Mobiteli potencijalno kancerogeni zaključana tema

poruka: 95
|
čitano: 16.603
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Mobiteli potencijalno kancerogeni".
16 godina
odjavljen
Re: Mobiteli potencijalno kancerogeni
karakteran kaže...

u životu jedino kancerogeno je činiti zlo, iživljavati se na nemoćnima, biti bahat i sl. šetati nije.

Molim te otvori riječnik i provjeri značenje riječi "kancerogeno" prije nego se nastaviš blamirati. Naravno, uvijek postoji mogućnost da govoriš o "moralnoj kancerogenosti", ali onda si očito u offtopicu.

karakteran kaže...

ovisi koliko vremena provodiš na mobitelu. sjećam se kad sam ja prvi puta prije dosta godina prislonio kućni bežični telefon na uho i telefonirao isto me je jako zaboljelo i bol je trajala nekoliko minuta.

Nađi poveći oblutak, ugrij ga na 42 °C i drži 20 minuta na uhu...

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
16 godina
neaktivan
Mobiteli potencijalno kancerogeni

mislim da je stvarno logicno povuci poveznicu sa konstantnim povecanjem oboljelih od zlocudnih bolesti sa mnogim trendovima "modernog nacina zivota" koji nam vjerovatno malo pomalo cupkaju zdravlje i bombardiraju stanice.

ljudi vec odavno sami sebe ubijaju, zar ne?

etikete, ovo je nacija etiketa!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Danny_HR kaže...
Sve što radimo je potencijalno kancerogeno.
Tak da - ništa novo.

To je lako rec samo kaj to zvuci bezveze i zbrda zdola da no kad smo kod Mobitela,{#} situacija je sve samo ne normalna odavno a sve zbog velike love koja se oko tog vrti. Sjecam se kad su u emisji Provjereno, na Novoj TV imali tu temu bez problema su u Austriji te njihovim iskustvima o tome pricali usput oni tam imaju puno stroža pravila di ce postavit antene za Mobitele i kak ce ih postavit nije to divljina ko u Hrvatskoj ili Bugarskoj ili slicnim zemljama.{#}

E sad kad su kod nas htjeli o tome pricat, sa našim kak ti strucnjacima i ljudima vezanim za to niko nije htjel uopce razgovarat tj nije se usudil zna se zakaj ne talasaj tam di ne treba.{#}

Najveci problem tj veliki su odašiljaci za Mobitele, i kak se oni postavljaju i na koja mjesta pogledaj Full Signal dokumentarac pa buš promjenil mišljenje itekak zna se odkud ga moš skinut jel.{#} To sigurno neceš vidit na HTV žlaburini vrlo nezgodna tema, a trebal bi itekak a na komercijalnim televizijama pogotovo neceš to vidit fucka se njima živo za to. Najdojmljiviji u tom dokumentarcu je Izraelski slucaj, di je u jednom gradu jako puno ljudi oboljelo od Karcinoma zbog puno jakih antena za Mobitele u gradu nije to izmiščjeno nit SF to se zna Izraelci su to fino dokazali di je problem.{#}{#}

Nema tu ništa potencijalno štetno vec je to jednostavno tak, samo dok se pocnu pokazivat prave posljedice toga za nekolko godina onda bude pa nismo znali ovo pa ono jel.{#}{#}

http://www.fullsignalmovie.com/

http://www.reliastream.com/cast/start/niorozco/
16 godina
odjavljen

U stilu ovog istraživanja - imam prijedlog za vas šta se bojite mobitela i zračenja. Iselite se iz kuća jer imate jedan "maleni" problem.

Naime, dosta starijih zgrada je izrađeno od betonskih blokova koji sadrže radon. Izvor - http://www.korak.com.hr/sos.php?id_sos=339

"Prirodno, ovi čimbenici nisu ograničeni samo na graditeljstvo – mnogo se analogije može naći npr. na području prehrambenih proizvoda, lijekova, čak i tekstila. Osim toga, nije baš sve što je prirodno odnosno što stiže iz zemlje - i korisno. Najjednostavniji dokaz za ovu tvrdnju je radon, za koji su upravo umjetni materijali u građevinarstvu učinkovito sredstvo za spriječavanje njegovih štetnih posljedica.
Mnogi suvremeni materijali koje nazivamo i »naprednima« nisu prirodni, ali svojim poboljšanim ili posve novim svojstvima rješavaju brojne probleme. Mi imamo neprestano sve veće prohtjeve za udobnim boravkom u svojim stambenim prostorima. Danas – barem u razvijenim društvima – prosječan korisnik više nije zadovoljan kućom ili stanom u kojoj se osjeća propuh, gdje je tijekom zime hladno, a ljeti vruće, ili gdje je električna rasvjeta preslaba za razne naprave. Zato ove prostore  toplinski izoliramo, pukotine i otvore zabrtvljujemo, ugrađujemo suvremene sustave grijanja, hlađenja i prozračivanja, projektiramo i gradimo niskoenergetske i pasivne zgrade."

A radon je jako kancerogen. Wikpedia - http://hr.wikipedia.org/wiki/Radon

Radon je jednoatomni plin bez boje i mirisa, oko 8 puta gušći od zraka pri sobnoj temperaturi. Radioaktivan je, jako radiotoksičan i kancerogen ako se udiše.

-.-

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.6.2011 18:46 (Sum_of_all_fears).
Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
pa zar opet????
It s me against the world
14 godina
neaktivan

Telekomunikacijske kompanije su veliki igraci. Komentari koje citam tu jednaki su komentarima javnosti kada je prvi put javno progovoreno o stetnosti pusenja. I tada je onaj ko je imao interes pokusao cijelu pricu prikazati kao lov na duhove i glupa naklapanja. Dokazano je da elektromagnetska zracenja uticu na razvoj stanica. Prilikom instalacije elektricne mreze u kucama pazi se da vodovi ne prolaze tamo gdje ce se nalaziti krevet tj. glava. Elektromagnetski valovi se upotrebljavaju za lijecenje nekih bolesti i tegoba i vecini je lako prihvatiti da kad su kontrolirani i pravilno usmjereni mogu ciniti dobro. Zasto je onda tako tesko povjerovati da nekontrolirani mogu djelovati lose?

Kao osoba koja pola dana provede s mobitelom na uhu mogu potvrditi da cak i osjecam promjenu u uhu nakon pola dana a jedan sam model zamijenio jer je vrucina u uhu i nelagodan osjecaj bio neizdrziv vec nakon 10tak razgovora.

1 1 hvala 0
16 godina
odjavljen
BlueMax kaže...

Telekomunikacijske kompanije su veliki igraci. Komentari koje citam tu jednaki su komentarima javnosti kada je prvi put javno progovoreno o stetnosti pusenja....

O utjecaju EM zračenja na ljude se već puno zna. Jedini dokazani utjecaj mobitela na mozak je podizanje temperature, dok recimo ultra niske frekvencije (elektroenergetska mreža) mogu utjecati na raspoloženje. Ultravisoke frekvencije (ionizirajuće zračenje) uništava tkivo i može uzrokovati karcinom.

Ono što je za sad nepoznato je ima li povčanje temperature utjecaj na mozak u vidu bržeg odumiranja stanica ili povečanja rizira od raka. Radi se o povečanju 0,1 °C tijekom razgovora od 20-ak minuta. Povečanje temperature od 0,1 °C je jednako povečanje koje se događa ukoliko se tjelesna temperatura poveča 1 °C (recimo, obična blaža prehlada ili upala grla, samo što se ta temperatura nakon razgovora polagano normalizira, a kod prehlade traje dulje vrijeme) tako da to u nekom normalnom korištenju mobitela ne bi trebalo imati neki utjecaj. Pretjerivanje u vidu redovitih razgovora duljih od pola sata bi moglo biti opasno.

Ono za što se zna da je opasno je pojava hot spot-ova u glavi - pojedini djelovi manjih dimezija imaju rezonantnu frekvenciju bliže frekvenciji mobitela pa se više griju, a ako su pri tom slabije prokrvljeni, ta toplina ostaje i postoji lokalno zagrijavanje koje tijelo ne zna kompenzirati. Kod djece je glava manja, pa je taj problem izraženiji, zato se ne preporuča da dijeca koriste mobitel osim eventualno za kratke pozive i poruke.

Taj osječaj u uhu je vjerojatno zagrijavanje uha jer uho sadrži jednu šupljinu ispunjenu tekućinom koju griju EM valovi, a s druge strane na ušnu školjku prisloniš ugrijani predmet koji je cijelu prekrije.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
14 godina
neaktivan

Sve bi to bilo dobro objasnjeno, ali nelagodan osjecaj u uhu se pojavljuje nakon par sati cim priblizim mobitel uhu. znaci ne samo za vrijeme dugog razgovora nego i odmah ako sam taj dan puno telefonirao a jesam. toliko brzo lagana toplina ne moze djelovati.

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Sve vrste zračenja donekle utječu na razvoj živih bića.

Zračenje mobitela vjerovatno ima utjecaja ali svi su oprezni u davanju "konkretnih" dokaza (možda od straha zbog tužbi proizvođača mobitela i telekoma).

Nedavno mi je za oko zapeo članak o mogućoj vezi zračenja mobitela i izumiranja pčelinjih kolonija.

3 0 hvala 0
16 godina

Ima tu svega...od "sindroma toplog uha" do usporedbe telefona i kilovatnog aparata namijenjenog proizvodnji i zadržavanju mikrovalova.

Toplo uho {#}

Samo nastavite, zabavni ste mi {#}

2 2 hvala 0
17 godina
McD kaže...

Nedavno mi je za oko zapeo članak o mogućoj vezi zračenja mobitela i izumiranja pčelinjih kolonija.

Gdje je "nedavno" iz prošle godine....

Moj (i Olegov) pokojni zubar Miro Farkaš, pčelar i poznavatelj pčelarstva često se ismijavao iz ove indijske "studije"  (dok bi mi čistio kanale... joj!) koju, uostalom, nitko ne uzima zaozbiljno (http://en.wikipedia.org/wiki/Colony_collapse_disorder). To vrijedi i za onu nedavnu (od prije par tjedana) švicarsku koju je ekipa Daily Maila krivo shvatila, pa je napisala da mobiteli uzrokuju CCD, onda od njih svi to prepisali, da bi na kraju ispalo da studija NIJE našla veze između mobitela i CCD-a. 

S obzirom da se CCD javlja i tamo gdje nema mobitela ili ih je bilo vrlo malo kao u kineskoj pokrajini Sečuan gdje voćke oprašuju ručno jer su davno pobili sve pčele, a nema dokaza da se javlja u kolonijama koje ne iskorištava čovjek, jaka je struja onih koji tvrde da se radi o kombinaciji faktora. 

Pčelari uglavnom vjeruju da je problem u zimskoj prehrani pčela čistim šećerom, liječenju svih mogućih infekcija (virusnih, gljivičnih i bakterijskih) antibioticima koji pomognu kod bakterijske infekcije, ali ostave ostale zaraze nedirnute koje kasnije buknu i unište koloniju. Rješenje bi trebalo biti u uništavanju zaraženih kolonija (ovisno o uzročniku - nisam stručan pa ne mogu reći za koje točno to vrijedi) i dezinfekciji košnice. 

Problem CCD-a koliko vidim još nitko nije razriješio, a za hipotezu o mobitelima nema doslovce nikakvog dokaza da uzrokuje CCD, usprkos povremenim prilozima u nespecijaliziranim medijima koji svako pojedinačno nepotvrđeno istraživanje predstavljaju kao konačno rješenje. 

Pouka: treba znati razlikovati novinski članak od stručnog konsenzusa o nekom pitanju.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.6.2011 13:29 (Drago).
15 godina
neaktivan

"Međunarodna agencija za istraživanje raka (...), koja je podružnica svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavila je kako korištenje mobilnih telefona vjerojatno može prouzročiti razvoj raka."

Mogu oni govoriti šta god ih volja ali se ne usude reci citavu istinu zbog raznoraznih lobija

(telekomunikacijske tvrtke, proizvođaci mobitela). Svatko imalo normalan se prilicno jasno i nedvojbeno

uvjerio u "iskrene" namjere WHO-a, prije godinu dana. Pojavila se gripa protiv koje ako se ne cijepimo možemo

umrijeti. Kako da ne. Evo Hrvatskoj se smanjio drasticno broj ljudi jer se cijepilo svega par stotina ljudi - moš si mislit.

Samo smo izgubili veliku lovu na tome.

Ono što time želim reci da zakljucke WHO-a treba uzeti sa prilicnom rezervom. Ovo njihovo vjerojatno, ja bi preformulirao u sigurno.

Iskreno se nadam da su mnogi, koji misle da su mobiteli bezopasni, u pravu i da mobiteli doista nisu opasni

za nas i da je sve to prenapuhano. Neznam zašto se nacelno ignorira ta mogucnost i umanjuje.

Ali ok mobilnim operaterima i proizvođacima je u interesu uvjeriti ljude u neistinost takvih stvari.

Nažalost isti taj novac koji zarade na tome, nece ih danas sutra spasiti od mogucih bolesti.

PS: Nadam se da ovaj post odgovara "višim distancama", jer prošli ocito nije.

Ne dozvolite da vas obeshrabre oni koji su razočarani životom i koji su postali gluhi za najdublje i iskonske želje svoga srca - IVAN PAVAO II
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Drago kaže...
McD kaže...

Pouka: treba znati razlikovati novinski članak od stručnog konsenzusa o nekom pitanju.

Zato sam i napisao "mogućoj vezi", utjecaj mobitela na pčele treba istražiti ali ako znanstvenici nisu dali svoj amen neznači da veza ne postoji
I svaki članak treba uzeti sa rezervom, bio on novinski, znanstveni (ovi su ponekad nastali lobiranjem raznih interesnih grupa) ili sa wikipedije

Do prije dva dana je na wikipediji za Komodo dragon pisalo da da mu je populacija Gili Motang (100), Gili Dasami (100), Rinca (1,300), Komodo (1,700), and Flores (perhaps 2,000) i Komin (1)

Tko je autor studije koju je ekipa Daily maila krivo shvatila? želio bih pročitati pa ako možeš daj link

Neke druge studije pokazale su vezu između ponašanja pčela i zračenja DECT telefona, za očekivati je da i zračenja mobiltela možda imaju utjecaja (ne tvrdim da imaju)

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.6.2011 1:11 (McD).
17 godina
alen-c kaže...

"Međunarodna agencija za istraživanje raka (...), koja je podružnica svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavila je kako korištenje mobilnih telefona vjerojatno može prouzročiti razvoj raka."

Mogu oni govoriti šta god ih volja ali se ne usude reci citavu istinu zbog raznoraznih lobija

(telekomunikacijske tvrtke, proizvođaci mobitela). Svatko imalo normalan se prilicno jasno i nedvojbeno

uvjerio u "iskrene" namjere WHO-a, prije godinu dana. Pojavila se gripa protiv koje ako se ne cijepimo možemo

umrijeti. Kako da ne. Evo Hrvatskoj se smanjio drasticno broj ljudi jer se cijepilo svega par stotina ljudi - moš si mislit.

Samo smo izgubili veliku lovu na tome.

Ono što time želim reci da zakljucke WHO-a treba uzeti sa prilicnom rezervom. Ovo njihovo vjerojatno, ja bi preformulirao u sigurno.

Iskreno se nadam da su mnogi, koji misle da su mobiteli bezopasni, u pravu i da mobiteli doista nisu opasni

za nas i da je sve to prenapuhano. Neznam zašto se nacelno ignorira ta mogucnost i umanjuje.

Ali ok mobilnim operaterima i proizvođacima je u interesu uvjeriti ljude u neistinost takvih stvari.

Nažalost isti taj novac koji zarade na tome, nece ih danas sutra spasiti od mogucih bolesti.

PS: Nadam se da ovaj post odgovara "višim distancama", jer prošli ocito nije.

Tvoji postovi su beskorisni spam  iz jednog osnovnog razloga - svoja osobna uvjerenja nadugo i naširoko izlažeš kao da ih imaš čime potkrijepiti, a na kraju ispadne da je sva argumentacija - "tako se meni čini". 

Prvo, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) nema apsolutno nikakve veze s preporukom za cijepljenje od gripe od prošle, pretprošle ili ikoje druge godine. Međutim, ti njih  povezuješ baš s time. 

Drugo, oni čak upozoravaju da postoji mogućnost, ali koja još nije dokazana, da mobiteli uzrokuju jednu vrstu raka. U ovom trenutku nitko drugi na ovom svijetu nema rezultate istraživanja koji bi dokazivali nešto više. Ti bi, međutim, "preformulirao" njihov zaključak. Na osnovu čega? Zato jer su neki drugi preporučili cijepljenje protiv gripe?

Meni, koji sam ovaj put vrlo pažljivo pročitao tvoj post se to čini kao totalna glupost jer zaključak ("sigurno izaziva rak") ne slijedi iz premise ("Pojavila se gripa protiv koje ako se ne cijepimo možemo umrijeti. Kako da ne."), a argumenti ne postoje. 

Tvoj čitav post se svodi na to da ti, anonimni alen-c, "slobodnolebdeće" misliš drugačije od ljudi kojima je to struka, ali po tebi to nije spamanje teme, već vrijedan post. 

Nije. Istraži temu, nađi peer-reviewed istraživanja koja dokazuju drugačije, uobliči to u post pa slobodno izloži ovdje

Neargumentirano pljuckanje po boljima i stručnijima od sebe i optužbe izvučene iz prsta ("... ne usude reci citavu istinu zbog raznoraznih lobija...") su spam u kontekstu foruma. 

This space for rent!
17 godina
McD kaže...

Zato sam i napisao "mogućoj vezi", utjecaj mobitela na pčele treba istražiti ali ako znanstvenici nisu dali svoj amen neznači da veza ne postoji
I svaki članak treba uzeti sa rezervom, bio on novinski, znanstveni (ovi su ponekad nastali lobiranjem raznih interesnih grupa) ili sa wikipedije

Do prije dva dana je na wikipediji za Komodo dragon pisalo da da mu je populacija Gili Motang (100), Gili Dasami (100), Rinca (1,300), Komodo (1,700), and Flores (perhaps 2,000) i Komin (1)

Tko je autor studije koju je ekipa Daily maila krivo shvatila? želio bih pročitati pa ako možeš daj link

Neke druge studije pokazale su vezu između ponašanja pčela i zračenja DECT telefona, za očekivati je da i zračenja mobiltela možda imaju utjecaja (ne tvrdim da imaju)

McD - činiš se skroz okej tip i tolerantan sugovornik (za razliku od mene, priznajem) ali kad vidim nekakve tipične formulacije kao ove u tvom postu dobijem ospice. 

Kažeš "ako znanstvenici nisu dali svoj amen neznači da veza ne postoji". Formalno, to je točno, ali je posve beskorisno kao argument. Ako znanstvenici nisu otkrili postojanje zmajeva na planetu Tanta-Manta (kojega također nisu otkrili), to ne znači da planet i zmajevi ne postoje. (Ovo se zove reductio ad absurdum - logički argument u kojem se stavovi sugovornika logički dovode do apsurdnih proporcija kako bi se dokazalo da su - apsurdni).

To je također posve točno - moguće je da postoje. Međutim, ono za što nemamo dokaza ne iznosimo kao činjenicu i argument, jer "nedostatak dokaza o nepostojanju nije dokaz o postojanju". 

Dakle, argument ti ne valja.

Drugi slučaj "ospica": "svaki članak treba uzeti sa rezervom, bio on novinski, znanstveni (ovi su ponekad nastali lobiranjem raznih interesnih grupa)". 

Da, bilo je nekih slučajeva znanstvenih istraživanja koja su bila nepoštena i neetička (na kraju bi ih uvijek baš sami znanstvenici detektirali i prokazali).

Međutim, u cijelosti je gornja tvrdnja ponovo beskorisna. 

Za početak - novinski članci u nespecijaliziranim glasilima nemaju nikakve veze sa znanstvenim člancima, koji su peer-reviewed, potkrijepljeni statistikom i rezultatim istraživanja i ne mogu se nikako dovesti u istu ravan niti staviti u istu rečenicu i isti kontekst "rezerve" s običnikm novinskim člancima. Ovi zadnji su toliko reducirani i vulgarizirani da bi bili shvatljivi svojoj publici da često i posve pogrešno predstavljaju rezultate istraživanja. (Link na ove pčele za koje pitaš - http://weirdnews.aol.com/2011/05/19/cell-phones-kill-bees-study_n_863019.html)

Drugo - tvoja (ili moja) "rezerva" prema nekom istraživanju stručnjaka u polju za koje nemamo nikakve kvalifikacije je posve nebitna i također - nije argument. Ti i ja ne možemo provjeriti tvrdnje stručnjaka jer za to nismo kvalificirani, jedino što možemo uraditi je pogledati da li postoje drugi stručnjaci u istom polju istraživanja koji tvrde drugačije i onda to podastrijeti sebi ili drugima i na osnovu razmatranja oba stava donijeti za sebe neki sud, koji može biti točan ili ne. 

Ovo navlačenje i imputiranje potencijalnog nepoštenja svakom znanstvenom istraživanju (uključujući i ovo konkretno) i istraživaču (lobiranje interesnih grupa) - nije argument. Da su i lobirani i nepošteni, ponovo to ne dokazuje da istraživanje nije točno, a ti, da se razumijemo, u prvom redu nisi uspio dokazati da su sva istraživanja i njihovi rezultati plod djelovanja interesnih grupa. 

Što se tiče komodo zmaja, očito je u Wikipediji radila "hrvatska ruka". Zanimljiv je to fenomen o kojem bi se dalo posebno raspravljati, ali je OT - članke u engleskoj varijanti Wikipedije uglavnom pišu stručnjaci i izuzetno su kvalitetni. Hrvatska, pak, grana iste enciklopedije je počesto totalno sranje, s "izvornim istraživanjima" što je Wikipedijin eufemizam za vlastite sudovei stavove autora članka koji se, poput pisanja na forumima, iznose kao činjenice, a bez ikakvih citiranja izvora. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.6.2011 8:20 (Drago).
16 godina

1. Postoje zakonska ograničenja u snazi EM zračenja

2. Dokazano je da EM zračenje umara organizam

Pametnom dosta.

I tjelovježba umara organizam i kao takva je odlična za imunitet (kao vjerojatno i kratkotrajno izlaganje bilo kojoj vrsti zračenja zdrave osobe) al postoji jedna stvar koja je samo razlikuje od EM zračenja a to je da traje koji sat dnevno a ne 24 sata.

Tko misli da nije tako nek si lijepo stavi upaljeni monitor (klasični) pod jastuk pa neka za godinu dana javi rezultat.

Nije dokazano da su štetni al se nitko nije potrudio dokazati i da nisu što isto samo za sebe dovoljno govori o tome.

16 godina
MrBlc kaže...
BlueMax kaže...

Telekomunikacijske kompanije su veliki igraci. Komentari koje citam tu jednaki su komentarima javnosti kada je prvi put javno progovoreno o stetnosti pusenja....

O utjecaju EM zračenja na ljude se već puno zna. Jedini dokazani utjecaj mobitela na mozak je podizanje temperature, dok recimo ultra niske frekvencije (elektroenergetska mreža) mogu utjecati na raspoloženje. Ultravisoke frekvencije (ionizirajuće zračenje) uništava tkivo i može uzrokovati karcinom.

Ono što je za sad nepoznato je ima li povčanje temperature utjecaj na mozak u vidu bržeg odumiranja stanica ili povečanja rizira od raka. Radi se o povečanju 0,1 °C tijekom razgovora od 20-ak minuta. Povečanje temperature od 0,1 °C je jednako povečanje koje se događa ukoliko se tjelesna temperatura poveča 1 °C (recimo, obična blaža prehlada ili upala grla, samo što se ta temperatura nakon razgovora polagano normalizira, a kod prehlade traje dulje vrijeme) tako da to u nekom normalnom korištenju mobitela ne bi trebalo imati neki utjecaj. Pretjerivanje u vidu redovitih razgovora duljih od pola sata bi moglo biti opasno.

Ono za što se zna da je opasno je pojava hot spot-ova u glavi - pojedini djelovi manjih dimezija imaju rezonantnu frekvenciju bliže frekvenciji mobitela pa se više griju, a ako su pri tom slabije prokrvljeni, ta toplina ostaje i postoji lokalno zagrijavanje koje tijelo ne zna kompenzirati. Kod djece je glava manja, pa je taj problem izraženiji, zato se ne preporuča da dijeca koriste mobitel osim eventualno za kratke pozive i poruke.

Taj osječaj u uhu je vjerojatno zagrijavanje uha jer uho sadrži jednu šupljinu ispunjenu tekućinom koju griju EM valovi, a s druge strane na ušnu školjku prisloniš ugrijani predmet koji je cijelu prekrije.

Mislim da je povećanje temperature znanstveno nerelevantna stvar. Možeš se i sunčati i isto tako ugrijati ušnu školjku. Tko istražuje zagrijavanje tkiva izlaganjem EM zračenju troši novce bezveze od onih koji su mu dali na stvar koja je evidentna a u biti u cijeloj priči je samo nuspojava.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.6.2011 8:36 (SasaFrr).
17 godina
SasaFrr kaže...

Mislim da je povećanje temperature znanstveno nerelevantna stvar. Možeš se i sunčati i isto tako ugrijati ušnu školjku. Tko istražuje zagrijavanje tkiva izlaganjem EM zračenju troši novce bezveze od onih koji su mu dali na stvar koja je evidentna a u biti u cijeloj priči je samo nuspojava.

Zaspravo je izuzetno relevantno u kontekstu proučavanja zdravstvenih efekata korištenja mobitela. Govori nam da EM zračenje može uzbibati molekule dovoljno da im poveća temperaturu.

U tom slučaju je posve zamislivo i moguće, iako tek treba dokazati, da je u stanju rezonirati s molekulama DNK, a to znači da je moguće i pucanje (oštećenje) lanca DNK, a to pak opet znači da dolazi do potrebe za njihovim popravljanjem. Kako je oštećenje DNK i kasnije pogrešno popravljanje ove molekule uzrok (jedini?) nastanka raka, EM radijacijom izazvano grijanje je indikator moguće kancerogenosti mobitela.

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...

Nije. Istraži temu, nađi peer-reviewed istraživanja koja dokazuju drugačije, uobliči to u post pa slobodno izloži ovdje

Neargumentirano pljuckanje po boljima i stručnijima od sebe i optužbe izvučene iz prsta ("... ne usude reci citavu istinu zbog raznoraznih lobija...") su spam u kontekstu foruma. 

http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%81rp%C3%A1d_Pusztai

Odi na gornji link pa provjeri koliko je to teško u praksi. Znanstvenici koji se usude reći istinu (čak i kad se ispostavi da su u pravu) bivaju šikanirani i ostaju bez posla, u "demokratskim" i "uređenim" državama, i to čak i od strane kolega, a tek od strane onih kojima direktno ugrožavaju profit?

I još 1 primjer:

http://www.independent.co.uk/news/world/belgians-march-in-memory-of-hormone-mafia-victim-1319918.html

"

The widow of a Belgian vet will lead a torchlight procession in Flanders tonight in memory of her husband, gunned down a year ago at his front door by the international hormone mafia.

As a government meat inspector, Karel Van Noppen mounted a campaign against dealers in illegal animal hormones. They trade in banned substances which when injected into beef cattle convert fat to lean flesh and stimulate artificial rates of growth, ensuring big profits for producers."

Tako da, nemoj nagovarati McD-a na nešto zbog čega će mu mobitel mafija sutra poslati hitmana da ga dokrajči, nije u redu :)

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
17 godina

OT, a i jako loš primjer. Sam članak je beskoristan - pogledaj prva dva kometara na diskusiji o članku:

"Have marked this as NPOV disputed, since there seems to be very little reference to disagreements with Pusztai's work that actually have some factual basis to them, and the article just reads in such as way as to seem a bit polemic."

"I totally agree. This article reads like a stump speech."

Ti ga predstavljaš kao - što? Dokaz da su sva istraživanja manipulirana; dokaz da je konkretno istraživanje o mobitelima manipulirano; dokaz da je Arpadovo istraživanje znanstveno ispravno, a njegovi protivnici neetični?

Problem je što ovaj članak ne dokazuje niti jednu od te tri tvrdnje, a ja ne znam što bi još trebao značiti.

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...

OT, a i jako loš primjer. Sam članak je beskoristan - pogledaj prva dva kometara na diskusiji o članku:

"Have marked this as NPOV disputed, since there seems to be very little reference to disagreements with Pusztai's work that actually have some factual basis to them, and the article just reads in such as way as to seem a bit polemic."

"I totally agree. This article reads like a stump speech."

Ti ga predstavljaš kao - što? Dokaz da su sva istraživanja manipulirana; dokaz da je konkretno istraživanje o mobitelima manipulirano; dokaz da je Arpadovo istraživanje znanstveno ispravno, a njegovi protivnici neetični?

Problem je što ovaj članak ne dokazuje niti jednu od te tri tvrdnje, a ja ne znam što bi još trebao značiti.

Problem je u tome što mi, kao mali ljudi, bivamo (evo, čak i od tebe) stavljeni u situaciju da MI moramo dokazivati da je nešto štetno, a normalan slijed stvari

(za mene, ne znam da li i za tebe) bi bio da PROIZVOĐAČI bilo čega bi trebali biti odgovorni za sigurnost svog proizvoda. Inače dobijemo situaciju u kojoj

duhanska industrija pobije u 50 godina (pazi, PEDESET godina je trebalo, a samo zato što su mali ljudi išli protiv kompanija koje imaju brda novca) višestruko

više ljudi nego nacisti u WW2, a konačan rezultat je ipak "pojeo vuk magare"

Inače mi je interesantno kako si zanemario sve pozitivne reference i komentare na članak, nagrade koje je čovjek dobio, činjenicu da je znanstveni ekspert

za područje iz kojeg je napisao kontroverzni članak (a koja ti je vrlo važna inače) itd {#}, važno je samo što je neki anonimac stisnuo "dispute" (koji je, da si

čitao malo dalje, kasnije odbijen kao neosnovan)

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
14 godina
protjeran
Danny_HR kaže...

Potencijalno kancerogena. Potencijalno je krucijalna riječ.
Kao što su mobiteli potencijalno kancerogeni.

U šetnji kroz grad udišeš ispušne plinove iz auta, dim od cigareta, izlažeš se suncu itd.

Sve što radiš u životu (dobro možda ne baš sve) je potencijalno kancerogeno.

danny a da nisi ti malo previse ovisan o mobitelu?????

17 godina

Ja se slazem sa Dannyem da veci utjecaj imaju razni pesticidi i ostale kemikalije kojima se prska hrana nego samo zracenje mobitela.

Vecina proizvoda koje unosimo u sebe su kemijski tretirani raznim otrovima, E-ovo, E-ono. Znaci to nas ne brine?

Ima li netko podatak koliko ljudi umre od srcanog vs broj smrti od tumora?

Mentalist je moj idol... I torrente isto

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Ja se slazem sa Dannyem da veci utjecaj imaju razni pesticidi i ostale kemikalije kojima se prska hrana nego samo zracenje mobitela.

Vecina proizvoda koje unosimo u sebe su kemijski tretirani raznim otrovima, E-ovo, E-ono. Znaci to nas ne brine?

Krasno si ovo srocio. Znaci li to da bi trebali zanemariti AIDS, leukemiju.... zato sto vise ljudi umire od srcanog?

Ko kaze da nas ne brinu kemikalije, pesticidi i otrovi? O njihovim stetnim utjecajima raspravlja se svakodnevno samo to nije razlog da se ne raspravlja o stetnim utjecajima mobitela.

I super je to sto se ti i Danny slazete.

16 godina

Radoslav Dejanović je to odlično opisao u svojoj kolumni na monitoru

Zaključak studije je zapravo neodlučan: nema dokaza niti da mobiteli izazivaju rak, niti da ga sigurno ne mogu izazvati. Iz tog razloga WHO preporučuje oprez, ne zato što su dokazali da mobitel uzrokuje rak, već zato što ne mogu isključiti tu mogućnost – iako, naravno, ne mogu je niti potvrditi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
BlueMax kaže...
tnakir kaže...

Krasno si ovo srocio. Znaci li to da bi trebali zanemariti AIDS, leukemiju.... zato sto vise ljudi umire od srcanog?

Ko kaze da nas ne brinu kemikalije, pesticidi i otrovi? O njihovim stetnim utjecajima raspravlja se svakodnevno samo to nije razlog da se ne raspravlja o stetnim utjecajima mobitela.

I super je to sto se ti i Danny slazete.

I ja tebe volim.

A sad ontopic: nisam rekao da ne treba raspravljati vec da se trosi previse resursa i medijskog prostora na nekakva naklapanja. GSM se koristi vec preko 10 godina. Mislim da je to dovoljno vremena da se statisticki dokaze da mobiteli pogoduju oboljenju od raznih vrsta tumora. A pravog dokaza jos nema. Osim sto nesto melju da steti djeci. 

14 godina
neaktivan

Za 10 godina se ne moze dokazati nista. Rast kancerogenih oboljenja konstantno raste a u tome sudjeluje mali milijun utjecaja. Za mnoge stvari trebalo je puno vise vremena da bi se dokazala povezanost. Svako malo izadju dijametralno suprotni rezultati istrazivanja o utjecaju vina na srce, vecina od strane kompetentnih i strucnih osoba. Ako se tu nista definitivno nije uspjelo dokazati u "kratkom" razdoblju od kad se vino pije naivno je ocekivati 1/1 dokaz o stetnosti mobitela i dok ga ne dobijemo zanemarivati upozorenja.

Osim toga i kad dobijes 1/1 dokaz on to nije. 1/1 znaci da ispunjava tvoje uvjete da to prihvatis kao definitivno. Nekome je to vlastito misljenje, nekome konsenzus strucnjaka, nekome svecenikova rijec. Vlastito misljenje je tu najlabavije i najpromjenljivije jer neces lagati sam sebe ko sto ovi iz druge dvije skupine cine. Takodjer, znanstveni egoizam je prepreka razvoju jer imas znanstvenika koji je reputaciju stekao nekim svojim otkricem i on ce ga braniti sve dok 100% nije siguran u suprotno.

Tako nam konsenzusi strucnjaka svako malo plasiraju gluposti tako dobro argumentirane da se uce i u skolama. I onda dodje novi konsenzus koji to pobije i tako u nedogled a ona prva teorija nam je bas uvjerljivo zvucala i velika imena stoje iza nje. Svecenici su tu bar puno doslijedniji, s njima znas na cemu si. Ili si prihvatio da razmisljaju umjesto tebe ili nisi.

1 1 hvala 1
17 godina

Djelomicno se slazem sa tobom u tome. Iako ja na sve to gledam malo drugacije. Po meni genetske predispozicije imaju najvise utjecaja jesi li podlozan tumoru ili ne. Ja jesam jer vucem iz oba dva dijela obitelji "tumorske" gene.

0 0 hvala 0
17 godina
tnakir kaže...

Djelomicno se slazem sa tobom u tome. Iako ja na sve to gledam malo drugacije. Po meni genetske predispozicije imaju najvise utjecaja jesi li podlozan tumoru ili ne. Ja jesam jer vucem iz oba dva dijela obitelji "tumorske" gene.

To je istina i zato ponekad i jest teško dokazati vezu između npr pušenja i raka pluća, jer eto

Pero je 105-godišnjak, a puši 5 kutija dnevno već 90 godina, znači Pero je živi dokaz da

pušenje ne izaziva rak

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.6.2011 11:43 (segregator).
16 godina
segregator kaže...

Problem je u tome što mi, kao mali ljudi, bivamo (evo, čak i od tebe) stavljeni u situaciju da MI moramo dokazivati da je nešto štetno, a normalan slijed stvari

(za mene, ne znam da li i za tebe) bi bio da PROIZVOĐAČI bilo čega bi trebali biti odgovorni za sigurnost svog proizvoda. Inače dobijemo situaciju u kojoj

duhanska industrija pobije u 50 godina (pazi, PEDESET godina je trebalo, a samo zato što su mali ljudi išli protiv kompanija koje imaju brda novca) višestruko

više ljudi nego nacisti u WW2, a konačan rezultat je ipak "pojeo vuk magare"

Inače mi je interesantno kako si zanemario sve pozitivne reference i komentare na članak, nagrade koje je čovjek dobio, činjenicu da je znanstveni ekspert

za područje iz kojeg je napisao kontroverzni članak (a koja ti je vrlo važna inače) itd {#}, važno je samo što je neki anonimac stisnuo "dispute" (koji je, da si

čitao malo dalje, kasnije odbijen kao neosnovan)

Nazovi me bahatim, ali ja bih ipak napravio razliku između hrpu polu-retarda (samo iskreno mišljenje) koji svojom voljom uvlače faking dim u pluća... i još plaćaju to... sa milijardama korisnika elektroničkog uređaja.

Naime, uređaj kao takav služi za obavljanje neke funkcije, u ovom slučaju za razgovor, dok cigareta ne služi ama baš ničemu.

Ukratko...jedna normalna, pa čak i mentalno ograničena osoba, može na prvi pogled shvatiti da uvlačiti dim nije nešto najpametnije, dok za korištenje mobilnog telefona baš i ne bi trebala imati na umu da može stvoriti probleme, osim za novčanik eventualno.

Nemoj biti paranoičan i misliti da je sve velika zavjera, radije razmisli kako se postavljaju prema potencijalnom problemu.

Ja, recimo, sasvim odgovorno mogu reći da te ispijanje vode može ubiti i uistinu može, ali to nije razlog da se voda nađe na listi smrtonosnih supstanci, samo zato što postoji mogućnost ekstremne hiperhidracije kod neke osobe.

Tako i u slučaju mobitela, postoje hrpe istraživanja i dostupne su (većinom) svima, tako da možeš zaboraviti na nekakve zavjere. Sva ta istraživanja prikazuju kakve promjene u tkivu, proteinima itd. može izazvati mobitel/stanica, ali jednostavno nema nikakvog dokaza da uzrokuje rak...a to je sva poanta. NE postoji znanstvena poveznica između broja oboljelih i broja aparata u korištenju, čak niti statistička.

Naravno, ako teorija zavjere padne u vodu, reći ćete nešto tipa - možda treba čekati još 10-20 godina {#}

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice