AMD Kaveri početkom 2014.

poruka: 47
|
čitano: 4.857
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "AMD Kaveri početkom 2014.".
17 godina
Re: AMD Kaveri početkom 2014.
Drazen kaže...
Dal obje konfiguracije koriste isti OS i ostale iste komponente? Kod AMDa se spominje Mantle, a kod i7?

Ma jok Mantle na Kaveri APU nije uopče korišten,Nevinašce dakle samo DX na Kaveri APU i na Intel konfiguraciji+GT 630 i to je to.E sad ovo jesu li koristili isti OS nemam poima, no nije niti bitno nema tu puno mudrovanja GT 630 je za igrice na 1080p rezoluciji kramp od grafe bilo na Windows 7/8 to sigurno pa to je poznata priča.{#}

http://www.bug.hr/forum/topic/vijesti-by-forumasi/amd-kaveri-apus-socket-fm2/188400.aspx?page=0&jumpto=3950220&sort=asc&view=flat

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
14 godina
neaktivan
rambox kaže...
overhaul kaže...

Zvuči lijepo, ali ovakve sam paperlauncheve gdje je svojevremeno AMD Bulldozer
"ownao" Intel 6 jezgrene/12 threadne Xtreme procesore već gledao, kad tamo...
No, nadam se da uče na greškama i da je ovo dobar proizvod:)

A gdi si to videl službeno jel,Izlanuo se da je AMD najavljival kako če prvi FX Bulldozeri potuč Intel procesore jer ja to nisam službeno nigdje videl.Službenih pokaznih testova od strane AMD-a, vezano za prve FX procesore nije uopče bilo več su samo po internetu kružile razne lažne informacije. No po internetu je kružila i jedna točna informacija, vezana za FX performanse s kojom AMD nije imao nikakve veze/loše performanse ali u tu informaciju niko nije htio vjerovat no ona je na kraju bila točna to znamo kaj ne.

Da ne duljimo previše jel nije ovo tema za to, prvi Bulldozer procesori su zapravo bili praktički nedovršena/ali potpuno funkcionala Alpha verzija silikona ili čipova.To ti je isto kao kad izbaciš Alpha verziju aplikacije ne tržište, šta onda dobiješ nego loš i zapravo nedovršen proizvod i eto problema i loših rezultata.No nije AMD jedini krivac za loše prve FX procesore, debeli dio krivnje leži na Globalfoundries 32nm proizvodnom procesu koji je u vrjeme izlaska prvih Bulldozer FX procesora ima vrlo loš CPU Yield. Dakle onda imaš nižu radnu stock CPU frekvenciju od željene(AMD je htio 4ghz), i osjetno veča potrošnja procesora ili to je bio onaj poznati rastrošni FX-8150 3.6ghz kaj ne jel.Cool

- FX Bulldozer CPU, potpuno funkcionalna Alpha procesorska verzija pretrpana problemima/lošim dizajnom sa istim takvim performansama a tu je i velika potrošnja

- FX Piledriver CPU, to je bila Beta CPU verzija bez greške dost toga su popravili ali još je to dost daleko od cilja

- Steamroller CPU, kad se sve zbroji to je zapravo RC1(Realase Candidate) CPU čip dakle nije još baš skroz dovršen ali je vrlo blizu tog cilja

- Excavator CPU,.......................................................................................

Ja iz ovog posta mogu procitati kako nam AMD vec 4 godine prodaje poluproizvod. Alfe, bete, RC-ovi i slicno se inace ne prodaju nego se daju ljudima na testiranje.  U medjuvremenu je Intel u stanju izbaciti 3 razlicite arhitekture u kojima je, zbog nesposobnosti AMD-a da napravi konkurentan CPU, komodan sam sebe kociti u performansama i praviti ljude budalama.

Zelim im sve najbolje. I dalje sam optimistican iako me iz serije u seriju uspijevaju razocarati. Ono sto mi ovaj put ulijeva optimizam je optimiziranje softwarea, konzole, Open GL performanse i taj famozni Mantle. Dosadilo mi je svake godine kupovati novi i7.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.11.2013 21:43 (BlueMax).
17 godina
BlueMax kaže...

Ja iz ovog posta mogu procitati kako nam AMD vec 4 godine prodaje poluproizvod. Alfe, bete, RC-ovi i slicno se inace ne prodaju nego se daju ljudima na testiranje.  U medjuvremenu je Intel u stanju izbaciti 3 razlicite arhitekture u kojima je, zbog nesposobnosti AMD-a da napravi konkurentan CPU, komodan sam sebe kociti u performansama i praviti ljude budalama.

Zelim im sve najbolje. I dalje sam optimistican iako me iz serije u seriju uspijevaju razocarati. Ono sto mi ovaj put ulijeva optimizam je optimiziranje softwarea, konzole, Open GL performanse i taj famozni Mantle. Dosadilo mi je svake godine kupovati novi i7.

A čuj tak to okvirno izgleda jel,Izlanuo se no ipak AMD nije Intel sa viškom love+nekoliko tvornica za procesore jel pa izbacuju ono šta mogu i kaj su u nekom trenutku uspjeli složit sa određenim CPU inžinjerima tak to ide.Uostalom u zadnjih nekoliko godina, AMD uopče i nije imal pravo kvalitetno vodstvo CEO je bio loš i nisu imali prave CPU/GPU inžinjere kao što to imaju danas tj novi/stari ljudi su došli nazad u AMD u zadnjih godinu dana.Da je Jim Keller bio šef AMD CPU odjela prije par godina, ovakvi prvi Bulldozer procesori ne bi se niti dogodili jer spomenuti vrlo sposobni gospon ne bi sklepal tak nekaj zbrčkano nema šanse.Cool

http://www.bug.hr/forum/topic/komentari-it-vijesti/amd-gubi-jos-jednog-celnika/164029.aspx?page=0&jumpto=3170087&sort=asc&view=flat

http://www.bug.hr/forum/topic/komentari-it-vijesti/amd-dionice-padu/163682.aspx?page=0&jumpto=3163355&sort=asc&view=flat

http://www.anandtech.com/show/6907/the-king-is-back-raja-koduri-leaves-apple-returns-to-amd

Danas AMD ima kak spada vodstvo, dakle vrlo kvalitetan i sposoban CEO pa tu je taj famozni Jim Keller koji je sad šef/dizajner svih CPU jezgri u AMD-u. Tu je normalno i ostala novo pristigla vrlo sposobna družina za to su gornji linkovi. Za kraj opet isto da su ti ljudi vodili AMD, kad su oni počeli dizajnirat prve Bulldozere onda prvi Bageri ne bi sigurno ispali takav čumez nema šanse bez greške.

Da ne bi bilo zabune u praksi, Jim Keller zapravo nije uopče radil ništa na Steamroller jezgri osim ako nije bilo nekaj neslužbeno pa niko za to ne zna.Dok su ovi u AMD-u ispravljali greške na prvim Bagerima, pa su onda izbacili Piledriver jel i kad su počeli radit na Steamroller jezgri Jim Keller je još bio u Apple.Dakle on službeno nije niti mogel radit na Steamroller jezgri, e sad neslužbeno ko to zna sve je moguče možda je u međuvremenu nekaj svoje nabacil neke sitne ispravke koje su bile moguče za napravit u kračem vremenu jel.Buduči Excavator CPU koji nasljeđuje Steamroller CPU, e to bit če čisto djelo/ili dovršetak posla od strane Jim Kellera i na tome u AMD-u upravo i rade kaj drugo nema odmora to sigurno.{#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.11.2013 23:19 (rambox).
14 godina
protjeran

Pozdrav, da se i ja malo ukljucim. Inace sam AMD fanboy sto se toga tice tako da uvijek uzimam njihove proizvode. Za cca 6 mjeseci mislim kupit novi kompjuter i mislite li da ce u to vrijeme i dalje biti aktualna FX serija (aktualna u smislu da se nece gasiti u nekoj blizoj buducnosti), naime ja sam uvijek i uvijek cu kupovati zasebno procesore i graficke kartice (sve dok je u tom obliku gaming kompjuter), pa me strah ako postoji mogucnost da AMD prestane proizvoditi samostalne FX ili slicne procesore koji se mogu nositi sa cistom snagom barem sa i5?

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.11.2013 23:34 (lovacmaki).

0 2 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pa evo da si procitao par ranijih komentara od ramboxa vidio bi da bi trebao biti Excavator CPU u buducnosti. A to bi ti bio FX procesor i trebao bi dolaziti na 20nm proizvodnom procesoru. Tek su sa ovim Kaverijem presli sa 32nm na 28nm proizvodni proces. A do 2015. ce i APU-ovi biti na 20nm, tako da ti zaigranje nece biti potrebno nista vise od buducih APU-ova. I ovaj Kaveri je vec dovoljno sposoban za igranje najjacih igrica, a tek kad dodje Mantle...

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Znam da ce APU takoder u kombinaciji sa grafickom karticom biti mocan medutim uvijek me je mucilo kupovanje stvari koje necu koristiti, pogotovo ne u punom kapacitetu kao sto je APU. Zato su mi draza samostalna rjesenja sto se CPU-a tice. I hvala na odg..

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Inače, još malo novosti od maloprije:

Stari slide iz DICE-a Stari slide iz DICE-a
Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
Moj PC  
3 0 hvala 1
14 godina
protjeran

Tonci, zanimljivo je to, ali volio bi vidjeti, ako ce AMD ili bilo tko drugi moci konkurirati sa najjacim APU-om, najjacem CPU sa jednako tako jakim samostalnim GPU-om.. Sumnjam..

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ima još...

Moj PC  
3 0 hvala 0
13 godina

Sve pet, al proc je proc, grafa je grafa - amen...!

Moj PC  
1 4 hvala 0
16 godina
odjavljen
DarthMarkus kaže...

Ne ide to baš tako. Govoriš kao i oni koji su nekoć govorili da što će kome 3D akcelerator ili posebna grafa, kad ima CPU. HSA je sve vjerojatnija budućnost. Dijeljena memorija između CPU-a i GPU-a je nešto što otvara velike mogućnosti.

13 godina

Možda, ali ne vjerujem dok ne vidim kako to funkcionira u praksi....Isto kao i taj Mantle....

Za sad mi to djeluje ko kompezacija za poluproizvod...

Moj PC  
1 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
lovacmaki kaže...

Tonci, zanimljivo je to, ali volio bi vidjeti, ako ce AMD ili bilo tko drugi moci konkurirati sa najjacim APU-om, najjacem CPU sa jednako tako jakim samostalnim GPU-om.. Sumnjam..

Mozda vise ekonomsko nego tehnolosko pitanje.  U CPU performansama Intel je daleko naprijed. Toliko da namjerno smanjuje potencijal svojih procesora jer konkurenciju cini sam sebi.  S druge strane AMD je u integriranoj grafici miljama ispred Intela. Pravo pitanje je kome AMD sa APU-om oduzima kupce. S obzirom da je GPU divizija ono sto AMD odrzava na zivotu pomalo se stice osjecaj kako pilaju granu na kojoj sjede. Danas AMD prodaje (lupam brojeve) ispod 10% desktop i laptop procesora i oko 50% diskretnih GPU-a. Kad bi AMD novom linijom APU-a uspio skociti sa 10 na 15% (to je ogroman skok) sto bi to financijski znacilo? Porastao bi broj onih koji zele AMD procesor jer smatraju da im vise ne treba diskretna grafika koju bi inace 50% njih kupilo od AMD-a. Ako u jednadzbu uvrstimo cinjenicu da AMD vec godinama procesore prodaje s gubicima ispada da ce povecati prodaju artikla na kojem gubi a smanjiti onoga na kojem zaradjuje. Zahebana ekonomija koje su u AMD-u veoma svjesni.

Drugi veliki problem je taj sto se AMD odlucio na ovaj put (the future is fusion) u vrijeme procvata prodaje laptopa. APU je idealan za laptope ali laptope skoro nitko vise ne kupuje. To trziste su pojeli tableti i ARM. Da je prije 7-8 godina netko izbacio procesor sa integriranom grafikom s kojim na laptopu mozes fino igrati najzahtjevnije igre na maksimalnim postavkama, to bi bio pravi bum. Danas je malo kasno za to.

Treci problem je Intelova velicina. Intel je u ocima vecine "the processor" a AMD jeftina varijanta. Za njima uzeti 5% trzista trebas imati 30% bolju stvar po istoj cijeni. Uz ugovore sa proizvodjacima racunala, tesko i tada.

Ovo sto sad AMD radi sa prebacivanjem bitke od inzenjera i tvornica ka programerima je vjerojatno najpametnija stvar koju su mogli napraviti. Stvoriti standard. Pokusati od pratioca postati predvodnik. Ako uspije, to bi ih moglo dignuti ali ne ocekujte da ce se to dogoditi brzo.

Sad dolazimo i do ovoga o cemu Tonci govori. HSA? Svi mi vjerujemo kako je to buducnost. Sve prednosti su vidljive i danas, mana nema a o prostoru za razvoj da ne govorimo, dok je klasicni CPU skoro pred zidom. No bojim se da je tu slucaj kao i s elektricnim automobilima. Vec 20 godina pricamo kako je elektricni automobil buducnost a pomaci da se to ostvari su minimalni. Malo ih se proizvodi jer nisu trazena roba, a nisu trazena roba zato jer su skupi, a skupi su jer ih se malo proizvodi.

Tako je i sa HSA. Developer ce izdati aplikaciju namjenjenu klasicnom CPU-u bez obzira sto zna da bi optimiziranjem i koristenjem HSA graficke aplikacija bolje radila. Zasto? Zato jer malo (tj nimalo) ljudi ima HSA graficku a developer zeli podati sto vise aplikacija. A zasto malo (tj. nimalo) ljudi nece kupiti HSA graficku? Zato jer nema aplikacija koje ce je iskoristiti. Zamrsen krug.

AMD je odlucio prestati cekati da netko napravi software koji ce njihov GPU (i CPU) prikazati u punom sjaju. Odlucili su ga napraviti sami. Tako logicno a tako genijalno.

U biti, the future is in software :)

Vjerujem kad bi danas zaustavili razvoj hardvarea i sve kapacitete (novac, ljudstvo, znanje) okrenuli ka usavrsavanju softwarea da bi za 5 godina aplikacije na danasnjem hardwareu radile puno bolje nego sto ce raditi ovakvim nacinom razvoja softwarea i hardwarea kakav sad imamo. Danas u biti razvoj hardwarea uglavnom sluzi za prikrivanje mana softwarea. Pogledajte samo Android, Flash, pa cak i Photoshop :)

17 godina
DarthMarkus kaže...

Ti još uvjek razmišljaš ko prije deset i više godina,Izlanuo se ali nismo više u onom dobu stvari se mjenjaju iz temelja no ne preko noči normalno.Jel se sječaš kad je Intel rekel da šta če nam zapravo 64bit CPU,Nevinašce u trenutku kad je AMD izbacio prvi 64bit Athlon64 na tržište.No ne prođe puno vremena jel fučkaj ga sad, i eto ipak smotanog Intela sa 64bit Pentium4 modelom ili napokon im je došlo iz riti u mozak da 64bit X86 procesor nije za bacanje jel.Smijeh

AMD je uvijek imal ideje za budučnost, samo dok se to malo globalno uhvati prođe nešto vremena. Eto ti primjera kud je danas dogurao AMD APU, koji je zapravo plod kupnje ATI-a tamo daleke 2006 godine.Kad je AMD nakon kupnje ATI-a, predstavio glavnim ljudima u ATI-u šta smjeraju u budučnosti sa Radeon grafičkim jezgrama dakle APU jel ATI glavešine su se dobrano smijali pa i čudili u stilu pa kaj to ovi u AMD-u misle ozbiljno ili se samo zezaju jel.Eto danas više nikome nije ništa smješno, dođeš kod suseda i on igra igrice na 1080p rezoluciji kučište od kompa je otvoreno a ti se čudom zapitaš"čovječe pa na čemu ti to igraš igrice a gdje ti je grafička kartica???"{#}

Prije okvirno godinu dana AMD je pokrenuto HSA koncepciju, normalno to se sve veže ili nadograđuje na APU i to je neminovna budučnost a sve ostalo moš pročitat na dolnjem linku.Cool

http://www.bug.hr/forum/topic/vijesti-by-forumasi/hsa-heterogeneus-system-arhitecture-foundation/198626.aspx

- AMD E-350/VLIW5 GPU, je bio prvi APU kojeg je AMD proizveo, iako se može zvati APU to ustvari nije APU več onako proizvod na pola puta

- AMD Liano APU/VLIW5 GPU, uglavnom sve isto kao i kod gornjeg modela

- Trinity/Richland APU/VLIW4 GPU, uglavnom sve isto kao kod gornjih modela

- Jaguar Kabini/Temash APU, iako imaju novu AMD GCN grafičku jezgru ipak niti to nije pravi APU no zapravo su ovi modeli znatno bliže glavnoj APU koncepciji od Trinity/Richland APU modela

- Kaveri APU ili prvi hUMA APU uopče, kad se sve zbroji to je sad okvirno gotovo kompletan APU prema onom originalnom AMD planu starom nekoliko godina. No ipak Kaveri APU još nije potpuno dovršen, tj CPU/GPU integracija još uvijek nije 100% izvedena do kraja no to če se dogoditi na budučem Excavator Carrizo APU modelu u 2015 godini.

13 godina

Gle, sve to stoji što vi govorite...100% i daj Bože da bude to - TO...

Samo mrzim hebeni hype oko svega (pogotovo oko mantla) gdje ljudi idu u krajnost govereć ko da je to win/win, a zapravo još ništa ne znamo kako će to bit u praksi...

Dovoljno sam dugo u informatici da sve revolucionarne stvari uzmem sa mrvicom skepse, a jedan skeptik je poželjan u svakoj zdravoj diskusiji, slažete se ?

P.S.  tkđ apsolutno stojim iza BluMaxove observacije...

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.11.2013 2:28 (DarthMarkus).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Mantle je dobar ali cekajte malo.... pa cim je to low level, to automatski znaci da ce mnoge odbiti jer lakse je koristiti high level programske jezike itd. Mislim, tko to jos danas koristi low level programske jezike za stvaranje aplikacija za windowse (wow pojedinci koji rade na kojekakvom emulatoru i jos pokoji).

Nez, sve me strah da je kompliciranija izrada igara mnogima jedina prepreka..... Mantle bi po svemu sudeci trebao biti bolji od ostalih slicnih API-a, dakle, nema mana sto u prijevodu znaci da bi trebali svi prijeci na Mantle. Medutim, stvar je u tome sto sigurno nece svi prijeci... a zanimljivo je da svi zele "unlimited" hardver, svi zele bolje igre bla bla.... eh  ali ocito im je prioritet prije svega toga "laksi posao" kada vec mogu birati. Ista stvar s konzolama.... u 90% slucajeva je primarna platforma za development igara upravo ona koja je manje komplicirana (bez obzira na to sto je kompliciranija zapravo jaca).

Whenever there's light, there are shadows. We, who were changed by being bathed in the light only once... will spend our future in a world without light.
Poruka je uređivana zadnji put pet 15.11.2013 0:11 (lovac82).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Već dugo vremena AMD arhitekturom vodi i s grafičkim karticama. Da Intel je novim procesorima uzdrmao stvar, ali u sferi APU-a koja je budućnost, Intel je još trom.
Moj PC  
0 1 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice