Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.518.081
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Koristiti ps i kill kombo...

How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
rustweaver kaže...

Koristiti ps i kill kombo...

Meni draga kombinacija:

ps -e | grep ime_programa

kill -9 PID

Osim zombići... Iako mi se samo jednom do sad na ovom sustavu dogodilo da se pojavio zombić.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
...možeš ga pokrenuti i ovak:

./ime_programa &

Tak će ti se program pokrenuti, a i dalje možeš raditi u istom terminalu.

Nadodao bih na ovo, da čak i kad se zaboravi dodati " &", proces se može baciti u background pomoću "Ctrl-Z" što ga trenutno ujedno i suspendira. Nakon toga ga se može vratiti iz suspenzije pomoću komande "bg" što ga ujedno stavlja i u background.

Evo još malo korisnog štiva o background procesima: http://www.astro.ku.dk/~aake/teaching/cf/tutorials/background.shtml

domicius
16 godina
neaktivan

Pozdrav, kako mogu u Ubuntuu zabraniti updateanje grub.cfg filea? Chmodanje na -r--r--r-- (444) ne radi... :S

:D
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Pozdrav, kako mogu u Ubuntuu zabraniti updateanje grub.cfg filea? Chmodanje na -r--r--r-- (444) ne radi... :S

Kako misliš da ne radi? Što točno pokušavaš i koji razultat dobivaš? BTW, ja sam na Debian-u i meni je taj file već po default-u read-only. Čudi me da i kod tebe nije tako. Da, vidiš, ovdje ti piše da ovako i onako nije namijenjen da ga se editira ručno. Dakle, i na Ubuntu bi trebalo biti kao i na Debian-u (to ne čudi).

domicius
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.1.2011 19:56 (domicius).
14 godina
protjeran
Proz0r kaže...

Postoji jedna skripta koja se inače zove update-grub,

Samo onako kao hint.

Drago mi je.
16 godina
neaktivan

Ispricavam se sto sam bio vrlo neprecizan pri postavljanju pitanja. Znam za skriptu update-grub, zelio bih onemoguciti njeno pokretanje jer pri gotovo svakom updateu sustava se ona izvrsava, a ne treba mi updateanje GRUB-a, zivcira me osim toga sto mi se uvijek resetira set_default varijabla.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Preimenuj je u update_greb_preimenovano ili u bilo što drugo, tako da ti se ne pokreće pri update-u pa ako ti zatreba opet samo je vrati na početno ime?

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Jednostavna rješenja su uvijek najbolja, to bih baš mogao, hvala! :D

15 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Ispricavam se sto sam bio vrlo neprecizan pri postavljanju pitanja. Znam za skriptu update-grub, zelio bih onemoguciti njeno pokretanje jer pri gotovo svakom updateu sustava se ona izvrsava, a ne treba mi updateanje GRUB-a, zivcira me osim toga sto mi se uvijek resetira set_default varijabla.

Kako misliš da ti ne treba? Ta skripa se ne pokreće bezvezve. Iako se ja ne kužim puno u grub, čini mi se da ni ti nisi stručnjak pa me malo zbunjuje zašto bi se želio zezati sa nečime što je jako važno na sistemu kao što je grub. Tako bi si samo mogao prizvati neočekivane probleme.

Ima li neki drugi razlog osim što ti smeta što se skripta često pokreće (iako mi je teško zamisliti da se na Ubuntu sistemu to događa pri gotovo svakom update-u jer se ne radi o rolling release distribuciji ali dobro...)? A pošto se pokreće samo onda kada je potrebno, planiraš li onda svaki puta kada je update-grub potreban sam to pokrenuti ili jednostavno preskočiti?

A da ne govorim da je ovo po meni ružan hack koji ti možda neće uspjeti kako si zamislio jer bi se pri sljedećem update-u sistema promjene koje si napravio mogle poništiti.

domicius
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.1.2011 19:11 (domicius).
16 godina
protjeran

moze pomoc oko spajanja u mrezu Mint i Xp probao sam svasta vec 2 dana se igram sa time i nista nisam uspio slozit

treba mi za filetransfer

puno hvala

CyberPunk
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Vrsi se update-grub pri svakom updateu jer updateam sustav otprilike svaka 2 tjedna, znaci dosta rijetko. Ne, nisam strucnjak, Boze sacuvaj, ali mi molim te objasni kako ce se promjene sistema ponistiti ako se ne pokrece update-grub?? Ta skripta, koliko znam, samo radi grub.cfg file sto mi ne treba, boli me briga cak i ako mi neke funkcije GRUB-a i izostanu, bio bih zadovoljan i s legacy verzijom GRUB-a. Koliko znam, jedino kako GRUB moze djelovati na sustav je kroz opcije kernela, a posto i ovako i onako ne koristim Ubuntuov kernel, vec kompajliram svoj, dovoljno mi je da sam pokrenem update-grub kad si iskompajliram kernel i to je to, zar ne? I kada je po tvojoj definiciji pokretanje update-gruba potrebno? Rekao sam ti gore kada je to za mene potrebno. I jos jedna stvar, objasni mi koji su to neocekivani problemi?

17 godina
neaktivan

Ne bi se trebal svaki put pokretati, već samo kad se nešto radi sa kernelom/onim kernel image-ima i to, ne znam točno ili ako se sam GRUB updatea. Za svaki drugi update, update-grub se nema kaj pokretati.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.1.2011 19:50 (1domagoj1).

2 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

Zato i kazem, potrebno mi je pokretati update-grub samo kad si iskompajliram novi kernel, u drugom slucaju mi ne treba. Zato ga zelim onemoguciti jer i tako uvijek bootam svoj kernel.

15 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Vrsi se update-grub pri svakom updateu jer updateam sustav otprilike svaka 2 tjedna, znaci dosta rijetko. Ne, nisam strucnjak, Boze sacuvaj, ali mi molim te objasni kako ce se promjene sistema ponistiti ako se ne pokrece update-grub?? Ta skripta, koliko znam, samo radi grub.cfg file sto mi ne treba, boli me briga cak i ako mi neke funkcije GRUB-a i izostanu, bio bih zadovoljan i s legacy verzijom GRUB-a.

Eto, dobio sam odgovor. :) Oprosti, nisam pretpostavio da ne koristiš Ubuntu kernel i da ga sam kompajliraš. To je onda druga stvar. Samo ne znam što to onda Ubuntu svaki puta update-a a da to za sobom pokreće i update-grub. Hmm...

Što se tiče promjena sistema koje će se možda poništiti, nisi me shvatio. Mislio sam na ovaj dirty hack preimenovanja nečega što nije napravljeno da bude podešavano/mijenjano od strane korisnika kao (što su npr. većina datoteka u /etc) - to bi ti se moglo poništiti pri update-u grub-a.

Proz0r kaže...

dovoljno mi je da sam pokrenem update-grub kad si iskompajliram kernel i to je to, zar ne? I kada je po tvojoj definiciji pokretanje update-gruba potrebno?

Ne bih ti se usudio govoriti da li je dovoljno pokrenuti update-grub samo kad si iskompajliraš kernel. A po meni je pokretanje update-gruba potrebno kada sistem, odnosno developeri koji rade na razvoju sistema to zatraže. :) Ali kad smo već kod toga, ima stvari koje kužim više od grub-a a oko kojih se s developerima Ubuntu-a ne slažem pa ne znači da oni moraju nužno biti u pravu. ;)

A što se tiče neočekivanih problema, mislio sam na činjenicu da se (barem ja) ne osjećam dovoljno upoznat sa problematikom (više od samih developera) da znam za sigurno što bi se sve moglo dogoditi pa ne mogu onda niti očekivati sve što bi se moglo dogoditi i iz tog razloga bi svaki problem koji nastane bio neočekivan. :)

domicius
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.1.2011 20:32 (domicius).
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Ne bi se trebal svaki put pokretati, već samo kad se nešto radi sa kernelom/onim kernel image-ima i to, ne znam točno ili ako se sam GRUB updatea. Za svaki drugi update, update-grub se nema kaj pokretati.

To se slažemo da se ne bi trebalo svaki put pokretati osim ako se svaki puta ne update-a neki paket koji u post-install-u ima call za update-grub. :)

A osim kernel-a i grub-a, ja znam još za initramfs-tools da mi zove update-grub kod svakog update-a. Ne znam za druge ali većina paketa naravno nema što zvati update-grub. Ne znam, ja update-am sistem svakodnevno pa ne zapažam da mi se zove update-grub jako često. Možda jednom, dvaput tjedno osim onih tjedana kada se zareda nekoliko update-ova kernel-a. Naravno, ne bih želio ulaziti u to što je rijetko ili često jer svako to drugačije gleda i poštujem ako je nekome prečesto nešto što meni nije.

domicius
16 godina
neaktivan

Zapravo bih samo onemogucio pokretanje komande update-grub i to je to, mislim da to ne bi nista mnogo promijenilo s obzirom na ostatak sustava. Ma ovaj novi GRUB mi je skroz cudan, nisam siguran u vezi icega vezano za njega :) GRUB legacy mi je bio zakon, sad me nostalgija uhvatila... :')

15 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Zapravo bih samo onemogucio pokretanje komande update-grub i to je to, mislim da to ne bi nista mnogo promijenilo s obzirom na ostatak sustava. Ma ovaj novi GRUB mi je skroz cudan, nisam siguran u vezi icega vezano za njega :) GRUB legacy mi je bio zakon, sad me nostalgija uhvatila... :')

Što se tiče grub2 vs grub legacy, slažem se :) Sva sreća pa barem nisam imao nekih većih problema sa grub2 do sada. Najveći je problem bio u početku kad se nisam uopće snalazi koliko se toga promijenilo.

Nego, baš sam sada probao na svom sistemu maknuti executable flag i nije bilo problema. Jesi li htio reći na početku da ti "chmod a-x /usr/sbin/update-grub" nije davalo rezultate? Ne znam što je bolje, preimenovati update_grub ili ga učiniti non-executable ali probaj ako treba oboje pa javi da li ti stvara neke probleme.

domicius
16 godina
neaktivan

Ista je stvar, u oba slučaja se skripta ne može koristiti ;)

Mislio sam baš na to što sam rekao jer sam automatski išao s pretpostavkom da update-grub nadopuni trenutni grub.cfg umjesto da kompletno generira novi i zamijeni ga, što je zapravo i slučaj, blesava zabuna :)

17 godina
neaktivan

Pitanje: Dal se može na linuxu koristiti Vip-ov USB Stick za internet?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
davorsite kaže...

http://www.linuxzasve.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=1779&start=10

16 godina
neaktivan

Moje pitanje je:

Jel se isplati stavit neki linux umjesto windowsa xp na stariji laptop? ako da koji je najbolji da mi nesteka pri surfanju netom ili gledanju filmova...

Konfiguracija laptopa je:

Intel Pentium 4 2GHz

40GB HD

512 MB SDRAM

Integrirana neka graficka SiSova

Laptop mi koristi sam za net ili ak treba napisat nest u wordu ili sta ja znam... 

Hvala unaprijed

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
simeparanoja kaže...
davorsite kaže...

http://www.linuxzasve.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=1779&start=10

Čemu tolike komplikacije? Dovoljno je instalirati usb-modeswitch. Dalje sve ide preko System > Preferences > Network Connections (to je kod mene, u pitanju je Karmic Koala).

Nešto o tome:

http://www.bug.hr/forum/topic/linux/linux-pitanja-odgovori/57979.aspx?page=20&jumpto=1375035&sort=asc&view=flat

CyberGaming kaže...

Moje pitanje je:

Jel se isplati stavit neki linux umjesto windowsa xp na stariji laptop? ako da koji je najbolji da mi nesteka pri surfanju netom ili gledanju filmova...

...

Laptop mi koristi sam za net ili ak treba napisat nest u wordu ili sta ja znam... 

Hvala unaprijed

A neku Xfce ili LXDE distru. Pošto se ti desktop environmenti mogu buildati na bilo kojoj distri, imaš ih na biranje. Ako hoćeš *buntu imaš Xubuntu, Lubuntu. Osobno bih prije Xubuntu isprobao, jer mi izgleda da je stabilniji, ali slobodno ti možeš oba isprobati. To je ujedno i moja preporuka jer imaš najveću podršku.

Poruka je uređivana zadnji put pon 31.1.2011 12:40 (1domagoj1).
17 godina
neaktivan
CyberGaming kaže...

Moje pitanje je:

Konfiguracija laptopa je:

Intel Pentium 4 2GHz

40GB HD

512 MB SDRAM

Integrirana neka graficka SiSova

Hvala unaprijed

linux je kernel, a ono što uzima resurse je DE (desktop environment) . imaš gnome, kde, lxde, xfce .... ovaj zadnji u paketu s ubuntu dolazi u distribucijji xubuntu. (iako možeš bilo koji od njih instalirati na bilo kojoj distribuciji i ne samo jedan) . otvoreni grafički driver će podržavati tu grafiku, al mislim da boljih vlasničkih drivera neće biti (kao što ima nvidia ili ati) tako da bi mogao imati problema sa flashom u web browseru tako što ti neće biti tečno skrolanje . tu može rješenje biti flash-block. po meni , to bi bilo dobro rješenje, al ako ti se ne svidi/uspije možda je bolje rješenje win xp.

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
16 godina
protjeran
hrvatskafarkasevec kaže...

moze pomoc oko spajanja u mrezu Mint i Xp probao sam svasta vec 3 dana se igram sa time i nista nisam uspio slozit

treba mi za filetransfer

puno hvala

{#}

CyberPunk
17 godina
neaktivan

moze pomoc oko spajanja u mrezu Mint i Xp probao sam svasta vec 3 dana se igram sa time i nista nisam uspio slozit

treba mi za filetransfer

puno hvala

{#}

http://www.linuxquestions.org/linux/answers/Networking/Samba_up_and_running_NOW

Možda pomogne.

15 godina
neaktivan
davorsite kaže...

Može.

Problem je što se USB stick prepozna kao memory stick a ne kao modem, pa se sa programom (usb_modeswitch) prebaci tako da ga prepozna kao modem.

Ako imaš sreće tj. ako imaš Huawei E272 (ili bilo kakav uređaj koji nije stick) dovoljno ga je samo uštekati na port i podesiti stvari u network manageru.

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
16 godina
odjavljen

Zna li netko kako da instaliram dvd verziju neke distre preko usb sticka? PENDrive prihvaća samo cd verzije. Malo glupo jer imam stick od 8 Gb.

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697 ili posjetite stranicu- http://mobiservis.webs.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
vexx5555 kaže...

Zna li netko kako da instaliram dvd verziju neke distre preko usb sticka? PENDrive prihvaća samo cd verzije. Malo glupo jer imam stick od 8 Gb.

Jesi isprobao Unetbootin ili Universal USB Installer? Ne znam napamet dali idu i DVD verzije, isprobaj.

16 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...

Jesi isprobao Unetbootin ili Universal USB Installer? Ne znam napamet dali idu i DVD verzije, isprobaj.

Universal usb installer je pendrive. Unetbootin podržava samo cd.

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697 ili posjetite stranicu- http://mobiservis.webs.com/
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice