treba mi neki program tipa everesta za linux jer moram saznat šta imam u kompu koji sam dobio jer mislim preć na windowse pa da znam koje drivere i za što skinuti!?
Everest za Linux
- poruka: 5
- |
- čitano: 3.086
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ovisno koliko se snalazis u linuxu mogao bi probati i lshw
treba mi neki program tipa everesta za linux jer moram saznat šta imam u kompu koji sam dobio jer mislim preć na windowse pa da znam koje drivere i za što skinuti!?
... pod linux temom, samo zbog ... zgodno.
Ako planiraš (vjerojatno) windows 7, onda većinu drivera netrebaš tražiti-skidati. OS će sve obaviti sam. Važno je samo mrežni driver (jer bez tog nema mogućnost skidanja ostalih) ali s mrežom rijetko tko ima problem.
Drivere koje ćeš morati sam naći su ugl za uređaje koji nemaju win7 driver ili nije certificiran, većinom TV kartice stare nekoliko godina i sl.
Prepoznavanje komponenti je ipak najtočnije čitanjem.
MBO točan naziv, model i verzija (revizija, pogotovo ako treba flashati BIOS). Sve drivere dalje tražiš na str. proizvođača, ako nema onda tek generički.
Svaka komponenta bi morala imati neki naziv-deklaraciju, čak i na chipovima... to je konkretnije nego software. Software je dobar za diagnostiku (kvarove-test) ili kad nemožeš otvoriti računalo.
Također, u BIOSu ili POSTu imaš dovoljan broj podataka koji su bitni, sve ostalo je lagano.
Nekad bih i razumio ovako nešto i ne bih dijelio ovakve savjete. Čemu prelaziti na Windowse. Instaliraj si ih na drugu particiju ako baš moraš. Jedino što se tiče pokretanja novijih igara se isplate dok sve ostalo bolje ide pod linuxom.