Evo malo da podjelim jedno iskustvo za spasavanje podataka i cijelih instalacija sistema.
Dakle problem se javio zbog bad sektora i rikavanja diska na računalu (desktop na poslu). Seagate baracuda 320 GB. Prvo je na to racunalo instaliran XP (dvije particije), nakon toga je instaliran OpenSuse u dualboot na extended particiju (swap, root, home). Greške su se javile na zadnjoj home particiji i sve je usporilo, Suse je rikavao itd. itd.
Nakon toga dolazi UltimateBoot sa svojim diagnose alatima i otkrivanje da je uzrok svemu rikavanje diska, a kasnije sam utvrdio da je oštećena samo posljednja particija (home). Sad nastupa live lucid puupy i dd naredba (hvala bogu na njoj, koristio je već masu puta u ove svrhe)
Tu je link na tutorial di je sve objasnjeno (i kad koristiti rysnc) i di su napisane naredbe koje sam koristio, pa ću u nastavku samo opisno objasniti postupak.
Da sam imao novi disk od 320 GB ili veći, jednostavno bi bio napravio komletnu kopiju dd if=disk1 of=disk2 bs=4096 conv=notrunc,noerror i kasnije sa gparted ili fdisk resize zadnju particiju, koja bi došla do nekog dijela novog diska.
Međutim, ja sam imao dva diska od 250GB.
Odlučio sam da windowse prebacim na jedan disk i ostatak od 100Gb napravim novu ext4 particiju za smještanje virtualnih mašina, a linux da prebacim na drugi disk.
Krenuo sam sa kopiranjem ove dvije windows particije. Prije toga sam sa gparted stvorio dvije windows particije iste veličine kao i na 320GB oštećenom disku. BTW. Kopiranje (dd) radi munjevito, cca 95-100 MB/s . Kopirao sam sa oštećenog diska obje particije, iskopčao sve diskove osim ovog di je windows i kroz recovery komnzolu sa instalacijskog windows CD-a popravio MBR (fixmbr). Windowsi su se digli munjevito, kao da su cijeli život bili na ovom disku.
Nakon toga sam na drugom disku napravio identične swap i root particije i ponovio postupak (dd if=sourcE_particija of=target_particija bs=4096, conv=noerror,notrunc). Nakon kopiranja napravio sam novu particiju za home i to sam kopirao preko filemanagera. Zbog toga što je home particija oštećena, a želio sam vizualno tokom kopiranja provjeriti koji fileovi neće proći. (Inače sad nakon provedenog postupka preporučam da se i tu koristi dd naredba, ali obavezno sa noeeror parametrom, jer je nekoliko puta brža od kopiranja kroz filemanager).
Nakon kopiranja uslijedila je ponovna instalacija gruba u MBR diska di je linux i namještanje parametara unutar menu.lst. Još je bilo potrebno promjeniti postavke u /etc/fstab da "pašu" novi redni brojevi particija i krenulo je bootanje. Ponovno bez problema, kao da je suse cijeli život na tom disku.
Jedna stvar koju sam primjetio je da sam izgubio prava na fileove unutar home particije i da je root preuzeo sve ovlasti. Zbog toga KDE nije htio startati kao user, već kao root. Ništa što jedan:
chown - R user_name:users /HomeDirektorijUsera
ne bi riješio u par sekunda. Ista stvar i sa mysql di je za /var/run/mysql trebalo napraviti istu stvar, ali tamo je user mysql.
Na kraju sam izgubio samo nekoliko fileova sa home particije, a oba sistema kako su bila namještena radu i sada, kao da se ništa nije dogodilo.