Kako formatirati samo C particiju na linuxu?

poruka: 5
|
čitano: 1.830
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Kako formatirati samo C particiju na linuxu?

Znaci trenutno na laptopu imam Win 7 i imam C i D particije na C mi je win, a na D vazne stvari koje nebih volio da mi se izbrisu, kako da kad instaliram ubuntu mi se neobrise D particija nju bi volio sacuvat, a formatirat samo C?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Kako formatirati samo C particiju na linuxu?
Pokreni Ubuntu live cd i odaberi Try without install. Kad se ucita pomocu alata Gparted izbrisi particiju C i na tom prostoru napravi novu particiju ext4 i mark it as bootable. Na novu particiju instaliraj Ubuntu.
15 godina
neaktivan
Arba11 kaže...
Pokreni Ubuntu live cd i odaberi Try without install. Kad se ucita pomocu alata Gparted izbrisi particiju C i na tom prostoru napravi novu particiju ext4 i mark it as bootable. Na novu particiju instaliraj Ubuntu.

kad udjem u gparted nudi mi sam unlocated 500GB znaci samo HDD koji nije formatiran... a na win je formatirana na C i D

15 godina
neaktivan
Imas u Gparted opciju da ti prikaze hard disk s kojim hoces raditi. To ti je gore desno mali prozor , obicno pise /dev/sda. Tamo odaberes da ti prikaze /dev/sdb ili /dev/sdc ...
17 godina
neaktivan
deklok kaže...

kad udjem u gparted nudi mi sam unlocated 500GB znaci samo HDD koji nije formatiran... a na win je formatirana na C i D

Pazi da je to tocno taj disk. I pazi da dobru particiju formatiras, jer se na Linuxu ne zovu C, D i ostala abeceda. Inace, mozes i iz instalacije formatirati (odaberes rucno particioniranje, mislim da se zove Something else), ali uvijek backup prvo! I pazi koja je particija, jos jednom, ne zovu se C, D i ostala slova. Gledaj po velicini, tako je najsigurnije.

Prodi kroz ovo, vidjet ces da nije strasno. Uvijek backup! Ne mogu to naglasiti dovoljno.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.2.2014 22:58 (1domagoj1).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice