Ovako, jucer sam dobio novi laptop sa Linux OS. Medutim, htio bih si staviti dual-boot sa Windows 7 Ultimate da mi ostane garancija na laptopu.
A sad pitanje, kak da uredim particije? Imam 3 particije od Linuxa (sve zajedno zauzimaju malo manje od 4gb) i 2 sa strane (jedna od 960gb, druga od 15gb) i htio bih odvojit ovu vecu na dvije particije (jedna NTFS) kako bih mogao instalirati Windows 7 na nju. Kako da to napravim? Hvala unaprijed!
[Dual-Boot] Linux i Windows 7
- poruka: 23
- |
- čitano: 5.392
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Sa programom EaseUS Partition Master mozes razdvojiti particiju
Jos neke ideje? Jel ima tko iskustva sa Linuxom?
Koliko ja znam, garancija ti ne ovisi o operacijskom sustavu na laptopu. Slobodno obriši taj Linux i digni si windowse i nemaš brige
Jesi siguran?
Ako baš hočeš ostaviti "Linux", pokreni instalaciju sedmice, i kod instalacije podijeli tu veliku particiju, i na jednu od njih instaliraj sedmicu.
Nemozes podijelit particiju, i da mozes nebi mogao instalirati Win7 na nju jer nije formatirana u NTFS obliku
Mozes sa programom koji sam ti gore naveo
Ovako, jucer sam dobio novi laptop sa Linux OS. Medutim, htio bih si staviti dual-boot sa Windows 7 Ultimate da mi ostane garancija na laptopu.
Ako sama garancija ne pokriva OS, (pročitaj!) možeš na laptop instalirati šta hoćeš.
Mozes sa programom koji sam ti gore naveo
Za to mu trebaju Windowsi, koje nema. Ali, zato ima GPArted - ako nije instaliran, samo ga treba naći u Storeu.
Nemozes podijelit particiju, i da mozes nebi mogao instalirati Win7 na nju jer nije formatirana u NTFS obliku
Valjda je možeš "delete", pa onda format u što god hoćeš.
lijepi pozdrav forumasi! novi sam na ovom forumu i zanima me par informacija tj molio bih nekog iskusnog linux-asa
može u private a možei ovdje...jer imam problem i trebam pomoc!
lijepi pozdrav forumasi! novi sam na ovom forumu i zanima me par informacija tj molio bih nekog iskusnog linux-asa
može u private a možei ovdje...jer imam problem i trebam pomoc!
Ne znam, probaj vidovitog Milana kontaktirat, ili napiši kakav te problem muči....
zajebavat ce mo se poslje prvo da rijesim problem :D
ovako:
na windows 7 zelim dual boot sa elementary ili pinguy os.
nakon skidanja oba softvera...s njihovih stranica....i instaliranja preko pendrivelinux.com za live usb. i preko unetbootin i preko rufusa ( sve varijante isprobane) i kreiranja live usba
pokrenuo sam bootanje s usba, instaliro nebrojeno puta i jedan i drugi...i nakon uspjesne instalacije i ponovog pokretanja dolazi mi do grub comand prompta. svaki put!
probo sve moguce naredbe sta sam naso na netu i nemogu ga nikako pokrenut. nakon naredbe exit vraca me na boot win7. sta se moze napravit?
Pretpostavljam da si prvoi instalirao windowse... Ako jesi, grub bi ti se trebao sam instalirat uredno.
Ako je sjeban, ovdje ti piše kako ga možeš popraviti.
je...prvo su windowsi instalirani. probo sam i kao single boot...pa je opet isto bilo. i kad opet pokrenem instalaciju pise da vec postoji pinguy ili elementary os . probat cu sboot repair toolom...hvala..ako ne ..pisem opet :)
sad si rekao jednu bitnu stvar, ostalo ti je nešto od svih tih instalacija.... mislim da ti boot repair neće pomoći. Ali probaj, traje kraće od nanovo instaliranja svega.
Ako ne uspije, nanovo kreni sa instalacijom, ali prvo izbriši SVE partitcije u windows setupu, te napravi novu za windowse, ostatak ostavi prazan.
Onda tek instaliraj linux po izboru.
realno to mogu napravit i pri instalaciji linuxa..obrisat nevaze particije i ostavit prostor za linux...sto sam i radio do sad....ali vidjet cu sad...idem ga pokrenut pa se javim
Ne možeš, jer prvo moraš instalirati windowse, pa da windowsi instaliraju svoj loader, da bi ga kasnije grub mogao nać i napraviti meni.
I ne sve nevažne, nego sve particije. negdje na nekoj particiji ti je nekakav loader ostao i vjerojatno te to zajebava. Cjeli disk preparticioniraj, naravno, spasi podatke prije.
sve to stoji...ali zasto bi onda nakon pokusaja single boota..samo elementary ili pinguy....isto to se dogadjalo s loaderom?
evo me nazads novim problemom. nakon što sam i 'ocistio' visak linuxa...i kad sam pokrenuo boot-repair-disk i kad ga zelim pokrenut pise mi da sam u legacy modu...i da ga koristim da moram koristit efi....
to bi bio ovaj problem;
https://help.ubuntu.com/community/UEFI
ukratko, win7 ti je legacy, a linux uefi instalacija (ili obratno, ali vjerojatnije je da je win 7 legacy boot)
odi u bios, prebaci boot na legacy i instaliraj obadva sistema u legacy modu.