ljevi je kinez... imao sam kinesku nokiju n97... koji skart... samo sta koliko toliko slicno izgleda ima neki glupi mob os sa temom koja samo malo podsjeca na njoku...dakle topla preporuka svima koji zele baciti cca 1000-1500kn e da dobije se uz skoro svaki kineski mob tv tuner sa antenicom na mobu...
pa normalno
nisu kinezi kreteni maloumni ko mi zapadnjaci
kreten je bilo ko ko uzme ovakav mobitel i očekuje da je dobio isti ko original samo zato jer isto izlgeda
Pa Iphone i uzimas zbog izgleda tj. dizajna zar ne?
Sigurno ga nebi uzeo zbog multitaskinga. xD
iPhone ima multitasking na raznini procesora, ali nema mogucnost otvaranja vise programa istovremeno što za njegovu brzinu rada definitivno nije ni potrebno
kao što rekoh kreten je....
Čekaj pa što sa iphonom nemogu odjednom slušat muziku i recimo surfat netom ili igrat igre? Ili imat par igri u pozadini pa pisat poruku/gledat slike,video u međuvremenu? Ako je tako ah onda je to za mene totalno loše, još jedan veliki razlog zašto ga nebi uzeo...
pa normalno
nisu kinezi kreteni maloumni ko mi zapadnjaci
kreten je bilo ko ko uzme ovakav mobitel i očekuje da je dobio isti ko original samo zato jer isto izlgeda
Pa Iphone i uzimas zbog izgleda tj. dizajna zar ne?
Sigurno ga nebi uzeo zbog multitaskinga. xD
iPhone ima multitasking na raznini procesora, ali nema mogucnost otvaranja vise programa istovremeno što za njegovu brzinu rada definitivno nije ni potrebno
kao što rekoh kreten je....
iphone nema multitasking, nema jer mu multitasking nije omogucen za third party aplikacije i to je to, tu nepostoji rasprava o tome jer je to cinjenica
on topic: bas mi se svida ideja tv tunera i dual sima u mobu(vidio sam cak da ih ima i sa triple sim, bolesno :D ), al nazalost ostatak funkcija ne zadovoljava
http://www.wirelessworldphones.com/category/15-unlock-phones/18-iphone-3gs-clone-32gb.html
Sve su ovo kineska sra**....Ovo gore je po meni najbolja kopija iPhonea
iphone nema multitasking, nema jer mu multitasking nije omogucen za third party aplikacije i to je to, tu nepostoji rasprava o tome jer je to cinjenica
on topic: bas mi se svida ideja tv tunera i dual sima u mobu(vidio sam cak da ih ima i sa triple sim, bolesno :D ), al nazalost ostatak funkcija ne zadovoljava
ne, ipak ima multitasking, ali nema kako bih ti rekao, tabove u kojem mozes istovremeno pokrenit third-party aplikacije
i @Stoja mozes slusati muziku i igrati igre ili surfati internet, ali nemoes pokrenit safari i u pozadini igru,
apple je to jednostavno izbacio jer nema smisla za mali ekran i za male procesorske snage to omoguciti, jer ovako zapravo aplikacije/igre postignu maksimalnu snagu jer ni jedan drugi sekudnarni proces se ne može pokrenuti dok je on pokrenut
i vjerujte mi na rijec to je puno bolje, jer vam uređaj nikad nece ostat bez memorije ili dovoljno procesorske snage bez obzira što pokrecete, sto znaci da je stabilan i brz
za one koji jos uvijek ne vjeruju nek pogledaju na nekoj od site-ova za mobitele tocno sto je to iPhoneOS, i vidjet ce te da ce pisat Mac OS 10.x.x (neznam sad koja je verzija napamet)
dakle radi se o Mac OS X-u prilagođenom svojim sučeljem za iPhone, a koliko ja znam, mac os X koliko god nekima ovdje bio jadan, ipak ima multitasking
btw, iPhone također ima podršku i za OpenCL kroz najnoviju verziju OS-a, što znaci da može iskorištavati snagu svojeg GPU-a u svrhu centralnih operacija (recimo obradi slike za photoshop)
Al šteta opet to meni glupo da nemožeš više aplikacija imat pokrenute...pa mislim moj w995 ima 1(slovima jedan)MB RAM-a pa opet si mogu imat i po nekoliko aplikacija (uvijek mi je gmail i eventualno opera u pozadini pa još onda pokrenem neku drugu aplikaciju ili muziku ili bilo što)i vrti bez beda pa onda iphone sa 600mhz procom i 100-injak ili koliko već MB RAM-a nemre imat 2 igre/aplikacije pokrenute... tako da mi je to glupo da jedan smartphone to nemože
pa mozes imat mail i muziku istovremeno, ili muziku i browser, ili messenger i nesto trece, telefonirat i radit nesto trece, znaci sa apple stock aplikacijama ima multitaskinga
ne kuzim ove likove koji bi htjeli imat 2 igre pokrenute odjednom i slicne gluposti... nitko se ne pita kak bi to utjecalo na performanse? a bateriju? a malo zdravog razuma?
Opet offtopicarimo
To nije multitasking. Moja stara Nokia 6288 je mogla svirati muziku u pozadini, pokrenuti java aplikaciju ili web u isto vrijeme. Nokia 6288 je najobičniji dummy bez ikakvog operativnog, to nije multitasking.
Poanta multitaskinga nije da ti preopteretiš mobitel već da imaš slobodu. Čekaš prijatelja da ti se javi na MSN, slušaš muziku, istovremeno igraš neku igru. Poželiš provjeriti na netu kad bus dolazi, minimiziraš igru, odeš na net. To svaki smartphone može, a koliko toga će istovremeno moći raditi ovisi o snazi procesora i količini RAM-a. Istina iPhone OS podržava multitasking, ali je isto tako istina da nije dostupan krajnjem korisniku. Po nekim postovima ispada da je Apple-ova logika: "Korisnik je glup, pa će preopteretit iPhone, pa će govoriti kako je iPhone smeće". Zamislite da je M$ išao tom logikom, pa da danas možete raditi na kompu u samo jednom programu, uz eventualno slušanje muzike u WMP i surfanje u IE. Ne hvala.
Opet offtopicarimo
To nije multitasking. Moja stara Nokia 6288 je mogla svirati muziku u pozadini, pokrenuti java aplikaciju ili web u isto vrijeme. Nokia 6288 je najobičniji dummy bez ikakvog operativnog, to nije multitasking.
Poanta multitaskinga nije da ti preopteretiš mobitel već da imaš slobodu. Čekaš prijatelja da ti se javi na MSN, slušaš muziku, istovremeno igraš neku igru. Poželiš provjeriti na netu kad bus dolazi, minimiziraš igru, odeš na net. To svaki smartphone može, a koliko toga će istovremeno moći raditi ovisi o snazi procesora i količini RAM-a. Istina iPhone OS podržava multitasking, ali je isto tako istina da nije dostupan krajnjem korisniku. Po nekim postovima ispada da je Apple-ova logika: "Korisnik je glup, pa će preopteretit iPhone, pa će govoriti kako je iPhone smeće". Zamislite da je M$ išao tom logikom, pa da danas možete raditi na kompu u samo jednom programu, uz eventualno slušanje muzike u WMP i surfanje u IE. Ne hvala.
pojam multitaskinga oznacava izvrsavanje dva ili više procesa na jednom CPU-u
sad kad ti nista ne radis na svom kompu nego citas ovaj post ukljuci task menager i vidjeti ces koliko se procesa vrti na tvom računalu
a tvoj primjer je rješiv, igru jednostavno spemiš, izades i odeš na net (safari zapamti gdje si prije surfao tako da prakticki njega imas uvijek ukljucenog)
nebi vjerovao kojom brzinom to možeš napravit, puno vecom nego recimo kad ja na svojem kompu igram COD 4 i pokusavam izvest alt+tab
stvar je u tome da se na iPhonu ne igraju java igrice, nego hitovi poput Metal Gear-a, DOOM-a itd koji su zahtjevni i za CPU i GPU
da istina stvar nekad baš fali, ali za onoliko koliko sam ja uspio vidjeti, to su vrlo rijetki slucajevi
slazem se...
i ako si na iphoneu otvoris "taskmanager" vidjet ces da u pozdadini radi oko 20 procesa... uz sve to, sve se izvodi fluidno, al kad bi recimo otvorio neku opengl aplikaciju koja potrosi skoro sve resurse (npr payback ili fifa od 200+ MB) besmisleno je da radi jos nesto u pozadini. ne kuzim koja bi app trebala radit u pozadini? gps navigacija? video player? video kamera? word editor? photoshop? koji je smisao toga?!
ne mogu vjerovat.. koji papci. kaj tu nitko nije čuo za backgrounder?
aplikacija sa cydije koja već godinu dana uspješno radi multitask proizvoljnog broja aplikacija.. naravno kao i na racunalu pozeljno je aplikacije gasiti kad se zavrsi s poslom. konacno, niti na kompu ne radimo cijeli dan s upaljenim photoshopom ako smo ujutro nesto radili u njemu. ne zamjenjivo ako npr. citas mail, stigne ti sms, stavis e-mail klijent u background, procitas sms, odgovoris na sms i kad se vratis u mail klijent kreces od kud si stao. tocno kao da je cijelo vrijeme samo bio minimiziran.
S obzirom da studiram elektroniku, smjer računalnu tehniku, dobro znam što je multitasking s programerskog stajališta, ali kad kupujem komp, OS, mobitel, onda na multitasking gledam kao iz korisničkog stajališta.
Gore sam naveo jedan primjer kojem ne možeš doskočit brzim otvaranjem programa - čekaš da ti se prijatelj javi na MSN. Da svake 2 minute otvaraš MSN bilo bi preglupo. Mene kao korisnika ne zanima da li je za ono što ja vidim na ekranu potrebno 20, 50 ili samo jedan proces i kako je organizirano njihovo korištenje procesora, mene zanima da ja mogu ostaviti proces u pozadini ako to meni iz nekog razloga treba.
@bubbach:
to sam znao, ali stvarno ne znam što je žalosnije, to što iPhone out-of-box nema multitasking ili to što ga hackom možeš uključit.
netko je napisao zasto o-o-b nema. zato jer aplikacije (pogotovo igre!) ne zauzimaju nista manje rama nego aplikacije na stolnom racunalu, a bilo bi malo skupo stavljat 4gb rama u mobitel.
zato ti se na ajfonu nikad nece dogoditi da se smrzne ili da to sto u izabranom trenu radis ne radi. al da je ogranicavajuc faktor, je. tu se slazemo.
medjutim, druga krajnost je windows mobile koji po defaultu (apsolutno sve!) sta upalis ostavlja rezidentno. i tako igras meni-nikad-ne-shvatljivo-zasto-je-zabavan-soliteare, a prije tog si imao u autu upaljenu navigaciju, plus pristigne poziv i onda umjesto da se javis.. smrzne ti se dok zvoni. a samo da su prioritet izvrsavanja malo doradili.. makakki.
netko je napisao zasto o-o-b nema. zato jer aplikacije (pogotovo igre!) ne zauzimaju nista manje rama nego aplikacije na stolnom racunalu, a bilo bi malo skupo stavljat 4gb rama u mobitel.
zato ti se na ajfonu nikad nece dogoditi da se smrzne ili da to sto u izabranom trenu radis ne radi. al da je ogranicavajuc faktor, je. tu se slazemo.
medjutim, druga krajnost je windows mobile koji po defaultu (apsolutno sve!) sta upalis ostavlja rezidentno. i tako igras meni-nikad-ne-shvatljivo-zasto-je-zabavan-soliteare, a prije tog si imao u autu upaljenu navigaciju, plus pristigne poziv i onda umjesto da se javis.. smrzne ti se dok zvoni. a samo da su prioritet izvrsavanja malo doradili.. makakki.
extremno se slažem s tobom i to je ono što i želim cijelo vrijeme reći
najbolje da sad kažete da PSP i Nitendo DS nemaju multitasking jer kad pokreneš igru nemreš je minimizirat
to je ipak uređaj minimalnih dimenzija (s obzirom na ekran) koji stane u svaki đep i cilj mu je prije svega da bude mobitel i tu funkciju mora obavljati bez greške
Ček, da sumiram, ovo nije provokacije, već suma svih postova o iPhone-u, pa mi nešto nije jasno:
- iPhone ima za smartphone relativno jak procesor
- iPhone ima popriličnu količinu rama (u odnosu na ostale smartphone-ove)
- iPhone ima najbolji OS u smartphone kategoriji (prema postovima ljubitelja iPhone-a)
- iPhone nema multitasking o-o-b da ne bi korisničko iskustvo patilo zbog toga
Pa tko je tu sad lud. Uređaji sa slabijim procesor, manje rama i lošijim OS-om i večom rezolucijom (dodatno opterečenje) to imaju i njihovi korisnici su tima zadovoljni. Korisnici iPhone očito nisu zadovoljni nedostatkom mutlitaskinga kad postoji potreba za hackom. Očito je ili Apple podcijenio iPhone u startu ili se iPhone razbacuje resursima koje drugi uredno uspiju koristiti.
P.S. PSP je igrača konzola. Kad bi iPhone bio spoj mobitela, igrače konzole i mp3 playera, onda bi nedostatak multitaskinga bio opravdan, ali onda to ne bi bio smartphone već maloprije navedeni 3-in1 uređaj.
Ček, da sumiram, ovo nije provokacije, već suma svih postova o iPhone-u, pa mi nešto nije jasno:
- iPhone ima za smartphone relativno jak procesor
- iPhone ima popriličnu količinu rama (u odnosu na ostale smartphone-ove)
- iPhone ima najbolji OS u smartphone kategoriji (prema postovima ljubitelja iPhone-a)
- iPhone nema multitasking o-o-b da ne bi korisničko iskustvo patilo zbog toga
Pa tko je tu sad lud. Uređaji sa slabijim procesor, manje rama i lošijim OS-om i večom rezolucijom (dodatno opterečenje) to imaju i njihovi korisnici su tima zadovoljni. Korisnici iPhone očito nisu zadovoljni nedostatkom mutlitaskinga kad postoji potreba za hackom. Očito je ili Apple podcijenio iPhone u startu ili se iPhone razbacuje resursima koje drugi uredno uspiju koristiti.
P.S. PSP je igrača konzola. Kad bi iPhone bio spoj mobitela, igrače konzole i mp3 playera, onda bi nedostatak multitaskinga bio opravdan, ali onda to ne bi bio smartphone već maloprije navedeni 3-in1 uređaj.
pa kako ne kuzis da ima multitasking, sve integrirane operacije mozes raditi istovremeno, ali ne mozes pokrecat third-party programe istovremeno, recimo DOOM i photoshop
da istina iPhone jest mocan i drugi OS-evi dopustaju pokrecanje na slabijim komponentama, ali moras razumit da je iPhone platforma i da je njemu mobitel samo opcija (iako mu je to primarna), (isto taj OS koristi i iPod touch) na kojem se pokrecu igre u rangu s PSP dakle i igraca je konzola
i apple je to napravo namjerno, ne zato što nije znao pobogu, nego namjerno pritom su zeljeli da i onaj najveci seljak moze bezbrizno koristiti iPhone, sa sigurnoscu da ce stalno raditi
netko ce opet rec to je sr*nje, a taj nek koristi windows mobile i nek se usreci s njime, meni je osobno ovo draze jer ja ne necemu sto nosim u đepu sigurno neću raditi neki kompleksan posao (kao web dizajn) koji će zahtijevati istovremeno pokretanje više thirdp programa
Sve ja to kužim - koliko bih kužio i da Ferrari stavi blokadu na ubrzanje da mu treba 20 sec do 100 i na brzinu od max 140 km/h kako bi ga mogao i zadnji seljak vozit. Ferrai nije za zadnjeg seljaka već za onog tko ga može priuštit i zna vozit.
S druge strane znam i ljude kojima je slanje mail-a velik pothvat, a uspješno koriste smartphone kao najobičniji mobitel. Nije umjeće napraviti dobar mobitel pa ga ograničit kako bi ga svatko znao koristiti, već je umijeće napravit mobitel kojeg će svako znat koristit bez da pritom postoje ograničenja koja će smetati naprednijem korisniku. Ako to ne možeš, onda se odlučiš za jedno tržište.
I nije poanta u istovremenom pokretanju više igrica, kompajliranju kernela u pozadini, renderiranju 3D filma, ali ima programčića koji troše zanemarive resurse, a cijeli smisao postojanja im je ono što rade dok su u backgroundu.
ajd mi onda objasni zasto je od svih smartfonova iphone taj koji ima najvise zadovoljnih korisnika? zato sto ih ne frustrira korisnicko sucelje, performanse i ostale stvari koje laggaju na ostalim telefonima. satisfakcija korisnika je adut ne koji igra apple. da sucelje steka, da ima nelogicnosti u navigaciji ili slicno ko na win mobile telefonima koji imaju famozni multitasking sa 3rd party app, ne bi dogurao do tocke gdje je danas... jer sto ti znaci uber-hardver, dobar OS i puno aplikacija ako to sve steka i frustrira... na iphoneu je uvijek sve fluidno i jednostavno onako kako neki od smarfona mogu samo sanjati. točka
pa kako ne kuzis da ima multitasking, sve integrirane operacije mozes raditi istovremeno, ali ne mozes pokrecat third-party programe istovremeno, recimo DOOM i photoshop
da istina iPhone jest mocan i drugi OS-evi dopustaju pokrecanje na slabijim komponentama, ali moras razumit da je iPhone platforma i da je njemu mobitel samo opcija (iako mu je to primarna), (isto taj OS koristi i iPod touch) na kojem se pokrecu igre u rangu s PSP dakle i igraca je konzola
i apple je to napravo namjerno, ne zato što nije znao pobogu, nego namjerno pritom su zeljeli da i onaj najveci seljak moze bezbrizno koristiti iPhone, sa sigurnoscu da ce stalno raditi
netko ce opet rec to je sr*nje, a taj nek koristi windows mobile i nek se usreci s njime, meni je osobno ovo draze jer ja ne necemu sto nosim u đepu sigurno neću raditi neki kompleksan posao (kao web dizajn) koji će zahtijevati istovremeno pokretanje više thirdp programa
hihihihi, kome ti mazes oci, po igrivosti te igre nisu u rangu spectruma zx, a po grafici definitivno nisu u rangu sa modernim prjenosnim konzolama, pogotovo ne sa dizajnerskog stajalista, da ne govorim o nedostatku kontrola za ugodno iskustvo igranja(postoji kuciste posebno za iphone koje to obavlja, onda je iphone samo duplo veci :D ), jedina istina ovdje je da iphone nema multitasking za third party aplikacije zato da bi ga mogao koristiti i najveci seljacina, ali to znaci da ga napredni korisnik nece uzeti, a sad koji smartphone je napredniji? onaj kojeg koristi seljacina ili onaj kojeg koristi power user?
@marko no multitasking = no smartphone bar sto se power usera tice, a koristenje third party aplikacije za nesto sta bi os trebao nativno podrzavati je besmisleno trosenje resursa, tak da se radije ne hvalite time
hihihihi, kome ti mazes oci, po igrivosti te igre nisu u rangu spectruma zx, a po grafici definitivno nisu u rangu sa modernim prjenosnim konzolama, pogotovo ne sa dizajnerskog stajalista, da ne govorim o nedostatku kontrola za ugodno iskustvo igranja(postoji kuciste posebno za iphone koje to obavlja, onda je iphone samo duplo veci :D ), jedina istina ovdje je da iphone nema multitasking za third party aplikacije zato da bi ga mogao koristiti i najveci seljacina, ali to znaci da ga napredni korisnik nece uzeti, a sad koji smartphone je napredniji? onaj kojeg koristi seljacina ili onaj kojeg koristi power user?
@marko no multitasking = no smartphone bar sto se power usera tice, a koristenje third party aplikacije za nesto sta bi os trebao nativno podrzavati je besmisleno trosenje resursa, tak da se radije ne hvalite time
postoji razlika između računala i mobitela, dajete usporedbe koje uopće nisu adekvatne, vi stvarno mislite da kad stavite java igru u pozadinu da je to multitasking,
to je samo stopiranje igre na odredenu poziciju, onako kao što GBA emulator stopira igru na vašem racunalu
kažem vam usporedbe su glupe, i u rangu s onima: konzole su za budale i seljacine, a PC za majstore, jer PC korsinici trebaju instalriat namistiti psitavke, a konzolasi samo stave igru i dok igraju jedino to mogu
smisao iPhona je da zadovolji sve korisnike i u tome uspijeva, zadovoljava sve one koji su ga probali
a ti ocito nikad nisi probao ni jednu igru za iPhone, prvo iPhone je mocniji od PSP-a, drugo ja znam da nema dodatne tipke, ali ima touchscreen i akcelerator i GPS, tri stvari s kojima se može kombinirat extremno dobra igra i kontrole
dokaz za to je ja mislim dovoljan da ti recem kako je veliki gamespot.com otvoria sekciju iPhone i bavi se recenzijom njegovih igara, evo baci i oko na par njih:
http://www.gamespot.com/iphone/strategy/sporeorigins/index.html?tag=result;title;8
http://www.gamespot.com/iphone/action/doomresurrection/index.html?tag=result;title;7
http://www.gamespot.com/iphone/action/assassinscreed/index.html?tag=result;title;5
http://www.gamespot.com/iphone/strategy/thesims3/index.html?tag=result;title;4
http://www.gamespot.com/iphone/action/metalgearsolidtouch/index.html?tag=result;title;3
http://www.gamespot.com/iphone/action/grandtheftautochinatownwars/index.html?tag=result;title;1
http://www.gamespot.com/iphone/adventure/stardefense/index.html?tag=result;title;2
Dakle iPhone je konzola, između ostalog, tako se i ponaša kao i konkurentske i apple ga je tako i napravia, to je zarpavo marketinši trik napraviti uređaj koji će kao dodatnu mogucnost imati i mogucnost mobitela i prozvati ga iPhone tako da ga kupi i onaj seljak koji zeli samo zvat i pisat sms-ove ali mu iPhone izgleda mocno i fancy i biti ce faca.
Ali možda i nije pametan potez jer evo postoje neki kao što ste vi pa će mu se rugati jer nema MMS (sad ima), jer nema bluetooth (a ima ga samo ga ne korsiti za sve mogucnosti, ja ionako neznam ko jos danas koristi bluetooth za prijenos informacija između dva mobitela), jer nema multitasking (iako ga ima do one razine do koje je i potreban za 99% korisnika).
I nemojmo spamat vise ovdje, ako netko stvarno želi "pravi" multitasking, ima mobitel s windows mobile i nek uživa, ja sam i dalje za iPhone.
i mislio sam na to, ali to ti danas dođe na isto, svi oće touchscreen, veliki zaslon, fancy sučelje, na kraju će se sve svesti na smartphone
odnosno razlika svaki dan postaje sve tanja
a to i želim reči, iPhone nije smartphone, iPhone je platforma
i mislio sam na to, ali to ti danas dođe na isto, svi oće touchscreen, veliki zaslon, fancy sučelje, na kraju će se sve svesti na smartphone
odnosno razlika svaki dan postaje sve tanja
a to i želim reči, iPhone nije smartphone, iPhone je platforma
platforma? daj ti to pojasni?
ajd mi onda objasni zasto je od svih smartfonova iphone taj koji ima najvise zadovoljnih korisnika? zato sto ih ne frustrira korisnicko sucelje, performanse i ostale stvari koje laggaju na ostalim telefonima. satisfakcija korisnika je adut ne koji igra apple. da sucelje steka, da ima nelogicnosti u navigaciji ili slicno ko na win mobile telefonima koji imaju famozni multitasking sa 3rd party app, ne bi dogurao do tocke gdje je danas... jer sto ti znaci uber-hardver, dobar OS i puno aplikacija ako to sve steka i frustrira... na iphoneu je uvijek sve fluidno i jednostavno onako kako neki od smarfona mogu samo sanjati. točka
Upravo zato što nije smartophone, ali nudi neke mogučnosti smartphonea na user-friendly način. Međutim, te mogučnosti ga ne čine smartphone-om. Uber hardware i dobar OS neće štekat. ŠTo ti vrijedi uber hardware i dobar OS ako zbog glupog ograničenja ne možeš iskoristit sve mogučnosti. Ne znam kakav je WM, ali koristim Symbian i mogu ti reći da je istina da je sporiji od iPhone-a, ali ne toliko koliko bi neki htjeli prikazati, a sam OS je bolji. Ono što nudi na slabijoj HW platformi jer dokaz da sam OS bolje iskorištava resurse.
@ivoleko
Uporno se ti hvataš igrica i to još java!!! Pogledaj samo primjer s IM programima. Meni fring ako ja to želim može raditi u pozadini i nije samo pauziran. Ja sam online i dostupan.
iPhone očito svojim 99% multitaskingom (prije 10%, s obzirom da sam veći stupanj multitaskinga viđao na dummy mobitelima) nije zadovoljio većinu korisnika, kad većina korisnika backgrounder smatra pod obavezno.
Touchscreen je za sve samo ne za igranje. Svaka čast Apple-u što su TS približili koliko su mogli igrivosti, ali to nije to. Također ne znam koje to igre koriste GPS. Grupa traži grupu možda?
Također, 90 % ljudi koji međusobno s mobitela na mobitel prebacuju slike i klipiće koriste BT, jer su ostale mogučnosti IR, koji danas izumire, WiFi koji još nije toliko zastupljen pogotvo za Ad-hoc prijenos između dva mobitela, mail za koji treba postojati WiFi konekcija ili se naplačuje GPRS promet ili USB za koji treba posredovanje računala.
I još jedna zabluda, TS, fancy sučelje i veliki ekran nisu stvari koji neki mobitel čine smartphone-om već OS koji podržava instalaciju third-party aplikacija i multitasking.
Složit ću se s tobom. iPhone nije smartphone. iPhone je platforama, i to čak dvije: iPhone kao hardware-ska platforma i iPhone OS kao software-ska platforma, kao što je i Windows platforma...
On-Topic
Ima li Kineska kopija multitasking, MMS, prijenos podataka preko Bluetootha, izvješće SMS-a? Ako ima možda je to razlog slabe prodaje orginala.
On-Topic
Ima li Kineska kopija multitasking, MMS, prijenos podataka preko Bluetootha, izvješće SMS-a? Ako ima možda je to razlog slabe prodaje orginala.
ja ga jos uvijek ne bih kupio. fuš od software-a, fuš od plastike i fuš na kub od displeja. a kinezi neg ga kupuju, za bolje nit nisu.
@ivoleko
Uporno se ti hvataš igrica i to još java!!! Pogledaj samo primjer s IM programima. Meni fring ako ja to želim može raditi u pozadini i nije samo pauziran. Ja sam online i dostupan.
iPhone očito svojim 99% multitaskingom (prije 10%, s obzirom da sam veći stupanj multitaskinga viđao na dummy mobitelima) nije zadovoljio većinu korisnika, kad većina korisnika backgrounder smatra pod obavezno.
Touchscreen je za sve samo ne za igranje. Svaka čast Apple-u što su TS približili koliko su mogli igrivosti, ali to nije to. Također ne znam koje to igre koriste GPS. Grupa traži grupu možda?
Također, 90 % ljudi koji međusobno s mobitela na mobitel prebacuju slike i klipiće koriste BT, jer su ostale mogučnosti IR, koji danas izumire, WiFi koji još nije toliko zastupljen pogotvo za Ad-hoc prijenos između dva mobitela, mail za koji treba postojati WiFi konekcija ili se naplačuje GPRS promet ili USB za koji treba posredovanje računala.
I još jedna zabluda, TS, fancy sučelje i veliki ekran nisu stvari koji neki mobitel čine smartphone-om već OS koji podržava instalaciju third-party aplikacija i multitasking.
Složit ću se s tobom. iPhone nije smartphone. iPhone je platforama, i to čak dvije: iPhone kao hardware-ska platforma i iPhone OS kao software-ska platforma, kao što je i Windows platforma...
On-Topic
složit ću se ja dosta s tobom, ali ako je to što ti govoriš točno onda ni PSP ni DS nema mutlitasking
apple janpravia to namjerno, to su cinjenice, nije da nije sposoban, on to tako želi jer smatra da se od đepnih računala/mobitlea/smartphonova očekuje da ode na internet, pruže zabavu, pošalju mail, nazove nekoga, GPS itd. no ne sada da ćeš raditi nešto ozbiljno kao na računalu pa da ti treba multitasking za third p.
možda nekome i treba, ali istini za volju to nije većina, to extra napredni korisnici koji su uvijek u poslu, pa i onda kad idu ko zna gdje di ne mogu ponijet laptop ili barem netbook
A BT u mojem okruženju stvrno više nitko ne koriste za razmjenu, IC je odavno izumro i svi su na wireless ili slanjem putem interneta, ali doduse u mojem okruzenju (ipak imam 20 godina) se i ne prenosi više, pa sam možda i u krivu
a Symbian ja osobno ni malo ne volim, bilo da sam korisnik, a pogotovo developer jer ekipa iz Nokie još uvijek nije u stanju narpaviti kvalitetan alat za izradu aplikacija a da radi
svak ima svoj izbor i mišljenje i ja uvažavam tvoje, ali ovo je moje
on-topic
kineska verzija predpostavljam da nema multitasking jer je to smeche od OS-a kojemu je tema samo slična ovoj iPhona, koliko ja znam i da ima multitasking nebi ti pomoglo jer nemres instalirat aplikacije za iPhone na njega
Dobro, ja ti samo želim objasniti da ne moraš raditi nešto ultraozbiljno, poslovno, da bi imao koristi od multitaskinga. Nije poanta da ti zadaš neki task da se obavlja i rediš nešto drugo kao na kompu (tipa konvertiraš film i surfaš), već se upravo pravo programi koji nešto čekaju najviše koriste u backgroundu (tipa IM). Druga stvar je recimo copy/paste, radiš u 3-rd part programu i želiš unijeti podatak koji ti je netko poslao SMS-om, minimiziraš program, odeš u SMS (ili bilo koji drugi program u kojem imaš potrebni podatak), kopiraš ga i vratiš se u program gdje trebaš paste-at, bez da spremaš trenutno stanje, zatvaraš, pa ponovno otvaraš program.
On-Topic
Može biti i multitasking s java programima, nije toliko koristan, ali nije ni loš. To su SE dummy mobiteli imali još prije 3-4 godine.
Kad ste već otišli OT da postavim jedno pitanje svim ponosnim vlasnicima iphonea, kolko često kad vas neko zove vas ne može dobiti? Koje je opravdanje za to da je iphone najlošiji telefon na svijetu i da barem 30% poziva upućenih na taj uređaj uopće ne ostvari?
Znate ono kad vas pajdo pita kaj se nisi javil zval sam te a ti pogledaš na telefon i nema propuštenog poziva.
Dajte zaključajte ovu temu jer opet su zapeli na multitaskingu kaj nije tema ove rasprave.
Kad ste već otišli OT da postavim jedno pitanje svim ponosnim vlasnicima iphonea, kolko često kad vas neko zove vas ne može dobiti? Koje je opravdanje za to da je iphone najlošiji telefon na svijetu i da barem 30% poziva upućenih na taj uređaj uopće ne ostvari?
Znate ono kad vas pajdo pita kaj se nisi javil zval sam te a ti pogledaš na telefon i nema propuštenog poziva.
Dajte zaključajte ovu temu jer opet su zapeli na multitaskingu kaj nije tema ove rasprave.
prvi put čujem za ovo sta pricas i nisam niakd cuo da se meni ili bilo kome drugome dogodilo
iPhone nije najlosiji, dapace BUG časopis ga je proglasio najboljim mobitelom godine (iPhone 3G)