Linux Mint 17.1 & windows 8 dual boot uefi mod

poruka: 17
|
čitano: 6.833
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

poz,

nakon uspjesne instalacije pc boota direktno u windows ne nudeci opciju izbora izmedju windowsa i linuxa iako je loader  linuxa i windowsa u efi-u.  na stranici http://www.everydaylinuxuser.com/2014/05/install-ubuntu-1404-alongside-windows.html  ima opis za boot repair ali da li ima neko prakticnije jednostavnije rjesenje.  Pokusavao sam u BIOSboot opcijama sve moguce nista ne pomaze palio legacy  , u boot upcijama opce ne prikazuje ubuntu loader  vec samo windows boot manager .  hvala unaprijed

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Ako si napravio dobar usb live, prije instalacije minta, bios je sa tog usb-a morao očitavati dva loadera za boot order.   Jel bilo tako kod tebe  ?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Linux Mint 17.1 & windows 8 dual boot uefi mod

instaliraosam sa dvd-a

11 godina
protjeran

Svejedno.  Znači, skineš iso sa mint stranice, provjeris md5sum, snimis kao iimage na dvd, i mora ti nuditi dva loadera: uefi i no-uefi..   Ako imaš tako, pokreni live mint i samo popravi grub2.

0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Svejedno.  Znači, skineš iso sa mint stranice, provjeris md5sum, snimis kao iimage na dvd, i mora ti nuditi dva loadera: uefi i no-uefi..   Ako imaš tako, pokreni live mint i samo popravi grub2.

gdje , kada nudi loadere nisam na to naisao

13 godina
neaktivan
AnatoliaRelax kaže...
bunkermax kaže...

gdje , kada nudi loadere nisam na to naisao

dobro sam instalirao po postupku za uefi ali izgleda da je problem sa tim grub2 loaderom

11 godina
protjeran

Da.  Ili ti nije sjeo na dobro mjesto, ili nema dobar secure boot ključ pa uefi ne dozvoljava pokretanje.   Na mintovoj stranici navode cčeste probleme minta 17 i uefija, i preporučuju disebliranje,  no tako osakacujes sigurnost windows osmice.

Dva loadera treba nuditi instalacijski mint dvd, ako si sve dobro dotad napravio.....   

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2015 0:28 (bunkermax).

0 0 hvala 0
16 godina

instaliraj ubuntu, ako isključiš sec. više neće bootati win8.. (kad se s jednom postavkom instalira OS, tad se to više ne smije mijenjati..) UEFI, sec.boot, gpt..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2015 0:41 (ihush).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

znaci najjednostavnije rjesenje bi bilo Boot repair live cd   koji ce sam popraviti GRUB2. Prvi put isprobavam linux i vec na startu problem :)

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
ihush kaže...

instaliraj ubuntu, ako isključiš sec. više neće bootati win8..

to znaci da kod ubuntu nema tog problema? jer kod minta sam iskljucivao sec. i opet isto.  Da li je ubuntu bolji od minta? 

16 godina

-to nije problem OSa, win/lin nego podešavanje BIOSa (UEFI) .. (polu povezano.. možda će biti jasnije).

da samo želiš npr mint, podesiš BIOS, instaliraš. Da želiš samo w8, podesiš (ili default) instaliraš.. sad za multiboot, moraš naći zajednički nazivnik, a to treba PRIJE installa OSa... (i prije win8).

ubuntu plaća licencu...

-nema 'boljeg' linuxa, linux je jedan. Distre su samo nakupine soft + DE, Ubuntu je osnova (mint je samo modificiran ubuntu) koji je na Debian osnovi...

btw, na linku kojeg si postavio u prvom postu je ubuntu + novi tut.. nije mint, ... zaključak.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2015 0:53 (ihush).
13 godina
neaktivan
ihush kaže...

-to nije problem OSa, win/lin nego podešavanje BIOSa (UEFI) .. (polu povezano.. možda će biti jasnije).

da samo želiš npr mint, podesiš BIOS, instaliraš. Da želiš samo w8, podesiš (ili default) instaliraš.. sad za multiboot, moraš naći zajednički nazivnik, a to treba PRIJE installa OSa... (i prije win8).

ubuntu plaća licencu...

-nema 'boljeg' linuxa, linux je jedan. Distre su samo nakupine soft + DE, Ubuntu je osnova (mint je samo modificiran ubuntu) koji je na Debian osnovi...

jasno mi je samo sto po netu dosta preporuciju mint prije ubuntu...navodno mint je stabilniji brzi ... , sto se tice linka nisam instalirao po njemu vec sa mint upustva ali isto je...  link sam naveo zbog boot repair a da li onda mogu zakljuciti da i kod ubuntu ima problem sa multiboot ako je ispod uspsutva navedeno rjesenje problema...?

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2015 0:57 (AnatoliaRelax).
16 godina
AnatoliaRelax kaže...
.

jasno mi je samo sto po netu dosta preporuciju mint prije ubuntu...navodno mint je stabilniji brzi ... , mozes li mi samo potvrditi da kod ubuntu nema ovaj problem sa boot-anjem?   

-vidi gore btw..

-internet je primarno izvor gluposti i dezinformacija, ti moraš filtrirati.. mint je ubuntu s dodacima. Canonical upravlja pametno, ubuntu radi...

npr vidi linux temu, upravo hrvooje (nativni linux juzer) instalira ubuntu.. da želi 'bolju distru' instalirao bi tad mint? Ponekad logika pomaže filtriranju jer internet i masa lajkera ne znači baš ništa.. Ja bi možda odabrao neku drugu distru, ovisi što mi je cilj i ograničenja (HW, Bios-boot, namjena).

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2015 0:59 (ihush).
13 godina
neaktivan
ihush kaže...
AnatoliaRelax kaže...
.

jasno mi je samo sto po netu dosta preporuciju mint prije ubuntu...navodno mint je stabilniji brzi ... , mozes li mi samo potvrditi da kod ubuntu nema ovaj problem sa boot-anjem?   

-vidi gore btw..

-internet je primarno izvor gluposti i dezinformacija, ti moraš filtrirati.. mint je ubuntu s dodacima. Canonical upravlja pametno, ubuntu radi...

npr vidi linux temu, upravo hrvooje (nativni linux juzer) instalira ubuntu.. da želi 'bolju distru' instalirao bi tad mint? Ponekad logika pomaže filtriranju jer internet i masa lajkera ne znači baš ništa.. Ja bi možda odabrao neku drugu distru, ovisi što mi je cilj i ograničenja (HW, Bios-boot, namjena).

ok da zakljucimo dakle sa linka je upustvo za ubuntu ispod kojeg isto stoji boot repair dakle ubuntu ima isti problem sa multiboot kao i mint???   a linux bi stavio zbog slabije konfiguracije laptopa http://www.notebookcheck.net/Review-HP-Compaq-Presario-CQ58-350SG-Notebook.90241.0.html

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2015 1:03 (AnatoliaRelax).
16 godina

-nema, jesi li pročitao, novi tutorial..?

-bootrepair nije zapravo popravak, nego podešavanje bootmenija.. dodavanje ubuntua u meni.

npr, kažu, nije više potrebno gasiti sec.boot (pa ga ne gasi), ali moraš isključiti fastboot da bi uopće bootao s medija.

važnije (da sad ne uspoređujem detalje) na ubuntu str imaš sve howto za izradu boot medija, instalaciju itd., tamo pogledaj koji alat s kojeg OSa za izradu medija .. dok ovaj tut za sad zaboravi.

npr 'popravak' boota je lakše iz win npr easybcd editorom nego lovljenje i obavljanje iz ubuntua.. ali ista stvar.

ubuntu howto..

edit: razlog, zbog slabije konfiguracije? To je danas nevažno, svi OSevi imaju (identične) slične requirementse dok o HWu osvisi 'snaga', ne o OSu, kao i aplikacijama, npr flash/YT.. tad može zbog supporta biti bolji izbor MS-win. Ima i prednosti, npr ne trebaš antivirus, licenca-free itd. Probaj ali nije linux sveta vodica. To je samo OS.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2015 1:19 (ihush).
13 godina
neaktivan
ihush kaže...

-nema, jesi li pročitao, novi tutorial..?

-bootrepair nije zapravo popravak, nego podešavanje bootmenija.. dodavanje ubuntua u meni.

npr, kažu, nije više potrebno gasiti sec.boot (pa ga ne gasi), ali moraš isključiti fastboot da bi uopće bootao s medija.

važnije (da sad ne uspoređujem detalje) na ubuntu str imaš sve howto za izradu boot medija, instalaciju itd., tamo pogledaj koji alat s kojeg OSa za izradu medija .. dok ovaj tut za sad zaboravi.

npr 'popravak' boota je lakše iz win npr easybcd editorom nego lovljenje i obavljanje iz ubuntua.. ali ista stvar.

ubuntu howto..

edit: razlog, zbog slabije konfiguracije? To je danas nevažno, svi OSevi imaju (identične) slične requirementse dok o HWu osvisi 'snaga', ne o OSu, kao i aplikacijama, npr flash/YT.. tad može zbog supporta biti bolji izbor MS-win. Ima i prednosti, npr ne trebaš antivirus, licenca-free itd. Probaj ali nije linux sveta vodica. To je samo OS.

hajde vjerovat cu ti necu onda ni stavljati linux...   mislio sam da je laksi sa manje procesa da manje koristi procesor, ram...   windows samo oko zastite vrti bezbroj procesa 

16 godina

pa ipak, barem probaj. Upravo to može biti dovoljna razlika za ugodan rad.. + linux ima i liveboot opciju, bootaš (bez intalacije) i vidiš koliko ti odgovara. Tad su performanse lošije.. ali OK za probu.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice