka za knjige u vezi Linuxa i/ili programiranja? Zasada sam našao: The Art of Unix Programming, Advanced Programming in the UNIX Environment, The Practice of Programming i The Pragmatic Programmer. Ubrzo se bacam na čitanje i volio bih čuti još prijedloga.
Trava raste tamo gdje je posadiš.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

I to ti je previse, ako jednu zavrsis od pocetka do kraja svaka cast. :D

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
neaktivan

Sve je dost dobro pokriveno dokumentacijom tak da ne znam dal ti baš treba neka posebna knjiga za to :/

--------------------------------------------------------------------------------------------

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
ante5656 kaže...
(...)

Kako instaliati neki program- naime pokušam instaliart google chrome ali mi uvijek javlja grešku

http://s14.postimg.org/cijyoxwip/Screenshot_from_2013_10_28_22_41_13.png

I ne mogu upaliti video niti pjesme ..pise da mi fali plug in ..pa kako to popraviti??

Također ne mogu gledati video na joutubeu u full hd rezoluciji ....(joutube pisem sa j jer mi ipsilon ne radi tj kad stisnen ipsilon napiše mi se ž...)

Imaš problem s dependecy-ma. Možda imaš koji skršeni paket.(...)

Što se tiče videa, fale ti codeci. To možeš riješiti iz Softver Centra (Vidi sliku) ili putem terminala: sudo apt-get install ubuntu-restricted-addons ubuntu-restricted-extras. (...)

Da bi instalirao Chrome, moraš imati instalirane biblioteke koje on koristi. U ovom slučaju, navedeno je da na tvojem sistemu nije instalirana libxss1 biblioteka. Nju možeš instalirati unoseći u Terminal slijedeće naredbe (prvo unesi gornji red, izvrši naredbu pritiskom na Enter, a zatim isto ponovi s drugim redom):

sudo apt-get update
sudo apt-get install libgconf2-4 libnss3-1d libxss1

Nakon toga instaliraj Chrome .deb paket. Problem s videom, zvukom i Flashom (Youtube) se rješava instalacijom paketa ubuntu-restricted-addons i ubuntu-restricted-extras kao što je naveo Mario. Zbog toga što su codeci opterećeni patentima, Canonical se odlučio da po defaultu ne stavlja codece na LiveCD, ali ih je lako instalirati iz repozitorija pri instalaciji Ubuntua ili naknadno.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.9.2014 19:47 (hrx).
17 godina
neaktivan

netflix, za one zemlje kojima je dostupan, prešao je s sliverlighta na html5 pa će biti dostupan i na linuxu

http://www.themukt.com/2014/09/19/native-netflix-ubuntu-linux/

Life is too short to remove USB safely

6 0 hvala 1
12 godina
neaktivan
Em netflix je za stremanje videa ili stream TV, neznam nerabim pa neznam vaznost dolazenja na linux.
O da ako je na htm5 dali to nuzno znaci open source ili nemora
(Jos ima tih nejasnoca oko petice)
TD collector
14 godina

Napravio sam bootabilni USB prek LinuxLive USB Creatora sa izborom Persistance 600MB. Kad trebam izabrati kod boota imam opciju za USB i UEFI, kad izaberem USB dobijem samo crni ekran i ništa se ne događa, kad izaberem UEFI onda dobijem opcije (Try Ubuntu without installing, Install Ubuntu, OEM Install i Check Disc for defects). Problem je što bih trebao dobiti opciju za Persistance bootanje a toga nema jer hoću da mi se podaci sačuvaju. Normalno uđem u sustav s opcijom Try without installing i sve radi bez problema ali kad izađem ne sačuva mi postavke. Kako to riješiti i što napraviti da mi se boota pod Persistance?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
vrinho kaže...

Napravio sam bootabilni USB prek LinuxLive USB Creatora sa izborom Persistance 600MB. Kad trebam izabrati kod boota imam opciju za USB i UEFI, kad izaberem USB dobijem samo crni ekran i ništa se ne događa, kad izaberem UEFI onda dobijem opcije (Try Ubuntu without installing, Install Ubuntu, OEM Install i Check Disc for defects). Problem je što bih trebao dobiti opciju za Persistance bootanje a toga nema jer hoću da mi se podaci sačuvaju. Normalno uđem u sustav s opcijom Try without installing i sve radi bez problema ali kad izađem ne sačuva mi postavke. Kako to riješiti i što napraviti da mi se boota pod Persistance?

Pa ,UEFI ploče su malo ''problematične'' po pitanju Persistancea ,ali ja sam umjesto LinuxLive USB Creatora koristil Unetbootin i nisam imal takvih problema. Probaj.

Također ,ovdje imaš upute kako manuelno napraviti persistent casper-rw file. Pročitaj.

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
14 godina
kizo2703 kaže...

Pa ,UEFI ploče su malo ''problematične'' po pitanju Persistancea ,ali ja sam umjesto LinuxLive USB Creatora koristil Unetbootin i nisam imal takvih problema. Probaj.

Također ,ovdje imaš upute kako manuelno napraviti persistent casper-rw file. Pročitaj.

Instalirao sam sa Unetbootin-om i sad šljaka, postavke su sačuvane kad se vratim. Hvala.

15 godina
neaktivan

Pozdrav,

Postoji li neki "sound  mod" za linux? Od kako sam presao na linux, sve je super, samo mi je zvuk puno losiji neko na windows-u. Na windowsu imam instaliran Dolby audio.

Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Almin94 kaže...

Pozdrav,

Postoji li neki "sound  mod" za linux? Od kako sam presao na linux, sve je super, samo mi je zvuk puno losiji neko na windows-u. Na windowsu imam instaliran Dolby audio.

Hvala!

Koja distribucija je u pitanju? Koji DE je u pitanju? Koji hardware je u pitanju (zvučna kartica)?

Nakon ovih odgovora netko će ti moći pomoći ili udjeliti savjet.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Almin94 kaže...

Pozdrav,

Hvala!

Koja distribucija je u pitanju? Koji DE je u pitanju? Koji hardware je u pitanju (zvučna kartica)?

Dodaj tome i način na koji je zvuk lošiji,ako se čuje pucketanje/zujanje/distorzija prilikom glasnijih zvukova možda bi bilo dobro isključiti "allow over 100%" opciju (na ubuntu-u).

--------------------------------------------------------------------------------------------
15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Almin94 kaže...

Pozdrav,

Hvala!

Elementary OS. Imam Lenovo G580 20150

zerocool12 kaže...

Dodaj tome i način na koji je zvuk lošiji,ako se čuje pucketanje/zujanje/distorzija prilikom glasnijih zvukova možda bi bilo dobro isključiti "allow over 100%" opciju (na ubuntu-u).

Nije ukljucena ta opcije, a zvuk je opcenito puno losiji. A dolby drivere ne mogu nabaciti.

17 godina

Pozdrav, imam instaliran mint 17, htio bi jos instalirat win 7, jel postoji neka jednostavna procedura za to?

Znaci u opciji bi bilo dual boot..

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Lakse je maknuti mint pa staviti win pa tek mint, potrazi u trazilici ove teme detalje,
kompliciranije je i instaliras grub i odvojis patriciju za winse format u ntfs i malo sitnijeg petljanja.
Ili grub wiki....

Primjetio sam da na ovoj temi koja bi trebala biti kao pomoc cesto neki postovi budu ignorirani tj.neodgovoreni. sreca ima i linux.hr i linuxzasve.com za sitnicarenje
TD collector
17 godina
neaktivan
Almin94 kaže...

Pozdrav,

Hvala!

slično pitanje je već bilo postavljeno. 

http://www.bug.hr/forum/topic/linux/linux-pitanja-odgovori/57979.aspx?page=366&jumpto=4257522&sort=asc&view=flat

17 godina
Killua kaže...

Primjetio sam da na ovoj temi koja bi trebala biti kao pomoc cesto neki postovi budu ignorirani tj.neodgovoreni. sreca ima i linux.hr i linuxzasve.com za sitnicarenje

Konkretno koji postovi?

Inace, moj stav je da za sve postoji google i tek nakon sto to ne da rezultate treba postat po forumima.

Ti postovi trebaju i na nesto liciti. Vidoviti Milan to the rescue.

Vecina preskoci google, oni koji ga otvore ne dodju do foruma.

http://slash7.com/2006/12/22/vampires/

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
17 godina
neaktivan

zgodno je ako se nešto traži, a znaš da se spominjalo na bug-ovom forumu napraviti sljedeći upit na google i vratit će ti samo rezultate s bug.hr-a. ili ako hoćemo samo stranice sa hr domenom onda site:.hr .mnogi ne znaju za to:

dolby linux site:bug.hr

4 0 hvala 4
16 godina
zvonac kaže...

Pozdrav, imam instaliran mint 17, htio bi jos instalirat win 7, jel postoji neka jednostavna procedura za to?

Znaci u opciji bi bilo dual boot..

-ovisi o BIOS/UEFI opcijama, postoječim particijama (standardi), ako to nije problem jednostavno instaliraš (bilo koji) OS. Pošto stariji MSovi OSevi 'ne vide' linux, potrebno je nakon što MS pregazi bootmanager popraviti ga (grub/lilo..) tj ponovo instalirati. Svaki boot možeš popraviti njegovim install medijem. To je sve. +google za howto.

.. jer, samo je problem s boot managerom, to (recimo) nema veze s instalacijama OSeva. MBR/EFI, primarna aktivna particija do 4max ili (bolje) boot npr fat32 cca 100-500MB ostalo extended s proizvoljnim brojem particija, bez ograničenja osim SCSIjevskih do 16 aktivnih ili pod MSom abeceda... ali ih može biti +100..

- pripremu diska-particije, zgodnije je obaviti nekim liveOSom (ili iz aktivnog linuxa) npr gpartedom, nego ze zezati u installu i zbrisati pogrešno.

Killua kaže...
Lakse je maknuti mint pa staviti win pa tek mint,..

{#} da (lakše) ali sad je stanje takvo.

Ante kaže...
..

Inace, moj stav je da za sve postoji google i tek nakon sto to ne da rezultate treba postat po forumima.

Ti postovi trebaju i na nesto liciti. Vidoviti Milan to the rescue.

..

{#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
protjeran

Pa i nemora micati mint.

Ili ga reinstalira s time da ne formatira home particiju ili samo popravi grub za što ima hrpu online uputa i alata.

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Da treba shvatiti da prosjecni pocetnik dual boota jebisto kao i pocetnik linuxa ili juzer drugog os, razumjevanje tehnikalije su mu isto kao ici nauciti tele apstraktnoj umjetnosti, drugim rijecima cak i citanjem na wiki gruba neznaci da ce se sto razumjeti

(Da i ja sam tu primjer vec sam vise puta procitao i skacu mi upitnici gdje pise flda grub mora drugi boot loader da bi radio drugi os koji ga rabi pa mi sad ispada da su tu dva boot loadera ili moj teleci mozak krivo shvatio nesto)
TD collector
16 godina
Killua kaže...
..

(Da i ja sam tu primjer vec sam vise puta procitao i skacu mi upitnici gdje pise flda grub mora drugi boot loader da bi radio drugi os koji ga rabi pa mi sad ispada da su tu dva boot loadera ili moj teleci mozak krivo shvatio nesto)

-{#}--

-boot je uvjek jedan, MBR ili GPT.. (mogu smisliti i druge scenarije, ali recimo više HDDova+BIOS). U boot sektoru je mjesto za jednog, jednako kao što BIOS određuje jedan hdd ili je na hddu jedna aktivna particija itd. itd..

-on pokreće OSovski loader. Dakle, GRUB ili bilo koji bootmanager može pokrenuti x-OSeva/loadere. Grub poržava sve OSeve, MSov samo MSove (ako se ne varam od 8 nudi i linux ako ga nanjuši).

-ako pogledaš što se nalazi na npr (teoretski na raznim particijama) /boot, /root .. + MBR i to 'zbrojiš' trebao bi shvatiti kako to funkcionira.

ja npr preferiram grub (stari) bez obrzira na OS koji je gore jer nije samo multiboot ono što se time može.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
neaktivan

http://netrunner-mag.com/why-nokia-and-linux-failed-so-far/

Odličan članak, sa kvalitetnim argumentima, od osobe koja zna o čemu priča.

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
lazy_punk kaže...

http://netrunner-mag.com/why-nokia-and-linux-failed-so-far/

Odličan članak, sa kvalitetnim argumentima, od osobe koja zna o čemu priča.

Čitao to tada, ali i dalje vrijedi. Ipak, miče se naprijed mic po mic, danas je izašao counter strike:GO za Linux. 

http://www.webupd8.org/2014/09/counter-strike-global-offensive.html

Ako milijun korisnika koristi LO i donira dolar godišnje to bi bili dobri novci za razvoj. I o tome je dedoimedo pričao, podrzite projekte koje koristite, makar i simbolični dolar godišnje 

http://www.dedoimedo.com/computers/linux-community.html

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.9.2014 22:27 (hrvooje).
11 godina
neaktivan

Imam par pitanja. 

Ukoliko bih htio dual boot windowsa i linuxa, na koji način bi se prebacivao između njih?

Kako sam početnik, instalirao bih linux mint, može neki dobar tutorijal kako napraviti dual boot? Kolika particija mi treba za linux i da li onda ono što instaliram na linuxu ide na tu particiju ili?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
decartes kaže...

Imam par pitanja. 

Ukoliko bih htio dual boot windowsa i linuxa, na koji način bi se prebacivao između njih?

Kako sam početnik, instalirao bih linux mint, može neki dobar tutorijal kako napraviti dual boot? Kolika particija mi treba za linux i da li onda ono što instaliram na linuxu ide na tu particiju ili?

http://www.freeyourselffrommicrosoftandthensa.org/06-dual-boot/6-3-dual-boot-linux-mint-with-windows-xp-or-windows-7

Mint ili win biraš prilikom paljenja PC-a (u GRUB boot loaderu).

Za Mint napravi BAREM 20GB (pogotovo ako ga misliš malo više koristiti, mjesto uvijek dobro dođe iako bi radio i na puno manjoj particiji).
Ono što instaliraš na linuxu po defaultu ide na tu particiju.

10 godina
neaktivan

Kako da na Manjaru stavim opet da sa 'middle-clickom' (dva prsta na touchpad) radi copy/paste?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

danas je u izašao ubuntu 14.10 beta2, zadnja prije RC, utopic unicorn

http://www.webupd8.org/2014/09/ubuntu-1410-utopic-unicorn-final-beta.html

2 0 hvala 2
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice