Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.541.980
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
odjavljen
Re: Linux - pitanja i odgovori
filipvk1000 kaže...

Skini ga ovdje: http://www.skidajmo.com/Sistemski/EASEUS_Partition_Master/ i napravi što ti treba. Program je lagan za korištenje,i jako kvalitetan. Ja imam 13 godina i napravio sam sve što mi je trebalo...a ti si vjerojatno stariji tako da neće biti nekih problema =)

uspio sam napraviti sa onim programom iz win7 bez po muke, sada imam za win7 60gb, za ubuntu 70gb, a za muziku, slike podatke i općenito 490gb.

16 godina

@ marko..,

ali potencijalno imaš i problem. Obično se iznenadiš formatiranjem pogrešnog diska, recimo zato jer windowsi napravi boot-particiju, skrivenu...

Pitanje koji bootloader ćeš instalirati, gdje itd..

Kao i mogući problemi ako ima više od 4 primarne particije.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

dali taj easeus zna mijenjati particije iz primary u extende/logical?

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
15 godina
neaktivan
g12356 kaže...

dali taj easeus zna mijenjati particije iz primary u extende/logical?

Nesječam se,pošto sam ga zadnji put koristio prije mjesec dana. Ali vjerujem da muže,skini,instaliraj,pokreni,pa vidi. :D

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
14 godina
odjavljen
ihush kaže...

@ marko..,

ali potencijalno imaš i problem. Obično se iznenadiš formatiranjem pogrešnog diska, recimo zato jer windowsi napravi boot-particiju, skrivenu...

evo došao je neki problem, kada odaberem da instaliram na d particiju piše mi ovako nekako:

''nije određen korijenski datotečni sustav''

što da radim?

16 godina
MARKOZD15 kaže...
ihush kaže...

@ marko..,

evo došao je neki problem, kada odaberem da instaliram na d particiju piše mi ovako nekako:

što da radim?

postavi root ''\'' (vjerojatno i home\, jer nemaš drugih slobbodnih particija) na željenu particiju...

14 godina
odjavljen
ihush kaže...
MARKOZD15 kaže...
ihush kaže...

@ marko..,

što da radim?

postavi root ''\'' (vjerojatno i home\, jer nemaš drugih slobbodnih particija) na željenu particiju...

imam 3 particije:

c-win7

d-ubuntu(uskoro)

e-muzika, slike..

16 godina
neaktivan
LordShgi kaže...

Koristim Fedoru 15, 64bit. Flash sam pokusavao instalirati orginal ali nakon pol sata muke nisam uspio i instalirao gnash. Recimo, pocinjem slusati podcast sad prije 15minuta i slusam par minuta i samo napise " Rythmbox has crashed".

Koristim ju već par mjeseci i sustav je stabilan k'o stijena (što je prilično dobro za distribuciju koja slovi kao bleeding-edge). Pogotovo kod Flasha, kada se usporedi s Kubuntuom, kod kojeg kombinacija 64 bitni Firefox + 64 bitni Flash zna biti nestabilna - do sada bi se samo plugin zablokirao pri mijenjanju veličine videa ili odlaska u fullscreen, a sa zadnjom verzijom povuče cijeli Firefox kada se sruši.

Instalacija Flasha (64 bit)- skini plugin s ove adrese i otkomprimiraj .tar.gz u direktorij ~/.mozilla/plugins (napravi ga ako ne postoji), te pokreni Firefox.

Presto plugin za yum (i delta RPMovi) je odlična stvar, smanjuje veličinu downloada updateova za preko 70% (IMO, umjesto razvoja još jednog korisničkog sučelja, u Canonicalu su trebali napraviti nešto slično za DEBove - uštedili bi puno novca na bandwidthu, što bi im dobro došlo, budući da je tvrtka još uvijek nije (ili možda jest jedva) profitabilna); Gnome Shell se može znatno prilagoditi željama korisnika, editiranjem teme (smanjio sam ikone na Activities ekranu, smanjio visinu naslovne trake prozora, ... ), ekstenzijama (taskbar na dnu ekrana, Applications meni, sakrio Accesibility i Bluetooth menije, stavio alternate status meni, postoje i ekstenzije koje dodaju Places meni, vremensku prognozu, miču sat na desnu stranu, ...) i Gnome Tweak Toolom - u usporedbi s njim, Unityjeve mogućnosti prilagodbe su jadne, a Unity se pokazao prilično bugovitim u testiranju tijekom mjesec dana, nakon kojeg sam maknuo Ubuntu i stavio Kubuntu (KDE je znatno napredovao, te se od v4.6 može koristiti za svakodnevni rad, prijašnje verzije su prilično bugovite).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
14 godina
hrx kaže...
Presto plugin za yum (i delta RPMovi) je odlična stvar, smanjuje veličinu downloada updateova za preko 70% (IMO, umjesto razvoja još jednog korisničkog sučelja, u Canonicalu su trebali napraviti nešto slično za DEBove - uštedili bi puno novca na bandwidthu, što bi im dobro došlo, budući da je tvrtka još uvijek nije (ili možda jest jedva) profitabilna); Gnome Shell se može znatno prilagoditi željama korisnika, editiranjem teme (smanjio sam ikone na Activities ekranu, smanjio visinu naslovne trake prozora, ... ), ekstenzijama (taskbar na dnu ekrana, Applications meni, sakrio Accesibility i Bluetooth menije, stavio alternate status meni, postoje i ekstenzije koje dodaju Places meni, vremensku prognozu, miču sat na desnu stranu, ...) i Gnome Tweak Toolom - u usporedbi s njim, Unityjeve mogućnosti prilagodbe su jadne, a Unity se pokazao prilično bugovitim u testiranju tijekom mjesec dana, nakon kojeg sam maknuo Ubuntu i stavio Kubuntu (KDE je znatno napredovao, te se od v4.6 može koristiti za svakodnevni rad, prijašnje verzije su prilično bugovite).

Možda bi mogao napraviti temu kako prilagoditi GNOME 3.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
14 godina
odjavljen
Linux - pitanja i odgovori

zna li netko kako provjeriti koji procesor imam, koliko rama i koju grafu na ubuntu? te me zanima kako provjeriti jeli imam 32bita ili 64bita linux?

hvala svima.

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
MARKOZD15 kaže...

zna li netko kako provjeriti koji procesor imam, koliko rama i koju grafu na ubuntu? te me zanima kako provjeriti jeli imam 32bita ili 64bita linux?

hvala svima.

bilo tko?

14 godina
odjavljen
MARKOZD15 kaže...
MARKOZD15 kaže...

hvala svima.

bilo tko?

rješeno;)

16 godina
neaktivan

@mario.L_hr

Možda...

Za prvu ruku, ima materijala na netu - kako promijeniti elemente teme (PDF oblik), pisanje ekstenzija (PDF oblik), moj post u kojem sam naveo linkove na stranice s ekstenzijama i temama za GNOME Shell, cheat sheet (tipkovničke kratice, ...), Archove stranice s instrukcijama o konfiguriranju GNOME Shella.

@MARKOZD15

Upiši u terminalu slijedeće (najbolje napravi copy/paste onoga što je u kurzivu):

• za procesor: cat /proc/cpuinfo
  • za memoriju cat /proc/meminfo
  • za grafiku: lspci | grep VGA
  • za verziju: uname -a , na kraju linije bi trebalo pisati x86_64 za 64 bitnu verziju, i386, i586 ili i686 za 32 bitnu
The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
14 godina
odjavljen

treba li mi neki antivirus za ubuntu? jeli se može koristiti ccleaner za linux?

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
MARKOZD15 kaže...

Netreba ti, i ccleaner ti netreba...

Straight Edge
14 godina
neaktivan
MARKOZD15 kaže...

Virusa nema.

Registry nema.

I love Linux...{#}

STEAM: BenjamiX97 ::: Skype: benocplusplus :::
15 godina
neaktivan
MARKOZD15 kaže...

Ako si baš paranoičan(poput mene) guglaj clam AV for Linux.Postoji linux virusa ali ih se može nabrojati na prste jedne ruke i većinom su već zastarjeli.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
13 godina
neaktivan

Ej, poslušao sam tvoj savjet i napravio manju particiju s oko 5 GB prostora. Na disk sam stavio 128-bitnu enkripciju u AES algoritmu. Sad me zanima samo, dali je ikako moguće nekako saznati tu lozinku iz onog security hash keya... Onako tipa nećeg dali se on može na nekoji način razbiti (nekom metodom)? I da, za ovaj slučaj koristim OpenSUSE.

xtreme.maniac
16 godina
xtreme.maniac76 kaže...

Ej, poslušao sam tvoj savjet i napravio manju particiju s oko 5 GB prostora. Na disk sam stavio 128-bitnu enkripciju u AES algoritmu. Sad me zanima samo, dali je ikako moguće nekako saznati tu lozinku iz onog security hash keya... Onako tipa nećeg dali se on može na nekoji način razbiti (nekom metodom)? I da, za ovaj slučaj koristim OpenSUSE.

-sve se može bruteforcati.. problem je samo vremenski, obično kompletan PC/HDD crkne prije nego uspiješ. Opet ako je šifra 123, možda će i par mjeseci biti dovoljno...

17 godina
neaktivan
xtreme.maniac76 kaže...

Trenutno sve poznate metode napada su neisplative gledajuci s obzirom na vrijeme potrebno za razbijanje sifre. Npr. napad na 256-bitni AES kljuc zahtijeva 2200 operacija sto bi ukratko znacilo da toliki broj operacija zahtijeva vrijeme koje je otprilike jednako starosti Svemira. 128-bitni AES kljuc zahtjeva 2126 operacija sto je i dalje ogroman broj i jednostavno vremenski neisplativo probijati.

EDIT: Naravno, tu ne racunam bruteforce, jer bruteforce je nista. Za kriptografa "proboj ciphera" je bilo sto brze od bruteforcea. Dakle, iskoristavanje slabosti u samoj implementaciji ciphera. Bruteforce se zapravo ne racuna kao neka valid metoda razbijanja ciphera. Naravno, kao sto kaze ihush ako ti je sifra 123 to se bruteforceom vrlo lako probije, posto su takve sifre najcesce te se prve testiraju.

Stavis recimo ovak neku - Ahnous0oxa - i miran si dok ti ta sifra ne dojadi.

Gentoo... it's like wiping your ass with silk. Or sandpaper.
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.9.2011 19:31 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan
MARKOZD15 kaže...

IMHO nepotrebno ti je stavljat bilo kakvo av rijesenje na Linux...postoji, ali je nepotrebno.

CCleaner nemas za Linux posto Linux nema registry, ali imas "cleaner" i za Linux....no koliko je potrebno bilo sta cistit, procjeni sam.

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
14 godina
win32 kaže...
MARKOZD15 kaže...

IMHO nepotrebno ti je stavljat bilo kakvo av rijesenje na Linux...postoji, ali je nepotrebno.

CCleaner nemas za Linux posto Linux nema registry, ali imas "cleaner" i za Linux....no koliko je potrebno bilo sta cistit, procjeni sam.

Čišćenje se svodi najčešće na sranja koja si sam ostavio za sobom (neštetno zaOS) i obično te nauči redu. Tu mislim na nesređene podatke i hrpu smeća koje čovjek drži na HDD-ovima.

15 godina
neaktivan
ihush kaže...
xtreme.maniac76 kaže...

-sve se može bruteforcati.. problem je samo vremenski, obično kompletan PC/HDD crkne prije nego uspiješ. Opet ako je šifra 123, možda će i par mjeseci biti dovoljno...

123 je među prvim pokušajima bruteforcea.

Easeus-om sam d particiju pretvorio iz primary u logical.

15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
win32 kaže...
MARKOZD15 kaže...

Čišćenje se svodi najčešće na sranja koja si sam ostavio za sobom (neštetno zaOS) i obično te nauči redu. Tu mislim na nesređene podatke i hrpu smeća koje čovjek drži na HDD-ovima.

Cekaj, "kvoto" si me da meni nesto kazes?

Ne kuzim...pitanje nisam ja postavio, nego sam mu odgovorio pa mi nije jasno sta meni odgovaras? {#}

Osobno koristim cleaner u Ubuntu vec godinama i nikada nije nista lose napravio, ali vecina ljudi ce mu dati savjet da je ciscenje totalno nepotrebno te sa, zato napisao da procjeni sam hoce li ga koristit ili nece.

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
14 godina
win32 kaže...

Cekaj, "kvoto" si me da meni nesto kazes?

Ne kuzim...pitanje nisam ja postavio, nego sam mu odgovorio pa mi nije jasno sta meni odgovaras? {#}

Osobno koristim cleaner u Ubuntu vec godinama i nikada nije nista lose napravio, ali vecina ljudi ce mu dati savjet da je ciscenje totalno nepotrebno te sa, zato napisao da procjeni sam hoce li ga koristit ili nece.

Samo sam se htio nadovezati na tvoj post, moja isprika što to nisam naglasio.

Ono što sam htio reći je da svaki od nas godinama gomila smeće po diskovima (jednog sam ovih dana raščišćavao) da je to milina.

15 godina
protjeran

Linux je puno uredniji prema windowsu,tako da ako što ostaje to je jako malo toga...

Straight Edge

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pozdrav ljudi, imam problem sa zvukom na laptopu (ako me se sjecate, nije to prvi put da to pitam) i mislim da sam shvatio kako ali za to trenutno moram killati pulseaudio a to nemogu uciniti jer se on autospawna (tako zapisano u njegovoj .conf datoteci, mene zanima kako editirati tu conf datoteku posto je read only... hvala

Igor
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
CRT kaže...

Pozdrav ljudi, imam problem sa zvukom na laptopu (ako me se sjecate, nije to prvi put da to pitam) i mislim da sam shvatio kako ali za to trenutno moram killati pulseaudio a to nemogu uciniti jer se on autospawna (tako zapisano u njegovoj .conf datoteci, mene zanima kako editirati tu conf datoteku posto je read only... hvala

Pokusaj kao root to srediti...(trebat ce ti terminal,iako se moze i izvana nekako,al sam zaboravio kako)..

Straight Edge
14 godina
protjeran
CRT kaže...

Ako je ubuntu onda lijepo instaliraj rcconf.

Nakon što je instaliran, u terminalu upišeš sudo rcconf.

Pronađeš pulseaudio (strelicama gore-dolje), i sa spaceom ga odznačiš.

Što si napravio? Ubio si ga u run levelima tako da se neće autostartat sa sistemom.

Problem rješen. Ako nemaš ubuntu, mada rcconf ide i na druge sisteme, ja mislim, onda ga moraš ručno maknuti sa run levela.

( ˘͡ -˘͡)
14 godina
neaktivan

na kraju sam ga deinstalirao i pokusao dobit zvuk ovom komandom: rmmod snd-hda-intel; modprobe snd-hda-intel model=auto position_fix=0 (klik)

ali nema pomoci (naknadno sam vratio pulseaudio)

Igor
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.9.2011 22:51 (CRT).
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice