Muke po prisluškivanju

poruka: 42
|
čitano: 9.293
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Muke po prisluškivanju".
16 godina
odjavljen
RE: Muke po prisluškivanju
Visak kaže...

U fiksnoj telefoniji oduvijek se znalo na koga glasi neki broj. U čemu je problem da se to zna i u mobilnoj?

Kartica za telefonsku govornicu je bila po mogućnosti pračenja ekvivalent anonimnom prepaidu. Istina, korisnika se u trenutku razgovora moglo locirati puno preciznije (lokacija govornice je poznata), ali zato je mogitel moguće locirati cijelo vrijeme kroz koje je upaljen.

Visak kaže...

Kao što je već rečeno sav se promet prati i moguće je i za anonimne brojeve s velikom pouzdanošću rekonstruirati tko je koga kada i odakle zvao, što se vidi iz nekih procesa u kojima su osuđeni kriminalci koristili prepaid kartice. Problem je što je takva rekonstrukcija spora i skupa. Dakle, anonimnosti nema, i ako netko o vama želi nešto znati (mo'š mislit kako ste zanimljivi) on to može saznati i ovako, ali postojeći sustav otežava lovljenje onih koje stvarno treba loviti.

Sve se može rekonstruirati, a koliko će skupo i sporo biti ovisi o oprezu koji je korisnik uložio. Ovom odredbom se s jedne strane se ugrožava privatnost svih korisnika, a s druge se kriminalcima podiže svijest o tome koliko im je korištenje mobitela nesigurno, pa će se okrenuti drugim metodama uz veći oprez i stvoriti kontraefekt.

Što se privatnosti tiće, ovako nešto treba postojati zakon koji će definirati kompletan tok privatnih podataka - od toga tko ima pravo legitimirati korisnika, preko čuvanja tih podataka do toga tko ima pravo pristupiti podatcima i uz čije odobrenje.

Visak kaže...

Ono što nama treba je bolji nadzor nad službama koje imaju pravo uvida u takve podatke.

To svakako i bez ove nebuloze treba napraviti.

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
17 godina
neaktivan
konjRR kaže...

Nisam zano da bug trazi osobne podatke? Mene to nisu trazili.

Problem je sto je "javnost" postalo prelako i prejednostavno nadgledati a onda lakse kontrolirati i manipulirati. Kriminalci ili oni kojima je privatnost bitna ce uvijek naci nacina da je i ostvare. Dakle ovo registriranje prepaid brojeva bi mozda omogucilo lakse hvatanje nekih sitnih ribica i to je to. Eto amerikanci nadgledaju cijeli internet i sve svijetske komunikacije pa nikako da uhvate te puste fantomske teroriste :))

Zar E-mail adresa nije osobni podatak? Veći mi je bed da mi ona postane svima dostupna nego JMBG ili OIB.

Daj mi objasni kako će to tebe država kontrolirati ili manipulirati preko broja mobitela. Kako te sada kontrolira i manipulira preko fiksne linije, ADSL priključka, kablovske televizije, strujnog brojila, plinskog brojila ili vodovodnog priključka?

Kriminalcima je trenutno izuzetno lako doći do anonimnih brojeva, pa ih svejedno love na te fore http://www.index.hr/vijesti/clanak/sudjenje-za-ubojstvo-pukanica-svjedok-ne-poznaje-milovanovica-a-culi-su-se-78-puta/487194.aspx, i to ne baš sitne ribe. Onako bi im posao otežali a policiji olakšali.

Do 1968. godine moglo se graditi bez građevinskih dozvola. Ne treba objašnjavati koliko je njihovo uvođenje zakompliciralo i poskupilo izgradnju, a i za objekte izgrađene prije tog roka bilo je potrebno dokazivati da su izgrađeni ranije (a nikome nisu ni Životinjsko carstvo dali). Da li je trebalo ostaviti 'građansku slobodu' da svatko gradi gdje i što hoće?

17 godina
protjeran
Visak kaže...
Do 1968. godine moglo se graditi bez građevinskih dozvola. Ne treba objašnjavati koliko je njihovo uvođenje zakompliciralo i poskupilo izgradnju, a i za objekte izgrađene prije tog roka bilo je potrebno dokazivati da su izgrađeni ranije (a nikome nisu ni Životinjsko carstvo dali). Da li je trebalo ostaviti 'građansku slobodu' da svatko gradi gdje i što hoće?

Građevinske dozvole su bile potrebne i puno ranije, samo što se zakoni ni tada, kao ni sada, nisu previše poštivali. Naknadno su legalizirani takvi objekti jer desetljećima kasnije više nije imalo smisla inzistirati na pravoj legalizaciji. Btw, slažem se s ostatkom tvoje poruke.

17 godina
Muke po prisluškivanju

Ma bzvz im to svo prisluskivanje, ako se dopisujes preko skypa ili ako razgovaras preko skypa mogu ti stavit soli na rep, iako sam negdje citao da vlada USA pritisce skype da im daju algoritam enkripcije streama. Jel to istina i jel to proslo, neznam.

Mi smo na putu da budemo na putu prema izlazu iz krize [GOOGLE TRANSLATOR]: Na putu prema dolje

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ako i prođe, nece javiti da je proslo... -.-
amreicka vlada kontrolira icon, 13 racunala koji upravljaju internetom, oni su 2006 trebali biti predani na upravu UN-u, ali pogodi sto, ameri su 2006 rekli da će ipak oni zadrzati vlast...
koje iznenađenje... -.-
to do list: natjerat tnakira da vrati magare, saznat bufferovo ime, izvalit bolesniju foru od mentalista, dat ivi zuti karton (on je meni 4) skrsit dannya i pirata u bc2,natjerat logica da kupi iphone
16 godina
Visak kaže...
konjRR kaže...

Nisam zano da bug trazi osobne podatke? Mene to nisu trazili.

Problem je sto je "javnost" postalo prelako i prejednostavno nadgledati a onda lakse kontrolirati i manipulirati. Kriminalci ili oni kojima je privatnost bitna ce uvijek naci nacina da je i ostvare. Dakle ovo registriranje prepaid brojeva bi mozda omogucilo lakse hvatanje nekih sitnih ribica i to je to. Eto amerikanci nadgledaju cijeli internet i sve svijetske komunikacije pa nikako da uhvate te puste fantomske teroriste :))

Zar E-mail adresa nije osobni podatak? Veći mi je bed da mi ona postane svima dostupna nego JMBG ili OIB.

Daj mi objasni kako će to tebe država kontrolirati ili manipulirati preko broja mobitela. Kako te sada kontrolira i manipulira preko fiksne linije, ADSL priključka, kablovske televizije, strujnog brojila, plinskog brojila ili vodovodnog priključka?

Kriminalcima je trenutno izuzetno lako doći do anonimnih brojeva, pa ih svejedno love na te fore http://www.index.hr/vijesti/clanak/sudjenje-za-ubojstvo-pukanica-svjedok-ne-poznaje-milovanovica-a-culi-su-se-78-puta/487194.aspx, i to ne baš sitne ribe. Onako bi im posao otežali a policiji olakšali.

Malo sipmlisticko shvacanje onoga sto sam napisao zar ne? Nitko te nece "kontrolirati" preko telefonskog broja nego pomocu onoga sto znaju o tebi. Dakle sto vise znaju o tebi to je lakse upravljati i manipulirati tobom, tj. javnoscu. Dakle ako prisluskuju tvoju komunikaciju za koju ti mislis da je privatna. Uglavnom sve zasada ide po starom planu i programu a to je kompletno istrebljenje privatnosti javnosti. Tj. ti bi reako sto ce ti to? A bas me onda zanima cemu uvodenje OIBa, tj. izbacivanje JMBGa iz upotrebe? Zar mi je draze da me prisluskuje tko hoce kada hoce legalno a kao nezna moj JMBG??

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.12.2010 17:40 (konjRR).
17 godina
klimama kaže...
Visak kaže...

U fiksnoj telefoniji oduvijek se znalo na koga glasi neki broj. U čemu je problem da se to zna i u mobilnoj?

Stvar je u tome da je desetak godina funkcioniralo bez registracije, a sada odjednom više tako ne može. Kao da već nemamo previše i birokracije i administracije i šaltera i čekanja u redovima i uzimanja brojeva i fotokopiranja osobne iskaznice i popunjavanja obrazaca...

Ako će netko iz OTC-a ili telekoma doći na mjesto koje meni odgovara, u vrijeme koje meni odgovara da sredimo potrebno oko registracije broja, nema problema.   I nek mi obvezno ponese Mikado s rižom od 300 grama kao naknadu za moje izgubljeno vrijeme.

Pa nisu ni kriminalci više noobovi što se tiče toga. Pola posla im ovisi od mreze prepaid kartica različitih providera. Kad su skontali IMEI počeli su se pojavljivati klonirani IMEI itd.

Sve što imam sam ukrao, samo sam školu i vozačku kupio.
17 godina
neaktivan
konjRR kaže...

Malo sipmlisticko shvacanje onoga sto sam napisao zar ne? Nitko te nece "kontrolirati" preko telefonskog broja nego pomocu onoga sto znaju o tebi. Dakle sto vise znaju o tebi to je lakse upravljati i manipulirati tobom, tj. javnoscu. Dakle ako prisluskuju tvoju komunikaciju za koju ti mislis da je privatna. Uglavnom sve zasada ide po starom planu i programu a to je kompletno istrebljenje privatnosti javnosti. Tj. ti bi reako sto ce ti to? A bas me onda zanima cemu uvodenje OIBa, tj. izbacivanje JMBGa iz upotrebe? Zar mi je draze da me prisluskuje tko hoce kada hoce legalno a kao nezna moj JMBG??

U čemu je onda problem, u prisluškivanju ili registraciji tel brojeva, to nije ista stvar? Zar stvarno misliš da oni prisluškuju tipove poput nas i pišu sve u male bilježnice, pa onda na temelju toga ... hm, nemam pojma što bi zapravo s time mogli napraviti.

I zašto te smeta prijelaz s JMBGa na OIB? To je učinjeno (na zahtjev tih strašnih eurobiroktara) jer JMBG otkriva neke podatke o osobi, dakle upravo zbog zaštite privatnosti.

Meni se čini da ekipu puca paranoja oko sitnih stvari, a nitko ne trza na prava sranja. Ako mene pitaš operacjia manipulacije je već uspješno izvedena, vi tu cvilite zbog registracije mobitela, neki drugi zbog toga što će se navodno ukinuti prodaja sira i vrhnja, a za to vrijeme imate pune novine o milijardama koje su pokrali, no to prolazi bez neke žešće reakcije.

Premijerka kaže da je potpisala neke dokumente štetne po državu, ali ih nije pročitala, pa stoga nije za ništa kriva i još uvijek 25% građana misli da je ona prava osoba za voditi državu. Svaki put kad se oni uhvate za srce dok svira himna rade manipulaciju koja je daleko opasnija od registracije mobitela. A pola prisutnih koji sada kenjkaju neće izaći na izbore (a kamoli na ulicu) ali će poslije opet kenjkati.

17 godina
neaktivan
boxer kaže...

Pa nisu ni kriminalci više noobovi što se tiče toga. Pola posla im ovisi od mreze prepaid kartica različitih providera. Kad su skontali IMEI počeli su se pojavljivati klonirani IMEI itd.

Trend je malo drugačiji. Npr. u SAD-u se FBI žali da im je sada puno teže pratiti kriminalce nego prije koju godinu, jer su se kriminalci vratili na staru, dobru komunikaciju licem u lice, a mobitele, telefone i internet koriste sve manje zbog lakoće praćenja i prikupljanja dokaza.

16 godina
Visak kaže...
konjRR kaže...

U čemu je onda problem, u prisluškivanju ili registraciji tel brojeva, to nije ista stvar? Zar stvarno misliš da oni prisluškuju tipove poput nas i pišu sve u male bilježnice, pa onda na temelju toga ... hm, nemam pojma što bi zapravo s time mogli napraviti.

I zašto te smeta prijelaz s JMBGa na OIB? To je učinjeno (na zahtjev tih strašnih eurobiroktara) jer JMBG otkriva neke podatke o osobi, dakle upravo zbog zaštite privatnosti.

Meni se čini da ekipu puca paranoja oko sitnih stvari, a nitko ne trza na prava sranja. Ako mene pitaš operacjia manipulacije je već uspješno izvedena, vi tu cvilite zbog registracije mobitela, neki drugi zbog toga što će se navodno ukinuti prodaja sira i vrhnja, a za to vrijeme imate pune novine o milijardama koje su pokrali, no to prolazi bez neke žešće reakcije.

Premijerka kaže da je potpisala neke dokumente štetne po državu, ali ih nije pročitala, pa stoga nije za ništa kriva i još uvijek 25% građana misli da je ona prava osoba za voditi državu. Svaki put kad se oni uhvate za srce dok svira himna rade manipulaciju koja je daleko opasnija od registracije mobitela. A pola prisutnih koji sada kenjkaju neće izaći na izbore (a kamoli na ulicu) ali će poslije opet kenjkati.

Nisam ja rekaa da mi smeta prelazak na OIB. Dapace. Ali pitam se cemu prelazak na OIB kada te pitaju JMBG svugdje pa evo i za registraciju telefonskog broja.

Da bas mislio da sjedi tamo neki i slusa sto pricam s notesom u ruci i piskara kljucna opazanja :)). Posto si na ovom forumu ocekivao bi da znas da to danas rade kompjuteri i kompleksni algoritmi koji onda fino pune baze podataka :))

Sto je je i ja uvijek tupim da ljudi previse reagiraju na gluposti i novine se puno nebitnim stvarima, ali kosorka, suker, kalmeta, itd... kradu, varaju, lazu itd. i nitko ne reagira. A trebalo bi ih instant smijeniti i preseliti u adekvatnu ustanovu. Ja mislim da nitko ne reagira jer je u ovoj drzavi svima super.

E da je meni u banci potpisati krediti od kojih par miliona eura i poslje eci da nisam znao sto potpisujem a novce zadrzati. To bi bilo prekrasno zar ne :). I kako je onaj novinar rekao cim netko spomene domoljublje odmah provjeravam gdje mi je novcanik :))

Ali opet sve je to dio iste te kontrole, manipulacije i pasivizacije javnosti. Ali kasno je cim su uvijerili javnost da dignuti ruku (ili pero) protiv vlade ili korporacije je teroristicki i zlocinacki cin usmjeren protiv dobrobiti naroda. Smijesno i retardirano ali je tako.

17 godina
klimama kaže...
boxer kaže...

Trend je malo drugačiji. Npr. u SAD-u se FBI žali da im je sada puno teže pratiti kriminalce nego prije koju godinu, jer su se kriminalci vratili na staru, dobru komunikaciju licem u lice, a mobitele, telefone i internet koriste sve manje zbog lakoće praćenja i prikupljanja dokaza.

Kada sam pisao post nisam mislio na SAD i FBI, nego na lokalne i balkanske bandite gdje je trend malo drugačiji.

Tačnije na autokriminal i fore ćapim ti auto pa te nazovem da mi daš 4-5000€ da ga opet vidiš i ostale fore i fazone.

LoL, FBI {#}

Sve što imam sam ukrao, samo sam školu i vozačku kupio.
12 godina
neaktivan
Re: Muke po prisluškivanju

NIje problem kad prisluskuju sluzbe nego kad to rade privatne osobe. Malo je cudno da se n a 2000 mailova iznenada proglasi spamom iako su poslani jedan po jedan.Malo je cudno da od 1600 klikova za posao nitko ne barem pozove. Alrm mi je smjesten na glavnom vodu pa ga je T-com maknuo  pa cemo vidjeti. Mislim da postoji presretanje poziva

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice