Linux Mint problem

poruka: 18
|
čitano: 5.887
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Linux Mint problem

Ovako:

Instalirao sam Linux Mint 14,tokom instalacije nije bilo nikakvih problema,uradio sam update ali nakon nekog vremena primetio sam da Linux zapadne na 20 do 30 sekundi,znaci nista se ne desava,racunar potpuno zastopa tih 20,30 sekundi...To se obicno desi kad otvorim vise tabova ili kad pokusam promijenit pozadinu.Jel zna neko o cemu se radi...? Hvala

PS:Na nekim forumima su mi govorili da uradim update i da ubacim fabricke drajvere za graficku tako sto cu otici na Additional drivers i postaviti ovako:http://www.dodaj.rs/?2o/Jq/4QUqCdNd/1/14.png

ali kod mene tu nema nista:http://www.dodaj.rs/?44/g6/A41qMdU/screenshot.png

Sadmir K

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Linux Mint problem

Pa jesi li napravio update. Otvoriš terminal i otkucaš:

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

I riješio si update.

Koju grafičku karticu imaš na računalu?

Stručnjak za odmaganje...

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Linux Mint problem

Uradio sam update,ali nista

Imam Ati Radeon X300

Sadmir K
14 godina
neaktivan

Ne koristim Mint ali pogledaj ova dva linka (http://community.linuxmint.com/tutorial/view/467; http://www.techlw.com/2012/04/install-ati-catalyst-123-drivers-on.html) možda nađeš nešto korisno. Prije bilo kakve instalacije provjeri da li je tvoja kartica podržana u driverima koje želiš instalirat

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.1.2013 23:41 (mario.L_hr).
17 godina
neaktivan
Sadmir01 kaže...

Ovako:

Instalirao sam Linux Mint 14,tokom instalacije nije bilo nikakvih problema,uradio sam update ali nakon nekog vremena primetio sam da Linux zapadne na 20 do 30 sekundi,znaci nista se ne desava,racunar potpuno zastopa tih 20,30 sekundi...To se obicno desi kad otvorim vise tabova ili kad pokusam promijenit pozadinu.Jel zna neko o cemu se radi...? Hvala

PS:Na nekim forumima su mi govorili da uradim update i da ubacim fabricke drajvere za graficku tako sto cu otici na Additional drivers i postaviti ovako:http://www.dodaj.rs/?2o/Jq/4QUqCdNd/1/14.png

ali kod mene tu nema nista:http://www.dodaj.rs/?44/g6/A41qMdU/screenshot.png

Ovako, imas prastaru graficku karticu, ista stvar kao i moja X200 na laptopu.

Koliko vidim ovdje, ATI je odbacio podrsku za tu karticu (i sve navedene na toj stranici) poslije verzije 9.3 Catalysta. Zato niti nemas ponudeno pod Additionas drivers nista za instalirati. Takoder i ovdje mozes vidjeti koje kartice noviji Catalyst driveri podrzavaju.

E sad, mozes instalirati verziju 9.3, ali (uvijek ima ali) moras koristiti verziju kernela 2.6.28 (ili stariju) i Xserver verziju 1.5 (ili stariju). Trenutna verzija kernela koju koristi Ubuntu (a znaci i Mint) je 3.2.0, a Xserver je verzije 1.11.3. Dakle, ako ti se da s tim gnjaviti, samo naprijed, osobno se ne bih gnjavio s tim, previse posla za takvu glupost. Dakle, jedini izbor ti ostaju open source driveri.

E sad, nisi rekao ono najbitnije, kakvo ti je racunalo (konfiguracija), jer ako je neko slabije, nije ni cudo, Linux Mint 14 je zadnja verzija Minta, to je kao da pokusavas raditi s Windows 8 na nekom starom racunalu (nije bas, ali skoro). Takoder nisi rekao niti koji Mint si skinuo, s kojim desktop environmentom, ako je u pitanju Cinnamon, on zahtjeva 3D akceleraciju ako se ne varam i nije ni cudo da ti zapne. Znaci, kakva ti je konfiguracija i koji Mint 14 si tocno skinuo?

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.1.2013 23:57 (1domagoj1).
13 godina
neaktivan

Racunar jest slabi: 3.20 procesor,1.5 ram,256 grafika,80 GB hdd

Pocetnik sam u linuxu pa se ne snalazim bas dobro...Linux Mint 14 sam instalirao jer su mi preporucili na forumu da je dobar za pocetnike i da ga moja konfiguracija moze podrzat

Jel mi mozes dati link ili tacan naziv Linuxa koji bi mogao na moj racunar i koji nije dosta komplikovan posto vidim da se ti u to razumes?

Sadmir K
17 godina
neaktivan
Sadmir01 kaže...

Racunar jest slabi: 3.20 procesor,1.5 ram,256 grafika,80 GB hdd

Pocetnik sam u linuxu pa se ne snalazim bas dobro...Linux Mint 14 sam instalirao jer su mi preporucili na forumu da je dobar za pocetnike i da ga moja konfiguracija moze podrzat

Jel mi mozes dati link ili tacan naziv Linuxa koji bi mogao na moj racunar i koji nije dosta komplikovan posto vidim da se ti u to razumes?

Dobro su ti rekli, dobar je za pocetnike, ali ocito ti nisu rekli za desktop environmente kojih imas vise. Ovdje imas nesto o DE-ovima, ali na engleskom. Stvar je u tome, da tvoja konfiguracija moze to podrzati, ali je velika razlika izmedu "moze raditi" i "ugodno raditi". Znaci kad odes na stranicu za skidanje Minta, dobit ces ovaj izbor:

Skines ovaj koji sam ti zaokruzio, s Xfce DE-om - Xfce je namjenjen slabijim racunalima, to je lagani i brzi DE. Trebalo bi ti puno bolje raditi. E sad, jel 32-bitna ili 64-bitna verzija, to ne znam, ovisi o tvojem procesoru, to valjda ti znas, s 32-bitnom neces pogrijesiti.

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
13 godina
neaktivan

Ok,hvala ti...puno si mi pomogao

Sadmir K
13 godina
neaktivan

Drug,ovo mene pravo zeza,jutros sam instalirao i Mint 14 Xfce ali i kod njega ista stvar kao i kod proslog,sve radi normalno dok ne otvorim vise tabova ili neki tezi program,tad potpuno zastopa,sad skidam PClinux OS Lxde jer sam citao da je i to radno okruzenje dobro za slabije racunare.Do sad sam probao sa 3,4 Linux distribicije,na svakoj isti problem...

Sadmir K
17 godina
neaktivan
Sadmir01 kaže...

Drug,ovo mene pravo zeza,jutros sam instalirao i Mint 14 Xfce ali i kod njega ista stvar kao i kod proslog,sve radi normalno dok ne otvorim vise tabova ili neki tezi program,tad potpuno zastopa,sad skidam PClinux OS Lxde jer sam citao da je i to radno okruzenje dobro za slabije racunare.Do sad sam probao sa 3,4 Linux distribicije,na svakoj isti problem...

A sunce mu... Mozes probati i antiX ako ti se da, on je isto za slabija racunala napravljen (uzmes ovaj full, znaci ne core niti base).

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.1.2013 13:35 (1domagoj1).
16 godina
odjavljen
Linux Mint problem

Nije mi baš jasno.. 3ghz i 1.5GB RAMa a da tako štopa i to xfce DE.

Daj ti malo provjeri u kakvom je disk stanju... I jesi napravio swap particiju?

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Sadmir01 kaže...

Skini Lubuntu 12.04 i letit ce ti

cdimage.ubuntu.com/lubuntu/releases/12.04/release/lubuntu-12.04-desktop-i386.iso

http://www.soundstream.com/
13 godina
neaktivan

Disk je 100% Ok  jer sam ga testirao sa Hiren's Boot.Swap particija...Sta je to? Nisam nista dirao,ponudio mi je da instaliram Linux pored Windowsa kojeg imam ili da zamijenim windows sa linuxom ja sam pokusao oboje,prvi put sam instalirao pored xp-a pa sam mislio da mi to pravi problem onda sam izbrisao XP i instalirao samo linux...

Kao sto je Domagoj  rekao imam staru grafiku i to mi vjerovatno pravi problem jer kad odem u Additionas drivers tamo nemam nista ponudeno,jel ima na linuxu neka opcija kao na Windowsima da provjerim jeli mi pronasao sam drajvere ili ih ja moram skinuti sa neta?

Sadmir K
17 godina
neaktivan
Sadmir01 kaže...

Disk je 100% Ok  jer sam ga testirao sa Hiren's Boot.Swap particija...Sta je to? Nisam nista dirao,ponudio mi je da instaliram Linux pored Windowsa kojeg imam ili da zamijenim windows sa linuxom ja sam pokusao oboje,prvi put sam instalirao pored xp-a pa sam mislio da mi to pravi problem onda sam izbrisao XP i instalirao samo linux...

Kao sto je Domagoj  rekao imam staru grafiku i to mi vjerovatno pravi problem jer kad odem u Additionas drivers tamo nemam nista ponudeno,jel ima na linuxu neka opcija kao na Windowsima da provjerim jeli mi pronasao sam drajvere ili ih ja moram skinuti sa neta?

Swap particija je isto sto i na Windowsima swap page. Cim si instalirao Linux imas sve drajvere instalirane, ne treba naknadna instalacija. Naravno, u pitanju su open source driveri. Ako zelis vlasnicke drivere (znaci od ATI-ja ili Nvidie) onda je najlakse pod Additional drivers instalirati sto ti je ponudeno. A mozes i sam skinuti sa stranice. No, vec sam ti objasnio situaciju, ATI vise ne podrzava sa svojim novim driverima tvoju karticu, tako da ti ostaju jedino open source drajveri (koje imas defaultno instalirane).

13 godina
neaktivan

Nista,odustajem :)

Vreme je da menjam racunar :)

Hvala svima sto su mi pomagali...

Sadmir K
14 godina
neaktivan
Sadmir01 kaže...

Nista,odustajem :)

Vreme je da menjam racunar :)

Hvala svima sto su mi pomagali...

Zar ti nije bolje nabaviti neku karticu koja je podržana.

13 godina
neaktivan

Moze i to

Ali kad vec menjam grafiku bolje da zamenim ceo komp :)

Sadmir K
14 godina
neaktivan
Sadmir01 kaže...

Moze i to

Ali kad vec menjam grafiku bolje da zamenim ceo komp :)

Ako imaš novce onda je odgovor DA.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice