Linux Mint 9 - "Isadora"

poruka: 31
|
čitano: 7.102
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Linux Mint 9 - "Isadora"

Željno iščekivana nova verzija  Linux Minta, kodnog imena Isadora, službeno je objavljena danas. Bazira se na Ubuntu 10.04, pa su verzije kernela (2.6.32) i GNOME korisničkog sučelja (2.30) iste kao i na Ubuntuu, a instalacijski postupak je sada gotovo identičan Ubuntuovom. Nove korisnike će zasigurno obradovati činjenica da je Isadora, baš kao i Lucid Lynx, LTS izdanje, što znači da će desktop verzija biti podržana sljedeće tri godine, a verzija za server čak pet godina. 

Linux Mint 9 donosi pregršt noviteta i poboljšanja, od kojih se najviše ističe u potpunosti redizajniran Software Manager s 30 000 aplikacija u katalogu. Sada možete pisati recenzije aplikacija koje koristite u samom Software Manageru i na taj način ih podijeliti s ostalim korisnicima. Instalacija novog softvera odvija se u pozadini, pa neometano možete raditi na računalu. Alat za backup također je izmijenjen, a mint4win je vraćen u kolekciju alata. 

MintMenu sada može biti transparentan, a svaku aplikaciju u njemu možete posebno prilagođavati ili desnim klikom jednostavno dodati na desktop ili panel. Tu su još i novi wallpaperi, redizajniran Welcome Screen, a u znak sjećanja na nedavno preminulog dugogodišnjeg suradnika Matsa Geiera, na Mint forumu poznatijeg kao Husse, u Terminal su kao citati dodane neke njegove izjave. 

Live CD i DVD preslike možete preuzeti OVDJE; DVD sadrži neke aplikacije koje su uklonjene sa CD-a zbog uštede prostora (Java, Samba, VLC, OpenOffice, F-Spot i DejaVu fontovi). Dostupne su i 32 i 64-bitna verzija, pa svi mogu uživati u novom Mint okusu.

LinuxZaSve.com 

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
Moj PC  
6 0 hvala 12
17 godina
neaktivan
Linux Mint 9 - "Isadora"

Meni se MintMenu ne sviđa. Kad sam bio na Mintu, maknuo sam ga i stavio defaultni Gnome menu, koji si ja još malo prilagodim. Dobra mi je stvar što Mint po defaultu ima samo jedan taskbar (za razliku od npr. Ubuntua) jer smatram da je potpuno nepotrebno imati dva taskbara, tj. jedan je sasvim dovoljan i sve se može smjestiti na njega. Kako sam korisnik Ubuntua (SuperOS-a, da budem precizniji), redovito maknem gornji bar i sve smjestim na donji.

...there is no death; there is the God...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Linux Mint 9 - "Isadora"

Mi mozes pojasniti malo ovaj mint4win, kako to radi? Bas bi probao... To je posebna aplikacija koju moram skinuti ili je to implementirano vec u Mint, pa to tokom instalacije odaberem... ?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Linux Mint 9 - "Isadora"
Dac kaže...

Mi mozes pojasniti malo ovaj mint4win, kako to radi? Bas bi probao... To je posebna aplikacija koju moram skinuti ili je to implementirano vec u Mint, pa to tokom instalacije odaberem... ?

To ti je kao Wubi kod Ubuntua. Ako pod Windowsima ubaciš cd od Minta unutra ponudit će ti opciju da instaliraš Mint unutar windowsa

16 godina
neaktivan
Linux Mint 9 - "Isadora"

Imam problem vezan uz Mint. Naime, instalirao sam ga kao dual boot uz Win 7. Citao sam da kasnije mogu izbrisati Mint iz Add/Remove iz Windowsa, ali mi se tamo ne pojavljuje. Kako da ga sad izbrisem?

0 0 hvala 0
17 godina
Dac kaže...

Imam problem vezan uz Mint. Naime, instalirao sam ga kao dual boot uz Win 7. Citao sam da kasnije mogu izbrisati Mint iz Add/Remove iz Windowsa, ali mi se tamo ne pojavljuje. Kako da ga sad izbrisem?

Tu opciju možeš imati samo ako si Mint instalirao pomoću Mint4Win-a. Ukoliko je Mint instaliran uobičajenim načinom onda je logično da u Add/Remove Programs nećeš imati tu opciju.

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
16 godina
neaktivan
Linux Mint 9 - "Isadora"

hm, bas mi tako i nije izgledalo prilikom instalacije... :/ 

Ja sam mislio da jesam, ocito nisam. :) I kaj sad? :O Kak da maknem Mint?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Najlakše? Bootaj live CD i formatiraj particiju u NTFS.

Pray nightfall release me! Then I could wander. Wander to deep sleep.
16 godina
neaktivan
Linux Mint 9 - "Isadora"

Al su mi Mint i Win 7 na istoj particiji...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pa jesi ga instalirao pomoću Mint4Win ili ne?

16 godina
neaktivan
Linux Mint 9 - "Isadora"

Bojim se da ne... :O

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

E, pa onda nisu Windows i Mint na istoj prticiji Belji se

17 godina
neaktivan
Linux Mint 9 - "Isadora"

U čemu su glavne razlike Minta i Ubuntua?

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

U čemu su glavne razlike Minta i Ubuntua?

U Mintu su difoltno uključeni kodeci i pluginovi koji nisu otvorenog koda, sučelje je drugačije organizirano(Mint ima i svoje alate za podešavanje sistema) i izbor programa je ponegdje različit. To je manje-više to.

16 godina
Linux Mint 9 - "Isadora"

I mint mi je osobno ljepši jer ne kopira os x kao ubuntu.

Start menu izgleda lijepše jer možeš dodati sebi stvari u favorites i umjesto 3 izbornika ima jedan.

Male razlike al ajde.

Do why me key too - pročitaj ovo brzo :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Linux Mint 9 - "Isadora"

Kada gledam u Windowsima, imam normalno dvije particije, al sad sam pogledao sa everestom i imam ih 4. Hm...

Kak da onda maknem Mint?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Dac kaže...

Kada gledam u Windowsima, imam normalno dvije particije, al sad sam pogledao sa everestom i imam ih 4. Hm...

Kak da onda maknem Mint?

Hm ,ja sam ovako to radio : 1. preko disk managementa u windowsu izbrišem sadržaj particija na kojima su Mint i njegov swap file

2.sa easybcd vratim windows 7 bootloader zbog grub-a koji valjda zauzme njegovo mjesto (?)

Nisam neki stručnjak ,pa oprezno ako radio na ovaj način. Namigiva

Serenity Now!
16 godina
neaktivan
xxxxx kaže...

I mint mi je osobno ljepši jer ne kopira os x kao ubuntu.

Start menu izgleda lijepše jer možeš dodati sebi stvari u favorites i umjesto 3 izbornika ima jedan.

Male razlike al ajde.

Meni je ubuntu ljepsi i ugodniji dosadilo mi je mintovsko pračenje izgleda windowsa. 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
15 godina
protjeran
Linux Mint 9 - "Isadora"

LXDE mi je malo ograničeni window manager. Ne kažem da je loš, štoviše, brz je, lagan, lijep, ali zato malo i ograničen. Gnome je još uvijek moj favorit među window managerima.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
Buffer Overflow kaže...

LXDE mi je malo ograničeni window manager. Ne kažem da je loš, štoviše, brz je, lagan, lijep, ali zato malo i ograničen. Gnome je još uvijek moj favorit među window managerima.

LOL, koristio sam mint samo 2 dana ali nisam ni skužio da je na njemu lxde (nisam pokušavao uređivat menue ni ništa), mislio sam da je on gnome.

Probao sam LXDE a nisam ni znao, ako je suditi po ta 2 dana LXDE je super sučelje (da rješe bugove bio bi bolji nego XFCE4).

Također najviše preferiram gnome, a u zadnje vrijeme radim u KDE-u, nije mi sjeo kao gnome ali se navikajem...

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
15 godina
protjeran
xxxxx kaže...

LOL, koristio sam mint samo 2 dana ali nisam ni skužio da je na njemu lxde (nisam pokušavao uređivat menue ni ništa), mislio sam da je on gnome.

Probao sam LXDE a nisam ni znao, ako je suditi po ta 2 dana LXDE je super sučelje (da rješe bugove bio bi bolji nego XFCE4).

Također najviše preferiram gnome, a u zadnje vrijeme radim u KDE-u, nije mi sjeo kao gnome ali se navikajem...

Super je jer su ga dosta preradili i integrirali dosta drugih stvari koje nisu u njemu originalno. Probaj sa čistim lxde-om. Možeš ga ako imaš ubuntu instalirati kroz synaptic.

Kde je super, samo mi je malo neorganiziran. Main menu mi je malo blesavo složen.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
16 godina
Linux Mint 9 - "Isadora"

Trenutno imam samo opensuse, ali mogao bi probati lxde kroz virtualnu mašinu.

Slažem se da je u KDE-u menu totalno razbacan i teško se pristupa programima (daleko mi je jednostavnije u debianu/ubuntu-u).

Ali KDE se i ne čini tako loš kad se kreneš navikavati, također sam prešao na rpm pakete pa se i tu nekako snalazim, uglavnom zanimljivo iskustvo prelaska s gnome-a na KDE.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Linux Mint 9 - "Isadora"

rpm je nešto izmešu deb-a i čistog sourcea odnosno make file-ova.

Možeš uvijek urediti menu po želji naravno. :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Linux Mint 9 - "Isadora"

xxxxx zašto nisi na Archu? :)

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.6.2010 16:07 (naxeem).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Linux Mint 9 - "Isadora"

Pa tako malo isprobajem distre iako mi je arch još uvjek najbolji.

Vratit ću se jednog dana...

Ako se pitaš zašto nemjenjam avatar - nevolim ga mjenjat jer su me ljudi vjerojatno upamtili po njemu jer mi nick nije nešto upečatljiv...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Linux Mint 9 - "Isadora"

Skinula sam Isadoru dvd paket, raspakirala u ISO magic, stavila na prijenosni hard disk (nemam dvd da spržim, a navodno se može instalirati i sa usb-a, tj. hard diska), pokrenula instalaciju i svaki put izbaci prozor gdje traži da upišem lozinku, upišem ju, pokrene se drugi prozor i učita one crtice koje teku do kraja instalacije i ništa, prozor se ugasi.

Samo jednom mi je izbacilo poruku da ne može downloadati metalink i pokazalo mi adresu na c-disku gdje detaljnije piše info o tom problemu.

Sada skidam običnu standradnu verziju, spržit ću ju na cd i onda ću vidjeti.

Kanim staviti linux na D - particiju jer ne želim brisati windozu.

Savjeti?

EDIT: Riješeno! Samo je trebalo spržiti s ISO direkt na cd. :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.6.2010 14:19 (oblak24).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Evo instal sam i ja Mint.

Malo pitanje .

Krivo sam spržio na cd a htjeo sam ispobati kakav je  linux odnosno mint.

Dok sam još u widnowsima pokrenem  mint i  imam 3 opcije, ja izabere onu  pokretanje minta unutar winsa .

Kakve je razlika izmađu toga i  "normalne" instalcaije ?

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the darkness bind them .
16 godina
neaktivan
WItcher kaže...

Evo instal sam i ja Mint.

Malo pitanje .

Krivo sam spržio na cd a htjeo sam ispobati kakav je  linux odnosno mint.

Dok sam još u widnowsima pokrenem  mint i  imam 3 opcije, ja izabere onu  pokretanje minta unutar winsa .

Kakve je razlika izmađu toga i  "normalne" instalcaije ?

To ti je slicno kao i kod Ubuntua(ukoliko imas iskustva sa tim). Aplikacija mint4win ti nudi instalaciju unutar Win-a i standardnu(punokrvnu) instalaciju na zasebnu particiju. Nemam nekog iskustva sa prvom opcijom, jer ljudi vise problema imaju s tim nego koristi a pored svega(da se odmah slozimo) to i nije pravi Linux, ako je on unutar Windowsa. Tada je sistem instaliran negdje u Windows pariciji a pro boot-u ti nudi klasicni izbor. Zato ti preporucujem pravu instalaciju jer ces tek tada moci na pravi nacin isprobati Linux. Za to moras imati Live CD, barem znati particionirati svoj disk,  a instalacija je gotovo ista kao kod Ubuntua. Toliko od mene.

Ako koristim Windows, moj potpis je ovdje. Ako koristim Linux nemojte mi zamjerit.
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.7.2010 12:37 (BLOGERX4).
15 godina
neaktivan
Linux Mint 9 - "Isadora"

Gdje skinuti Linux Mint 9 - Isadoru? Ja sam negdje skinuo verziju 8 ali je bila neispravna. Na pola puta mi je izbacivala grešku u vezi instalacije. Interesuje me odakle da skinem punu verziju pomente distribucije. Sa torenta mi izbaci 27 kb tako da nemam kompletnu distribuciju.

0 0 hvala 0
16 godina
pribon kaže...

Gdje skinuti Linux Mint 9 - Isadoru? Ja sam negdje skinuo verziju 8 ali je bila neispravna. Na pola puta mi je izbacivala grešku u vezi instalacije. Interesuje me odakle da skinem punu verziju pomente distribucije. Sa torenta mi izbaci 27 kb tako da nemam kompletnu distribuciju.

Tu http://www.linuxmint.com/download.php prvi link: live cd - 32 ili 64 - The standard version

Izaberi neki mirror, ja sam prošli puta njemački ako se nevaram

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.7.2010 17:34 (brixy).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice